Murat Ersel Çevik 7 Temmuz Paylaş 7 Temmuz Motosiklet kullanan arkadaşlar özellikle scooter kullanıcıları çok iyi bilir topcase bir motosiklet için büyük kolaylıktır. Ancak son dönemlerde motosikletlere yapılan koruma demiri ve topcase 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 32. Maddesi gereğince ruhsata işletilmesi zorunlu hale gelmiştir. (Madde 32 – Araçlar üzerinde yönetmelikte belirtilen şekillerde yapılacak her türlü değişikliğin ve adres değişikliklerinin işleten tarafından otuz gün içinde tescili yapan kuruluşa bildirilmesi zorunludur. (Alıntıdır) ) Kimileri bu kanunun kurye motorunda kullanılan büyük çantalar için olduğunu sanarak yanılgıya düşmektedir. Kurye motorlarında büyük çantalar artçının kullanacağı alanı kapattığından motor ruhsatı çanta ile beraber 1 kişilik olarak düzenlenmektedir. Bu maksatlı motorlara artçı bindirilemez. Şahsi kullanıcılar için ise iki farklı durum söz konusu; Birincisi fabrikasyon çantalı motorlar. Her ne kadar fabrikadan çantalı üretilmiş olsada maalesef firmalar ruhsat işlemine bunu dahil etmiyorlar. Trafik ekipleri de her ne kafa fabrikasyon olsada ruhsata işli olması gerekli diyerek 32. Maddeden işlem yapabiliyorlar. Bu tip motora sahip kullanıcılar yetkili satıcı yada servislerden ORJİNALLİK BELGESİ talep ederek notere gidip ruhsata işletebiliyorlar. İkinci durum ise sonradan taktırılan topcase ler önce mühendisler odadına müracaat edip takılan topcase e ait fatura ve belgeleri ile proje çizdiryorlar. (Buna koruma demiri de dahil) Proje ile birlikte muayene istasyonuna Tadilat Sonrası Muayene randevusu alıp muayene yaptırılıyor ve notere gidip ruhsata işletiliyor. Aynı lpg işletilmesi gibi. Bu işlemleri yaptırmadığınızda sadece ceza yemiyorsunuz aynı zamanda aracınız trafikten men alıyor. Bilginiz olsun. 2 1 Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Ticari kullanıcılar tamam, anlaşılabilir. Şahsi kullananlara bu dayatma anlaşılamaz. Topcase var işletmedim. Neden bir dünya para ödeyeceğim topcase işletmek için. Mühendisler odasına gidip proje çizdirmek, hayal dünyasında yaşayan insanların çıkardığı bir şey. Topcasi alırsın faturası olur, gidersin montaj yaptırırsın faturası olur, bunlarla birlikte notere gidip işletirsin. Diğer teferruatlar nedir. Bu bürokrasi sadece bizde değil dünyanın her yerinde vatandaşlarına hayatı zorlaştırmak için var. Benim koruma demirim yok. Motor fabrikada üretilirken koruma demiri de motorun bir parçası olarak üretilip motora montaj yapılmış. Üzerine sadece çanta takıyorsun. Hepsi bu. Bunun için mi mühendisler odasını ziyaret edeceğim. Sökerim daha iyi. Ülkede her şey muhteşem sıra motorların çantasında. Acaba o kontrolü yapan polisin motorundaki topcase ruhsata işlimi. 2 2 Yorum bağlantısı
Muhammet Ergün 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz temmuz sonu muayene kontrolu geliyor, koruma demiri ve arkada bir kasklık çanta var yıllardır böyle umarım bi sıkıntı çıkarmazlar. Yorum bağlantısı
Emin Önal 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Ticari kullanım değilse, çanta koltuğu kaplamıyor ise işletme zorunluluğu yok. Zaten bu mevzunun çıkışı bir fast food markasının ulaştırma bakanlığına sordu soru ile başlıyor. Çanta ile muayeneden de geçtim, onlarca çevirmeye de girdim. Kendim 3 farklı trafik memuruna da sordum, gerek yok şahsi kullanım için işletmeye dediler. İstisnai olarak ceza kesilenler oldu ama itiraza açık bir konu. Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Emin Önal yazdı: Ticari kullanım değilse, çanta koltuğu kaplamıyor ise işletme zorunluluğu yok. Zaten bu mevzunun çıkışı bir fast food markasının ulaştırma bakanlığına sordu soru ile başlıyor. Çanta ile muayeneden de geçtim, onlarca çevirmeye de girdim. Kendim 3 farklı trafik memuruna da sordum, gerek yok şahsi kullanım için işletmeye dediler. İstisnai olarak ceza kesilenler oldu ama itiraza açık bir konu. Muayeneden kusurlu olarak geçiyor. Bu gün kusurlu geçer yarın geçmez. Yorum bağlantısı
