İçeriğe Yönlendir

Çok Alternatifli Araç Tavsiye Konusu

Onur Demir

Recommended Posts

Onur Demir

Herkese merhaba,

Kafam çok karışık zaten kararsız ve tez canlı biriyim. 

Haziran ayında bir aksilik olmaz ise araç alacağım. acil değil yıl sonu alırsam bütçe arttırabilirim ama piyasalara güvenmiyorum sonra imkan olarak gerileme korkum var.

diğer konuda yazdım Clioyu sattım. küçük bir araçtı SUV alayım 4x4 alayım diye yola çıktım.

Bilenler bilir Vitara meyilim hep var. Ama bir türlü gerçekten istiyorum ben bunu diyemiyorum. Grand Vitaralar bence daha karakterliydi ama artık eski araç istemiyorum.

Her şekilde 4x4 bir araç alacağım diyerek Clioyu sattım. o yüzden Subaru doğru adres gibi geldi. Crosstrekler 2.0 motorla 2.5m yakın paraya gelince XV ler bir anda kıymete bindi ve 1.300 altına bulunmaz hale geldi.  Ama asıl alış amacım olan liftkit jant lastik için bütçe kalmıyor. 2016 eski kasalar olabilir belki ama onları da almak çok içimden geçmiyor. ha buldum diyelim Çorluda ne servis ne usta hiç bir şey yok. ama hala istiyor muyum evet.

Bütçe 1-1250 arası max bu arada.

4x4 isteme sebebim Camper mode takılmak istememdi. Ama şirket aracım (Egea Cross Wagon) ile her yere gidiyorum, tatilde bile hep onu kullanacağım. bir de depremi bahane ederek 2 oda 1 salon çadır aldık :) (decathlon Fresh&Black 5.2 air second modeli) 4x4 alsam ne yapacağım diye düşünüp 4x2lere bakmaya başladım. 

Juke baktık hoşumuza gitti yeni kasası, tekna 2024 alabiliyoruz. modeli eskitip fuller alınabiliyor yine,

Kuga bakayım dedim. yine 2015-17 arası denk geliyor emin olamadım. 

ya elektrikli mi baksam acaba dedim. Atto3 lere bakınmaya başladım. 2.el belki denk gelir derken BYD ye gidip dolphini gördüm. dün adam akıllı bilgi alamadan çıktım bayiden bugün arayıp özel davet ettiler özür dileyip. birazdan gidip Dolphini kullanacağım :) 

Dolphin ufak! bir araç ama bana gayet rahat geldi donanım vs. çok makul. 

bugün citroene gittik eC4 baktık. hani sıfıra bakalım olmadı 2el buluruz diyerek. sıfırı bütçemizin üzerinde 1.550ye veriyorlar en fullünü. 150bin 0 faiz kredi ile. çok mantıklı ama bütçe sorun. liion batarya, motor gücü kapasite bir tık yetersiz olabilir gibi geldi. ama güzel araç. eC4X de öyle.

Citroen 8 yıl 160.000km pil garantisi sunmakta. 

BYD ye de soracağım bu durumu. Clio satıp dolphin mi alınır demeyin, iç mekan baya fark ediyor ikisi arasında. 1.0 clio eşimin kullanımı ile 10lt yakıyordu ayrıca :)

Dolphin konusunda da belirttiğim gibi Clioyu 2023 şubatta 31.000km aldım, bu ay başında 37.800'de sattık. 

az kilometre yapılacak, bu güne kadar öyle oldu ama belki daha fazla kullanır eşim bilemem. (iş arıyor bir taraftan yakınlarda bir iş yeri olursa belki aktif kullanabilir durum belirsiz. Sonuçta eve arabayı ilk 2019da eşim işe gidip gelsin diye almıştık.

5 yıl aracı satmama üzerine plan yapmam lazım o yüzden yeni bir şeyler almam lazım bütçe de sınırlı. ÖTV avantajı derken elektrikliye aklım gitmiyor değil.

Ama en az km yapacak şekilde bir kurguda elektrikli neden almamamız gerekire ikna olmam lazım. 

az kullanıyoruz pilin ömrü gider dediğimiz senaryoda 8 yıl 160bin km kapasite garantileri varken çok düşünmelimiyim bilemedim.

Favorilerimdeki araçlardan bazılarını aşağıda paylaşıyorum, varın siz düşünün durumumu :) (araçlar örnektir benzer alternatifler olabilecektir.) 

0.link : Link yok Sıfır Dolphin :)

1. link eC4X

2. link Kuga dizel  - km model düşününce çok makul gibi gelmiyor

3. link : Eclipse Cross 4x4  sadece 4x4 diye listemde.

4. link : Subaru XV  daha çok alternatif vardı ama fiyatları yükseldi son zamanlarda.

5.link : Vitara 4x4

6.link : MG4 Luxury  çorluda diye ekledim model ve fiyat takılmayın. müşterimde var memnun baya bütçe dahilinde bulunabilir.

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mehmet Göktürk yazdı:

Manuel olursa benim tiguanı al. 

Hocam otm şart. Manuel kullanamıyoruz.

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Eray Aksoylu

Abi Subaru XV'yi görünce yazma ihtiyacı hissettim çünkü piyasada fazla olmayan bir aracı her ay 1-2 gün boyunca mutlaka kullanıyorum ve bu araç özelinde şunları diyebilirim kullandığım araç mali müşavirimin aracı sıfır almış şuan 80bin km'ye yeni geldi ve full Kocaeli servis bakımlı cam suyunu bile serviste doldurtur. 

araç donanım olarak dönemine göre her şeyi sağlıyor sunroof çarpışma uyarısı şerit takip asistanı esp koltuk ısıtma elektrikli bagaj ön arka kamera vs vs ama kablosuz car play veya kablosuz şarj yok.

kasaya göre içi dar tekrar söylüyorum kasaya göre dar.. o kasaya daha büyük iç hacmi beklerdim..

diğer husus yol tutuşu araçta salınım çok oluyor ve ani hamlelerde veya sert virajlarda kayıyor. 1 kere yanlışlıkla kaydı şaşırdım döndüm aynı yola aynı hız ve şekilde girdim 4 teker birden kaydı araç ve o an daha temkinli kullanmama rağmen farklı hava koşulları ve hızlarda farklı yerlerde çok kez kaydı ve lastiklerimiz de sıfır lastik olduğu halde..

yakıt tüketimi araçta lpg yok ilk günden beri benzin ile kullanılıyor ortalama 7,7 ile 8,5lt arası geziyor ayda 3-4 kere kısmen uzun yol var gölcük ile sakarya arası git gel yapıyor ve kullanan kişi trip sıfırlamıyor.. her kullandığımda ben sıfırlıyorum o da 2500km'de 1 falan.. 

performans olarak bir beklentiniz olmasın bağırıp bağırıp gitmeyengillerden keza 0-100fabrika verisi de 13,9saniye.. 

şunu al bunu alma diyemem ama benim gözümde suv olarak sundukların arasında KUGA daha mantıklı geliyor..  daha büyük daha sağlam daha konforlu daha yakışıklı bence tabi :)

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Burak Kuşçu

Ben iki seçenek görüyorum 1 XV-2 Vitara bence her insan hayatı boyunca bir defa 4x4 araç sahibi olmalı. 

XV çocukluk arkadaşımda, XV den sonra yerine koyacak birşey bulamadı,2-3 senedir kullanıyor. Araç donanım olarak gerçekten çok dolu, kör nokta uyarısı , sis uyarısı sunroof vs donanım anlamında oldukça mutlu ediyor. İç mekan çok keyifli arka koltukta oturunca biraz baskı altında hissediliyor. Performans olarak iyi olduğunu söyleyemem zaten bununla ilgili yorumda gelmiş ama şehir içi tatmin edici. 1.0 TSI kullanıcısıyım ben ne gidiyorsam oda benzerini gidiyor sadece ara hızlanmaları benden daha iyi. Yol tutuşu olarak ise tam bir subaru sürekli 4x4 ve özellikle uzun yol tempolu sürüşlerde güven veriyor. 

Çağlar Bayur yazdı:

3.0 crdi :)

2 yıl evvel yollarımızı ayırdık kendileriyle o günden beri hiç araba kullanmıyormuşum gibi hissediyorum. 

WhatsApp Görsel 2025-04-29 saat 17.03.49_4df7d4a0.jpg

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Onur Bey merhaba. Yazdıklarınızı okudum evet kafanız epey karışmış vaziyette.

Sakin bir şekilde düşüncelerinizin olgunlaşmasını bekleyin. Karar verme sürecinde bence en çok üzerinde durmanız gereken konu elektriklimi yoksa içten yanmalı motorlu bir araç mı almak istiyorsunuz buna net karar verin. Bu konuyu çok daha çabuk çözeceğinizi tahmin ediyorum. Vereceğiniz kararınız hakkınızda hayırlı olsun. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir

Yorumlar için teşekkürler.

Aklımda hep elektrikli bir araç var. Ama ilk mesajdaki kaygılarım acabalarım da var.

Uzun yıllar ve kilometrelerce garantiler var gerçi bilemiyorum.

Şimdi bydden çıktım.

Dolphini kullandım. Çok sevdim hızı falan da gayet iyimiş 😅

Ama 1.395bin fiyat 400bin peşin 1-1.5ay bekleme vs. Büyük konuşmayayım da imkansız. 

Faizsiz kredi yok, paket seçeneği tek fiyat 1.4nerdeyse ve 1.5ay bekleme. 

eC4 - eC4X elektriklide

Vitara- XV 4x4 de

4x2 için juke , kuga vb. 

olarak listeyi güncelleyebiliriz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ

Genel olarak 4 çeker araç sahibi olmamış birinin klasik lafıdır, "ben zaten 2 çeker x marka ile her yere gidiyorum ne gerek var 4 çekere" :) Nerelere gidemediğinin farkında olmayan birinin lafı aynı zamanda.

Ben elektrikli araçların Türkiye şartlarında 2. araç olarak şehir içi kullanıma uygun olduğunu düşünüyorum. Doğa da gezecek, kamp yapacak bir aile için mantıklı değil.

Gelelim değerlendirdiğiniz 4 çeker modellere...

Subaru XV 1.6 atmosferik boxer motorundan dolayı listeden direkt elemeniz gerek bence. Evet 4 çekeri çok iyi çalışıyor, evet güvenli vs ama araba gitmiyor. Gitmediği gibi de 8-9 litre nin altında yakmaz.  Boxer olmasından dolayı LPG taktırmak çok zor masraflı ve mantıksız. CVT olması kişiye göre değişmekle birlikte tercih edilmeme sebebi. (En son 2018 de satılan 2.0 Dizel Forester'a bir göz atabilirsiniz Subaru istiyorsanız)

Eclipse Cross 4x4 hakkında çok bir bilgim yok.

Tavsiyem Vitara Turbo Benzinli 4x4 seçeneğinden yana olur. İlk çıkan modellerinde multimedya ekranının sorun çıkarması meşhurdur, bazılarında da arka akslarda eğiklik vs vardı. Daha yeni modellerinde bu sorunları çözdüler diye biliyorum. Güzel özelliklerinden bahsedersem hızlıca, sınıfında en az yakıt tüketenlerden biri. Tam otomatik şanzımanı sağlam, öyle biraz zorlayınca ısındı diye hata vermez. 4 çeker sistemi en az Subaru kadar başarılı. Güvenlik sistemleri birçok premium modellerdekiler kadar dolu. 140hp lik gücü öyle bir araç için çok çok yeterli.  Merkezi diferansiyeli kilitlenebilir, farklı zeminler için sürüş modları mevcut. Hacim olarak biraz küçük gelebilir, tavan bagajı ile kolayca çözülebilir. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

juke şaşırtabilir beni şaşırttı sevdim de ama ufak tabii. vitara yerine daha modern scross olabilir belki? omuzlar da geniş içi ferah

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

Genel olarak 4 çeker araç sahibi olmamış birinin klasik lafıdır, "ben zaten 2 çeker x marka ile her yere gidiyorum ne gerek var 4 çekere" :) Nerelere gidemediğinin farkında olmayan birinin lafı aynı zamanda.

Ben elektrikli araçların Türkiye şartlarında 2. araç olarak şehir içi kullanıma uygun olduğunu düşünüyorum. Doğa da gezecek, kamp yapacak bir aile için mantıklı değil.

Gelelim değerlendirdiğiniz 4 çeker modellere...

Subaru XV 1.6 atmosferik boxer motorundan dolayı listeden direkt elemeniz gerek bence. Evet 4 çekeri çok iyi çalışıyor, evet güvenli vs ama araba gitmiyor. Gitmediği gibi de 8-9 litre nin altında yakmaz.  Boxer olmasından dolayı LPG taktırmak çok zor masraflı ve mantıksız. CVT olması kişiye göre değişmekle birlikte tercih edilmeme sebebi. (En son 2018 de satılan 2.0 Dizel Forester'a bir göz atabilirsiniz Subaru istiyorsanız)

Eclipse Cross 4x4 hakkında çok bir bilgim yok.

Tavsiyem Vitara Turbo Benzinli 4x4 seçeneğinden yana olur. İlk çıkan modellerinde multimedya ekranının sorun çıkarması meşhurdur, bazılarında da arka akslarda eğiklik vs vardı. Daha yeni modellerinde bu sorunları çözdüler diye biliyorum. Güzel özelliklerinden bahsedersem hızlıca, sınıfında en az yakıt tüketenlerden biri. Tam otomatik şanzımanı sağlam, öyle biraz zorlayınca ısındı diye hata vermez. 4 çeker sistemi en az Subaru kadar başarılı. Güvenlik sistemleri birçok premium modellerdekiler kadar dolu. 140hp lik gücü öyle bir araç için çok çok yeterli.  Merkezi diferansiyeli kilitlenebilir, farklı zeminler için sürüş modları mevcut. Hacim olarak biraz küçük gelebilir, tavan bagajı ile kolayca çözülebilir. 

2 çeker ile gidiyorum her yereden kastım aracım 4x2 ve her yere onunla gitmek durumundayım. Tatile de onunla gidiyorum. Şirket aracı varken bırakıp şahsi 4x4ümle çorludan ayvalığa marmarise gitmek çok ekonomik olmayacaktır.

Haliyle 4x4 alma tarafı acaba dedirtiyor.

2ci araç olacağı için de elektrikliye kaymış durumdayım.

Subaru konusu lpg ve performans en sıkıntı yapmadığım şeyler.

Vitara alırsam da glx olan yani cam tavanlıyı alacağım 1.6 atmo olacak muhtemelen 😅

Vitara 4x4 de 1ci sırada gibi servis usta ve daha bilinir bir araç olması sebebiyle.

Çağlar Bayur yazdı:

juke şaşırtabilir beni şaşırttı sevdim de ama ufak tabii. vitara yerine daha modern scross olabilir belki? omuzlar da geniş içi ferah

Scorss bütçeyi aştı abi. Daha bi dustervari bir araç. Bir de cam tavan yada açılır tavan istiyorum illaki. Scrossta yok 🤣

Juke güzel bir alternatif. Ufak gibi ama oturma pozisyonu rahatsız etmedi. Gayet başarılı buldum.

Hanım ok dese navara vs alasım var aslında ama istemiyor 😪

Şuan önceliğim eC4 gibi görünüyor.

Pille ilgili soru işaretlerim kalkarsa en birinci bu

Örnek eC4 ilanı

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Senede 5000 km yapan birisin. Kamp yapacağım diyorsun. 

Önce iki çekerleri ele.. dağ bayır rahat rahat gez.  sonra elektriklileri ele.. 

Geri kalanlara bak. :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

CX 5 var bi tane otomatik bakımlı sahibinden. 

Fiyat da uygun. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Fiyat da uygun. 

Onların kırmızıları çok güzel. 

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mehmet Ozyurek yazdı:

Abi yola zaten öyle çıktım da işte sonra şirket arabası ile her yere gittiğimi farkedince (4x4 üm olsa da yine yakıt otoyol maliyetlerinden kaynaklı şirket aracı tercih ederim gibi)

4x4 alsam kesin iş çıkarırım kendime, istiyorum da aslında ama kararsızım.

Kamp vs işleri için çadır aldım. Egea bagajı çok müsait rahat sığıyor. Yazın da bununla gezeceğim.

Hafta sonları arada balığa giderim diye 2018 civarı vitara yada XV almak acaba dedirtiyor.

Elektrik hep aklımda olan ama cesaret edemediğim bir seçenek. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Fiyat da uygun. 

Abi ya çok eski yüksek kmlidir yada bütçe üzeredir. Yoksa severiz kendisini

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Onur Demir yazdı:

Bir de cam tavan yada açılır tavan istiyorum illaki.

aaaa 3.0 crdi yani

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Verdiğiniz listeden Vitara veya S-Cross daha akla yatkın geliyor açıkcası. Ama ikisi de bagaj hacmi olarak biraz küçükler. Ama sürüş dinamikleri ve bakım-onarım kolaylığı açısından diğerlerine fark atarlar. Hatta yapabiliyorsanız mild-hibrid versiyonlarına girin. Elektrikliye girmeniz pek olası görünmüyor, çünkü sadece şehiriçi kullanmayacaksınız. Doğada elektrikli? Bilemedim. Fransızlara 2.elde girmek (bugüne kadar çevremdeki yaşananlara bakarak) mantıklı değil, çok arıza çıkartıyorlar.

