Erhan Doruk 5 Ocak Paylaş 5 Ocak Fatih Uzun yazdı: Yasa yanlışlar ile dolu,mesela engelli bireyin üzerindeki araç ikamet edilen şehirde değil başka bir şehirde ise polisin insiyatifine kalıyorsun,o an aracın engelli bireyin amacı için kullanıldığını ispat etmeni istiyorlar,ama araç sahibi ölür ise araç hak sahiplerinin üzerine geçiyor 5yıl satamıyorsun bu şekilde binilebiliyor,il dışında olunca nasıl bir uygulama yapıcaklar muamma. uygulamada vasi ve 1. Derece yakınları ruhsata kullanıcı olarak tanımlanıyor. Tanımsız kullanıcı kullanamıyor. Farklı şehirde ikamet olan olursa sürücü olarak tanımlanamıyor. Yorum bağlantısı
Fatih Uzun 5 Ocak Paylaş 5 Ocak Erhan Doruk yazdı: uygulamada vasi ve 1. Derece yakınları ruhsata kullanıcı olarak tanımlanıyor. Tanımsız kullanıcı kullanamıyor. Farklı şehirde ikamet olan olursa sürücü olarak tanımlanamıyor. Aynı şehirde ikamet eden defterdarlık da kullanım izni olan yakınları,farklı şehirde polis kontrolünde yanında ruhsat sahibi olmaz ise aracı parka çektirip yapılan ötv indirimini talep edebiliyorlarmış yaşayan var bunu. Yorum bağlantısı
Serkan Derya 6 Ocak Paylaş 6 Ocak Ben 2 yıldır kullanıyorum aracımı. Kardeşim %99 engelli ve hastalığı gereği solunum cihazına bağlı hareket edemiyor. Ben aracı şahsi işim içinde kullanıyorum, kardeşimin medikal malzeme alımından tutun, şu an hastanede yoğun bakımda olmasından dolayı hastaneye aile fertlerini götürüp getirmek içinde. İnsanımızda şöyle bir düşünce var, her engelli muafiyeti ile alınan araçta bir ali cengiz olduğu düşünülüyor. Ben 4 sene öncesine kadar kardeşimi tekerlekli sandalye ile dışarı çıkarabiliyorken, şu an cihazlara bağlı olduğu için ambulans dışında bir yerden bir yere götüremiyorum. Tüm hastane, medikal malzeme alımı ve ilaç / rapor işlerini ben hallediyorum. Raporunu yazan doktor Çapa'da , medikal malzemeleri Fındıkzade'de, ilaç - mama ve diğer ihtiyaçlarını da ilçe de hallediyorum. Antalya'da engelli olan birey için araç alınıp İstanbul'da kullanılmak isteniyorsa buna bende karşıyım. Ama ihtiyaç sadece hastayı A noktasından B noktasına götürmek değil. Bunun anlaşılması lazım. Hastanın dışarıda ihtiyacı olan herşeyin temini içinde araç gerekebiliyor. Cuma gecesi hastane acilinde iken çok çabuk olmak üzere Unkapanı'nda bulunan bir yerden solunum cihazı için bir parça gerekti ve gidip aldık. Evet şahsi iş içinde kullanılıyor araç ama asıl bu işler için aldık aracı. Siyahla beyazı ayırmak lazım. 2 Yorum bağlantısı
Seda Şahin 4 Mart Paylaş 4 Mart Öncelikle gerçekten zor bir süreçten geçtiğiniz belli, umarım kardeşiniz için her şey yolunda gider. Engelli bireyler için alınan araçların sadece hasta taşıma amacıyla kullanıldığı gibi bir algı var ama sizin de anlattığınız gibi olay çok farklı yerlere dayanıyor. Medikal malzeme temininden hastane işlerine kadar bir sürü detay var ve bu süreçleri kolaylaştırmak için bir araca sahip olmak gerçekten büyük bir ihtiyaç. Benzer bir durum bizim ailede de yaşandı. Amcamızın engelli raporu vardı ve biz de onun için bir araç almayı düşündük çünkü bu süreç başkasının aracını ödünç alarak yürütülemeyecek kadar uzun bir süreç. ÖTV muhabbeti aşırı karmaşık bir konu yanlış bilgiler deryasında boğuluyor insan. Binbir sayfayı inceledikten engelli araç hesaplama sayfası bulup o doğrultuda devam ettik. Sonuç olarak herkesin durumu farklı, o yüzden genelleme yapmak yerine gerçekten ihtiyacı olanları anlamak önemli. Dediğiniz gibi bu araçlar sadece hastayı A noktasından B noktasına götürmek için değil, onun tüm ihtiyaçlarını karşılamak için alınıyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Mart Paylaş 4 Mart Seda Şahin yazdı: Öncelikle gerçekten zor bir süreçten geçtiğiniz belli, umarım kardeşiniz için her şey yolunda gider. Engelli bireyler için alınan araçların sadece hasta taşıma amacıyla kullanıldığı gibi bir algı var ama sizin de anlattığınız gibi olay çok farklı yerlere dayanıyor. Medikal malzeme temininden hastane işlerine kadar bir sürü detay var ve bu süreçleri kolaylaştırmak için bir araca sahip olmak gerçekten büyük bir ihtiyaç. Benzer bir durum bizim ailede de yaşandı. Amcamızın engelli raporu vardı ve biz de onun için bir araç almayı düşündük çünkü bu süreç başkasının aracını ödünç alarak yürütülemeyecek kadar uzun bir süreç. ÖTV muhabbeti aşırı karmaşık bir konu yanlış bilgiler deryasında boğuluyor insan. Binbir sayfayı inceledikten engelli araç hesaplama sayfası bulup o doğrultuda devam ettik. Sonuç olarak herkesin durumu farklı, o yüzden genelleme yapmak yerine gerçekten ihtiyacı olanları anlamak önemli. Dediğiniz gibi bu araçlar sadece hastayı A noktasından B noktasına götürmek için değil, onun tüm ihtiyaçlarını karşılamak için alınıyor. Buna katılmıyorum. herkesin ihtiyacı var. Ve ihtiyaç karşılamak için "otomobil" şart değil. Bu otomobilin "yeni" olması da anlamlı değil. Bir destek verilecek ise aynı ÖTV tutarı kadar nakdi destek yapılabilir. Çünkü belki hasta hastanenin hemen yanında oturuyor yahut otomobil gerektirmeyen bir pozisyonda. Bu sefer onun hakkı yenmiş oluyor başka zorluklarda. Bu tür mikro ve dolaylı çözümler zararlıdır sistemi bozar. Dünyanın her yerinde engelli aracı engellilerin "kullandığı" taşıtlardır. Oğlunun vb kullandığı araçlar bile değil. En azından araçta bulunmaları istenir. Konu bu kadar basit aslında ama uygulama çorba: https://www.thezebra.com/resources/driving/handicap-parking-permit/ 1 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 5 Mart Paylaş 5 Mart Valla bu konuda Mehmet hocayla aynı fikirdeyim. Elbette engelli bireylerin bakımı ve sağlığı ile ilgili konularda kullanılmak üzere araç temini konusunda devlet bir takım teşvikler uygulayabilir ama bu bizim gibi en basit şeyin bile istismar edilebildiği ülkelerde çok net sınırlarla belirlenmeli ve uygulanmalı. Kaldı ki "bence" devlet bu tip durumlarda kendisi hizmet sağlamalı. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts