İçeriğe Yönlendir

Kadir Gecesi mi Doğdun Bu Ne Şans....!

Yücel Metin

Recommended Posts

İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

IMG_4329.png

Soru bu mu, tam anlamadım ama

Sub bu. Yani bu da köle de işletim sistemi farklı.

Soru şu, adalet var diyorsun ya hani. Köle sahibi olmak serbest adalet kısmını anlamadım tam. Ha dur ölünceydi pardon.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

bakış açısına bağlı

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağlar Bayur yazdı:

bakış açısına bağlı

Adaletli bir sistemde köleliğin ne işi var soru çok basit.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
İlkay Başaran yazdı:

Soru şu, adalet var diyorsun ya hani. Köle sahibi olmak serbest adalet kısmını anlamadım tam. Ha dur ölünceydi pardon.

zorlama hocam sonra kurbağa olacaksın sonraki hayatında. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mehmet Göktürk yazdı:

zorlama hocam sonra kurbağa olacaksın sonraki hayatında. 

Yok hocam beni yakıp yakıp yeni deri kaplayacaklar. Belime kadar cerahat içinde duracağım. Allah bizi seviyor!

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bozuk enjektör ol sen. :)  Servet gelsin o daha iyi bişi bulur. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

Köle tanımı isim olarak kötü. Ama bu kısma şimdilik takılmayalım. 

islam‘da köle, savaş zamanı düşman olan kişilerden yapılırdı. Barış zamanı yok zaten. Öyle borcuna karşılık veya silah zoruyla köle falan edinme işleri de yok. Yasak. 

bugün savaş zamanı alınan esirler hapiste tutuluyor. Hatta çok kötü koşullarda tutuluyor. O günlerde de müslümanların yanında köle ismiyle tutuluyor. 

ayrıca kölelere bizim anladığımız şekilde davranılması da yok. Eziyet, ağır iş falan, bunlar yasak. Sahibi ne giyerse köle de onu giyer. Onu yer. Köle evlenebilir. Köle ile arkadaş olunur. Sahibi ne kadar çalışırsa köle de o kadar ağır işte çalışabilir. Kötü yerde yatmaz. Eşit haklara sahip. 

gelelim son kısma. Köle azad edilmek isteyebilir. Kuran da buna teşvik eder. Kölesini azad edenlerden yüce olarak bahseder. Zaten köleler de islam topraklarında çok yüksek mertebelere kadar yükselmiştir. Yani savaşta alınan esirleri bir nevi ıslah etmek gibi bir şey bu. 

şimdi soralım. Bugün hangi savaş eseri bu imkanlara sahip? Karşı devlet de senden esir alacak da, anlaşma olacak da, takas olacak falan. Olmazsa? 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Köle tanımı isim olarak kötü. Ama bu kısma şimdilik takılmayalım. 

Yine aslında orada onu demek istemiyor a geldik. Bu islamiyetin en büyük sorunu bence. Aslında orada onu demek istemeyen kitap.

Tüm dünyaya inmiş bir kutsal metin neden onlarca farklı şekilde yorumlanıyor? 

Ben merağımdan soruyorum da bu da yasak diyorlar. Sormak yani.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
İlkay Başaran yazdı:

Kurbağadan solucana doğru transfer olmak üzere. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mehmet Göktürk yazdı:

Kurbağadan solucana doğru transfer olmak üzere. 

Amipe kadar gider bu iş :crazy:

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

Yine aslında orada onu demek istemiyor a geldik. Bu islamiyetin en büyük sorunu bence. Aslında orada onu demek istemeyen kitap.

Tüm dünyaya inmiş bir kutsal metin neden onlarca farklı şekilde yorumlanıyor? 

Demek istemiyor şeklinde hiç cümle kurmadımki. Direkt söyledim. 

İnanca göre herkes yaptıklarından sorumlu. Kitapta yazanı başka türlü yorumlayıp çıkarına kullanan olabilir. Napalım yani. O, onun sorunu. İçinde kötülük de varsa, yine onun sorunu. 

