Mustafa Resül Kara 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Merhabalar, tanıdığım tanımadığım çoğu insanın evde aydınlatma ampülü tercihi beyaz ışık oluyor. Herhangi bir apartmana baktığımda yanan ışıkların çoğu beyaz. Geçenlerde bir haber okudum beyaz ışığın uyku kaçırdığı sarı ışığın dinlendirdiği gibi şeyler yazıyordu. Yaz boyu balkonda oturuyorum bu yüzden denemek için sarı ışık aldım. İlk olarak fark ettiğim şey gözlerimin acımadığı oldu 😊 psikolojik mi bilemedim ama gerçekten dinlerdiğini hissettim. Tabi sarı ışığın beyaz ışığın bir sürü farklı tipleri var. Kimisi sıcak kimisi soğuk vs vs derken bir sürü çeşit ortaya çıkıyor. Peki sizler ampül tercihinizi nasıl yapıyorsunuz? Gerçekten sarı ışık mı iyi yoksa beyazdan devam mı? (bu arada trafikte beyaz ışık takanlara sövmeye devam o farklı konu 😃) 1 Yorum bağlantısı
Recep Demirci 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Ben sarı oldum olası sevmedim. Beyaz en sevdiğim. 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Ben evimde daylight yani gün ışığı olan ampulleri tercih ediyorum. Beyaz soguk ve göz alıyor. Sarı da olmuyor. Ikisinin ortası gün ışığı denen tip. 3 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 saat önce Paylaş 6 saat önce 3700-4300K aralığı idealdir göz için, ev içinde beyaz led i ben kullanmam 3 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 6 saat önce Paylaş 6 saat önce (düzenlendi) tekbaşına beyaz kötüdür denemez. mesela ben evde beyaz ışığa dayanamıyorum ama banyo vs gibi bir yerde sarı dan daha iyi oluyor. aileden gelen alışkanlıklar vs bir yana bu işin bir bilimi var. öncelikle güneş ışığının rengi 5500 kelvin sarımsı beyaz. G sınıfı bir yıldız. buna en yakn rengin 6000 kelvin xenon beyazı olacağını düşünüyoruz ama yanlış. yapay ışık kaynalarının kroma indeki diye bir değişkeni olur. kaliteli ılık kaynaklarının, günümüzde bu led oluyor iyisinin CRI indexi 100 de 100 e yakın olur. linki inceleyin renk farkından anlayacaksınız. yani gözü rahatsız eden beyaz ampulüm içindeki led lerde büyük ihtimale UV yada en azından mavi tonunu üreten bir kimyasal kompoment vardır. ama kaliteli bir 6000k kaynakta bu yoktur ve gözü hatsız etmez vsvsvs temel olarak yatak odası cafe bar otel restoranı gibi yerlerde 2700K saprsarı ışık, normal oturma odası Tv odası gibi yerlerde 3000K daha dengeli bir sarı, çalışma odası, banyo, depo, antre gibi yerlerde 4000 4500 K ara renk sarı ışık medical ortamlar hastane vs gibi yerlerde 5000K civarı tercih edilmeli. bunun üzeri insanın mavi ışık kaynaklı meltaonin/seratonin dengelsini bozuyor. ancak güneş ışığının yetersiz olduğu aylarda yada memleketlerde özellile 6000K hatta daha mavi tonlu ışık kaynakalrını sabah 10 15 dk kadar özellikle kullanıp hormon düzenin sağlamaya çalışıyorlar. https://www.westinghouselighting.com/lighting-education/color-rendering-index-cri.aspx https://www.westinghouselighting.com/color-temperature.aspx inceleyelim ögrenelim. 6 saat önce tarihinde Doğan Arşiray tarafından düzenlendi 9 Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara 4 saat önce Yazar Paylaş 4 saat önce Recep Demirci yazdı: Ben sarı oldum olası sevmedim. Beyaz en sevdiğim. Bende beyaz seviyorum ama sarı ışığa geçince gerçekten fark etti. Mustafa Erkan yazdı: Ben evimde daylight yani gün ışığı olan ampulleri tercih ediyorum. Beyaz soguk ve göz alıyor. Sarı da olmuyor. Ikisinin ortası gün ışığı denen tip. Beyazın göz yorduğunu bende sarı ışığa geçince net olarak gözlemledim. Günışığı rengi almamıştım direkt sarı sıcak bir renk aldım. Çağlar Bayur yazdı: 3700-4300K aralığı idealdir göz için, ev içinde beyaz led i ben kullanmam Beyaz ledden sarıya geçince bende kullanmasam iyi olur dedim. @Doğan Arşiray tam olarak konu bu sanırım. Her odaya farklı ışık. Çünkü balkondaki sarı ışık banyo da iş görmez. Banyo da beyaz ışık daha iyi oluyor. Teşekkürler. 1 Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay 4 saat önce Paylaş 4 saat önce Sarı ışık daylight yani gün ışığı olarak geçer. Göz yormaz ama her yeri hanımların deyimiyle şıkır şıkır göstermediği için pek beğenilmez. Beyaz led ışıklarda yine 4800-6500 K olarak bulunabilir. Size tavsiyem banyo, tuvalet, mutfak gibi net olması gereken yerlerde beyaz led, oturma odası, yatak odası gibi yaşam alanlarında gün ışığı led kullanın. Ben kumandalı led avize kullanıyorum. Bu sayede istediğim ısık şiddetinde ve renginde kullanabiliyorum. Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara 4 saat önce Yazar Paylaş 4 saat önce Ben hepsine beyaz ışık takmıştım. İşin gerçeği birazda ışık severim. Hafif karanlık hoşuma gitmiyor. Ama sarı ışık takınca fikrim değişti. Daha sakinleştirici bir ortam oldu. Cihat Küçükay yazdı: Sarı ışık daylight yani gün ışığı olarak geçer. Göz yormaz ama her yeri hanımların deyimiyle şıkır şıkır göstermediği için pek beğenilmez. Beyaz led ışıklarda yine 4800-6500 K olarak bulunabilir. Size tavsiyem banyo, tuvalet, mutfak gibi net olması gereken yerlerde beyaz led, oturma odası, yatak odası gibi yaşam alanlarında gün ışığı led kullanın. Ben kumandalı led avize kullanıyorum. Bu sayede istediğim ısık şiddetinde ve renginde kullanabiliyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 saat önce Paylaş 4 saat önce Gün ışığına en yakın renkler en doğru renktir.. Bu da asla beyaz ışık değildir. Beyaz ışık yorar. yakışmaz da. Bence aydınlatmaz da.. 4300'e en yakın olan en sağlıklısıdır. İlker Kemal benim audiye 4500K civarı renk veren led ampul bulmuş. Aydınlatması mükemmel. 1 Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Mustafa Resül Kara yazdı: Ben hepsine beyaz ışık takmıştım. İşin gerçeği birazda ışık severim. Hafif karanlık hoşuma gitmiyor. Ama sarı ışık takınca fikrim değişti. Daha sakinleştirici bir ortam oldu. Aslında buna en güzel örnek Aile Arasında filmidir. Direkt aşağı aydınlatma veren beyaz ışık yorar, hatırlarsanız damadın dedesi avize gözümü ağrıtıyor diyordu. Eğer beyaz ışık istiyorsanız endirekt aydınlatma olmalı, yani ışık önce tavana, oradan yere gelmeli. Gün ışığında böyle bir zorunluluk yok. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Işığın rengi mekana göre değişir. Bunun için Ev Kullanımı (Oturma Odası, Yatak Odası, vb.): 2700K - 3000K: Sıcak beyaz ışık. Rahatlatıcı ve dinlendirici bir atmosfer yaratır. Mutfak ve Banyo: 3000K - 4000K: Nötr beyaz ışık. Daha parlak ve net, mutfak ve banyo gibi alanlar için uygundur. Çalışma Alanları (Ofis, Çalışma Odası, vb.): 4000K - 5000K: Soğuk beyaz ışık. Dikkat artırıcı ve enerji verici bir ortam sağlar. Dış Mekan Güvenlik Aydınlatması: 5000K - 6500K: Gün ışığı beyazı. Dış mekanlar ve güvenlik ışıkları için uygundur, çok parlak ve net bir ışık sağlar. Dış Mekan Bahçe Aydınlatması: 3000K - RGB: Sıcak beyaz ışık veya RGB yani renk değiştirebilen bahçe aydınlatma ürünleri, bahçenize daha sıcak bir görüntü sağlar. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Beyaz matah bişe olsaydı güneş beyaz olurdu 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara 8 dakika önce Yazar Paylaş 8 dakika önce Mehmet Ozyurek yazdı: Gün ışığına en yakın renkler en doğru renktir.. Bu da asla beyaz ışık değildir. Beyaz ışık yorar. yakışmaz da. Bence aydınlatmaz da.. 4300'e en yakın olan en sağlıklısıdır. İlker Kemal benim audiye 4500K civarı renk veren led ampul bulmuş. Aydınlatması mükemmel. Dün bayağı sıcak bir renk sarı ışık aldım aşırı dinlendirici geldi. Bugün de gün ışığı aldım akşama belli olur 😊 kelvin olaylarına gelince kutu da yazanlar ne kadar doğru bilemiyorum abi. Cihat Küçükay yazdı: Aslında buna en güzel örnek Aile Arasında filmidir. Direkt aşağı aydınlatma veren beyaz ışık yorar, hatırlarsanız damadın dedesi avize gözümü ağrıtıyor diyordu. Eğer beyaz ışık istiyorsanız endirekt aydınlatma olmalı, yani ışık önce tavana, oradan yere gelmeli. Gün ışığında böyle bir zorunluluk yok. Çok güzel örnek 😊 tavana ışığı vermek de denenebilir aslında. Tansu Kalafatoğlu yazdı: Işığın rengi mekana göre değişir. Bunun için Ev Kullanımı (Oturma Odası, Yatak Odası, vb.): 2700K - 3000K: Sıcak beyaz ışık. Rahatlatıcı ve dinlendirici bir atmosfer yaratır. Mutfak ve Banyo: 3000K - 4000K: Nötr beyaz ışık. Daha parlak ve net, mutfak ve banyo gibi alanlar için uygundur. Çalışma Alanları (Ofis, Çalışma Odası, vb.): 4000K - 5000K: Soğuk beyaz ışık. Dikkat artırıcı ve enerji verici bir ortam sağlar. Dış Mekan Güvenlik Aydınlatması: 5000K - 6500K: Gün ışığı beyazı. Dış mekanlar ve güvenlik ışıkları için uygundur, çok parlak ve net bir ışık sağlar. Dış Mekan Bahçe Aydınlatması: 3000K - RGB: Sıcak beyaz ışık veya RGB yani renk değiştirebilen bahçe aydınlatma ürünleri, bahçenize daha sıcak bir görüntü sağlar. Kelvin olayı kutuda yazanlar gerçekse buna göre alıp deneyeceğim. Bugün gün ışığı rengi aldım. Kaç kelvin bilmiyorum ama beyaz ışıktan iyi olacak diye düşünüyorum. Servet Aydın yazdı: Beyaz matah bişe olsaydı güneş beyaz olurdu Sanırım güneş beyaz olsa insannların defosu daha fazla görünürdü abi 😊 Yorum bağlantısı
Recommended Posts