İçeriğe Yönlendir

Kene ve Yılan

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu

Her yerden artan yılan popülasyonu ve kene haberi geliyor. Kene ısırmasından ölen sayısı 5 oldu galiba.

Başka sebepleri de vardır ama şu sokağa mama bırakma işleri bırakılmalı. 

mamayı sadece kedi köpek yemiyor. Kemirgenler de yiyor. Sayıları da artıyor. Ayrıca şehirde görülen domuzların bir sebebi de bu mamalar. 

kemirgen artınca yılan artıyor. Kediler yılan peşinde değil. 

yaban hayvanı popülasyonu mama etrafında çoğalınca arazideki kuş popülasyonu da değişiyor. 

ayrıca mama artışı kedi köpek artışı demek. Kene köpeklerde çok görülür. 

yani kısacası doğanın dengesine mama ile müdahale edince işler hiç sevimli olmuyor. 

• Beğen 18
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

kene de eski kene değil artık bu konuda dikkatli olunmalı, arı iğnesi gibi görünüyor sokunca

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Başka sebepleri de vardır ama şu sokağa mama bırakma işleri bırakılmalı. 

Asıl Tehlike şu ki ormanlık alanlara daha çok bırakılıyor.

Dün Yoros kalesine çıkarken etraf mama ve su kabı doluydu.Ormanlık alan olduğunu düşündüğümüzde bu daha da tehlikeli.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Eski yıllarda bu kadar havadis çıkmıyordu Bu yıl çok fazla yılan,kene haberi çıkmaya başladı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Kuş nüfusunun azalması bilhassa kekliklerin azalması etkili oldu. Ayrıca köylerin boşalması ve tavuk gibi etkili tüketicilerin sahadan çiftliklere çekilmesi etkili oldu diye düşünüyorum. 

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Yakında aşısını çıkarıp onu da satarlar bize. Birileri bu keneleri üretip üzerimize salıyor olabilir mi? Komplo teori oldu ama, her şey beklenir oldu artık.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hüseyin Sönmez yazdı:

Kuş nüfusunun azalması bilhassa kekliklerin azalması etkili oldu. Ayrıca köylerin boşalması ve tavuk gibi etkili tüketicilerin sahadan çiftliklere çekilmesi etkili oldu diye düşünüyorum. 

yeni keneleri gördün mü resmen güncelleme almışilar bir acaip

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Çocuklar dışarıdan gelince soyup her yerine bakmak lazım. Çünkü kene kan emerken salgıladığı salgı orayı uyuşturuyormuş

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Her şey suçsuz kedilerin toplanıp katledilmesi ile başladı. 
Vicdanları kadar karşılık bulsunlar. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

bakanlık keklik salmaya başlamış diye haber okudum. 

bu iş nasıl oluyor? Depolarda milyonlarca kekliği hazır komando gibi mi tutuyorduk

• Mutlu 8
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hayırsız ada nın tarihini unutmamak lazım

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Sokak kedisi popülasyonu geçmişe göre bugün çok çok daha fazla

yani istatistik olarak ah vah geçerli değil ama ruhani olarak gerçekliği olabilir tabi

Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara
Mehmet Ozyurek yazdı:

Benzer şeyler yüz yıllar önce vatikanda olmuştu sanırım. Kara kedi uğursuzdur diye kedileri öldürüp bu yüzden de fare sayısı artınca veba hastalığının yayılması ile sonuçlanmış. Klasik olacak ama tarih tekerrürden ibarettir. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Recep Demirci yazdı:

Eski yıllarda bu kadar havadis çıkmıyordu Bu yıl çok fazla yılan,kene haberi çıkmaya başladı.

Yılanın sebebi kuraklıktır ve kediler. 
Su bulamayan yılanlar su aramaya iniyor. 
Kediler toplanınca fareler arttı. 
Onların arttığı yerlere geliyorlar. 
Kenenin düşmanı tavuklar ve kekliklerdi.  Onlar artık yok.  

Özeti.  Ekolojiyle oynamayacaksın. Müdahale etmeyeceksin. Doğal yaşam desteklenmeli. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Sokak kedisi popülasyonu geçmişe göre bugün çok çok daha fazla

Hayır, 

Bizim sitede 10 kedi vardı.  Üç kaldı. 

Mahallede köpek hiç kalmadı. 
Bildiğimiz köpeklerin hiç biri yok. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yılanın sebebi kuraklıktır ve kediler. 
Su bulamayan yılanlar su aramaya iniyor. 
Kediler toplanınca fareler arttı. 
Onların arttığı yerlere geliyorlar. 
Kenenin düşmanı tavuklar ve kekliklerdi.  Onlar artık yok.  

Özeti.  Ekolojiyle oynamayacaksın. Müdahale etmeyeceksin. Doğal yaşam desteklenmeli. 

Hayır, 

Bizim sitede 10 kedi vardı.  Üç kaldı. 

tüm analizler kısırlaştırma uygulamasının başarısız olduğunu ve sayısının sürekli arttığını söylüyor.

ayrıca mama vermek hayvanları bir araya getiriyor. bu da hastalıkların yayılmasına sebep oluyor

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

bakanlık keklik salmaya başlamış diye haber okudum. 

bu iş nasıl oluyor? Depolarda milyonlarca kekliği hazır komando gibi mi tutuyorduk