Mesela bi adam, “ben islamı yaymak için arsaya kaçak bina yaptım. Amacım imam yetiştirmek” diyebilir. Ve bunu kitaba dayandırmaya çalışabilir. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Aşağı mahalleye biri taşınmış üüff

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Demek istemiyor şeklinde hiç cümle kurmadımki. Direkt söyledim. 

İnanca göre herkes yaptıklarından sorumlu. Kitapta yazanı başka türlü yorumlayıp çıkarına kullanan olabilir. Napalım yani. O, onun sorunu. İçinde kötülük de varsa, yine onun sorunu. 

Mesela bi adam, “ben islamı yaymak için arsaya kaçak bina yaptım. Amacım imam yetiştirmek” diyebilir. Ve bunu kitaba dayandırmaya çalışabilir. 

Genelde öyle denir. Birşey sorarsın e bu bu söylenenle çelişmiyor mu? Orada onu demek istemiyor derler hemen. E öyle neden demiyor? 

Kölelik de öyle işte. Yazıyor mu köleniz sizinle aynı gşyecek ya da aynı haklara sahip diye? Yoksa e adaletten bahsedilen yerde kölelik ne iş deyince mi söyleniyor bu?

Aynı haklara sahipse neden köle? Baya da ağır işte çalıştırılmıyor mu? 

Doğuşta adalet yok ki nasıl olacak? Hm diğer taraf doğru.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Adam arabasını şak diye satmış eski yüksek fiyattan. yeniyi de düşük fiyattan almış kar etmiş. neydi rızkın onda dokuzu ticaretteydi. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

Genelde öyle denir. Birşey sorarsın e bu bu söylenenle çelişmiyor mu? Orada onu demek istemiyor derler hemen. E öyle neden demiyor? 

Kölelik de öyle işte. Yazıyor mu köleniz sizinle aynı gşyecek ya da aynı haklara sahip diye? Yoksa e adaletten bahsedilen yerde kölelik ne iş deyince mi söyleniyor bu?

Aynı haklara sahipse neden köle? Baya da ağır işte çalıştırılmıyor mu? 

Doğuşta adalet yok ki nasıl olacak? Hm diğer taraf doğru.

yazıyor tabi. Allahın size rızık olarak verdiklerinden kölelerinize de verin diyor. Bu, onlarla aynısınız anlamı değil mi? 

kitap mevzuat.gov.tr değil. Onu demek istemiyor bunu demek istemiyorcular çoktur. Ben takılmıyorum. Kendime bakarım. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Ben köleliğin olduğu bir sistemde adalet konuşmam. Hele ki eşya gibi satılıyor, devredilebiliyorsa. Müslüman kölenin gözünden bakın bakalım adaletli mi sistem?

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

yazıyor tabi. Allahın size rızık olarak verdiklerinden kölelerinize de verin diyor. Bu, onlarla aynısınız anlamı değil mi? 

kitap mevzuat.gov.tr değil. Onu demek istemiyor bunu demek istemiyorcular çoktur. Ben takılmıyorum. Kendime bakarım. 

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Internette gezen fotolardan biri 

2023 yılında 2.3 milyona 1500 gram altın bozdurup tesla alanın 

2025 de 1500 gram altının 6 milyon etmesi 

Teslanin ise 2 milyon olması 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

Ben köleliğin olduğu bir sistemde adalet konuşmam. Hele ki eşya gibi satılıyor, devredilebiliyorsa. Müslüman kölenin gözünden bakın bakalım adaletli mi sistem?

17-18-19-20.yüzyılda savaş esirlerine yaptıklarına bakarsak en adaletli denilen ülkeler en adaletsiz olanlar çıkıyor. Hani parmakla örnek gösterilen ülkeler. 

dünyada olmayan olguyu konuşuyorsunuz. 

ya da konuyu anlamadınız. Anlamak istemiyor da olabilirsiniz. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Kırk katır mı kırk satır mı vaziyeti. Ama biz osmanlı bankasıyız.

O ülkeleri parmakla göstermiyor hiç kimse. İlla birine öykünmek mi gerek? Doğruyu aramak olamıyor mu? Voltaire, jan jac russo, kant felan okusak olmuyor mu? Yani düşünüyorum öyleyse varım ın tersi düşünmüyorum öyleyse yoğum mu?

1850 lere kadar evrenle ilgili üstü açık konuşanı tepeliyorlardı batıda.

Bu nedenle teşbih sanatları resim edebiyat gelişmiş 🤖🤖

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

17-18-19-20.yüzyılda savaş esirlerine yaptıklarına bakarsak en adaletli denilen ülkeler en adaletsiz olanlar çıkıyor. Hani parmakla örnek gösterilen ülkeler. 

dünyada olmayan olguyu konuşuyorsunuz. 

ya da konuyu anlamadınız. Anlamak istemiyor da olabilirsiniz. 

Adaleti konuşuyoruz bence sen anlamak istemiyorsun. Adalet ve kölelik iyiymiş.

Kölenin sahibine göre gayet iyi sistem, benim yediğimi yiyor abi daha ne olsun.

Köle gözünden, hangi pazarda kşme satılırım acaba. 

Neyse anlamayan ben olayım sorun yok. 

Dünyada olmayan oldu hangisi? Dünyada olmayan olguları anlatan tüm zamanların kitabı nasıl oluyor o zaman?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Bu forumda son zamanlarda İslam ve din anlayışını bu kadar dillendirip konuşulmasını,aklınıza yatmayan şeylerin illaki inanan kesiminde aklına yatmaması gerektiğini ısrarla anlatmanızı anlamıyorum.

Özellikle forumda saygın diyebileceğim insanların bunu son yıllarda daha bir üstelemesi,hatta kendince espri yapması bana garip geliyor.

İnanmıyorsan ben inanmıyorum arkadaş de geç.

İslam dini ne son 20-50 yıllık dünya düzeni ne de okuduğunuz bir kaç kitaptaki insanların fikirleri ile sınırlı.

Yakın tarihte esirlerin gördüğü muameleyi de ayrıca gördük.

İslam dini köleleri bile kendinizden ayırmayın demiş, sizin anladığınız kölelik varsa adalet yoktur ise diyecek sözüm yok 

Ayrıca ilk ve son kez böyle bir yazı yazma ihtiyacı duydum  

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Bu kadar dallandırılmayıp herşey dine Allaha bağlanmasa bu tepki de olmaz emin olun.

Adam bagajda lazım olan birşeyi buluyor Allah tarafından. 

Birşey iyi gidiyor Allah halletti. Yani bu kadar basit değildir bence. Bende bu sefer 100 bine yakın kadın çocuk ölürken senin bagajla mı uğraşıyor diyorum her düşünen insan gibi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Fikri Keleş yazdı:

Bu forumda son zamanlarda İslam ve din anlayışını bu kadar dillendirip konuşulmasını,aklınıza yatmayan şeylerin illaki inanan kesiminde aklına yatmaması gerektiğini ısrarla anlatmanızı anlamıyorum.

Özellikle forumda saygın diyebileceğim insanların bunu son yıllarda daha bir üstelemesi,hatta kendince espri yapması bana garip geliyor.

İnanmıyorsan ben inanmıyorum arkadaş de geç.

İslam dini ne son 20-50 yıllık dünya düzeni ne de okuduğunuz bir kaç kitaptaki insanların fikirleri ile sınırlı.

Yakın tarihte esirlerin gördüğü muameleyi de ayrıca gördük.

İslam dini köleleri bile kendinizden ayırmayın demiş, sizin anladığınız kölelik varsa adalet yoktur ise diyecek sözüm yok 

Ayrıca ilk ve son kez böyle bir yazı yazma ihtiyacı duydum  

Güzel bir konuya değindin Fikri arkadaşım. Malesef ülkemiz son dönemlerde laiklikten uzaklaştıkça aslında bin sene önce yine var olan meseleler yeniden mesele olmaya başlıyor.  Sonuçta toplumda "misyonerlik" yahut diğer adı ile "cihat" diye birşey var. "ısrarla anlatmak" belki de bu nedenle olsa gerek. Bu ta ne zamanlardan beri var. Bırak islam dönemini daha önceki dönemlerde de var. 

Forumda herkes kardeş gibi birbirini seviyor tanıyor. ama ben bu konuları kardeşimle de konuşuyorum ve aynı görüşte olmuyoruz çoğu kez. Bak bu yazdıklarımı iyice detaylı düşün. 7 milyar olmuş dünya binlerce görüş var farklı insan var. Bunların hiçbiri de diyememiş ki "budur". 

Neden konuşuyoruz yazıyoruz? Çünkü bizim coğrafyadaki görüş "yönetim ve hükümdarlık" üzerine kurulu. Bunu ister Muaviye döneminde başladı dersin ister daha önceden dersin. İstersen Davut ve SÜleymana hatta firavuna yahut nabukadnezara kadar götürürsün. Bu coğrafyada bu işler inançla sınırlı değil. Kalmıyor. Kuralları da ona göre oluşuyor, sahih ya da değil ama oluşuyor.

Dolayısı ile iletişim araçları geliştikçe bu konular konuşulacak. Görüşülecek. Görüş alışverişi olacak. Bu bir kavga değil. Bu bir dönüşüm gelişim. Görüldüğü üzere verilere baktığımızda zaten bundan kaçış da yok. Bu kötü birşey de değil. İnsan varlığının kökenini anlamaya anlamlandırmaya çalışıyor. Mevcut öğretiler günümüzün ihtiyacını karşılamıyor. Nasıl ki çok yakın tarihe kadar dünya 6000 yaşında demezsen afaroz ediliyordun,  sonra bu tatmin etmedi bu da öyle. Etmiyor. 

"müslümanım" diyen adam "bu bir inançtır" demiyor ki? "Bu bir yaşam biçimidir" diyor. Ve "hükmetmek" için gayret gösteriyor çünkü  bu kural olarak gelmiş. Bu durumda diğer taraf da "aaa bu inanç özgürlüğü vah vah" diyemiyor haliyle. Çünkü onun alanına giriyor diğeri. Çekişme bu sebeple yani.

Bu konu başlığında hiç alay olmadı. Olmayacak da. Bence tek esprili kısım "kadir gecesinde mi doğdun mübarek" sözü idi. Ben de yine ona karşılık "daha kadir gecesinin hangi gece olduğu belli değil" diye yorum yaptım ama bu bir bu konuda görüş alışverişi başlatmak amacıyla değil zaten. Bilineni söyledim. Bu tür konuşmalar rencide edici olmadığı gibi bazı şeyleri hatırlamaya da vesiledir. 

Sonuç olarak imanı güçlü olan dürüst olanın hiçbirşeyden çekinmeye, konuşmamaya, düşünmemeye, kendini frenlemeye ihtiyacı yoktur. Güneş balçıkla sıvanmaz, doğru sonunda galip gelir. Her tarafı delik bir torba değil ki bu aman dikkat demek isteyen? Sağlam temelleri varsa vardır.  Yoksa da var diye kafamızı kuma gömmek bizi cennete götürmez, başka şeyler götürür. 

Bu konulara merak duyanların biraz islam tarihi, ortadoğu ve mısır tarihi okumalarını, bir meal devirmelerini önermek gerekir. Buradaki sıcak atmosferde kölelik konusu konuşulabilir. Kölelik vardır. Yakın zamana kadar araplarda da vardır. Osmanlıda da vardır. (bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanlı_İmparatorluğu'nda_kölelik )  . Osmanlıda birçok şey yanlış yapılmıştır. Arap kültüründe de birçok şey yanlıştır. Arap kültürünü din sananlar da çoktur.

Sonuç olarak laik bir toplum olabilirsek ancak bunları aşabiliriz. Konuşmak iletişim sağlamak görüş alışverişi yapmak bunlar güzel şeyler. Laik davranmaz isek bu kavgalar sürer gider. Poseidon mu Hera mı karar veremeyiz.  Singapur devlet başkanı güzel bir konuşma yapmış geçenlerde onu bulursam paylaşırım. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Misafir
Bu konu kapalıdır.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...