İçeriğe Yönlendir

Mondeo V - Hatalı Üretim Motor Bloğu

M.Volkan Vurulkan

Recommended Posts

Turan ÖZER
Abdurrahman KARLI yazdı:

@Turan ÖZERhocam dönüş yapıldığında bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca olumlu dönüş alan arkadaşların mail yazışmaları elinizde mevcut ise bana yollayabilir misiniz?

Dönüş yaptım üstadım

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
  • 1 ay sonra...
M.Volkan Vurulkan
(düzenlendi)

@Yusuf Karagöz En son çıkan TSB'de (22-2322 numaralı. Link) denildiğine göre 10 Haziran 2019 öncesi üretilen araçlarda mevcut bu problem.

tarihinde M.Volkan Vurulkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

blok değişim çözümü de çok yaratıcı olmuş, işlem komple araba fiyatını geçer ecnebi serviste

Yorum bağlantısı
Yusuf Karagöz
M.Volkan Vurulkan yazdı:

@Yusuf Karagöz En son çıkan TSB'de (22-2322 numaralı. Link) denildiğine göre 10 Haziran 2019 öncesi üretilen araçlarda mevcut bu problem.

Muhtemelen makyajsız kasalarda var bu sorun çünkü makyajsızlar 160 bg , makyajlılar 165 beygir motor bloğunu güncellerkende 5 bg artırıvermişler gibi geldi bana ondan bu çıkarımı yaptım.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Hasan Kaçmaz

Merhaba arkadaşlar bende 2020 model Mondeo var aracın motorunun revize edilmiş motormu yoksa eski motormu olduğunu nasıl öğrene bilirim acaba şasi no,dan felan bulabilirmiyiz

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Mehmet Yener1

ben yeni 2015 2.0 ecoboost aldım. bu konuyu aracım yüksek devirlerde zorladığımda harret yükselttiğinde ve sıcak havalarda aracın ısısı yükselmese bile motor ısısından dolayı güç düşürülmüştür ikazı alınca  araştırıp bulmuştum. araç ne kadar çok sıkıştırısam o kadar oranda su ve yağ eksiltiyor. henüz kontrolünü yaptırmadım ama aynı problem olduğunu düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
  • 7 ay sonra...
Erman Uzun

Bu motorların 2019 sonrası olanları alınır mı tekrar bu tip motoru elimize alma durumu olur mu

Yorum bağlantısı
Erman Uzun
M.Volkan Vurulkan yazdı:

Bu tarih sonrası üretilen motorda sorun yok gözüyle bakabilir miyiz

Yorum bağlantısı
  • 7 ay sonra...
Tolga Yılmazz

@Turan ÖZER @M.Volkan Vurulkan Merhabalar,öncelikle zamanında yaptığınız paylaşım ve sonra ki süreçte verdiğiniz destek ile birçok kişiye yardımcı ve umut oldunuz.Kendi adıma teşekkür ederim.Şu anda aynı süreci ben yaşıyorum.2016 Model mondeo aracımın tüm bakımları zamanında serviste yapıldı.En son 99.000 bakımı yapılıp 102.000 de motordan gelen su sesi üzerine (panelde uyarı bile vermemişken) servise götürdük motorda ki çatlaktan dolayı değişim gerekli dediler.Ciddi bir rakam çıktı servisin ve ford’un yaptığı indirimler neticesinde rakamlar hala yüksek ancak ben sonuna kadar haklı olduğumu düşündüğüm için hakkımı aramak istiyorum.Sizlerin göndermiş olduğunuz mailleri kendime referans alarak bir yol çizmek istiyorum.Müsait olduğunuzda yazışmaları gönderebilirseniz çok memnun olurum.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Tolga Yılmazz
Turan ÖZER yazdı:

Dönüş yaptım üstadım

Turan ÖZER yazdı:

Dönüş yaptım üstadım

Merhaba Abdurrahman Bey,eğer mümkünse sizde Turan Bey’den almış olduğunuz bilgileri benimlede paylaşırmısınız.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Alişan YILMAZ
M.Volkan Vurulkan yazdı:

Herkese Selamlar,

2022 Aralık ayında 2017 Model Mondeo MK5 1.5 EcoBoost aldım, MK3 ve MK4'den sonra hayalimdeki araca kavuştuğum için çok mutluydum ama bu mutluluğum bir ay sürdü ?. Başımdan geçenleri sizlerle paylaşmak istedim. Başkalarına da yardımı dokunması dileğiyle ?.

98000 Km'de olan aracı ustalara ve expere götürdükten sonra satın aldım, araç garanti süresi dahilinde 1 kez yetkili servis'e bakım için gitmiş (18000'de) fakat filtre vb. parçalar orjinaldi, çok takılmadım ve temiz bir araç olduğu için satın aldım. 1000 km sürdükten sonra sabah marşa bastım ve şoför mahallinin ön tarafından doğru su devirdaim sesi geldiğini fark ettim. (Belki aldığımda da vardı). Nedir ne değildir diye bakarken su deposunu açtığımda hava yaptığını farkettim. Hava'dan dolayı yapabileceğini söyledi ustalar, hazır el atmışken soğutma sistemini boşaltıp yeniden doldurttum. Kapakta problem vardı elimde kaldı onu da değiştirttim. Problem düzelmedi, contadan kaçırıyormu diye baktırdım, yok kaçırmıyor.. Oluruna bıraktım.

