İçeriğe Yönlendir

Nissan E-Power İçin %10 ÖTV Davası

Ali Darbaz

Recommended Posts

Mehmet Göktürk

Aracın kasko değer fiyatına göre %2.5 senelik vergi al bitsin gitsin. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mehmet Göktürk yazdı:

aklın yolu bir de işte niyeyse eğreti sistem bildim bileli devam ediyor. 15 senelik aracın vergisi, sıfır km 5 milyonluk araçtan fazla hala.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

detayla niye uğraşırlar ki? aracın fiyatına göre "vergi" olur. karbon salınımına göre de ayrıca bir "kirletme vergisi" alabilirsin. 

Bence fiyatına göre de vergi olmamalı. Sabit bir oran koysun geçsin gitsin. Araba ucuz diye vergisi neden oransal olarak düşük olsun ki? Ya da ticari diye neden düşük olsun? Atıyorum tüm arabalara %50 yağıştırdım dersin araba kaç lira olursa olsun %50 ni alıp yersin. Yok motoru buysa şu kadar, bu parayı geçiyorsa bu kadar, motor hacmi buysa o kadar vs vs vs. Bunlardan sana ne be kardeşim. Çok istiyorsan menşeine göre ek gümrük vergisi koyarsın. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Bu da doğru olmaz. MTV nin toplanma mantığı yol za zu bakım giderlerinin karşılanması "Bence" fenni muayenedeki km kayıtlarına göre MTV itelenmeli. Evin önünde duran arabaya çok yüksek vergi vermek de anlamsız. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Bence fiyatına göre de vergi olmamalı. Sabit bir oran koysun geçsin gitsin. Araba ucuz diye vergisi neden oransal olarak düşük olsun ki? Ya da ticari diye neden düşük olsun? Atıyorum tüm arabalara %50 yağıştırdım dersin araba kaç lira olursa olsun %50 ni alıp yersin. Yok motoru buysa şu kadar, bu parayı geçiyorsa bu kadar, motor hacmi buysa o kadar vs vs vs. Bunlardan sana ne be kardeşim. Çok istiyorsan menşeine göre ek gümrük vergisi koyarsın. 

Bu da doğru olmaz. MTV nin toplanma mantığı yol za zu bakım giderlerinin karşılanması "Bence" fenni muayenedeki km kayıtlarına göre MTV itelenmeli. Evin önünde duran arabaya çok yüksek vergi vermek de anlamsız. 

Amerikada böyle. anlamsız diye tanımladığın şekilde.  bunun adı "property tax"  .. road tax değil. o ayrı olur ve sabittir pul alırsın. 100 dolardır vb. 

Mertol Kip yazdı:

..Yok motoru buysa şu kadar, bu parayı geçiyorsa bu kadar, motor hacmi buysa o kadar vs vs vs. Bunlardan sana ne be kardeşim...

Bunun amacı çok kazanandan çok az kazanandan az almak ve pahalı araç satışını frenlemek. (çünkü dış açık). Vergiyi düzgün toplayamayınca uç noktada almak zorundasın.   Ev vergisi gibi düşün. pahalı evin vergisi daha yüksek. 

Bizim devlet emisyon vergisi ve yol vergisi kavramını property tax ile karıştırıyor. ikisi ayrılması gerek. bu net. 

biri çöp vergisi biri de emlak vergisi gibi. 

pahalı ev daha çok çöp vergisi verir yahut penceresi çok olan ev daha çok verir deyince iş bozuluyor. (eskiden avrupada pencereye göre alırlamış kolay hesapmış). 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Amerikada böyle. anlamsız diye tanımladığın şekilde.  bunun adı "property tax"  .. road tax değil. o ayrı olur ve sabittir pul alırsın. 100 dolardır vb. 

Amerikada daha garip şeyler de var ancak ben zaten orada MTV nin (sen road tax de diyebilirsin tabi) km bazlı alınması yönünde fikrimi açıkca yazmışım.. :)

Mehmet Göktürk yazdı:

Bunun amacı çok kazanandan çok az kazanandan az almak ve pahalı araç satışını frenlemek. (çünkü dış açık). Vergiyi düzgün toplayamayınca uç noktada almak zorundasın.   Ev vergisi gibi düşün. pahalı evin vergisi daha yüksek. 

Dış açık içinde "çok istiyorsan menşeine göre gümrük vergisi itelersin" demişim.

Bizde az kazanan çok kazanan diye bir şey yok. Yakalanan var kaçırabilen var. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Bizim devlet emisyon vergisi ve yol vergisi kavramını property tax ile karıştırıyor. ikisi ayrılması gerek. bu net. 

Bence yanılıyorsun. Gayet net var.

Property vergisi = KDV + ÖTV

Emisyon vergisi + road Tax = MTV

Sorun bunların orantısız olmasında. Kriterler yanlış belirlenmiş. MTV nin Motor hacmine göre belirlenmesinin mantığı emisyon mesela. Daha büyük hacimli olan daha çok kirletir mantığı. Ama bunu yapınca eski arabaların vergisinin artması gerek, ona da yaş klozu eklemişler. Neden? o arabaları finansal olarak dezavantajlı insanlar kullandığı için. İşte burası ters. Adam büyük hacimli ve havaya daha çok zarar veren arabasıyla daha az MTV veriyor. Emisyon vergisi tersine çalışmış oldu. Euro6 olan 2020 model 1.4 Egea ile euro1 olan 92 model 1.4 Broadway'in havayı aynı oranda kirlettiğini söyleyemeyiz sanırım. Anca fenni muayene öncesi egzost pulu satarız. Devletin bu eski arabaların vergisini arttırıp her sene fenni muayeneye sokması lazım.