Emin Önal 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Fatih Sarıkaya yazdı: Muayeneden kusurlu olarak geçiyor. Bu gün kusurlu geçer yarın geçmez. Mümkün. O zaman hiçbir otomobil de geçemez. Yıllardır motor numarası okunamıyor çoğunun 2 Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Emin Önal yazdı: Mümkün. O zaman hiçbir otomobil de geçemez. Yıllardır motor numarası okunamıyor çoğunun Bol bol motor swaplanıyor. Bunun da bir geleceği yok, cam filmi de öyle. Görmezden geliniyor. Kanunca izin verilmediği sürece hepsi bir risk. Küçük yerlerde topcase sorun değil de, büyük yerlerde denetleniyor. Polisin canı sıkılsa sana oradan ceza yazabilir. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Fatih Sarıkaya yazdı: Şahsi kullananlara bu dayatma anlaşılamaz. Her ne kadar Ulaştırma bakanı, Türkiye'nin trafik cezalarından gelen paraya ihtiyacı yok dese de, Ben gayet iyi anlıyorum 1 Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Mehmet Ozyurek yazdı: Her ne kadar Ulaştırma bakanı, Türkiye'nin trafik cezalarından gelen paraya ihtiyacı yok dese de, Ben gayet iyi anlıyorum Tamamen duygusal. 2025 yılında trafik cezalarından elde edilmesi beklenen gelir 55 milyar TL iken henüz yılın ilk 4 ayında 53.5 milyar TL gelire ulaşıldı. Kılçıksız. Akarı yok kokarı yok. Fatih Sarıkaya yazdı: Tamamen duygusal. 2025 yılında trafik cezalarından elde edilmesi beklenen gelir 55 milyar TL iken henüz yılın ilk 4 ayında 53.5 milyar TL gelire ulaşıldı. Kılçıksız. Akarı yok kokarı yok. Bari bizim otobanı yapsalar. Antalya-Alanya arası çok kötü. Gitmek istemediğim tek yok. Antalya'ya varana kadar Mersine varıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Fatih Sarıkaya yazdı: Antalya'ya varana kadar Mersine varıyorum. Tüneller açıldı mı? Yorum bağlantısı
Tayfun Aydın 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Vatandaştan önce bence çantalı satılan orjinal motorlar için firmalara baskı yapılmalı. Onlar madem çanta ile satıyorlar , bir zahmet ruhsatları da öyle versinler... 1 Yorum bağlantısı
Emin Önal 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Mehmet Ozyurek yazdı: Tüneller açıldı mı? Antalya-Alanya arası tünel mi açılıyor ? Hiç haberim yok. Bu yeni açılan Demirkapı tüneli iyi oldu bizimkiler için. Konya Beyşehir ile Antalya Taşağıl'ı birbirine bağladı. Artık köyden Antalya'ya gitmek için Manavgat-Side vs atlanıyor. Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Mehmet Ozyurek yazdı: Tüneller açıldı mı? Para bitti herhâlde. Gazipaşa Anamur arası hala eski yol. Çevre yolundan gelen tüneller henüz bağlanmadı. Çok büyük bir proje zaten. Gazipaşa'dan Mersine 1 saat 15 dakika virajlı kalanı düz yol. Bozyazı'dan sonrada 10-15 dakikalık virajlı yol vardı en son. Anamur'dan sonraki tünellerin hemen hemen hepsi bitti. Emin Önal yazdı: Antalya-Alanya arası tünel mi açılıyor ? O yolu yapacak olan babayiğitti henüz bulamadık. 1 Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik 8 Temmuz Yazar Paylaş 8 Temmuz Emin Önal yazdı: Ticari kullanım değilse, çanta koltuğu kaplamıyor ise işletme zorunluluğu yok. Zaten bu mevzunun çıkışı bir fast food markasının ulaştırma bakanlığına sordu soru ile başlıyor. Çanta ile muayeneden de geçtim, onlarca çevirmeye de girdim. Kendim 3 farklı trafik memuruna da sordum, gerek yok şahsi kullanım için işletmeye dediler. İstisnai olarak ceza kesilenler oldu ama itiraza açık bir konu. Emin bu konu şu an polislerin ilgi alanı. Ticari değil tüm motorları kapsıyor. Tayfun Aydın yazdı: Vatandaştan önce bence çantalı satılan orjinal motorlar için firmalara baskı yapılmalı. Onlar madem çanta ile satıyorlar , bir zahmet ruhsatları da öyle versinler... Katılıyorum ama Japonlar öyle düşünmüyor muş. Yorum bağlantısı
Emin Önal 8 Temmuz Paylaş 8 Temmuz Murat Ersel Çevik yazdı: Emin bu konu şu an polislerin ilgi alanı. Ticari değil tüm motorları kapsıyor. Tam uygulanmıyor ama şahsi kullananlara onu demek istiyorum abi. Emniyet şeridi muhabbeti gibi biraz. Yorum bağlantısı
