Mehmet Göktürk 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Günlük kullanım konusunda yoğun bir "uzun yol" ve "memlekete gidiş" tartışması oldu. Ben bu konunun önemli bir konu olduğunu ve ayrı düşünülmesi tartışılması gerektiğini, günlük kullanım elektrikli araba konusundan bağımsız olduğunu düşünmekteyim. Şartlar farklı özellikle kendi şarj noktanızda şarj etmeme durumu önemli. Gözüme çarpan özellikler: ARTILAR: 1- Aracın yormaması 2- Otopilot özellikler 3- Sessizlik 4- Ekonomik oluş (dışarda şarj edilse de) 5- Önceden ısıtma soğutma 6- İçinde kamp modunda uyuyabilme, video izleme vs 7-Köyde baba evinde prizden beleş şarj 8- Yemek ve ihtiyaç molası için belli aralıklarla (200-250km) mola verme avantajlı kısımları EKSİLER: 1- Gaz kesmeden varacağın yere varmak mümkün değil. LPG gibi arada dolacak 2- Dolum tesisleri bayramda dolu deniyor ama deneyimlerde bu pek gözlenmedi. Tesla ucuz olduğu için teslada yığılma olabiliyor. 3- Yüksek km yapınca olası değer kaybı?? 4-Molada yaptığın yemem içme harcaması. 5- Evde şarja göre daha pahalı (ama ilk şarjı evde yapabiliyorsun) Not: lütfen servisi pahalı parçası yok akü 10 sene sonra gibi konuları "uzun yol" perspektifinde konuşursak konuşalım. 4 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 10 saat önce Yazar Paylaş 10 saat önce NOT: Allah bize büyük bir ülke vermiş. Umarım kıymetini bilir başına bir sıkıntı getirmeyiz. İsrailli bir tandıdıkla konuşuyorum, "biraz gidiyorsun ülke bitiyor dedi. esenlerden gebzeye kadar bi ülke gibi). 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Ben ilave yaptım ken adıma. Dükkan iş pasat ile 9lt motorin, sedici ile 9-10lt lpg, hibrit pejo ile ( düşük kapasite pil ) 6lt motorin ile git gel yapıyorum. 10km. Pilli araç alırsam çok ciddi ekonomi yapacağım. Aynı yerde olası 5yıl iş yapmış olsam tasarruf ile iyi bir araç daha alabilirim hâlâ yukarıda yazılı fosil yakıt maliyetini şarj'dan düşerek. Hepinize göre tabi ki işletme avantajım olacaktır olası arıza vs olursa. Onu göz ardı ediyorum 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce @Zonno Usta Senin görüşlerin nedir? Uzun yolda Türkiye'de elektrikli araçarın durumu nasıldır? Yorum bağlantısı
Zonno Usta 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Elektrikli araçlarla uzun yola çıkmak, özellikle Türkiye gibi geniş coğrafyalarda biraz planlama gerektiriyor ama imkansız değil. Artıları arasında bahsettiğin gibi sessizlik, otopilot ve ekonomik kullanım öne çıkıyor. Ancak, dolum tesislerinin bayram gibi yoğun dönemlerde dolu olma ihtimali yüksek. Bu yüzden, yolculuğa çıkmadan önce hangi noktalarda hızlı şarj istasyonları olduğunu kontrol etmekte fayda var. Mola vererek yolculuk yapmanın avantajı, hem aracını şarj ederken dinlenip yemek yiyebilmen. Ancak, bu molalarda ekstra harcamalar olacağını da göz önünde bulundurmak lazım. Yüksek kilometre yapmanın değer kaybına etkisi, araçtan araca değişebilir; ama bu, elektrikli araçların artan popülerliğiyle birlikte zamanla daha az sorun olabilir. Sonuç olarak, elektrikli araçlarla uzun yolda dikkat etmen gereken en büyük konu, şarj noktalarını iyi planlamak ve yolculuğunu ona göre ayarlamak. Herkesin farklı bir deneyimi var, ama elektrikli araçlar uzun yolda da gayet keyifli olabilir! 2 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Uzun yol ama tanımı yapılmamı. 200km’ye uzun yol diyenler var 3 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 2 saat önce Paylaş 2 saat önce İnternette Tesla veya başka elektrikli araçlarla uzun yol yapan insanların videolarını izliyorum. Hepsinde ortak bir hata var: Araba 200 beygirse, 200 beygir gücünü sonuna kadar kullanmak istiyorlar. 120 km/s’nin üstünde, sürekli gaza yüklenerek gidiyorlar. Hep bir acele, hiç yolun keyfini çıkarma yok. Üstelik bu şekilde sürerek diğer elektrikli araç kullanıcılarını da otobanda 120’lerde gitmeye teşvik ediyorlar. Oysa elektrikli araç kullanıyorsan, ideal uzun yol hızın 90-100 km/s, en fazla 105 km/s olmalı. Aracın aerodinamik direnci düşükse belki biraz daha yüksek hızlar tolere edilebilir ama yine de mantıklı sınırlar içinde kalmak gerek. Adamın biri yılda bir defa tatile gidiyor, toplamda belki iki kere uzun yol yapacak. Onu da “bas gaza, gidelim” kafasıyla geçiriyor. Geçen Instagram’da bir Story gördüm; adam 140 km/s hızla gidiyor, sonra da “yavaş kullandık, 150 km sonra şarj bitti” diyor. Yani hem hızlı gidip hem de menzil kısaldı diye şikayet ediyor. Böyle bir mantık gerçekten akıl alır gibi değil. Bir de “araba az yakıyor” diyerek 2.500 TL otoban ücretini göz ardı ediyorlar. Seyahat boyunca yedikleri, içtikleri de hesaba katılmıyor. Sonuç: Hiç efektif değil, resmen para tuzağı. Ben kendi deneyimimden örnek vereyim: Egea bindim, Datça’ya gittim. 1.600 TL mazot parası ödedim, iki bardak kahveye de 500 TL verdim. Ortalama hızım 90 km/s civarındaydı ve yolun keyfini çıkararak gittim. Hem maliyet hem de keyif açısından çok daha mantıklı bir yolculuktu. Yorum bağlantısı
Ali Gök 1 saat önce Paylaş 1 saat önce uzun yola senede kaç defa gidiliyorki ? kayınbaba ilçenin dışına çıkmıyor nerdeyse adam niye etkilensin uzun yoldan . senede 2 sefer gideceksemde katlanırım 1 sene bedava geziyorsun karşılığında 10 günlük kurban bayramı tatilinde istanbul ankara otoyolunda insanlar mazot benzin almak için de 1 saat sıra bekliyor zaten bi zahmet elektrikli içinde kuyruk olsun Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Teslanın hıza göre menzili [code] Hız (km/s) | Tüketim (kWh/100 km) | Menzil (km) -----------|----------------------|------------ 90 | 18.51 | 297 95 | 19.45 | 283 100 | 20.44 | 269 105 | 21.48 | 256 110 | 22.57 | 244 115 | 23.71 | 232 120 | 24.91 | 221 125 | 26.15 | 210 130 | 27.45 | 200 135 | 28.80 | 191 140 | 30.19 | 182 [/code] 1 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ferhat Yavuz 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Genelde 100-110 km ye sabitleyip arabada piknik yapa yapa gidiyoruz şarj istasyonunda da kahve ve lavabo ihtiyacımızı giderip biraz adımlıyoruz ,ne yorgunluk oluyor nede uzun saatler oturmaktan bel ağrısı çekiyoruz.Önceden 1 solukta 5 saat giderdik heryerimiz ağrırdı. Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Herkes kullandığı elektrikli aracı tanıdıkça uzunyolda planlama yapmadanda gidebilir. Ben biliyorum ki aracım uzunyolda 280-300 km gidince şarja girmem gerekiyor. zaten kalan menzil 100km gösterdimi sonraki istasyonda şarja giriyorum. Sürüş hızlarım çoğunlukla 110-120km lerde oluyor. Bazende gideceğim yere kadar hiç şarja girmek istemiyorsam abrp uygulamasını açıyorum o bana sürüşüme göre obd'den canlı veri alarak planı gösteriyor, max 100km ile gidersen şarj etmeden gidebilirsin gibi önerilerde bulunuyor. Uygulama tutarlılığı %98 diyebilirim. Şuan 5 şehir 3 bin km rotada uzunyol yapıyorum. Akşam Ankara - Afyon yapacağım. Uygulama tek şarj ile gideceğimi söylüyor. varışta %14 yada %18 şarjım kalacaktır. Uzunyolda stres yaşayanlar için ABRP uygulamasını önerebilirim. 2 Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: Bu tablo hatalı hiçbir tablo doğru olamaz zaten. gittiğin yolda yüksek rakıma tırmanıyormusun yoksa iniyormusun herşey değişiyor. Düş Kuşadası Ankara yaptım. Benim araçta ilk defa 18-19kw/km leri gördüm. rakım 900 tırmanış yaptım. Bu akşamda tam tersi istikamette peygamber vitesini alıp salacağım aşağı bakalım sonuç ne olacak. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Servet Aydın yazdı: Ben ilave yaptım ken adıma. Dükkan iş pasat ile 9lt motorin, sedici ile 9-10lt lpg, hibrit pejo ile ( düşük kapasite pil ) 6lt motorin ile git gel yapıyorum. 