Alpaslan Göktaş 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Merhabalar. Sürekli takip ettiğim forumda bir konu açayım dedim biraz uzun hikaye olacak gibi. Başlıkta da belirttiğim gibi 2013 1.6 ecoboost aracım var. Malumunuz üzerinde fordun kendi ürettiği 6F35 şanzıman var. Aracı 2019 yılının sonunda almıştım, o zaman hem Çorum'daki yetkili servise hemde Ankara Otokoç'a sordum benzinlilerde yağ değişimi yapılmadığı ömürlük(!) olduğu söylendi askıya aldım bende. Neyse, bu kış şanzıman özellikle gece park edip sabah araçla bir yere gitmek istediğimde saçmalamaya başladı, motor bağırıyor fakat araç hareket etmiyordu, vites geçişleri daha sert ve robotik şanzıman gibi yığılarak geçmeye başladı, vınlama da eşlik ediyordu küçük viteslerde, bu antattığım geçtiğimiz hafta olan olaylar. Bu arada hiç hata kodu falan yok araçta. Ustamı ikna ettim önce değişim için, değişim manuel şanzıman gibi zaten alttan boşalt üstten koy, sol tekerin ordan seviyeyi kontrol vidası var onu aç fazlası aksın kapat... Önce amerikan escape forumlarında sonra youtube da araştırdım, mercon lv spesifikasyonlu yağ lazımdı. Amerikada genelde Motorcraft kullanılıyor, Çorumdaki yağ satıcısından Castrol Transmax ATF Dextron-VI Mercon LV Multivehicle şanzıman yağı aldım 4 litre, litresi 350 ₺. İzledğim videolarda 4 litre yağ konuyor genelde, çıkan yağ da bu paralelde oluyor. Araç lifte alındı, yağ tapası çıkarıldı yaklaşık 143K km boyunca kullanılan yağ boşaldı, ama sürpriz 2,5 litre çıktı. Neyse tapayı takıp, yağı koyduk üstten, hem yağı ısıtmak, içinde kalan yağ ile devir ettirmek için teste çıktık, ustamla. Yaklaşık 20 km yol yaptıktan sonra sol yanda bulunan aks hizasinda bulunan seviye vidasını açtık bir miktar yağ boşaldı. 500 km sonra tekrar değişim için söz aldım ayrıldım. Yaptırdığım usta hiç değiştirmemişti 6f35 şanzıman yağını benim telkinimle oldu tamamen. Hasılı, şanzımandaki vızıltı gitti, vites geçişleri düzeldi, Çorum soğuk ve karlı, hiç sorunsuz sabah geçti vitese işe geldim. Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın. Kaynak olarak kullandığım video bu. Aldığm yağ bu. Burdan almadım, satıcıyla alakam yok, yerelden aldım örnek olarak ekliyorum bidon bu şekilde idi. 10 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 12 Şubat Paylaş 12 Şubat İyi olmuş, umarım sorun çıkmaz. Şanzıman yağı için ömürlük deseler de değişmesi lazım bence de. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Yağ değişmemek bana çok saçma geliyor. İyi yapmışsın. 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Mehmet Ozyurek yazdı: Yağ değişmemek bana çok saçma geliyor. İyi yapmışsın. aracın ekonomik ömrü* boyunca.... yoksa tabi değişmesi gerekir. normalde 10 senemi ömür? 2 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 Şubat Paylaş 12 Şubat (düzenlendi) çok iyi yapmışsın, benimkinede ömürlük diyorlar, serviste aynını diyor, ama yok öyle birşey, ömür dediğide kullanım ömrü zaten, 10 yıl sonra pert yağı değiştirmezsen..... bende değişim aralığı normalde 120.000 km/6 yıl hangisi önce dolarsa, kesin garanti olsun denirse 60 bin km/3 yıl deniyor, ileri derece ömür içinse 40 bin/3 yıl (400.000 km ve üstü ömür), ben 35000 de kendim değiştirdim, zaten koyduğum yağ içindekinden daha ileri seviyede, araç aldığım günden daha yumuşak vites değişiyor artık, birdaha 2027 sonunda değişirim, 3 yılda bir, zaten aldığı 4 lt. yağ, 1800 tl. para değil.... 12 Şubat tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Doğan Arşiray yazdı: aracın ekonomik ömrü* boyunca.... yoksa tabi değişmesi gerekir. normalde 10 senemi ömür? 10 yıl.. Mesela audi demiş ki, "uzun ömür için 100-120 bin aralığında değiştirin" 1 Yorum bağlantısı
Alpaslan Göktaş 12 Şubat Yazar Paylaş 12 Şubat gün içinde araç hanımda oluyor, mesai sonrası bir yere gitmem gerekti, tabir doğru olur mu bilmiyorum ama hem kendime hemde arabaya eziyet etmişim aldım alalı. servisleri dinlemeyip keşke daha önce değiştirseymişim yağı. 4 Yorum bağlantısı
Celal Aydın 13 Şubat Paylaş 13 Şubat Mehmet Ozyurek yazdı: 10 yıl.. Mesela audi demiş ki, "uzun ömür için 100-120 bin aralığında değiştirin" ucuz mal alacak kadar zengin değilim demiş biri. audi premium vw,ford,reno vs ucuz mal servis telkinlerinden anlayabiliriz bunu Alpaslan Göktaş yazdı: Üstad emeğinize sağlık, en sevdiğim mekanik işler bunlar, ustanın müşteriyi dinlediği, müşterinin ustadan daha bilgili olduğu Benzer olaylar yaşadım, iş bitiminde istenilen sonuca varıldığında insanın içindeki o gurur, paha biçilemez. 1 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 13 Şubat Paylaş 13 Şubat birde kendi işini kendin yapabiliyorsan işte asıl zevk bu 1 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts