İçeriğe Yönlendir

Kızlar ve Erkekler için Altın Bilezik Meslekler

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Doğan Arşiray
Doğan Arşiray yazdı:

ben de gecen bizim cocuklari bizim malikanenin usaklarinin mustemilatina goturup gezdirdim, dedimki bakin cok calisip sebat ederseniz siz de sinirbilimci ve antropolog olabilirsiniz bu abi ve abla gibi, hatta onlar gibi docent ve hatta doktor unvaniniz olabir, o yuzden gelin bir tiktok kanali yada en azindan youtube kanali acip simdiden para kazanmaya baslayin. gecenin ucunde, ter icinde uyanmisim. 

yaa dedim adam ne güzel yazmış. kinaye var zenginlik var. aynı dili konuşuyoruz. sonra bir baktım kendim yazmışım iyimi.

altın bilezik olabilecek meslek yazıyorum. kuyumcu olmak. kaotik cevap.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Belediyede işçilik şu ara güzel meslek ama tanıdık lazım

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Hasan Aksüt

Konuyu hortlatmış olacağım ama ChatGPT'ye de sordum. Ben doğada yaşayabilme, hayatta kalabilme yeteneği de önemli olacak diye düşünüyorum. :)

Yükselen meslekler ve alanlar

1. Teknoloji, veri, yapay zekâ

• Yapay zekâ (AI), büyük veri, siber güvenlik, ağ teknolojileri gibi alanlarda beceri talebinin hızla artacağı öngörülüyor. World Economic Forum+2Economics Insider+2

• Örneğin rapora göre 2030’a kadar 170 milyon yeni iş yaratılırken 92 milyon işin kaybolacağı, net olarak yaklaşık 78 milyon yeni iş oluşacağı tahmin ediliyor. World Economic Forum+1

• Dolayısıyla teknoloji alanında çalışanlar için fırsatlar artıyor.

2. Yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevre alanı

• İklim değişikliğiyle mücadele, yenilenebilir enerji, çevre mühendisliği gibi alanlar iş hacmi kazanacak. World Economic Forum+1

• “Çevresel farkındalık” (environmental stewardship) gibi beceriler de 2030’a kadar öne çıkan beceriler arasında yer alıyor. Economics Insider

3. Bakım, eğitim, “ön safta” işler

• Demografik değişimler (yaşlanan nüfus vb.) nedeniyle bakım hizmetleri (hemşirelik, sosyal hizmetler), eğitim gibi hizmet sektörlerinde de büyüme bekleniyor. World Economic Forum+1

• Aslında teknolojiyle otomasyonu mümkün olmayan, insan odaklı işler “güvenli liman” haline geliyor.

4. Geleneksel ama “kritik altyapı” işler

• İnşaat, lojistik (örneğin teslimat / kurye hizmetleri) gibi alanlarda da büyüme öngörülüyor. Rutin olmayan manuel işler otomasyonla tamamen ortadan kalkmayabilir. World Economic Forum+1

⚠️ Gerileyen meslekler/alanlar

• Sekreterlik, muhasebe kayıtları, veri girme operatörlüğü, nakit/gişe işleri gibi rutinleştirilebilecek işler hızlıca düşüşe geçebilir. Anadolu Ajansı+1

• Yani “tekrarlayan görevler”, “başka biri ya da sistem tarafından kolayca yapılabilecek işler” risk altında.

🎯 Öne çıkan beceriler

Rapora göre sadece hangi işleri yapacağımız değil, hangi becerilere sahip olacağımız da çok önemli hâle geliyor.

• Teknolojiyle ilgili beceriler: AI & big data, siber güvenlik, teknolojik okuryazarlık. Economics Insider+1

• İnsan odaklı ve “yumuşak” beceriler: yaratıcılık, analitik düşünme, esneklik, dayanıklılık, işbirliği, liderlik. World Economic Forum+1

• Sürekli öğrenme (“lifelong learning”), merak, adaptasyon yeteneği artan şekilde kritik hâle geliyor. Economics Insider

📌 Türkiye bağlamında ve sizin için çıkarımlar

• Türkiye’de de bu küresel trendlerin etkisini göreceğiz: teknoloji yatırımları, yeşil dönüşüm, eğitim-bakım sektöründeki büyüme…

• Eğer siz önümüzdeki yıllarda meslek seçimi yapıyor ya da becerilerinizi geliştirmeyi düşünüyorsanız: teknoloji ve veri alanlarına yönelmek + insan odaklı becerileri güçlendirmek iyi bir strateji olabilir.

• Rutin işleri yapıyor ya da bu tarz işlere hazırlanıyorsanız — otomasyonun etkisini göz önünde bulundurmak ve alternatif/universite dışı eğitimlerle kendinizi farklılaştırmak fayda sağlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...