İçeriğe Yönlendir

Elektriklide ÖTV Artışı

Mertol Kip

Recommended Posts

Mertol Kip

Epeydir beklenen artış açıklqndı. Artik %10 yok, ÖTV dilimi 160kw a kadar olan araçlarda %25., üzerinde %55 (kafiyeli olsun diye 55 herhalde :) )

Matrah dilimi 1650 liraya çıktı. 1900 civari olan arabalara 200 lira civarı zam demek.

Öte yandan matrahi 1650 liranın altında olup %40 a giren arabalarda da 200 lira civarı indirim demek. Ornegin Grandland %40 vergi ile 2560 liraydi, 1550 lira falan matrahi var. Yeni oranlarla 1550x1.25(otv)x1.2(kdv)= 2325 liraya düşmüş oldu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Matrah arttığı için fiyatı da arttırabiir markalar, piyasa karışacak yine bakalım.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Fena mı oldu arabamızın değeri arttı yeenim :crazy:

• Beğen 3
  • Mutlu 11
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
Selçuk Keleş yazdı:

Fena mı oldu arabamızın değeri arttı yeenim :crazy:

Tabi ya; değilmi.... Yakıta da zam gelirse gelsin sen zaten hep 50 TL.'lik alıyorsun :crazy:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma

Asıl söylenti olan 4x4 kamyonetlere değişiklik gelmedi. bir çok insan "yatırım" için pick-up almıştı. Hesaplarına göre 1 milyon fark gelecek ve satıp para kazanacaklardı.

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Geçen ay 8,500-tl elektrik faturası ödedim. Ondan önce en fazla 3500-tl fatura geliyordu. Bir klima çalışıyor. O da çalışmasa çok fena buralar. Kaçak kullanıma da aynı oranda titizlik ve imtina bekliyoruz, yerse tabi.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Çok satan ucuz elektriklilere  100-200 zam mı yani?

Evet.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Bu hepsine zam değil. Fakirlere zam, parası olana indirim gibi bir şey.

Önceden fatura bedeli (matrah) 1450 nin altında olanlar %10 vergi dilimindeydi. Ben de aldığımda bu dilimdeydi araba mesela. Ben alırken toplam 1837 lira vermiştim. 1370 lira mı neydi faturadaki rakam. Sonra zam gelip 1450 yi geçince %40 lık vergi dilimine girdi araba. Aynı arabanın fiyatı 2460 lira olmuştu. Dün gece 2650 mi neydi. Tersten gidersek 2650/1,2/1,4=1580 liraymış matrahı. Yeni oran ve matraha göre hesaplarsak matrah 1650 liranın altında kaldığı için ÖTV oranı %25 olacak. 1580x 1.25 x 1.2 =2370 lira olması gerekir. Bu durumda arabanın 300 bin lira fiyat düşecek.

Tesla baz alınıyorda onlar vergi diliminin altında kalmak için sübvanse ediyorlardı. Şimdi matraf yükseldiği için onlar da baz fiyatı yavaş yavaş matrah limitine yaklaştırırlar. Onlarda 2150 de falan kalmaz bir kaç aya.

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Mertol Kip yazdı:

Tesla baz alınıyorda onlar vergi diliminin altında kalmak için sübvanse ediyorlardı. Şimdi matraf yükseldiği için onlar da baz fiyatı yavaş yavaş matrah limitine yaklaştırırlar. Onlarda 2150 de falan kalmaz bir kaç aya.

Dilimin maks limitine çıkmaları lazım mantıken, zaten yok satıyor, ama Elon manyağına belli olmaz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mertol Kip yazdı:

Öte yandan matrahi 1650 liranın altında olup %40 a giren arabalarda da 200 lira civarı indirim demek. Ornegin Grandland %40 vergi ile 2560 liraydi, 1550 lira falan matrahi var. Yeni oranlarla 1550x1.25(otv)x1.2(kdv)= 2325 liraya düşmüş oldu. 

Güzel tespit, Güzel sonuç.. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Sadece elektrikliye itelemedi. Artık 1600 den başlamıyor 1.4 lt ye indirdiler. Sizi es geçmedi yani :)

Ben PHEV lere takıldım. 1800cc nin üstünde hacme sahip PHEV gelirse vergisi kaç olacak mesela? Ve neden 1600-1800 diye bir dilim var? Toyota PHEV değil ki?

image.png.e67961f8968a68e10e42118ea2b78051.png

Mertol Kip yazdı:

Sadece elektrikliye itelemedi. Artık 1600 den başlamıyor 1.4 lt ye indirdiler. Sizi es geçmedi yani :)

Bunu @Ali Cihangiroğluna yazmıştım. Alıntılamayı unutmuşum.

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mertol Kip yazdı:

Garibanın yüzü ne zaman güldü ki 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Bunu @Ali Cihangiroğluna yazmıştım. Alıntılamayı unutmuşum.

ben yırttım demedim zaten, tabi yeni araç alırsam :)  hepimiz aynı gemideyiz kaçış yok, flikalarda delik deşik, olmayanıda delerler zaten, bırakmazlar kaçasın....

bu arada şuan alsam aynı aracı, indirim olmuyormu, 1.33 , 1.4 altı motor?

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Ben şu hacim olayına da takığım. ACL falan varsa o araba kaç cc mesela? Ya da yeni arabaların emisyonu düşük hacimli dandik motorlu eski bir arabadan daha düşük?

Bence bu hacim işi ile köstürmesinler. Bi çarpan ayarlansın, arabanın motoru kaç cc ise onunla çarpılsın gitsin. Ne bu ya enigma gibi, onu geçip bunu geçmez bunu geçip ötekini geçmez ama şunu geçerse falan filan. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mertol Kip yazdı:

Mini countryman da aynı olur muhtemelen. matrahı geçmişti ucundan. şimdi indirir biraz. 

en ucuz elektrikli araç artık 1.4m olacak gibi. 

O değil de iyi ki almışım arabayı ucundan yırttım.

citroen grubundan biri yazdı sabah. paranın tamamını ödemiş daha teslim almamış arabayı bu sabah bayi ekstra 200bin TL istemiş ÖTV için. iptal ediyor mecburen. elindeki proformada yazıyor ötv artışını alıcı karşılar diye

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

ben yırttım demedim zaten, tabi yeni araç alırsam :)  hepimiz aynı gemideyiz kaçış yok, flikalarda delik deşik, olmayanıda delerler zaten, bırakmazlar kaçasın....

Yow dostum yow, Titanikte bile batarken önce birinci sınıf yolcular filikaya bindi. Yok öyle hepimiz aynı gemideyiz falan. Nimetinden faydalanan bedelini ödesin. Menzilin uzun diye hava atıyorsan o %80 sana uğrayacak. Bana kalsa Ali'ye özel tüketim vergisi dilimi icad eder senin ÖTV MTV oranlarını içten yanmalıda %1500 falan yapar, elektriklide %1 e düşürürdüm. :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

vergi aracın fiyatına göre olsun, bitti gitti, emisyon falan hiç karıştırmasınlar zaten boş laf, araba ne yakarsa yaksın her türlü zarar zaten...

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Onur Demir yazdı:

Mini countryman da aynı olur muhtemelen. matrahı geçmişti ucundan. şimdi indirir biraz. 

en ucuz elektrikli araç artık 1.4m olacak gibi. 

O değil de iyi ki almışım arabayı ucundan yırttım.

citroen grubundan biri yazdı sabah. paranın tamamını ödemiş daha teslim almamış arabayı bu sabah bayi ekstra 200bin TL istemiş ÖTV için. iptal ediyor mecburen. elindeki proformada yazıyor ötv artışını alıcı karşılar diye

Fatura kesildiyse bir şey olmaz. Parayı ödediğine göre kesilmiş olması lazım. Kesilmediyse proforma ve bankanın dekontu varsa mahkemeye versin. 

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mertol Kip yazdı:

Fatura kesildiyse bir şey olmaz. Parayı ödediğine göre kesilmiş olması lazım. Kesilmediyse proforma ve bankanın dekontu varsa mahkemeye versin. 

kesmemişler abi faturayı, elimizde değil henüz araç fatura kesemeyiz demişler. proforma var.

o da mahkemeye vericem diyo parasını da kullandılar sonuçta

Onur Demir yazdı:

kesmemişler abi faturayı, elimizde değil henüz araç fatura kesemeyiz demişler. proforma var.

image.png.7ffb19bd68b59519bcca97233dc6f7be.png

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Yow dostum yow, Titanikte bile batarken önce birinci sınıf yolcular filikaya bindi. Yok öyle hepimiz aynı gemideyiz falan. Nimetinden faydalanan bedelini ödesin. Menzilin uzun diye hava atıyorsan o %80 sana uğrayacak. Bana kalsa Ali'ye özel tüketim vergisi dilimi icad eder senin ÖTV MTV oranlarını içten yanmalıda %1500 falan yapar, elektriklide %1 e düşürürdüm. :)

gemide ona göre konum alrız bizde :tongue: şaka bir yana ödesinler tabii....

o dediğin mtv size gelmesinde dikkat et, şuan moda olan pilliler, şimdilik tabii, sizde bir alırken birde sataken güldürür durumu olacak, aza bekle hele :p

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Onur Demir yazdı:

Parayı neden almış fatura yoksa? 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mertol Kip yazdı:

Parayı neden almış fatura yoksa? 

doğru didin, bende böyle aldıydım ama aracın tamamın değil kapora sayılacak bir miktrardı, gerçi hatırladım şimdi, ben alırken sabit fiyat garantiside vardı...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...