İçeriğe Yönlendir

Mega=N

Aytac Sakal

Recommended Posts

Aytac Sakal
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Şanzımanı dert etme, birşey olmaz kolay kolay.....  devirdaimda termostadda çeşme suyu yada hatalı antifiriz kullanmazsan zor bozulur, haftada bir kaputu açıp suya bak, eksilme varsa o zaman önce termostada bak, akünün orada şanzımanın üstünde termostad, bakınca orada su göllenmesi görürsen direk termostadı değişecekesin, devirdaim zaten belli eder bakınca görürsün ıslaklığı, ama yeni nesilse bunlar sorun çıkacağını sanmam, yinede arada bakar ol....

termostad patlatanların geneli deli gibi basanlarmış, habire sert kullnamım aşırı ısı yanlış antifiriz vs. canına okuyorlar, genelde kiralık araçlarda var bu sorun, bizde neden olmuyor bu sıkıntılar...

Ben arabayı zorlamam zaten bu ara çok az kullanabiliyorum.Dediğiniz yerden takip ederim.Ara ara motor.yağ seviyesinede bakıyorum.Aldığımda genleşme tankında 2 seviye arası ortadaydı ustnlimite kadar saf su doldurdum halen aynı seviyede.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Aytac Sakal yazdı:

Ben arabayı zorlamam zaten bu ara çok az kullanabiliyorum.Dediğiniz yerden takip ederim.Ara ara motor.yağ seviyesinede bakıyorum.Aldığımda genleşme tankında 2 seviye arası ortadaydı ustnlimite kadar saf su doldurdum halen aynı seviyede.

bir tavsiye daha, saf suda kullanma, ondanda emin değilim :)  en saglamı her zaman kullanıma hazır antirifriz kullanmak ve bununla ilave yapmak, su katmayı unut kısaca...

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Ali Cihangiroğlu yazdı:

bir tavsiye daha, saf suda kullanma, ondanda emin değilim :)  en saglamı her zaman kullanıma hazır antirifriz kullanmak ve bununla ilave yapmak, su katmayı unut kısaca...

Ben her atacımda %50. %50 yaptım.hiç sorun yaşamadım.Bunun renkte değişik.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Götürüyorum servise alıyorım lattemi, bitince yıkayıp arıyorlar aşağı iniyorum araba kapıda. Ne öyle fakirler gibi hepsiburada sepetinde motor yağı falan. Öyk

Screenshot_20251220_174954_Renault PORT.jpg

Ali abinin renaultport uzay boşluğu gibidir :crazy:

• Beğen 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
İlkay Başaran yazdı:

Götürüyorum servise alıyorım lattemi, bitince yıkayıp arıyorlar aşağı iniyorum araba kapıda. Ne öyle fakirler gibi hepsiburada sepetinde motor yağı falan. Öyk

Screenshot_20251220_174954_Renault PORT.jpg

Garibanlığın gözü kör olsun 🙂.

• Mutlu 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Aytac Sakal yazdı:

Ben her atacımda %50. %50 yaptım.hiç sorun yaşamadım.Bunun renkte değişik.

sorun yaşamazsın canım, garanti olması ve daha sağlıklı olması yüzünden hazır kullan diyorum, bu motorda daha bir dikkat et, saf suyun saf değilse affetmez...

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
İlkay Başaran yazdı:

vah vah :D

bende 3 satır var, 1. si ilk adığımda akseuarları yazmışlar, diğerleri ilk bakım ve 2. bakım, sonrası durumu çözüyorum ve bye, 2 kez rn720 kitlemişler, motor dııt hatalı yağ sevmedim uyarısı verdiydi :tongue: ekranda şu sembol çıktıydı 🍆 şimdi aynı sembol Toronaga da çıkmadan müdahale edeceğim neyseki...

Latte sevmem, halis 350 ml. filtre gayfe olacak, yemeğede Ford servise uğrarım, seni Latteyle kandırmışlar...:kihkih:

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Ali Cihangiroğlu yazdı:

vah vah :D

bende 3 satır var, 1. si ilk adığımda akseuarları yazmışlar, diğerleri ilk bakım ve 2. bakım, sonrası durumu çözüyorum ve bye, 2 kez rn720 kitlemişler, motor dııt hatalı yağ sevmedim uyarısı vediydi :tongue: ekranda şu sembol çıktıydı 🍆 şimdi aynı sembol Toronaga da çıkmadan müdahale edeceğim neyseki...

Latte sevmem, halis 350 ml. filtre gayfe olacak, yemeğede Ford servise uğrarım, seni Latteyle kandırmışlar...:kihkih:

Öğlen yemek de yerim ben ford da. Geçen sefer gittiğimde  pek güzel yemek yok ama isterseniz yersiniz dedi. ben de kapuska , falan var sandım :crazy: ,mis gibi yemek varmış. 3,4 çeşit yemek, personel yemeği.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Ali Darbaz yazdı:

Arabayı zaten aldım 35.000 km’de hiç yol yapmamışsın süs diye mi aldın

Yoğun çalışma temposundayım hafta sonu hariç pek fırsat olnuyor.İzmirin Merkezindeyim.Tüm.ailem çevremde yakın.

Ali Darbaz yazdı:

Yoksa senin de benim gibi şirket araban mı var.

Şirket aracım yok ancak işe gelir giderken mesaiye arızaya giderken ulaşım sağlıyorlar.İş çıkışı zellikle 17 30 trafiği beni kanser ediyor 26 km yol dur kalk  1 saati geçiyor.

Ali Darbaz yazdı:

Ailen gezmeyi hiç mi istemiyor

Hafta sonu geziyoruz hafta içi pek mümkün olmuyor.Birde gezmek için araba şart değil.

Ali Darbaz yazdı:

Tez zamanda aile kurmak isterim

😀.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Aytac Sakal yazdı:

Yoğun çalışma temposundayım hafta sonu hariç pek fırsat olnuyor.İzmirin Merkezindeyim.Tüm.ailem çevremde yakın.

Şirket aracım yok ancak işe gelir giderken mesaiye arızaya giderken ulaşım sağlıyorlar.İş çıkışı zellikle 17 30 trafiği beni kanser ediyor 26 km yol dur kalk  1 saati geçiyor.

Hafta sonu geziyoruz hafta içi pek mümkün olmuyor.Birde gezmek için araba şart değil.

😀.

Ben seni bekar sanmıştım... Arabanın kaskosu sigortası mtv bakım gibi bir çok laem ödeme yapılınca ister istemez insanın kullanmaya teşfik ediliyor. (o kadar para verdik kullanmayalımı kafasındayım) 

Şu yağ mevzusuna gelince, kullanılan yağ 1.3 Tce motor için  son derece sakıncalı diyorlar. Bunu hem yapay zeka söylüyor hemde büyük rus motor yağı forumları söylemiş. Bence @Ali Cihangiroğlu dinlenmesi doğru karar olabilir. Piston kırma tehlikesi ile karşı karşıya kalma durumun söz konusu. Bir sonraki bakıma kadar arabayı düşük devirde yüksek yükde bırakmamanı tavsiye ederim. Çünkü kullanılan motor yağı dizel araçlar için bir yağ imiş.  Ben olsam Renault müşteri hizmetlerini arayıp servis yapan şübeyi şikayet ederim. 

Renault 1.3 TCe motorlar için 5W-30 RN720 onaylı yağ kullanılması teknik olarak önerilmez ve sakıncalı kabul edilir. Bu motorun asıl ihtiyaç duyduğu spesifikasyon RN17 (veya bazı durumlarda 0W-20 viskozite için RN17 FE) standardıdır.

Neden RN720 kullanmamanız gerektiğini ve aradaki farkları aşağıda detaylandırdım:

1. Kullanım Amacı Farkı (Dizel vs Benzin)

• RN720: Özellikle Renault'nun dizel (1.5 dCi gibi) ve DPF (Dizel Partikül Filtresi) içeren motorları için geliştirilmiş bir yağdır. ACEA C4 standartlarını karşılar.

• RN17: Renault-Nissan-Daimler ortaklığıyla geliştirilen 1.3 TCe gibi yeni nesil benzinli motorlar için özel olarak üretilmiştir. ACEA C3 temel alınarak geliştirilmiştir.

2. Benzinli Partikül Filtresi (GPF) ve Emisyon

1.3 TCe motorlar genellikle GPF (Gasoline Particulate Filter) ile donatılmıştır. RN17 standardı, bu filtreyi korumak ve tıkanmasını önlemek için optimize edilmiştir. RN720'nin kül ve sülfat oranları dizel motorlara göre ayarlandığından, benzinli bir motorun çalışma sıcaklıkları ve yanma karakteristiği ile tam uyum sağlamayabilir.

3. LSPI (Düşük Hızda Erken Ateşleme) Riski

Modern turbo benzinli motorlarda (TCe, GDI vb.) en büyük risklerden biri LSPI (Low Speed Pre-Ignition) dediğimiz olaydır. RN17 onaylı yağlar, bu motorlardaki erken ateşleme riskini azaltacak katkı maddelerine sahiptir. RN720 onaylı bir yağda bu koruma aynı düzeyde olmayabilir.

Rusların arabaları ile yüksek km yaptıkları için orayı ben referans alıyor. Buda rus forumundaki kesin özet. 

Drive2'deki uzmanlar ve bilinçli kullanıcılar, 1.3 TCe için RN720 kullanılmasını kesinlikle önermemektedir. Eğer aracınızda şu an bu yağ varsa, bir sonraki değişimi beklemeden RN17 (Genellikle 5W-30) veya bazı durumlarda RN17 FE (0W-20) spesifikasyonuna sahip bir yağ ile değiştirmeniz, motorun uzun ömürlü olması ve partikül filtresinin sağlığı açısından en doğrusu olacaktır.

https://www.oil-club.ru/forum/topic/58720-antikrizisnoe-maslo-v-13-tce-150-h5ht-nissan-hr13ddt-mersedes-m282-de14-v-arkana-kaptur-duster/

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

Ben seni bekar sanmıştım... Arabanın kaskosu sigortası mtv bakım gibi bir çok laem ödeme yapılınca ister istemez insanın kullanmaya teşfik ediliyor. (o kadar para verdik kullanmayalımı kafasındayım)

Doğru noktadasınız araç sahibi olmak çok masraflı ve gün geçtikçe daha zorlar hale geliyor.Kullanmak lazım.Gerekliliğinde kapının önünde hemen ulaşılabilir bir araç artık elzem.

Ali Darbaz yazdı:

Şu yağ mevzusuna gelince, kullanılan yağ 1.3 Tce motor için  son derece sakıncalı diyorlar. Bunu hem yapay zeka söylüyor hemde büyük rus motor yağı forumları söylemiş. Bence @Ali Cihangiroğlu dinlenmesi doğru karar olabilir. Piston kırma tehlikesi ile karşı karşıya kalma durumun söz konusu. Bir sonraki bakıma kadar arabayı düşük devirde yüksek yükde bırakmamanı tavsiye ederim. Çünkü kullanılan motor yağı dizel araçlar için bir yağ imiş.  Ben olsam Renault müşteri hizmetlerini arayıp servis yapan şübeyi şikayet ederim

1.3 Tce de Servisin önerdiği yağ oldukça tartışma konusu oldu.Gittiğim Servis İzmirin en büyük bilinen servislerinden biri bakalım inşallah sorun olmaz.Geçen sene yapılan Servistede aynı yağ kullanılmış.Ben bu konuda çok tecrübeli değilim anlamaya çalışıyorum.

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Ali Darbaz yazdı:

Şu yağ mevzusuna gelince, kullanılan yağ 1.3 Tce motor için  son derece sakıncalı diyorlar. Bunu hem yapay zeka söylüyor hemde büyük rus motor yağı forumları söylemiş. Bence @Ali Cihangiroğlu dinlenmesi doğru karar olabilir. Piston kırma tehlikesi ile karşı karşıya kalma durumun söz konusu. Bir sonraki bakıma kadar arabayı düşük devirde yüksek yükde bırakmamanı tavsiye ederim. Çünkü kullanılan motor yağı dizel araçlar için bir yağ imiş.  Ben olsam Renault müşteri hizmetlerini arayıp servis yapan şübeyi şikayet ederim. 

Renault 1.3 TCe motorlar için 5W-30 RN720 onaylı yağ kullanılması teknik olarak önerilmez ve sakıncalı kabul edilir. Bu motorun asıl ihtiyaç duyduğu spesifikasyon RN17 (veya bazı durumlarda 0W-20 viskozite için RN17 FE) standardıdır.

Neden RN720 kullanmamanız gerektiğini ve aradaki farkları aşağıda detaylandırdım:

1. Kullanım Amacı Farkı (Dizel vs Benzin)

• RN720: Özellikle Renault'nun dizel (1.5 dCi gibi) ve DPF (Dizel Partikül Filtresi) içeren motorları için geliştirilmiş bir yağdır. ACEA C4 standartlarını karşılar.

• RN17: Renault-Nissan-Daimler ortaklığıyla geliştirilen 1.3 TCe gibi yeni nesil benzinli motorlar için özel olarak üretilmiştir. ACEA C3 temel alınarak geliştirilmiştir.

2. Benzinli Partikül Filtresi (GPF) ve Emisyon

1.3 TCe motorlar genellikle GPF (Gasoline Particulate Filter) ile donatılmıştır. RN17 standardı, bu filtreyi korumak ve tıkanmasını önlemek için optimize edilmiştir. RN720'nin kül ve sülfat oranları dizel motorlara göre ayarlandığından, benzinli bir motorun çalışma sıcaklıkları ve yanma karakteristiği ile tam uyum sağlamayabilir.

3. LSPI (Düşük Hızda Erken Ateşleme) Riski

Modern turbo benzinli motorlarda (TCe, GDI vb.) en büyük risklerden biri LSPI (Low Speed Pre-Ignition) dediğimiz olaydır. RN17 onaylı yağlar, bu motorlardaki erken ateşleme riskini azaltacak katkı maddelerine sahiptir. RN720 onaylı bir yağda bu koruma aynı düzeyde olmayabilir.

Rusların arabaları ile yüksek km yaptıkları için orayı ben referans alıyor. Buda rus forumundaki kesin özet. 

Drive2'deki uzmanlar ve bilinçli kullanıcılar, 1.3 TCe için RN720 kullanılmasını kesinlikle önermemektedir. Eğer aracınızda şu an bu yağ varsa, bir sonraki değişimi beklemeden RN17 (Genellikle 5W-30) veya bazı durumlarda RN17 FE (0W-20) spesifikasyonuna sahip bir yağ ile değiştirmeniz, motorun uzun ömürlü olması ve partikül filtresinin sağlığı açısından en doğrusu olacaktır.

https://www.oil-club.ru/forum/topic/58720-antikrizisnoe-maslo-v-13-tce-150-h5ht-nissan-hr13ddt-mersedes-m282-de14-v-arkana-kaptur-duster/

Renew balıkesirde yani serviste kiralama çıkması 300 k da birsürü 1.3 tce var. Servis bakımlılar, hiçbirininde insan gibi kullanılmadığına eminim. 300 k da daha kimbilir ne kadar süre yutuba 0 100 videosu çekecek o arabalar. 

Yani risk nerede ben şaşırıyorum. 3 milyon km mi gidecekti rn17 ile. Koskoca mais böyle saçmalık yapar mı? Yani yanlış yağ kullanır mı? Hadi kullanıyor diyelim, neden bu yağdan dolayı piston yatak saran tce vakası yok? 

Ayrıca keşke o yağdan dolayı motor sarsa da yağdan olduğunu kanıtlayıp bedavaya sandık motor taktırsak. Malum 60 bin oldu ölmeye yakın artık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
İlkay Başaran yazdı:

Renew balıkesirde yani serviste kiralama çıkması 300 k da birsürü 1.3 tce var. Servis bakımlılar, hiçbirininde insan gibi kullanılmadığına eminim. 300 k da daha kimbilir ne kadar süre yutuba 0 100 videosu çekecek o arabalar. 

Yani risk nerede ben şaşırıyorum. 3 milyon km mi gidecekti rn17 ile. Koskoca mais böyle saçmalık yapar mı? Yani yanlış yağ kullanır mı? Hadi kullanıyor diyelim, neden bu yağdan dolayı piston yatak saran tce vakası yok? 

Ayrıca keşke o yağdan dolayı motor sarsa da yağdan olduğunu kanıtlayıp bedavaya sandık motor taktırsak. Malum 60 bin oldu ölmeye yakın artık.

Bunun yorumunu ben yapamam, bu tip bir araç kullanmıyorum. Sadece internette arama yaptım, sanki dünyanın en tehlikeli durumu imiş gibi yorumlar yazmışlar. 1.3 tce motorum olsa her iki yağ ile yaşadığı ilişkiyi obd takarak gözlemler , ses değişimlerini note eder akabinde düşük devir bandında yüklenme testleri yapar sonucu söylerdim. 

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Ön Arka Set halinde Fren Balatala değişimi düşünüyorum belki yıllık bakımı beklemem zaten seneye gatanti dolmuş olacak.Hangi marka tercih edeceğiz ?

İlk defa frenleri ses yapmayan Renault kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Aytac Sakal yazdı:

Ön Arka Set halinde Fren Balatala değişimi düşünüyorum belki yıllık bakımı beklemem zaten seneye gatanti dolmuş olacak.Hangi marka tercih edeceğiz ?

İlk defa frenleri ses yapmayan Renault kullanıyorum.

Bosch takmıştık sanırım bendekine gayet memnunum.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
İlkay Başaran yazdı:

o yağ olmaaz, servis bile bile yanlış yapıyor, mais işe karışmıyor, reno fransa banane diyor ve burası Türkiye, sen o yüzden daha ucuz olan çok daha kaliteli onaylı yağı kullan, yanlışmı diyoruz arkadaş, ne bu yanlışta inat yahu :) altı üstü 3000 tl lik yağ, serviste öpücüklü uygun olmayan yağı kullanmakta ısrarın neki karşı çıkıyorsun arkidiş, zararın yok karın var üstelik...

not: ilk sıkıntın emisyon uyarısıyla başlayacak, yaz kenara...

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)
İlkay Başaran yazdı:

Bosch takmıştık sanırım bendekine gayet memnunum.

Malum satış platformlarında en çok satan Bosch görünüyor siz nereden aldınız.

Çıkan filtreler tertemiz.

20251221_093006.jpg

20251221_121233.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)

Megane ayna ayar seçme butonlarında temassızlık vardı.Geçen Hafta Cumartesi bakıma gittiğimde aktardım  baktılar ve değişim için sipariş geçtiler.Çarşamba parça hazir geldi yarın öğleden sonra değiştirelim dediler.Bugün musait oldum buton grubunu garantiden ücretsiz değiştirildiler.

Bu Servis ve Garanti anlayışını olumlu bir yaklaşım olarak görüyorum zira uzun sure parça bekleyen araçlar yada kullanıcı hatası deyip geçiştirilen araçlar duyuyor okuyoruz.

20251227_091726.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Aytac Sakal
(düzenlendi)

Aklıma takılıp duruyordu bugün Fren Balatalarına baktırdım önler bitmiş Km 38800 değiştirildi. Arkalarıda değiştirin dedim 80 bine kadar yolu var dediler.Ön arka temizlik disk kontrolü yapıldı.Başka marka istedim ama.bana bırak deyip MGA taktılar şu an ses yok.

Daha çok yeni tavsiye değildir 🙂.

Screenshot_20260108_183744_WhatsApp.jpg

Screenshot_20260108_183949_WhatsApp.jpg

Screenshot_20260108_183908_WhatsApp.jpg

Screenshot_20260108_190731_WhatsApp.jpg

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Koray Demir

Mga ısınınca cayır cayır öter. 

• Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Koray Demir yazdı:

İnsallah dediğin gibi değildir bende Clio ya MGA taktılar ses yapmaz dediler 😅

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Evren Erakçora yazdı:

Öğlen yemek de yerim ben ford da. Geçen sefer gittiğimde  pek güzel yemek yok ama isterseniz yersiniz dedi. ben de kapuska , falan var sandım :crazy: ,mis gibi yemek varmış. 3,4 çeşit yemek, personel yemeği.

22 yıldır 5 tane araba değiştirdim.Daha hiçbir serviste yemek yemedim. Çay- kahve dışında hiçbir şey yok. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Koray Demir yazdı:

Metin Akbal yazdı:

Aynen söyledim ses yapar diyorlar dedim  Bosch takalım dedim sen bana birak ses yapmaz dedi göreceğiz.

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Metin Akbal yazdı:

Demir tozu metal oranı yüksek. Mıknatıs testinde belli olur. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

22 yıldır 5 tane araba değiştirdim.Daha hiçbir serviste yemek yemedim. Çay- kahve dışında hiçbir şey yok. :)

🙂

20251227_085649.jpg

Koray Demir yazdı:

Demir tozu metal oranı yüksek. Mıknatıs testinde belli olur. 

İlk defa frenleri ses yapmayan Renault sahibi olmuştum.

Yapacak bir şey yok diğer bakımda değişime gideriz artık.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...