Emrah Altun 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Herkese merhabalar. Bu sefer araç danışma harici bir konuda sizlerden bilgi istiyorum. Tabi avukat arkadaşlardan bilirkişi görüşü almak da asıl niyetim. 2 sene önce eski aile apartmanımızı bir müteahhit ile anlaşıp kat karşılığı verdik. Noterde yaptığımız anlaşma gereği 45'er m2'lik daireler alacaktık. İnşaat bitme aşamasına geldi ama şimdi tapuları dün elimize aldık ki daireler 40'ar m2 olarak imal edilmiş ve tapuda böyle yazıyor. Durumu müteahhite söylediğimizde belediye projeyi küçülttü, mahkemeye verin diyor. Şimdi 5 m2 1+1 bir ev için hatırı sayılır bir alan. Neredeyse büyük sayılabilecek bir balkon kadar. Bizim 4 dairemiz vardı yani toplam 20 m2 bir kaybımız var. Neredeyse yarım daire ediyor. Amcamların durumu bizden de kötü. Şimdi bu durumda ne yapmalı? Mahkemeye versek ne olur? Ne kadar sürede sonuçlanabilir? 1 Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Aradaki metre kare farkını nakit olarak alabilirsiniz belki Yorum bağlantısı
Mustafa Şahin2 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs (düzenlendi) Müteahhit hem haklı hem haksız bu durumda. İmar durumunda 40m2 yapabilirsin derse fazla yapabilecek bir şey yok gibi duruyor. Belki anlaşılıp nakit olarak alabilirsiniz ve ya depo gibi bir yer varsa ekstra bir depoyu tapuya işletebilirsiniz 15 Mayıs tarihinde Mustafa Şahin2 tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Emrah Altun 15 Mayıs Yazar Paylaş 15 Mayıs Oğuzkan Işık yazdı: Aradaki metre kare farkını nakit olarak alabilirsiniz belki Maalesef hiç öyle bir yapıcı yaklaşım ile karılaşmadık bile. Bu işten zaten zarar ettim deyip duruyor. Yorum bağlantısı
Emin Önal 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Emrah Altun yazdı: Durumu müteahhite söylediğimizde belediye projeyi küçülttü, mahkemeye verin diyor. Bu dediğini belediyeden teyit eder, Emrah Altun yazdı: Maalesef hiç öyle bir yapıcı yaklaşım ile karılaşmadık bile. Bu işten zaten zarar ettim deyip duruyor. Öyle cevap verirdim bu yaklaşımına. Dediği doğru olsa bile bu konuda bilgilendirmeli idi. Sözleşmenin detaylarını bilmiyorum ama belki malikler böyle bir durumda projeden vazgeçecekti. Ortada bir hak kaybı var. "Verin mahkemeye" yaklaşımı ne olsa seneler sürer, birşey çıkmaz kafası. Ben olsam durumu/sebebini netleştirip hızlıca yargı yönünden aksiyon alırdım, isterse 10 sene sürsün ! O laf ona elbet döner. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs bitirip teslim etmişse, imar iskan falan da varsa, şükür duaları eşiliğinde tapuları alın... coğrafya kaderi. 3 3 Yorum bağlantısı
Ferhat Yavuz 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Fazladan kendine daire çıkardıysa tabiki mahkemeye verilebilir ama öyle bir durum yoksa yapacak birşey yok teslim ettiğine dua edeceksiniz. Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs (düzenlendi) Emrah Altun yazdı: Durumu müteahhite söylediğimizde belediye projeyi küçülttü, mahkemeye verin diyor. Şimdi 5 m2 1+1 bir ev için hatırı sayılır bir alan. Neredeyse büyük sayılabilecek bir balkon kadar. Bizim 4 dairemiz vardı yani toplam 20 m2 bir kaybımız var. Neredeyse yarım daire ediyor. Amcamların durumu bizden de kötü. Şimdi bu durumda ne yapmalı? Mahkemeye versek ne olur? Ne kadar sürede sonuçlanabilir? İmar planında KAKS Kat alanları kat sayısı diye bir tanım var imar durum belgesi alınırken o parsele yapabileceğiniz toplam bina alanı bellidir. Bu durum nazım imar planına işlidir kolay kolay değişmez değişmesi için planlar hazırlanır ilana çıkar bakanlıktan onaylanır vs. uzun iştir. Şu anda tek dayanağınız sözleşmeniz. sözleşmeniz sağlamsa iyi bir avukat ile kaybınızı telafi edebilirsiniz, müteahhitin satacağı daireler için tedbir vs koydurabilşrsiniz. Ama ben müteahhitin sözleşmesini kendi açısından sağlam yapacağı kanaatindeyim.satışlarına engel olabilirseniz sonuç alma ihtimaliniz var yoksa @Çağlar Bayurun dediği hibi soğuk su içebilirsiniz. 15 Mayıs tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Kat karşılığı sözleşmesi yapılmadan önce belediyeden imar durum alınır. Ona göre sözleşme yapılır. ama şu son birkaç yılda planlı alanlar imar yönetmeliği epey değişti. Özellikle depremden sonra. Projenin küçülme sebebi imar durum kaynaklı mı yoksa mimari proje kaynaklı mı irdelemek lazım. bu arada sizin sözleşmedeki alan net mi brüt mü, tapuda da ikisi birden yazar genelde. binada başka ortak alan var mı? Konu sadece müteahhitle alakalı değil. Mahkemeye verirseniz olaya belediye de girecek. ben olsam müteahhitin projeyi çizdirdiği taahhüt firmasını bulurum. Bu durumun nedenini onlara sorarım. Büyük ihtimalle durumun neden olduğunu açıklayacaklardır. peşine de belediyeye gider, fiziki dosyanın incelemeyi talep ederim. Ruhsattan önce onaylanan imar duruma bakarım. İstikamet rölövesine bakarım. Bu arada 3194-18.madde de yapılmış olabilir. Ona da bakmak lazım. Mesela yan parsel sizin binaya girmiştir. Siz inşaata başlarken terk yapmış da olabilirsiniz. bir sürü sebep sayılabilir. Ama şu kesin, eğer ilk imar durumdan sonra bir değişiklik yapılmışsa vekalet verdiğiniz projeciler bunu size söylemeliydi. Muhtemelen size söylemeden yeniden imar durum alındı. 6 Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Projede daireler özdeş mi, kendi daireleri de küçülmüş mü? Yani yüzdesel olarak hakkınız aynı mı? Sözleşmenizin ekinde proje var mıydı? 3 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 15 Mayıs Paylaş 15 Mayıs Saygın Can Oğuz yazdı: Projede daireler özdeş mi, kendi daireleri de küçülmüş mü? Yani yüzdesel olarak hakkınız aynı mı? Sözleşmenizin ekinde proje var mıydı? aynı katta hem mal sahibinin hem müteahhitin dairesi varsa buna da mutlaka bakılmalı 1 Yorum bağlantısı
Emrah Altun 16 Mayıs Yazar Paylaş 16 Mayıs Metin Uzunoğlu yazdı: İmar planında KAKS Kat alanları kat sayısı diye bir tanım var imar durum belgesi alınırken o parsele yapabileceğiniz toplam bina alanı bellidir. Bu durum nazım imar planına işlidir kolay kolay değişmez değişmesi için planlar hazırlanır ilana çıkar bakanlıktan onaylanır vs. uzun iştir. Şu anda tek dayanağınız sözleşmeniz. sözleşmeniz sağlamsa iyi bir avukat ile kaybınızı telafi edebilirsiniz, müteahhitin satacağı daireler için tedbir vs koydurabilşrsiniz. Ama ben müteahhitin sözleşmesini kendi açısından sağlam yapacağı kanaatindeyim.satışlarına engel olabilirseniz sonuç alma ihtimaliniz var yoksa @Çağlar Bayurun dediği hibi soğuk su içebilirsiniz. Sanırım şöyle bir durum olmuş. Müteahhit belediyeden projeyi onaylatmadan/detaylandırmadan bir mimara yaklaşık bir proje çizdirmiş ve o projeye göre bizimle sözleşme imzalamış. Daha sonra iş resmiyete binince belediye o 45 m2'lik projeyi onaylamamış. Tabi bu durumda müteahhit bizimle sözleşme tadili yapmadan işleme başlamış. Burada müteahhit ölümcül bir hata yapmış gibi. Sözleşmemiz sağlam. Noter huzurunda tüm detaylar yazılmış. Kimin kaç numaralı daireyi alacağı ve alacağı dairenin m2 dahil özellikleri yazılı. Çağlar Bayur yazdı: bitirip teslim etmişse, imar iskan falan da varsa, şükür duaları eşiliğinde tapuları alın... coğrafya kaderi. Ferhat Yavuz yazdı: Fazladan kendine daire çıkardıysa tabiki mahkemeye verilebilir ama öyle bir durum yoksa yapacak birşey yok teslim ettiğine dua edeceksiniz. Yahu bu hukuksuzluğu normalleştirecek miyiz. Babam da böyle konuştu yarım ağızla yani saygımdan çok ses edemedim ama içinden yükseldim yani. Bu evler kolay yapılmıyor, paralar kolay kazanılmıyor. Ömrümüzü hayatımızı veriyoruz. Gelirimiz belli neticede. Eğer evi müteahhit satsa idi 5m2 büyük diye öve öve bitiremezdi. Tansu Kalafatoğlu yazdı: aynı katta hem mal sahibinin hem müteahhitin dairesi varsa buna da mutlaka bakılmalı Siz böyle deyince aklımıza şüphe düşmedi değil. Metreyi alıp bi inşaata uğrayacağız. Yorum bağlantısı
Ferhat Yavuz 16 Mayıs Paylaş 16 Mayıs Emrah Altun yazdı: Yahu bu hukuksuzluğu normalleştirecek miyiz. Babam da böyle konuştu yarım ağızla yani saygımdan çok ses edemedim ama içinden yükseldim yani. Bu evler kolay yapılmıyor, paralar kolay kazanılmıyor. Ömrümüzü hayatımızı veriyoruz. Gelirimiz belli neticede. Eğer evi müteahhit satsa idi 5m2 büyük diye öve öve bitiremezdi. Müteahhit arkadaşım pandemi zamanı kat karşılığı daire işine girdi birden bire herşey 2-3 katına çıkınca inşaatı bitiremedi yer sahipleri sözleşmede ne konuşulduysa ne yazıldıysa birebir isteriz diye mahkemeye verdiler 4 senedir devam ediyor mahkeme inşaatta bitmedi öyle duruyor şirket üzerine 2 tane araba var veriveririm gider ne yapayım batttım diyor. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 16 Mayıs Paylaş 16 Mayıs Emrah Altun yazdı: Yahu bu hukuksuzluğu normalleştirecek miyiz. Babam da böyle konuştu yarım ağızla yani saygımdan çok ses edemedim ama içinden yükseldim yani. Bu evler kolay yapılmıyor, paralar kolay kazanılmıyor. Ömrümüzü hayatımızı veriyoruz. Gelirimiz belli neticede. Eğer evi müteahhit satsa idi 5m2 büyük diye öve öve bitiremezdi. Ferhat Yavuz yazdı: Müteahhit arkadaşım pandemi zamanı kat karşılığı daire işine girdi birden bire herşey 2-3 katına çıkınca inşaatı bitiremedi yer sahipleri sözleşmede ne konuşulduysa ne yazıldıysa birebir isteriz diye mahkemeye verdiler 4 senedir devam ediyor mahkeme inşaatta bitmedi öyle duruyor şirket üzerine 2 tane araba var veriveririm gider ne yapayım batttım diyor. babanız da haklı, siz de, müteahhit te.... matematik bünyeyi terk edince.... elde kalan ile idare ediliyor. mahkemeye verince inşaat ta bekler, sonuçta alınmaz pek.... vesile ile ben 2005 ten beri bekliyorum mesela.. yani yenilen kazıklar bileşke oluyor tecrübeye... 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 16 Mayıs Paylaş 16 Mayıs Kat karşılığı sözleşmede aslında metrekare yazılmıyor. Çünkü imar durum belgesi çıkarmak 3-5 bin lira. sözleşmelere genelde kıyas yazılıyor. Mesela çift daire varsa iskan edilebilir kısmın yarısı mal sahibinin yarı müteahhitin yazılır gibi. bence müteahhit kendine çıkar amaçlı fazla metrekare yapmamışsa hiç uğraşmayın derim. Sonuçta o da bilmeden başladı bu işe. Ve belediyenin kararı değişmiyor. mesela sözleşmeniz %50 kat karşılığı ise, sizinle onun dairelerinizin alanı toplamı projede de eşitse, bu işte kasıt aranmaz. 6 Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan 17 Mayıs Paylaş 17 Mayıs Tansu beyin dediği gibiyse ve genel olarak başka problem yoksa (vaad edilen malzeme kalitesi işçilik vs) çok dert etmeyin bence de. Şu an zaten müteahitler patlama noktasında. Sağsalim teslim ettiyse ne mutlu. 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts