Bahadır TÜFEKCİ 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Selamlar herkese, Yaklaşık 70bin km'dir kullandığım aracımda motor soğutma performansını geliştirmeye ihtiyacım var. Aracım 2011 Model Volvo V50 D2 motor 240bin km ( 1.6 dizel PSA). Motor ve ilgili aksamlar %90 Ford Focus 3 ve C-Max lar ile aynı. Çekme karavanım var. Sıcak yaz günlerinde karavan çekerken dik ve uzun rampalarda radyatör suyu çok çabuk ısınıyor. Soğutma için radyatör fanı tek başına yeterli gelmiyor. Özellikle 2200 devir üzerine çıkarırsam hararet göstergesi hızlıca kırmızı alana yaklaşıyor. Kaloriferi sıcağa alıp extra ısı tahliyesi yapmam gerekiyor ama malum 40 derece sıcakta araç içine sıcak hava üfletmek hiçde iyi olmuyor. Yaz mevsimi dışında böyle bir problem yaşamıyorum. Karavan çekmediğim zamanda da sorun yok. İnternetten daha büyük bir radyatör aradım ama öyle bir ürün bulamadım. Bulsam da mevcut radyatörün yerine sığar mı emin değilim. Radyatör sıvısı yeni, sistem temiz. Aklıma gelen bir fikir var fakat henüz uygulama yapmadım. Radyatör üstüne su püskürtmek için 3-5 tane ayarlı nozul, 12v silecek suyu motoru, uzaktan kumandalı bir röle aldım. Hararet göstergesi yükselmeye başlayınca su püskürtme yapmayı planlıyorum. Suya alev almayacak oranda alkol de karıştırabilirim. Ne kadar etkili olur onu da bilmiyorum tabi. Kaput altında uygun bir yere ilave bidon sabitlemem gerek( uygun bidon bulamadım henüz). Benim ihtiyacım gibi bir geliştirme yapan var mı aranızda ? Farklı fikirleriniz varsa yardıma açığım. Şimdiden teşekkürler herkese. 2 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Selamlar, öncelikle aracınızda takılı radyatörü kontrol ettirin. Petekler düzgün olmadığında hava geçişi düzgün olmayabiliyor yada zamanla radyatör içinde kireçlenme olabiliyor. Bu durum soğutma performansını etkiler. Aynı motora sahip babamda focus bende mondeo var, özellikle focus ile çok yoğun sıcaklarda Antalya bölgesinde performanslı kullanımda dahi hararetin yükseldiğini hiç görmedim. Tabi karavan çeken araçta motora binen yük ne kadar onu bilemiyorum. Radyatöre su püskürtmek işe yarayacak bir çözüm. Sonuçta bu su buharlaşacak ve buharlaşırken ısı transferi olacak. Ancak ilk önce sistemin gerçekten doğru çalışıp çalışmadığına bakmak gerek. 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Koç 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Devirdaim pompası ile ilgili geliştirmeler varmı bence onu araştırın, farklı firmalar aynı blok motoru kullanıyor olabilir ama bazı parçalar daha geliştirilmiş olabiliyor, 1.33 tce reno motorda benzer durumlar var mesela herkes mercedes devirdaimi taktırmaya uğraşıyor. Bunda da benzer bir durum olabilir, özellikle devirdaim kasnağında diş sayısı düşük ,kanat yapısı farklı debisi yüksek bir devirdaim pompası en kolay çözümlerden biri olabilir. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 20 saat önce Yazar Paylaş 20 saat önce Murat Sahın yazdı: Selamlar, öncelikle aracınızda takılı radyatörü kontrol ettirin. Petekler düzgün olmadığında hava geçişi düzgün olmayabiliyor yada zamanla radyatör içinde kireçlenme olabiliyor. Bu durum soğutma performansını etkiler. Aynı motora sahip babamda focus bende mondeo var, özellikle focus ile çok yoğun sıcaklarda Antalya bölgesinde performanslı kullanımda dahi hararetin yükseldiğini hiç görmedim. Tabi karavan çeken araçta motora binen yük ne kadar onu bilemiyorum. Radyatöre su püskürtmek işe yarayacak bir çözüm. Sonuçta bu su buharlaşacak ve buharlaşırken ısı transferi olacak. Ancak ilk önce sistemin gerçekten doğru çalışıp çalışmadığına bakmak gerek. Sadece anlattığım şartlarda ( Yaz mevsimi sıcak havada, karavan çekerken, uzun rampalarda ) sorun yaşıyorum. Diğer durumlarda herhangibir problem yok. Yani sistem sağlıklı çalışıyor aslında. Bir arıza değil yaşadığım, olağan dışı durum için geliştirme yapmam gerekiyor. Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Su püskürtme işi şehir efsanesi asla böyle şeylerle uğraşmayın. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 20 saat önce Yazar Paylaş 20 saat önce Hüseyin Koç yazdı: Devirdaim pompası ile ilgili geliştirmeler varmı bence onu araştırın, farklı firmalar aynı blok motoru kullanıyor olabilir ama bazı parçalar daha geliştirilmiş olabiliyor, 1.33 tce reno motorda benzer durumlar var mesela herkes mercedes devirdaimi taktırmaya uğraşıyor. Bunda da benzer bir durum olabilir, özellikle devirdaim kasnağında diş sayısı düşük ,kanat yapısı farklı debisi yüksek bir devirdaim pompası en kolay çözümlerden biri olabilir. Gelişmiş bir devirdaim yok bildiğim kadarıyla PSA motorlar için. Hepsinde aynı. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Mevcut soğutma sisteminizi bir ustaya kontrol ettirdiniz mi? Devirdaim, radyatör ve fanı, termostat ve genleşme kabının sağlam olduğu teyit edildi mi? Bu araçlar karavanla dahi böyle bir hararete kalkışmaz. Zaten klima da açık olduğu için bu havada, radyatör fanı sürekli dönüyor olmalı. Yorum bağlantısı
Mertol Kip 20 saat önce Paylaş 20 saat önce termostatı açılma ısısı düşük olanla mı değiştirseniz. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 19 saat önce Yazar Paylaş 19 saat önce Sani Gerşon yazdı: Mevcut soğutma sisteminizi bir ustaya kontrol ettirdiniz mi? Devirdaim, radyatör ve fanı, termostat ve genleşme kabının sağlam olduğu teyit edildi mi? Bu araçlar karavanla dahi böyle bir hararete kalkışmaz. Zaten klima da açık olduğu için bu havada, radyatör fanı sürekli dönüyor olmalı. Soğutma sistemi sağlam ve sağlıklı. Kullanım kitapçığında yazıyor zaten, karavan / römork çekerken; sıcak havalarda dik tırmanışlarda hararet yükselebilir diye. Rampalarda klima kapalı oluyor, açarsam radyatöre extra sıcaklık göndermiş olurum. Mertol Kip yazdı: termostatı açılma ısısı düşük olanla mı değiştirseniz. 3dakika ideal sıcaklığa gelen soğutma sıvısı 5 dakika da gelir. Başka bir fark olmaz. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 19 saat önce Paylaş 19 saat önce Bahadır TÜFEKCİ yazdı: Soğutma sistemi sağlam ve sağlıklı. Bunu siz mi söylüyorsunuz yoksa parçalar değiştirildi / kontrol edildi mi? Yorum bağlantısı
Talha Bilgi 19 saat önce Paylaş 19 saat önce Bence sizin işinizi Hy-per Cool yani süper soğutucular çözer. Yük altındayken motor soğutma suyu ile dolayısıyla silindir kapağı sıcaklığını extra düşürür, Sanırım Rislone firmasının var. 1 Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 19 saat önce Yazar Paylaş 19 saat önce Talha Bilgi yazdı: Bence sizin işinizi Hy-per Cool yani süper soğutucular çözer. Yük altındayken motor soğutma suyu ile dolayısıyla silindir kapağı sıcaklığını extra düşürür, Sanırım Rislone firmasının var. Hemen inceliyorum, teşekkürler tavsiye için. 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 19 saat önce Paylaş 19 saat önce Bazı araçlarda römork çekmek için opsiyonlar oluyor, daha büyük radyatör, ağır yüke uygun arka süspansiyon vs. Ancak sizin araçta böyle bir opsiyon yoktur Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 19 saat önce Paylaş 19 saat önce Volvo zaten ağırdır, birde karavan üzer motoru doğal olarak. Arkadaşımda var bunun sedanı boşken dahi motorun zorlandığını hissediyorum kullanırken. Ben o motor olsam, motor olan diğer arkadaşıma focus bana volvo denk gelse ağlardım. Hatta aralarında motorlar muhabbet bile yapıyordur belki - lan bizim VFR0057764423QW12 yi volvoya takacaklarmış sürgün hohohuhoahaho diye gülmeler falan.. 1 Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 19 saat önce Yazar Paylaş 19 saat önce İlkay Başaran yazdı: Volvo zaten ağırdır, birde karavan üzer motoru doğal olarak. Arkadaşımda var bunun sedanı boşken dahi motorun zorlandığını hissediyorum kullanırken. Ben o motor olsam, motor olan diğer arkadaşıma focus bana volvo denk gelse ağlardım. Hatta aralarında motorlar muhabbet bile yapıyordur belki - lan bizim VFR0057764423QW12 yi volvoya takacaklarmış sürgün hohohuhoahaho diye gülmeler falan.. Evet nispeten ağır bir araç ama karavan çekmek için iyi birşey aslında bu. Çeken araç ne kadar ağırsa, çekebileceği römork karavan ağırlığı da o oranda artıyor. Genelde çeken aracın %80'i şeklinde hesap edilir. Benim aracın izin verdiği max. römork karavan ağırlığı 1400kg. Bir yakınımda aynı motor şanzımanı kullanan C-max var. Normal kullanımda Volvo 100km de 1.5 litre daha az yakıyor C-max'a göre. Olay sadece ağırlıkta bitmiyor yani, hava sürtünmesi vs Volvo'da daha başarılı. Şehir içi çok atak olmasa da uzun yolda performansından çok memnunum. Radar olmasa birçok yolda 160'ın altına düşmeden 6 litre yakarak seyehat edebiliyorum. Viraj stabilitesi efsane zaten. 2 Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 18 saat önce Yazar Paylaş 18 saat önce Sani Gerşon yazdı: Bunu siz mi söylüyorsunuz yoksa parçalar değiştirildi / kontrol edildi mi? Aracımın bakımlarını kendim yaparım. Triger kayışını, devirdaimi, soğutma sıvısını değiştirdim. Radyatörü, termostatı, genleşme takını kontrol ettim. Radyatör fanı doğru bir şekilde çalışıyor. Zorunlu şartlar dışında aracımı sanayiye ustaya götürmem, götürdüğümde bir yerini yaparken başka yeri bozuyorlar. 1 Yorum bağlantısı
Erdem Doğan 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Bahadır TÜFEKCİ yazdı: Evet nispeten ağır bir araç ama karavan çekmek için iyi birşey aslında bu. Çeken araç ne kadar ağırsa, çekebileceği römork karavan ağırlığı da o oranda artıyor. Genelde çeken aracın %80'i şeklinde hesap edilir. Benim aracın izin verdiği max. römork karavan ağırlığı 1400kg. Burada frenli ve frensiz romork olarak ayri limit var. 1.5 TSI Tiguan 1550 kg Frensiz 750 kg Frenli 1800 kg 1.6 TDCI Focus SW 1400 kg Frensiz 695 kg Frenli 1300 kg 2.0 TDI Passat SW 1600 kg Frensiz 750 Frenli 1800 kg cekebiliyor Aracin agirligindan ziyade motor gucuyle alakali gibi duruyor limitler. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 18 saat önce Yazar Paylaş 18 saat önce Erdem Doğan yazdı: Burada frenli ve frensiz romork olarak ayri limit var. 1.5 TSI Tiguan 1550 kg Frensiz 750 kg Frenli 1800 kg 1.6 TDCI Focus SW 1400 kg Frensiz 695 kg Frenli 1300 kg 2.0 TDI Passat SW 1600 kg Frensiz 750 Frenli 1800 kg cekebiliyor Aracin agirligindan ziyade motor gucuyle alakali gibi duruyor limitler. Elbette motor gücüyle bağlantılı ama şöyle düşünün. Benim karavan çektiğim aracım 115 beygir, birde motosikletim var o 150 beygir. Motosikletle daha iyi çekebilir miyim ben karavanı Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Güzel öneriler gelmiş, ben de satıp 2.0 D olanı alın diyerek bir tane daha vereyim. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 18 saat önce Yazar Paylaş 18 saat önce Talha Bilgi yazdı: Bence sizin işinizi Hy-per Cool yani süper soğutucular çözer. Yük altındayken motor soğutma suyu ile dolayısıyla silindir kapağı sıcaklığını extra düşürür, Sanırım Rislone firmasının var. Ürünü inceledim, 10 derece kadar düşürüyormuş sıcaklığı. Benim ihtiyacımı tam karşılamaz sanırım ama yinede sipariş verdim bir şişe. Kullanıp sonuçları yazarım buraya inşallah. Tekrar teşekkürler tavsiye için. Selim Bilgin yazdı: Güzel öneriler gelmiş, ben de satıp 2.0 D olanı alın diyerek bir tane daha vereyim. D4 volvo motor olanından Türkiye'de