Emre Sirkeci 9 Temmuz Paylaş 9 Temmuz Orjinal çantalı forza ile çevirmede polis tarafından uyarıldım. Ceza yazmaya başlanacağını ve işletmem gerektiğini söylediler. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş Perşembe 17:01 Paylaş Perşembe 17:01 Kuryelerin topcase ve dökümcüde inşaat demirini kaynattırıp yaptırdıkları montaj demirleri o kadar berbat ki kontrole takılıp men edilmeleri insanlığa hizmet bence. 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır Perşembe 18:45 Paylaş Perşembe 18:45 Motosiklet çantaları-Mahkeme Kararı: Motosikletlerde; içine kask, mont vesair aksesuar konulabilen, istendiğinde çıkartılabilen çantalar için trafik polisinin yasak diyerek kestiği cezanın iptali ile ilgili mahkeme kararı aşağıdadır. Emsal teşkil edebilir. T. C. İZMİR 14. SULH VE CEZA MAHKEMESİ DEĞİŞİK İŞ NO : 2014/198 D.İŞ HAKİM : FERİDE BOZKURT 35774 KATİP : HÜLYA KIRYAYLA 116796 İTİRAZ EDEN : BAHRİ UYSAL 108/51 Sokak no:1 d:1 Adnan Süvari mahallesi Karabağlar / İZMİR KARARINA İTİRAZ EDİLEN: İZMİR TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İTİRAZIN KONUSU : İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ Muterizin idari para cezasına itirazını içerir 22/04/2014 tarihli dilekçesinin incelenmesi sonucunda, GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ : Muteriz 22/04/2014 tarihli dilekçesi ile 18/04/2014 tarih HF 372995 seri ve sıra numaralı trafik ceza tutanağı ve geçici olarak trafiğe çıkış izin belgesine itiraz edilmiştir. İtiraz dilekçesi, trafik denetleme şube müdürlüğüne tebliğ edilip söz konusu itiraza konu idari para cezasına ilişkin belgelerin ve tebligatın tasdikli birer suretinin gönderilmesi mahkememizce istenmiştir. İzmir Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün mahkememize gönderidği 11/06/2014 tarih ve 80560737 . 17691, (62405) ,4993 sayılı yazı ile itiraza konu idari yaptırım kararına ilişkin belgelerin gönderildiği görülmüştür. İzmir Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği yazı ve belgeler ile itiraz dilekçesi incelendiğinde; İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 17/08/2012 tarihli yazısında motosikletlerin arka şasesi üzerinde taşıma kutusu montesi yapıldığına dair tadilat projesinin itirazı ve muayenesinin yaptırıldığının anlaşılması halinde, yaptırılan tadilatın aracın belge ve bilgisayar kayıtlarına işlenmesi, yapılan kontrollerde motosiklet üzerinde bulunan taşıma kutularının belgelerine işletmediği tespit edilenler hakkında 2918 sayılı kanunun 32. Maddesine göre işlem yapılması gerektiği belirtildiğinden muteriz hakkında itiraz konusu ceza tutanağı düzenlendiği, araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelik hükümlerine göre tadilat; “bir araç üzerinde imalatından sonra veya hizmet süresince aracın niteliğini değiştirecek şekilde yapılan işlem tadilattır” biçiminde tanımlandığı; Muteriz tarafından sunulan maliki bulunduğu ve idari para cezasına konu teşkil eden motosikletin arka kısmında bulunan ve salt kaskların konulmasına yarayan port bagajın aracın şasesine monteli olmadığı, basit bir şekilde sökülmesinin mümkün olduğu, bu hali ile aracın niteliğini değiştirecek şekilde bir işlem yapılmadığından, tadilattan söz edilemeyeceği cihetle, muteriz hakkında idari para cezası uygulamasının usul ve yasaya uygun olmadığı anlaşılmakla; itirazın kabulüne karar verilip aşağıdaki hüküm fıkrası tesis olunmuştur. HÜKÜM: Yukarıda izah edilen nedenlerle; Muterizin yerinde görülen İTİRAZININ KABULÜ ile idari yaptırım kararının KALDIRILMASINA hüküm edilmiştir. T. C. İZMİR 14. SULH VE CEZA MAHKEMESİ D.İŞ NO: 2014/198 D.İŞ İzmir Trafik denetleme Şube Müdürlüğü’nce verilen HF 372995 seri ve sıra nolu trafik idari para cezasının İPTALİNE. Kararın bir suretinin taraflara tebliğine; Dair evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda itiraza konu idari para cezasının miktarına nazaran 5326 sayılı kabahatler kanununun 28/10 maddesi gereğince kesin olmak üzere karar verildi. 19/06/2014. WhatsApp gurubunda paylaşılan bilgi ve belge. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts