İçeriğe Yönlendir

Klima Performası

Ümit Türk

Recommended Posts

Ümit Türk

Selamlar; 

Yaz aylarında  malumunuz sıkça kullandığımız klima performansı hakkında bir sorum olacak.  Havanın 25 derece ve üzeri hava sıcaklığında yaşadığım bir durumu izah edeyim. 

Klima bir miktar soğuk üflüyor ancak soğuk rahatsızda etmiyor. Yani sadece ortamın sıcak havasını alıyor sıcak olmasını engelliyor. Bu benim için makul bir seviye ancak öyle bir zaman oluyor ki buz gibi soğumak istiyorsun :). Fan seviyesini artırmama rağmen yine aynı. Geçen sene klima gazı doldurmuştum. Hemen hemen aynı performansı vardı. Klimacı soğutuyor artık dedi ama ikna olmadım :D . Kaçak yok demişti. Benden önceki sahibi gaz kaçırıyor diye peteği değiştirmiş.

Polen filtresi Mart ayında değişti. Dün kontrol ettim. Kirli değil. 

Aklıma gaz eksikliği geliyor ama başka ne olabilir.  Geçen sene klimacı yanlış bir işlem yapmış olabilir mi ? Mesela eksik ya da fazla gaz doldurmak gibi. 

Kompresörde sorun olsa hiç soğuk hava vermez diye düşünüyorum. 

Yorumlarınızı bekliyorum. 

Darbaz Alide olsaydı şimdiye kadar güney koreden radyatör bilgisi istemişti :D :D 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Bendeki clio da aynı şekilde,gaz doldurduk ama nafile 

Dur kalk trafikte sogutmuyor akan trafikte soğutuyor.

Internetten öğrendiğim klima kompresör üstündeki bi valf değişince cozuluyormus 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
(düzenlendi)

Düzeltme

Akan trafikte soğuttuğu ama yeterli olmadığı bilgisinide ekleyeyim @Fikri Keleş teşekkürler :)

Bir kaç ustaya sorduğumda klima gazı eksiktir yoksa soğutmaz. Peteğe hortumla su vur pisliği aksın dediler. Onu henüz yapamadım .

tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Dur kalk trafikte çoğunlukla rolanti devrinde dönen kompresör nedeniyledir bence.

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Zaman içerisinde kompresörün performansının düşmesi.

Klima gazının özelliği azalması.

Yeni doldurulan gazın, aslında eski olması.

Fazla ya da, eksik seviyede gaz miktarı. Bu önemli, bu yüzden kompresörüm bozulmuştu.

Klima radyatörünün kirlenmesi.

Sistemde basınç kaçakları.

Eskimiş polen filtresi.

Yorum bağlantısı
Mustafa YILDIRIM

Kalorifer peteği üzerinden sıcak su akışı az da olsa devam ediyor olabilir mi? 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Fikri Keleş yazdı:

Bendeki clio da aynı şekilde,gaz doldurduk ama nafile 

Dur kalk trafikte sogutmuyor akan trafikte soğutuyor.

Internetten öğrendiğim klima kompresör üstündeki bi valf değişince cozuluyormus 

3 Nedeni var.
1-Evapatör ısı sondası
2- Fan razistansı Kaput içinde ön kısımda radyatörün üstünde. Klimayı açınca fan 1-2 saniye çalışıp kapanıyorsa bu bozuk. 

3- Klima kontrol valfi Kompresör üstünde. 

Eğer gaz tamamsa en kolaydan zora doğru sıraladım. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Ali Darbaz yazdı:

Ümit hareket halindemi soğutması yavaşlıyor

Hareket halinde biraz da iyi soğutuyor. 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Ali Darbaz yazdı:

Araba sabit dururken Klima açınca fan dönüyormu. 

Tabiki. 

Arabada 2 tane fan var. Biri termik fan diğeri klima fanı.

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Dijital klima di mi bu? Öyle ise, dereceyi kaçta tutuyorsun Ümit? Derece düşürünce bir şey değişmiyor mu? Dur kalkla illa ki biraz ilgisi olur ama, bahsettiğin kadar da değil. Hiç mi 20km/h yi geçmiyorsun. Buz gibi olmalı, hele ki bu mevsimlerde. Fan hızını değil dereceyi düşürünce sonuç ne?

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş
Ersen Tapan yazdı:

1-Evapatör ısı sondası

Bu vites kutusu yanında bi termometre benzeri bi cubuk mu?

Onu çıkardım geri taktım değişmedi 

2. Ve 3. Kısımlara henüz baktiramadim 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
(düzenlendi)
Önder Özcan yazdı:

Dijital klima di mi bu? Öyle ise, dereceyi kaçta tutuyorsun Ümit? Derece düşürünce bir şey değişmiyor mu? Dur kalkla illa ki biraz ilgisi olur ama, bahsettiğin kadar da değil. Hiç mi 20km/h yi geçmiyorsun. Buz gibi olmalı, hele ki bu mevsimlerde. Fan hızını değil dereceyi düşürünce sonuç ne?

Abi dijital evet. Buz gibi hiç olmadı :D 80-100 km çıktığım zamanlarda da aynı. Dur kalkta da aynı diyeceğim ama o kadar hissedilir derecede soğutmuyor. 17,5 a kadar düşürüyorum aynı. 

Ama ısıtma gelince cehenneme dönüyor.  Kışın alev atıyor kalorifer :D 

tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Alp Özkök

Her araca göre değişen ve basılması gereken bir gaz miktarı var. Ortalama olarak 500, 550, 600 gr. gibi. Klimacılar bunu kafasına göre belirliyor. Sonuçta soğutma olsa da, yeterli performans alınamıyor.

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Fazla soğutan klima konusunda da değinildi. Soğutmuyorsa ilk şüpheli gaz. Gaz bastırdım demişsin, yapan kişi manuel alet yardımıyla vs. ile yaptıysa muhtemelen hatalıdır. Az veya çok gaz soğutmaya engeldir. 

Otomatik makine ile tekrar yapmakta fayda var. Gazı boşaltıp marka -modele göre tekrar basacak. 

Ya da, illa ki bir musluk bunlarda da var, sıcak soğuk ayıran. Belki o tam çalışmıyor ve sıcak suyu kesemiyordur.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Fikri Keleş yazdı:

Bu vites kutusu yanında bi termometre benzeri bi cubuk mu?

Onu çıkardım geri taktım değişmedi 

2. Ve 3. Kısımlara henüz baktiramadim 

Gaz pedalının sağında kalıyor aşşağı yukarı. 

Klimacılar yoğunlaşmadan baktırmanı öneririm. Kompresördeki valfi söküp takması zahmetli pek yapmak istemiyorlar. 

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş
Ersen Tapan yazdı:

Gaz pedalının sağında kalıyor aşşağı yukarı. 

Klimacılar yoğunlaşmadan baktırmanı öneririm. Kompresördeki valfi söküp takması zahmetli pek yapmak istemiyorlar. 

Tamamdır,  teşekkür ederim 

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül
Ümit Türk yazdı:

eklemeyi unuttum yönlendirmeler çalışmıyor. Direkt ön cama ve yanlara vuruyor. 

↩️

Soğutma da dış hava damperi kapalı şekilde kullanıyorsunuz değil mi?

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Ömer Sarıgül yazdı:

↩️

Soğutma da dış hava damperi kapalı şekilde kullanıyorsunuz değil mi?

Evet. 

Ali Darbaz yazdı:

Kliması bozuk araba mı satacaktın bana

Kliması bozuk değil sadece soğutma yetersiz diyorum. Kliması bozuk olsa hiç soğuk vurmaz. Bir şeyler eksik onu tespit etmeye çalışıyorum.  Sen zaten sorunlu araçlar alan birisin alışkınsın bunuda halledersin :D .

Ali Darbaz yazdı:

Gel bana aletleri bağlayıp görelim sorun nedir. 

https://x.com/Rainmaker1973/status/1927722968228012059?t=KBsLRXBtp8XnR3GLKKHxEQ&s=19

Arabadan daha büyük sorunlarım var benim. Araba benim için hizmet aracı. Yürüsün yolda kalmasın yeter benim için :D 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ümit Türk yazdı:

Evet. 

Kliması bozuk değil sadece soğutma yetersiz diyorum. Kliması bozuk olsa hiç soğuk vurmaz. Bir şeyler eksik onu tespit etmeye çalışıyorum.  Sen zaten sorunlu araçlar alan birisin alışkınsın bunuda halledersin :D .

Arabadan daha büyük sorunlarım var benim. Araba benim için hizmet aracı. Yürüsün yolda kalmasın yeter benim için :D 

saniyenin onda beşi kadar sürede kavramada vuruntu var diye debriyajı komple değiştirmeyi düşünüyorum, sen yönlendirmesi çalışmasında sorun olan arabayı satayım diyorsun, :) 

hasta olduğum günden beri kilolarımı kafaya taktığım için 15 günde 75 km egzersiz yürüyüşü yapmışım 84.9 kiloya düşürdüm kendimi. Daha ne diyim sana. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...