Polonezköyde sülün yetiştirme tesisi var orman bakanlığının.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

takılmışsın mama vermeye. insanların sürekli ve kontrolsüz çoğalması, mahallelerin yüzey alanının büyümesine neden oluyor. hayvanların çöplerden yemek bulma olasılığı artınca da sokak köpeği kedisi daha çok görülür oluyor, çünkü besin olduğu zaman ürüyorlar. olay bundan ibaret. 1980 lerde şehire göçen köylüyü ve ondan sonraki 2 jenerasyonu şehirden köyüne gerçekçi sebeplerle geri yollayabilseydin, bunların hiçbirisi olmayacaktı. ancak yılan tamamen yabanı bir hayvan insan olmadan da yaşar. köpeği götürürsen kedi, kediyi götürürsen fare artar, fare artarsa yılan kolay yoldan besine ulaşır. domuz sürüleri var sürekli artıyorlar. çünkü çok fazlaçöp çıkıyor ve hizmetler yeterli değil. çöpler bekliyor. çöpü toplarsan domuz orada gezip insana alışmaz. roket bilimi değil sonuçta. tamamen demografi ve popülasyon ile iligli bir durum var.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

hastalıkların yayılmasına sebep oluyor

fare evet yılan hayır. tilki belki domuz hayır. mesela hangi hastalıklar? varsa bir bilimsel makale okumak istiyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

Her zaman söylüyorum fazla merhamet zalimliktir diye. Doğada yaşamak üzere yaratılmış bir hayvanı eve almak bana göre zalimliğin ta kendisi. Dediğiniz gibi sokaklar mama ve su ile dolu. Çoğu kedi yüzüne bile bakmıyor artık. Yaş mama sevmeyen kedi mi olur ya. Geçen hafta başıma geldi. Eşim kedi manyağı. Yaş mama veriyor kedi burun kıvırıyor. O noktaya geldik. Bu hayvanlar koşmak avlanmak üzere dizayn edilmiş. Hepsinin bir görevi var doğada. İnce bir dengenin unsurları. Hasta, sakat, yaralı veya kendine bakamayacak derecede yavru vs olanlar hariç diğerlerini kendi haline bırakmak lazım. 

Sonuç olarak kendi bireysel zevklerimiz ve keyfimiz uğruna bir sürü hayvanın natürünü bozduğumuz kanaatindeyim. 

Doğan Arşiray yazdı:

takılmışsın mama vermeye. insanların sürekli ve kontrolsüz çoğalması, mahallelerin yüzey alanının büyümesine neden oluyor. hayvanların çöplerden yemek bulma olasılığı artınca da sokak köpeği kedisi daha çok görülür oluyor, çünkü besin olduğu zaman ürüyorlar. olay bundan ibaret. 1980 lerde şehire göçen köylüyü ve ondan sonraki 2 jenerasyonu şehirden köyüne gerçekçi sebeplerle geri yollayabilseydin, bunların hiçbirisi olmayacaktı. ancak yılan tamamen yabanı bir hayvan insan olmadan da yaşar. köpeği götürürsen kedi, kediyi götürürsen fare artar, fare artarsa yılan kolay yoldan besine ulaşır. domuz sürüleri var sürekli artıyorlar. çünkü çok fazlaçöp çıkıyor ve hizmetler yeterli değil. çöpler bekliyor. çöpü toplarsan domuz orada gezip insana alışmaz. roket bilimi değil sonuçta. tamamen demografi ve popülasyon ile iligli bir durum var.

fare evet yılan hayır. tilki belki domuz hayır. mesela hangi hastalıklar? varsa bir bilimsel makale okumak istiyorum.

İşin sosyolojik boyutu da tam olarak böyle haklısınız. Yani olay aslında sadece kedi köpekten ibaret değil, Son 50-60 yıldır tüm dünyada olan sosyolojik ve demografik bir sıkıntının yansımaları aslında. Çocukken köyde elimizle yılan tutardık zehirsiz yılanlardı tabi. Bilinçsiz kentleşme ile birlikte hayvanların doğal yaşam alanlarını da işgal ettik yıllardır. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

tüm analizler kısırlaştırma uygulamasının başarısız olduğunu ve sayısının sürekli arttığını söylüyor.

Ben böyle bir tablo görmüyorum.. Bu ülkede duyduğuma değil gördüğüme inanırım.. 

Bizim tekir kedi yok, ne ölüsü ne dirisi yok ben onu bilirim.. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Ayvalıkta sokak köpeği çok çok fazla. Geceleri resmen sürü savaşları oluyor sanırım dün gece birini öldürdüler belki 40 kadar köpek birbirine girdi. Bunun önünün alınması lazım. Bu kadar köpek olunca kedilerde kayboldu. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Mehmet Ozyurek yazdı:

Sizinkiler bizim oraya gelmiş o zaman. Bizde bir sürü var. İlginçtir bizim sokaklarda cins köpekler de var. Sibirya kurtu görmüştüm. Acayip güzel gözleri vardı. Bir tane benim olsun isterdim. Yazık o hayvanda yaşamaz ki bizim orda. Ne diye getirdilerse artık.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Fatih Sarıkaya yazdı:

Sizinkiler bizim oraya gelmiş o zaman. Bizde bir sürü var. 

Yok bizimkiler direk öldürdü.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Fatih Sarıkaya yazdı:

Yakında aşısını çıkarıp onu da satarlar bize. Birileri bu keneleri üretip üzerimize salıyor olabilir mi? Komplo teori oldu ama, her şey beklenir oldu artık.

Almanya da var. Doktorun tavsiyesi ile cocuga yaptirdik. Okul hayatinda cok zaman geciriyorlar yesil alanlarda. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

daha 15 yıldır besi hayvan sayımı yapılmayan coğrafyada, sokak analizini kim yapmış ? 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağlar Bayur yazdı:

daha 15 yıldır besi hayvan sayımı yapılmayan coğrafyada, sokak analizini kim yapmış ? 

Bekleriz Ayvalığa. Ayvalık Altınovada sokaktaki insandan daha fazla köpek var hele akşam saatlerinde. Çocuklarımızı sokağa bırakmaya korkuyoruz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...