İçeriğe Yönlendir

Saat Merakı :)

Fatih Sarıkaya

Recommended Posts

Fatih Sarıkaya

Mekanik, pilli, ucuz, pahalı fark etmeksizin bende bir saat merakı hasıl oldu. Öyle böyle değil. Alıp koleksiyon yapmanın yanında, kordon yenilemesi tamirini yapmak büyük haz verir oldu. Özellikle de mekanik olanlara karşı bu ilgi daha fazla oldu. Belki de karmaşık yapıları ve pilsiz çalışmalarından ötürüdür bilemiyorum. Pilli veya pilsiz olmaları benim için önemli değil. Ömrünü saat yapımına harcamış ve tek işi saat yapmak olan firmalara saygım sonsuz. Keşke bizimde kendimize ait yerli bir saat mekanizmamız olsaydı. 

Elimde çokça 7s26 mekanizma var. Bunlardan ikisini bir ara tamir olması için saatçiye vermiştim. Saatçide 1 sene kaldılar. Bana telim olduklarında yine randımanlı çalışmıyorlardı. Geçen hafta içi bir tanesini komple söktüm. Hafta sonu kısmet olursa toparlayacağım. Bir diğeri de kolumda test ediyorum. Dün 5 dakika ileri gitmişti. Akşam olunca arka kapağı söktüm. Saatin resmi aşağıda.

Pandülün üzerindeki sarı segmanı çıkardım. İlk defa böyle bir şey yapıyorum. Sonra mücevherini ve mücevherin altındaki parçayı çıkardım. Bit gibi bir şey zaten. Yakın gözlüğü kullanarak anca görebiliyorum. Telefon gözeneklerini temizlediğimiz hamur ile orayı iyice temizledim. Segman ve mücevheri temizledim. Metali pandüle taktım, sonra yağladım ve üzerine mücevheri koydum. İş segmanı takmaya gelmişti. Sonradan fark ettim segman için bir çıkıntı var. Segman ayaklarını çıkıntıya sokarak çevirdim. Takii üç ayağı da içeri sokana kadar. Kapağı kapattım teste devam ettim. Şuan gözlemlediğim kadarı ile 12 saatte 1 dakika şaşıyor. Keşke mekanik saat test cihazım olsaydı. Çok pahalı bir alet. Seiko yazısının üzerindeki soyulma saatçinin hediyesi. Görünce çok canım sıkılmıştı. Kadranı değiştirmek istedim ama yenisini bulamadım. Seiko da sadece servislere parça veriyor. Dünyanın her yerine parça tedarik edemiyoruz diyor adamlar. Servise mecbur kılıyor. Dün bu saatin arka kapağı söktüğümde saatçinin vidalara pek kötü davrandığını fark ettim. Ona da canım sıkıldı. Bu sarı kordonların yerine deriden klipsli kordon yapıyorum. Pek sevemedim.

WhatsApp Görsel 2025-05-14 saat 09.55.49_9c3a7d19.jpg

WhatsApp Görsel 2025-05-14 saat 09.55.49_18696292.jpg

• Beğen 15
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Bu kordonu ben yaptım. Amatörce ama severek kullanıyorum. Deriyi internetten aldım. Gerçek inek derisi. Klips eski kordonlardan birinden kalma. Orijinal klips bulmak zor, bulsan bile çok pahalı. Hala geliştiriyorum. Böyle şeyler için genç olmak lazımmış. İnsanın ufku daha geniş oluyor o zaman.

IMG-20250514-WA0007.jpg

IMG-20250514-WA0008.jpg

IMG-20250514-WA0009.jpg

IMG-20250514-WA0006.jpg

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Koleksiyon kısmı bende de var. Ama sizin gibi uğraşamıyorum. Emeğinize sağlık, kordon gayet iyi görünüyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna

Harika bir ugras & hobi; tebrikler, emeginize saglik.

Seiko 5, beni genclik yillarima goturdu, ITU Ayazaga'da kaybetmistim 1997 gibi falan. 

• Beğen 2
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Cihat Küçükay yazdı:

Koleksiyon kısmı bende de var. Ama sizin gibi uğraşamıyorum. Emeğinize sağlık, kordon gayet iyi görünüyor.

İçini açmak hiç aklımda yoktu. Birden esti. Ya atacaktım yada tamir edecektim. Tamir edeyim bari dedim. Söktükten sonra hanım tekrar toparlayabilecek misin dedi :D Allah bilir dedim. Bit kadar segmanı söküp taktıysam koca cıvatalarıda  arttırmadan yerine takabilirim herhalde. Deri kordonun performansını yaz geçtikten sonra göreceğim. Hayırlısı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Eminönü'nde mercana doğru giderken orası yedek parça cenneti. Servisin temin edemediği parçaları bulabiliyorduk. Eniştem eski usul saat tamircisi, o önermişti bana oraları. Bir dönem bende de analog saat tutkusu vardı. Aldım, biriktirdim. Hala elimde babadan dededen kalma ender saatler mevcuttur. 

Ne zaman Apple Watch'a geçtim, işlevselliği karizmaya tercih edip hobiyi bıraktım. 

Lazım olan parçalar için oradaki handa yer alan dükkanların numaralarını teker teker deneyebilirsiniz. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Gökhan Tuna yazdı:

Harika bir ugras & hobi; tebrikler, emeginize saglik.

Seiko 5, beni genclik yillarima goturdu, ITU Ayazaga'da kaybetmistim 1997 gibi falan. 

Teşekkür ederim. Kendini ispatlamış güzel bir mekanizması var. İsviçrelilere göre daha ucuz ve erişilebilir. Babamın vardı seiko 5 saati. Akan saniyeye uzun uzun bakardım. Çok ilgimi çekerdi. 

Deniz Kom yazdı:

Eminönü'nde mercana doğru giderken orası yedek parça cenneti. Servisin temin edemediği parçaları bulabiliyorduk. Eniştem eski usul saat tamircisi, o önermişti bana oraları. Bir dönem bende de analog saat tutkusu vardı. Aldım, biriktirdim. Hala elimde babadan dededen kalma ender saatler mevcuttur. 

Ne zaman Apple Watch'a geçtim, işlevselliği karizmaya tercih edip hobiyi bıraktım. 

Lazım olan parçalar için oradaki handa yer alan dükkanların numaralarını teker teker deneyebilirsiniz. 

Deniz bey söktüğüm saatin pandülü çalışmayacak gibi duruyor. Görünürde verdiği izlenim o. Sökmeden öncede çok tırtıkladım ama çalışmadı. Topladıktan sonrada çalışmazsa bir pandül lazım olacak.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

ilk saatim mavi kadranlı bir seiko5 otomatikti 

ikinci saatim aynısının grisi idi. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Saat gerçekten bağımlılık yapan bir aksesuar; sabah evden çıkarken saatimi unutmuşsam kendimi çıplak gibi hissediyorum, hemen geri dönüş yapıp alıyorum. Her yerde saat olmasına rağmen kolumda bulunması bana büyük kolaylık ve günümü planlama kolaylığı sağlıyor. Kordon güzel olmuş ellerinize sağlık. SEIKO saat de saatin Alex'i dir. 

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

Mekanik saatler hassas ayar ve dikkat gerektirir. Profesyonel degilseniz evde yapilacak is degil bakim. Ayari tutmadiktan sonra kullanmanin da anlami kalmiyor. İnstagramda bi kac isini iyi yapan saatci var. Hem bakim hem temizlik yaptirip uzun yillar kullanilir. Benim saatin kordonu fircali celik oldugundan, ufak tefek cizikleri bulasik sungeri ile duzeltebiliyorum. Yan kisimlarindaki parlak bolge icin cape cod polish pad aldim. 12 tanesi 22 euro. Ayni urunu turkiyede satan bi site var. 2500 lira yazmislar, iki kati. İmkaniniz varsa temin edip parlak yuzeyler icin kullanabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...