çok az satılmış. En az benim aracım kadar temiz bir tane denk getirsem alırım ama şimdiye kadar denk gelmedi hiç. 2.0d olanlar yine ford motorlu, mevcut aracımdan çok da bir farkı yok. 1 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Bahadır TÜFEKCİ yazdı: D4 volvo motor olanından Türkiye'de çok az satılmış. En az benim aracım kadar temiz bir tane denk getirsem alırım ama şimdiye kadar denk gelmedi hiç. 2.0d olanlar yine ford motorlu, mevcut aracımdan çok da bir farkı yok. Ben şaka yollu yazmıştım ama Ford motoru da olsa 2.0 motor daha az zorlanmaz mı? Belki soğutma sistemi de daha güçlüdür. Yorum bağlantısı
Erdem Doğan 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Bahadır TÜFEKCİ yazdı: Elbette motor gücüyle bağlantılı ama şöyle düşünün. Benim karavan çektiğim aracım 115 beygir, birde motosikletim var o 150 beygir. Motosikletle daha iyi çekebilir miyim ben karavanı Traktor 50 beygir, o zaman hic cekememesi lazim ama ev tasir, beygirden ziyade tork onemli. Ben araclarin beygir guclerini paylasmadim zaten, motor gucu dedim. Selim Bilgin yazdı: Ben şaka yollu yazmıştım ama Ford motoru da olsa 2.0 motor daha az zorlanmaz mı? Belki soğutma sistemi de daha güçlüdür. 1.6 ile 2.0 motor arasinda 500 kg cekme farki var. Yani kesinlikle hacimli motor daha iyi olur. Biz 2.0 Passat ile 2.5 ton cimento yuklu romork cektik, banamisin demedi, yasal limitlerin uzerindeydi tabi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter 17 saat önce Paylaş 17 saat önce Bahadır TÜFEKCİ yazdı: Bir yakınımda aynı motor şanzımanı kullanan C-max var. Normal kullanımda Volvo 100km de 1.5 litre daha az yakıyor C-max'a göre. Olay sadece ağırlıkta bitmiyor yani, hava sürtünmesi vs Volvo'da daha başarılı. Şehir içi çok atak olmasa da uzun yolda performansından çok memnunum. Radar olmasa birçok yolda 160'ın altına düşmeden 6 litre yakarak seyehat edebiliyorum. Viraj stabilitesi efsane zaten. Muhtemelen 120 ile 6 litre değerlerini yakalarız. Rüzgara çok maruz kalıyor diye düşünüyorum C-Max. Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ 17 saat önce Yazar Paylaş 17 saat önce Selim Bilgin yazdı: Ben şaka yollu yazmıştım ama Ford motoru da olsa 2.0 motor daha az zorlanmaz mı? Belki soğutma sistemi de daha güçlüdür. Soğutma sistemleri aynı. Elbette 2.0 motor daha fazla tork ve beygir gücü ile farklı olur ama asıl konu ford'un otomatik şanzımanında bitiyor. Ford 2.0d motorlu V50'ler otomatik vites. Geçmişini bilmediğim yüksek km li otomatik vites bir araçla karavan çekmek benim için mantıklı değil. Ayrıca 1.6 dizel'i sadece yazılım ile 2.0'ın beygir gücüne ve torkuna çıkarmakta mümkün. V50 D2 = 115hp 270nm V50 2.0d = 136hp 340nm V50 D4 = 5 silindir, 177hp 400nm Erdem Doğan yazdı: Traktor 50 beygir, o zaman hic cekememesi lazim ama ev tasir, beygirden ziyade tork onemli. Ben araclarin beygir guclerini paylasmadim zaten, motor gucu dedim. 1.6 ile 2.0 motor arasinda 500 kg cekme farki var. Yani kesinlikle hacimli motor daha iyi olur. Biz 2.0 Passat ile 2.5 ton cimento yuklu romork cektik, banamisin demedi, yasal limitlerin uzerindeydi tabi Karavan çekmekteki kasıt sadece asılıp gitmek değil. Viraj döneceksin, fren yapacaksın vs vs. Çeken araç karavandan ne kadar ağırsa o kadar iyidir çünkü karavanın çeken aracı etkilemesi o oranda azalır. Neyse konumuz da bu değil zaten. Karavan ağırlığı ile ilgili tavsiye istemedim. Resimdeki karavanın A'dan Z'ye tasarımı imalatı bana ait. Bu konuda yeterince bilgi ve tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum. Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 17 saat önce Paylaş 17 saat önce Devirli kullanınca hararetinin düşmesi gerekmez mi? Yük altında 2bin devir az değil mi? Yorum bağlantısı
Recommended Posts