10km. Pilli araç alırsam çok ciddi ekonomi yapacağım. Aynı yerde olası 5yıl iş yapmış olsam tasarruf ile iyi bir araç daha alabilirim hâlâ yukarıda yazılı fosil yakıt maliyetini şarj'dan düşerek. Hepinize göre tabi ki işletme avantajım olacaktır olası arıza vs olursa. Onu göz ardı ediyorum elektrikli arabalarda utts yok. Elektrik tüketimini gider göstermen için hep dükkandan şarj etmen gerekir. Onuda dükkan elektrik tüketimi olarak göstermek zorunda kalırsın. Sana utts li fiat egea 1.3 multijet lazım. Yarı yarıya fark eder mevcut tüketimine göre. Uttsli Fiat egea 1.3 multijet kilometrede 1.75 lira yakıyor 57 dakika önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Erdoğan Temur yazdı: hiçbir tablo doğru olamaz zaten. gittiğin yolda yüksek rakıma tırmanıyormusun yoksa iniyormusun herşey değişiyor. tekirdağ malkara arasında tüketimim 1 litre artıyor Yorum bağlantısı
Mertol Kip 44 dakika önce Paylaş 44 dakika önce Mehmet Göktürk yazdı: 2- Dolum tesisleri bayramda dolu deniyor ama deneyimlerde bu pek gözlenmedi. Tesla ucuz olduğu için teslada yığılma olabiliyor. Tesla artik ucuz degil onlar da zam yapti, Borusanin zimbirtisi daha ucuz. 5 şarjda biri bedava, +%50 Bonus var. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 41 dakika önce Paylaş 41 dakika önce uyyy bi de ucuz pompa arayacağız uzun yolda. pardon, istasyon, priz artık her neyse Yorum bağlantısı
Mertol Kip 39 dakika önce Paylaş 39 dakika önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: uyyy bi de ucuz pompa arayacağız uzun yolda. pardon, istasyon, priz artık her neyse Pintilik yapma bulduğunu yapıştır. Ama önce şunun cevabini ver, benzin 50 lirayken 40 liraya ayni benzini satan varsa onu tercih eder misin, etmez misin? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 11 dakika önce Paylaş 11 dakika önce Ben bu konuya çok kafa yordum.. Beni tek yoran Menzil oldu ve enerji almanın stresi Çocuklar kullancak genelde. iki günde bir şarj edilecek araba. Evin yakınındaki Şarj istasyonu şu günlerde genelde boş oluyor ama, akşamları şarja takıyor insanlar. okullar açılınca yoğunlaşacak. iki günde bir bunun stresini kim çekecek. Ben yorgun olacağım çıkmayacağım. çocuklar dersimiz var diyip çıkmayacak. Hadi benzinliyle gidin o zaman ben sabah şarj edeyim diyeceğim.. Diğer yandan, uzun yol, uzun yoldan kastım. Şurdan çıkıp bi kartepeye gidip geleyim desem gitsem gelemeyeceğim. Dönüş yolunda beni stres basacak. Klimayı kapat, teybi kapat, farı kapat.. sürekli haritada şarj istasyonu aramalar, her boş bulduğuna girmeye çalışmalar vs. uymayacak bana.. Özeti, kısa mesafe şehir içi ve yoğun kullanılmayacaksa elektrikli iyi. Yoğun kullanımda olmayacak. Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur Şimdi Paylaş Şimdi Mehmet Ozyurek yazdı: Ben bu konuya çok kafa yordum.. Beni tek yoran Menzil oldu ve enerji almanın stresi Çocuklar kullancak genelde. iki günde bir şarj edilecek araba. Evin yakınındaki Şarj istasyonu şu günlerde genelde boş oluyor ama, akşamları şarja takıyor insanlar. okullar açılınca yoğunlaşacak. iki günde bir bunun stresini kim çekecek. Ben yorgun olacağım çıkmayacağım. çocuklar dersimiz var diyip çıkmayacak. Hadi benzinliyle gidin o zaman ben sabah şarj edeyim diyeceğim.. Diğer yandan, uzun yol, uzun yoldan kastım. Şurdan çıkıp bi kartepeye gidip geleyim desem gitsem gelemeyeceğim. Dönüş yolunda beni stres basacak. Klimayı kapat, teybi kapat, farı kapat.. sürekli haritada şarj istasyonu aramalar, her boş bulduğuna girmeye çalışmalar vs. uymayacak bana.. Özeti, kısa mesafe şehir içi ve yoğun kullanılmayacaksa elektrikli iyi. Yoğun kullanımda olmayacak. Aracı hergün kullanacaksan ve ortalama 50km yapacaksan. Evdede şarj etme imkanı yoksa biraz yorabilir. Abi benim Kona şehir içi 400km rahat gidiyor. Haftada bir kere şarj etmemiz yeterli oluyor. Uyarsa düşünebilirisin. Haftada 30 dk şarj için zaman ayırman gerekecek. Yorum bağlantısı
Recommended Posts