Mehmet Göktürk yazdı:

pahalı ev daha çok çöp vergisi verir yahut penceresi çok olan ev daha çok verir deyince iş bozuluyor. (eskiden avrupada pencereye göre alırlamış kolay hesapmış). 

Daha çok çöp üreten daha çok vergi verir. Çünkü kamu hizmetinden daha çok faydalanıyordur. Bunun evin değeri ile alakası yok.

Senin bahsettiğin uygulama servet vergisi.  Onu da zaten faiz gelirinden alıyorlar. Oysa faiz enflasyonun altında zaten.

Bana her şeyi de emlak vergisi deme :) . Yalıkavakta 80 milyon bedelli evin emlak vergisi benimkinin 4 te biri. Ki benim evin karbon salınımı onun onda biri kadar bile yoktur. Elektriğimi (GES) suyumu (yağmur hasadı), ısıtma/soğutmam (ısı pompası) kendi ürettiğim elektrikten besleniyor, sıcak su zaten güneşten ama vergim hepsinden yüksek. :) 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Araba biraz elektriğimi dışa bağımlı yaptı. O da 11kW anlık olduğu için. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Amerikada daha garip şeyler de var ancak ben zaten orada MTV nin (sen road tax de diyebilirsin tabi) km bazlı alınması yönünde fikrimi açıkca yazmışım.. :)

Dış açık içinde "çok istiyorsan menşeine göre gümrük vergisi itelersin" demişim.

Bizde az kazanan çok kazanan diye bir şey yok. Yakalanan var kaçırabilen var. 

Bence yanılıyorsun. Gayet net var.

Property vergisi = KDV + ÖTV

Emisyon vergisi + road Tax = MTV

Sorun bunların orantısız olmasında. Kriterler yanlış belirlenmiş. MTV nin Motor hacmine göre belirlenmesinin mantığı emisyon mesela. Daha büyük hacimli olan daha çok kirletir mantığı. Ama bunu yapınca eski arabaların vergisinin artması gerek, ona da yaş klozu eklemişler. Neden? o arabaları finansal olarak dezavantajlı insanlar kullandığı için. İşte burası ters. Adam büyük hacimli ve havaya daha çok zarar veren arabasıyla daha az MTV veriyor. Emisyon vergisi tersine çalışmış oldu. Euro6 olan 2020 model 1.4 Egea ile euro1 olan 92 model 1.4 Broadway'in havayı aynı oranda kirlettiğini söyleyemeyiz sanırım. Anca fenni muayene öncesi egzost pulu satarız. Devletin bu eski arabaların vergisini arttırıp her sene fenni muayeneye sokması lazım.

Daha çok çöp üreten daha çok vergi verir. Çünkü kamu hizmetinden daha çok faydalanıyordur. Bunun evin değeri ile alakası yok.

Senin bahsettiğin uygulama servet vergisi.  Onu da zaten faiz gelirinden alıyorlar. Oysa faiz enflasyonun altında zaten.

Bana her şeyi de emlak vergisi deme :) . Yalıkavakta 80 milyon bedelli evin emlak vergisi benimkinin 4 te biri. Ki benim evin karbon salınımı onun onda biri kadar bile yoktur. Elektriğimi (GES) suyumu (yağmur hasadı), ısıtma/soğutmam (ısı pompası) kendi ürettiğim elektrikten besleniyor, sıcak su zaten güneşten ama vergim hepsinden yüksek. :) 

sizi pek kızgın gördüm mirim. 

kdv ve ötv  sales transaction tax dir.  property vergisi her sene alınır.  neyse biraz sakinlen az daha düşün. 

road tax

pollution tax

property tax

sales tax

bunlar ayrı şeyler. biz çorbaya döndürdük. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Sinirli/kızgın gergin değilim yaw. Aksine uykumu aldım karnımda tok :)

Bence hiç vergi alınmasın, ne o öyle ortaçağ anglosakson ingilteresi gibi feodal yöntemlerle haraç toplama falan. :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

ama yeşilbaşlı ördek? Sonra halkların kardeşliği diye bağırıyolar?

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Kaçıramadığımız vergiyi ödeyelim işte olsun bitsin.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mertol Kip yazdı:

metrekarede 250W gibi düşünebilirsin. 3kW falan imkansıbıl. 

Maxeon taktık paraya kıydık yahu

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Servet Aydın yazdı:

Maxeon taktık paraya kıydık yahu

Farketmezki. Metrekarede aldığın enerji aşağı yukarı hep aynı. Teoride %22 +/- ~2 civarı verimlilikleri var işte. Tabi kesit alanını hesaplaman lazım. 500 W lık falan olması seni yanıltmasın, onlar 2metrekare olduğu için öyle. Ki o da güneş tam dik geldiğinde onu veriyor, açı değişince o da düşer. Monokristaller ile polikristaller farkediyordu ama o da %4 flan oynuyordu. Biri %22 öteki %18 mi neydi galibai, geçmiş zaman unuttum. Ancak zaten polikristal panel satan kalmadı bildiğim kadarı ile.

Velhasılı metrekarede 250W güzel bir değer. 

Mehmet Göktürk yazdı:

ama yeşilbaşlı ördek? Sonra halkların kardeşliği diye bağırıyolar?

Ördek eti yağlı oluyor ya ben horozcuyum. Kısık ateşte yarım soğanla bir patates koyup iki bardakta su koyup düdüklüye at, 1 saat sonra lime lime tandır kıvamında mis gibi beyat et. 

• Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Acıktım

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Çok gezen az Mtv ödesin.. Yeterince ötv ödemiş oluyoruz zaten.. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Çok gezen çok ödesin yolu yıpratıyor, ayrıca aracın ağırlığı etkili olsun oranda.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...