İçeriğe Yönlendir

Yurtdışından Araba Alıp Türkiye'de Geçici Süre ile Kullanımı

Deniz Kom

Recommended Posts

Deniz Kom

Merhaba,

Bir süredir yurtdışında bazı firmalardaki iş imkanlarını araştırıyorum. Olası bir olumlu gelişme durumunda kalıcı olarak batı Avrupa'ya yerleşeceğiz. Geçtiğimiz süreçte hangi ülkede yaşarsak mutlu oluruz diye gidip yerinde incelemeler yaptık ve hedefimizi belirledik. Süreci devam eden görüşmelerim mevcut. Ancak sormak istediğim birkaç şey var. Her ne kadar uçakla gitmek çok güzel bir şey olsa da kedimizin tombulluğu ve kilo verememesi, 70 kilo bavul ve kedinin transferinin sağlayacağı zorlukları göz önünde bulundurduk. Bu durum bizde ekstra stres yarattı. Ben de elimizdeki araçlardan birini satıp, diğeriyle de oraya gideriz ve orada bir süre araç derdimiz de olmz diye düşündüm. Ama sonra 180 gün içerisinde o aracı Türkiye'ye geri getirmem gerektiğini öğrendim. Bu durum bayağı kısıtlayıcı olmakla beraber işe yeni başlayan birisi için de sürdürülebilir olmayabilir. Bunun yerine aklıma şöyle bir opsiyon geldi. 

Araçlardan birisini satarak turist vizesiyle AB ülkelerinden birisine gidip bir araba alayım (çıkıştan 3 ay kadar önce). O arabayı burada garaja çekeyim. Çıkışa kadar evin diğer aracını kullanırız. Çıkmadan önce evin aracını da satıp kediyi, bavulları ve elektronikleri AB plakalı araca yükleyerek hedef ükleye varabiliriz. Böylece orada birkaç ay yine o arabayı kullanabilirim üstelik Türkiye'ye dönüp satmak zorunluluğum da olmaz. 

Uzun yol sürüşleriyle sorunum yok. Araba da konforluysa tekte yalnızca kısa molalarla 1300 km gitmeye alışığım. ortalama 2800 km yolu 2 gece dinlenmeli rahat gideriz diye düşünüyorum. 

Bu durum yasal olarak mümkün müdür? Hiç böyle bir şeyi tecrübe eden var mıdır acaba?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Uçakla ek bavul hakkı alıp first class ile gitsen bile daha kolay ve ucuz olur. Arabayı forumdan bi ekip getiririz öte yandan. İtina ile de satarız. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

bence uçakla ulaşımı sağlayın orada 180 gün yaşayınca böyle dolambaçlı ve stresli düşüncelerin olmaması gerektiğini hissedersiniz, hayat bu kadar zor olmamalı

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

bence uçakla ulaşımı sağlayın orada 180 gün yaşayınca böyle dolambaçlı ve stresli düşüncelerin olmaması gerektiğini hissedersiniz, hayat bu kadar zor olmamalı

Çağlar vizen var mı? one vay ticket. 

image.png.20d768ab154329e9829790a03f532151.png

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Deniz Kom
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Uçakla ek bavul hakkı alıp first class ile gitsen bile daha kolay ve ucuz olur. Arabayı forumdan bi ekip getiririz öte yandan. İtina ile de satarız. 

Evet haklısınız. Burada ekonomik kriterleri hiç düşünmüyorum ama. Bizim tosuncuk kilosundan ve boyutundan ötürü kabinde gidemiyor. Bagaj kısmında gitmesi gerekli, farklı hayvanlarla da anlaşamadığından sakinleştirilmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki anestezik maddelere alerjisi varmış, bunu kısırlaştırma operasyonu sırasında az daha ölmek üzere olduğunda öğrendik. Kabinde götüremeyeceksek kediyi götüremiyoruz, o da evlat gibi olduğundan kediyi götüremezsek gidemeyiz diyor hanım. dolayısıyla bize araba opsiyonu kalıyor. Kısaca, günlerdir uykularımı kedinin durumu kaçırıyor. Kedimiz iri ve kaslı (biraz da tembelliğinden göbekli). 10 gün aç kalsa dahi (ki kalmış biz yokken bakıcıda) düşebildiği minimum kilo 7700. Ama şu anda 8.7 kilo olan bu ayıcığın 6 kiloya düşmesi lazım kabinde uçabilmesi için o da imkansız görünüyor. 

Aslında yakıt, sigorta, vergiler, otoyol ve 2 gece konaklama tek yön için yaklaşık 450-500 euro civarı tutuyor (o yolu her kurban bayramı düzenli yapan bir tanıdığa sordum). Ekonomik uçsak dahi 2 kişi, kedi ve ek bavul en az 1000 Euro tutuyor. Hem de oradaki araba alma süresini en azından 4-5 ay ileri öteleyebiliyorum. 

Kısaca buradaki kriter gerçekten kedi ve maksimum eşya transferi. Ekstradan götürdüğüm bir televizyon ve kahve makinesi bile 1000 Euro artı olur yeni bir ev kurma aşamasında. Üzerine bir de monitörlerimi eklersem seyahatin dönüş yolu da bedavaya gelir. 

Asıl mesele TR plakalı aracı götürüp, 6 ay dolmadan izin alabilmek ve aracı bırakmak amacıyla geri getirmek. 

tarihinde Deniz Kom tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Arabanızı ben geri bilabedel (benzin hariç) getiririm. pasaportunu hazır ederse bir başka arkadaşı daha alırım. 

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Ama AB plakalı araç satın alabiliyorsam geri getirme derdi olmadan bulunduğum ülkede kolayca satabiliyorum. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Arabanızı ben geri bilabedel (benzin hariç) getiririm. pasaportunu hazır ederse bir başka arkadaşı daha alırım. 

Teşekkür ediyorum :) O gün gelirse kapınızı çalarım :)  Tüm ulaşım ve konaklama masraflarınız da benden :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Deniz Kom yazdı:

Ama AB plakalı araç satın alabiliyorsam geri getirme derdi olmadan bulunduğum ülkede kolayca satabiliyorum. 

yabancıdan yabancıya ilanlarını arayıp bi sorarsınız. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

yabancıdan yabancıya ilanlarını arayıp bi sorarsınız. 

o yabancılar için değil mi? turist vizesi ile olmaz gibi aslında olur mu bilemedim?

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

En iyisi yarın emniyetten bir tanıdığı arayıp sormak sanırım. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

o yabancılar için değil mi? turist vizesi ile olmaz gibi aslında olur mu bilemedim?

Arkadaş turist olmayan vize almış olacak ya. belki satış yapılabilir zaten satış dediğin o ülkede (AB) olmuş olacak. Muhtemelen online da olabiliyordur ya da o ülkenin konsolosluğunda. Sonra da aynı yabancı plaka ile basıp gidecek. 

Ancak öyle dişine göre araba bulmak zor. bence siz kendi arabanızla gidin. bi ara dönersiniz ya da dönecek birine verirsiniz. orda kullanım sırasında da rahat olur gideriniz olmaz. 

Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Mehmet Göktürk yazdı:

Ancak öyle dişine göre araba bulmak zor. bence siz kendi arabanızla gidin. bi ara dönersiniz ya da dönecek birine verirsiniz. orda kullanım sırasında da rahat olur gideriniz olmaz. 

Evet, gözüme hoş gelen artısı da bu olacak. En olmadı yeşil pasaportlu bacanağı bir davet ederim, zaten uzun sürüş yapmayı da seviyor. Geze geze döner memlekete :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Deniz Kom yazdı:

Geze geze döner memlekete

lakin bu denklemde bir şey var: başkasının ruhsatlı tr plakalı araçı kullanmak serbest mi AB de?

Mehmet Göktürk yazdı:

turist olmayan vize almış olacak ya.

oraya gitmeden işe başlamdan önceki günde oluyor mu öyle belge veriliyor mu? o ışığı görsek Türkiye de ab plakalı araç dolardı diye düşünüyorum. vize başvuru randevusunun randevusu 6 ay diolar

1700 sterlinge XRî var, orada Gti diolar

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

lakin bu denklemde bir şey var: başkasının ruhsatlı tr plakalı araçı kullanmak serbest mi AB de?

oraya gitmeden işe başlamdan önceki günde oluyor mu öyle belge veriliyor mu? o ışığı görsek Türkiye de ab plakalı araç dolardı diye düşünüyorum. vize başvuru randevusunun randevusu 6 ay diolar

1700 sterlinge XRî var, orada Gti diolar

Elbette serbest. Sigortası uygun olsun yeter. Avrupadan kazakistana 1000 dolara sürerek araba getiriyorlardı vladimirler, ivanlar. 

vize konusunda avrupa ile bir tecrübem yok ama sonuçta araba alıyorsun, alabilmen lazım. Plaka oranın sonuçta. satar satar. Yahut arabayı yabancının teyzesine teslim için götürüyor olabilir burdan Deniz Bey.  Ona göre bir imzalı yazı alır. Belki de noterden. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

arabayı yabancının teyzesine teslim için götürüyor olabilir burdan

bizim avkat müvekkilininyabancı plakalı aracını 10 km süremedi de, mevzuat bi garip

Mehmet Göktürk yazdı:

araba alıyorsun, alabilmen lazım.

ben şimdi hamburga tursit olarak gitsem ordan DE plakalı araç alıp kulanabilirim de , bizim gümrüğe kadar. orda beni ayrı araayı ayrı alırlar nezarete, yumurta kadarken almıştım poloınyalıya sattım geldim

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

bizim avkat müvekkilininyabancı plakalı aracını 10 km süremedi de, mevzuat bi garip

ben şimdi hamburga tursit olarak gitsem ordan DE plakalı araç alıp kulanabilirim de , bizim gümrüğe kadar. orda beni ayrı araayı ayrı alırlar nezarete, yumurta kadarken almıştım poloınyalıya sattım geldim

en kötü arabayı aldığı kişi ipsalaya kadar yolcu eder. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

en kötü arabayı aldığı kişi ipsalaya kadar yolcu eder. 

kopya zeka şunu yazdı:

Vekalet alan ve vekalet veren her iki kişinin de yurtdışında yerleşik olması şartını sağlaması gerekmektedir. Bu işlemin, haklı sebepler haricinde aracın yurtdışına çıkarılmadan önceki son 15 gün içerisinde yapılmış olması gerekir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

kopya zeka şunu yazdı:

Vekalet alan ve vekalet veren her iki kişinin de yurtdışında yerleşik olması şartını sağlaması gerekmektedir. Bu işlemin, haklı sebepler haricinde aracın yurtdışına çıkarılmadan önceki son 15 gün içerisinde yapılmış olması gerekir.

Yukarda yazdığımla ilgisi yok

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Yukarda yazdığımla ilgisi yok

kullanabilecek  olanın çıkış şartı da aynıdır dediydim, ikisinin de yurt dışı yerleşik şartı demiş

Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Önce o kediyi yurtdışına götürebiliyor musunuz onu da araştırın bence :S 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

kullanabilecek  olanın çıkış şartı da aynıdır dediydim, ikisinin de yurt dışı yerleşik şartı demiş

sahibi çıkarır. dedeağaçta bi yemek ısmarlar yollar. kendi otobüsle geri döner. 

Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Harun Kocaçalışkan yazdı:

Önce o kediyi yurtdışına götürebiliyor musunuz onu da araştırın bence :S 

Çıkıyor çıkıyor, yerel türlerden değil :) 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Deniz Kom yazdı:

Araçlardan birisini satarak turist vizesiyle AB ülkelerinden birisine gidip bir araba alayım (çıkıştan 3 ay kadar önce). O arabayı burada garaja çekeyim.

Turist vizesi ile araba satın alamazsınız. Geçerli vatandaşlık numaranız olması lazım. O da oturma izni ile geliyor (D tipi vize değil oturma izni) 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Mertol Kip yazdı:

Turist vizesi ile araba satın alamazsınız. Geçerli vatandaşlık numaranız olması lazım. O da oturma izni ile geliyor (D tipi vize değil oturma izni) 

Evet dediğiniz gibi ben de şimdi öğrendim. ZAten son durumda, olumlu bir gelişme olursa Honda ile gidip, 6 ay dolmadan geri getirip satacağım. Götürülecek eşyalar ve kedi düşünüldüğünde olabilecek en geniş araba ile gitmek en mantıklısı gibi. Hem de ilk birkaç ay araba alma ihtiyacı ortadan kalmış olur. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Onu siz bilirsiniz. Çalışma izniniz çıktıktan sonra oturma iznine başvuracaksınız. O süreçte konsolosluktan size D tipi vize verilecek. O bitmeden yerel polise başvurup (çoğu ülkede polise bazılarında belediyeye) 1 yıl süreli oturma izninizi ve kartınızı alacaksınız. Başvuru kabul olduğunda size 9 ile başlayan bir vatandaşlık numarası tanımlayacaklar, onunla araba satın alabilirsiniz.Bir kaç ay içinde de kartınız gelir zaten ya da randevu verirler kendiniz gidip alırsınız. Schengen bölgesinde böyle. Ülke neresi bilmiyorum am a2800 km dediğinize göre tren olma ihtimali yüksek. Onu da değerlendirin bence. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...