Sol arka amortisörden ses geliyordu, aracı ilk aldığımda yetkili serviste viraj demirlerinin değişimi yapılmıştı fakat ses kesilmediği için tekrar götüreyim dedim. Yetkili servis araca bakarken, ben birşey demediğim halde ya şunun motoruna bir bakalım bu araçta problem olabilir demişler (!). Beni aradılar, "Biz bu aracın bloğuna kamera saldık, pistonlara su kaçırıyor, motor bloğu çatlak." dediler.. Nedir ne değildir derken arayan kişi "Ya abi bunlarda kronik arıza, fabrikasyon, blok gidiyor." dedi. Fabrikasyon hataysa fabrika bunu ücretsiz yapmalı dedim, "Garantisi bitmiş aracın, o  yüzden olmaz." dedi. Kardeşim, fabrikasyon bir hata ise aracın garantisine bakılmaz deyince "Ben fabrikasyon demedim ki." dedi. Tamam dedim, fiyatı nedir, blok dolu bir şekilde değişecek, üst kapak hariç sıfır motor yani. 220.000 TL ücreti var dediler.

Tabi benim moralim yerle bir, aracı yakasım var. Oturup sakince düşündüm fabrikasyon hata olduğunu nasıl bulabilirim diye, yurtdışı forumlar, youtube, reddit. Altını üstüne getirdim. Bir de "Fusion" olarak bakayım dedim ve bum! Ford'un bu konuda yayınlamış olduğu TSB'lere ulaştım (Technical Service Bulletin) (6-7 adet varmış ulaştım). Daha sonrasında Ford'un bu konu hakkında yayınladığı müşteri memnuniyet programınada ulaştım. Ford bloğun kapağa bakan kısımının tasarımını yanlış yapmış (3-5mm kayma vs değil, tasarım olduğu gibi değişmiş.) ve buna istinaden gelin kapak hariç bir defaya mahsus ve ücretsiz olarak onarımını yapalım demiş.

Aldım laptop'ı koltuk altına servise gittim, müdür ile görüşmek istediğimi söyledim. Müdüre TSB'leri, memnuniyet programını ve bloğun eski-yeni tasarımını gösterdim. Müdür biraz yükselerek "Sizin aracınızın servis bakımı yok, Ford buna bakmaz büyük ihtimalle..." vs. diye belgelere bile doğru düzgün bakmadan olumsuz cevap verdi. Bu olumsuzluğa karşı ben de, siz fabrikanın sahibi değilsiniz size işçilik harici bir maliyet çıkmıyor, sorun bu ise onu da karşılayayım dedim. Bu durumu Amerika merkez ile görüşeceğimi o da olmazsa dava açacağımı söyledim, ortam yumuşadı. Sonra "Tamam, biz de Otosan'a yazalım." dedi.

Amerika ve aracın üretildiği Almanya fabrikasına mail attım, oradan da ücretsiz değişeceğini, Türkiye ofisi ile görüşmem gerektiğini söylediler.

4 gün sonra servis arayarak Otosan'ın kabul ettiğini, küçük bir kısmını benim karşılamam gerektiğini söylediler. 20 gün içerisinde aracı yapıp teslim ettiler. 38.000 TL bir ödeme çıktı, Otosan ile görüştüm, ücreti onların aldığından emin oldum. Onlara da bu işin ücretsiz olması gerektiğini söyledim. Onlar da yasal hakkınızı kullanabilirsiniz dedi. Şimdi sıra tüketici haklarına başvuruda bulunmakta ?. Ben oradayken birisi 220.000 TL'yi ödemiş aracı yapılmıştı, teslimat bekleniyordu. Yazık olmuş..

+++ Bonus +++

Aracı teslim aldım, ilerleyen günlerde bir iki kere test ettim. Performans yerlerde, alçak devirlerde araba aşırı derecede baygın. Turboda bir problem var belli, blok değişiminden önce yoktu. Aracı biraz sıkıştırdım ve iki adet DTC hata aldım. Yetkili servise tekrar gittim, iki tane usta 30-40 dakika her yerine baktı ve turbo sargılı valfi arızalı 6500 tl ücreti var, 5200 TL olur dediler. Parça kodunu aldım, koddan parçaya bakıyorum, ustanın dediğiyle alakası yok. Bu parça değişecekmiş, olmazsa başka parça değişecekmiş o da olmazsa turbo değişecekmiş... Nasıl bir ortama düştüm!?! ?

Pırr hemen turbocuma gittim, ağzında cuğara elini bi soktu turbonun oraya, "Lan !?! bunu yanlış bağlamışlar" dedi. 1 dk'da sorunumu çözdü, 200 TL istedi, 300 TL verdim Allah razı olsun dedim. Aracı turbosuz kullanıyormuşum ? (Kamu Spotu : Yetkili servislere gidip, sanayideki güzel ustalarımızı üzmeyelim ?.)

Sonuç olarak 1.5 ecoboost motorlarda 2014-2019 arası üretilen Mondeo ve 2017-2019 Kuga araçlarda bu yanlış tasarımlı blok mevcutmuş. Bu modelde bu araçlara sahip olan arkadaşlara duyrulur, eşe dosta söyleyin.

Eski ve yeni bloğun fotoğrafını ekledim, TSB'ler ve bağlı müşteri memnuniyet programları şu şekilde;

TSB 19-2139 (Benim bulduğum bu konu hakkında en son yayınlanan TSB bu, bundan önce 6-7 tane daha yayınlanmış.)

TSB 19-2134

CSP-19B37

CSP-21N12

short-block.jpg

Geçmiş olsun, gerçekten çok uğraşmışsınız.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...