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Kodiaq verelim diyeceğim de, ben yerine ne alacağım sorusu beynimi kemiriyor:)

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Cem Işık yazdı:

Kodiaq tan sonra Zodyak bot iyi gider :) 

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Cihat Küçükay yazdı:

Verdiğiniz listeden Vitara veya S-Cross daha akla yatkın geliyor açıkcası. Ama ikisi de bagaj hacmi olarak biraz küçükler. Ama sürüş dinamikleri ve bakım-onarım kolaylığı açısından diğerlerine fark atarlar. Hatta yapabiliyorsanız mild-hibrid versiyonlarına girin. Elektrikliye girmeniz pek olası görünmüyor, çünkü sadece şehiriçi kullanmayacaksınız. Doğada elektrikli? Bilemedim. Fransızlara 2.elde girmek (bugüne kadar çevremdeki yaşananlara bakarak) mantıklı değil, çok arıza çıkartıyorlar.

bütçem için suzuki sadece 2018-2020 aralığı vitara alabiliyorum. Scross bütçe üzerinde.

Doğa tarafı arada yanlış anlaşıldı aslında. aracı satma ve Camper şeklinde takılma isteğimle 4x4 diye heveslendim baştan. sonra nefes egzersizleri sakin kafa düşününce kısa ve uzun tatillerimin tamamında şirket aracını kullandığım, 4x4 alsam dahi çok bir yerlere gitmeyeceğim, haliyle mevcut şirket aracı egea crossla idare edeceğim sonucu çıktı ortaya. 

e 4x2 alıyoruz madem dışarı da çıkmayacak bu araç çok az km ve sadece şehir içi olacağı düşününce elektrikliye kaydım gibi. 

fransız ve sorunları iyi araştırıp düşünmek lazım. ama bütçe, donanım ve genel yapı olarak eC4 çok makul geliyor. 

Cem Işık yazdı:

Sayın avukatım beni aşar kodiaq yoksa hiiç hayır diyebileceğim bir araç değil. 

Bacanakta RS var arada kullanıyorum sonra canım sıkılıyor :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
Mehmet Göktürk yazdı:

Manuel olursa benim tiguanı al. 

son oluru ne hocam 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ayhan Asil yazdı:

son oluru ne hocam 

İnternetten araştır birkaç tanesiyle konuş gel aracı gör al git. Oluru bu.

2017 comfort 148 binde

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

Eğer boyut ve sınıf olarak sizi tatmin ediyorsa bence BYD ve MG yi tercih edin. BYD yi yabana atmayın yurt dışında baya bir kullanma fırsatım oldu, motor verimliliği, donanım ve konfor olarak sunduğunuz linklerdeki diğer araçların üstündedir. Üstelik yeni bir model, ;Tabii ki elektrikli modellerin negatif yönlerini de kabul etmiş olacaksınız. Gerçi uzun yolda bir kaç mola dışında çok da bir negatiflik yok . Şehir içinde neredeyse bedavaya gezmek tüm negatif algıyı kırıyor benim düşünceme göre. 

Hakkınızda hayırlı olan olsun. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
Cem Dilmen yazdı:

Eğer boyut ve sınıf olarak sizi tatmin ediyorsa bence BYD ve MG yi tercih edin. BYD yi yabana atmayın yurt dışında baya bir kullanma fırsatım oldu, motor verimliliği, donanım ve konfor olarak sunduğunuz linklerdeki diğer araçların üstündedir. Üstelik yeni bir model, ;Tabii ki elektrikli modellerin negatif yönlerini de kabul etmiş olacaksınız. Gerçi uzun yolda bir kaç mola dışında çok da bir negatiflik yok . Şehir içinde neredeyse bedavaya gezmek tüm negatif algıyı kırıyor benim düşünceme göre. 

Hakkınızda hayırlı olan olsun. 

BYD Dolphin aslında baya makul gelmişti ama fiyat ve bekleme işi can sıktı. 1.395 vermem o araca maalesef. 

MG4 hep acaba dediğim bir araç. müşterimde var çok memnun. eC4 de var, teslası da var. yakın zamanda bir ziyaret edip güncel fikirlerini soracağım ona.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...