İçeriğe Yönlendir

Uzun Yol Kullanımı ve Elektrikli Araçlar

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Onur Demir
Ali Darbaz yazdı:

elektrikli arabalarda utts yok. Elektrik tüketimini gider göstermen için hep dükkandan şarj etmen gerekir.

fatura kesiyor sonuçta firmalar, bireysel kurumsal seçebiliyor olman lazım. o gösterilebilir diye düşünüyorum @Servet Aydın ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Servet Aydın yazdı:

Bana zaten ikinci araç olur. Sende az değilsin ha! Git birinin yazlığına çök sonra vay efendim şarjım az dönemem diye adamın evine çök günlerce.

Ben beykoza gitmiştim.. yolda karpuzu bol bulunca hadi çağlarlara da verelim dedim ve silivriye devam ettik.. 

Pilli olsa, şarj etmeden gelemez orada kalırdım mecburen :)  Yolda hiç şarj istasyonu da görmedim.. 

Mecburen kuzey marmaraya çıkmam gerekirdi. 500 lira da yol parası vermek zorunda kalırdım.. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mehmet Ozyurek yazdı:

Ben beykoza gitmiştim.. yolda karpuzu bol bulunca hadi çağlarlara da verelim dedim ve silivriye devam ettik.. 

Pilli olsa, şarj etmeden gelemez orada kalırdım mecburen :)  Yolda hiç şarj istasyonu da görmedim.. 

Mecburen kuzey marmaraya çıkmam gerekirdi. 500 lira da yol parası vermek zorunda kalırdım.. 

olsun 15 kwh yakardın ama :crazy:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Onur Demir

Dün hiç kasmadan normal şekilde Çorlu Tekirdağ git gel yaptım. Dönüşte Çorlu otoyolda max sürat denemeleri de yaptım (152max) 

eve geldiğimde ortalamam 15,1 kw, aslına bakarsanız bu iyi bir değer ama işte 50kw batarya ve brüt ne farkı sebebiyle uzun kilometreler yapamıyoruz 100kw ec4 ile. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Ali Cihangiroğlu yazdı:

emekli olsana sen arkadaş :D  yeni yaşın kutlu olsun bu arada ...

Kaşınma

Onur Demir yazdı:

fatura kesiyor sonuçta firmalar, bireysel kurumsal seçebiliyor olman lazım. o gösterilebilir diye düşünüyorum @Servet Aydın ?

Gider gösterilir

Mehmet Ozyurek yazdı:

Alsana pejo çok eğleneceğük

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Servet Aydın yazdı:

Alsana pejo çok eğleneceğük

Başka alternatif bulamıyorum zaten.. 

• Beğenme 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

pilin bitmiyor demek güzelmiş böyle devam et, cek cak mı yapıyorum ben, eyvallah kardeş...

200 300 km neyin pili bitecek ama tekaut adamim ben hayatta hicbir seye acelem yok...

E cek cak yapiyon tabi, olaca, bitecek, yanacak kokacak 

Fatih Uzun yazdı:

menzil falan anlamam 40 dereceyi birak 28 derecede yine açarım klimayı,menzil arabanın sorunu biterse benzinini 3dk da dolduruyorum senin gibi wc de restaurant da zaman geçirmeme gerek yok:biggrin:benim arkadaş da var klima açınca boğaz kuruması,çakmaklığa takılan nemlendirici aldı çok memnun bir dene istersen.

E aaç bana ne. Ben zaman gecirmiyorum ki, normal rutinim o, bu arabayi alinca hayatimda pek bir sey degismedi.

Aman acarim cami gider nolacak, ugrasamam nemlendirici za zu...

Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar
Ali Darbaz yazdı:

Tabloyu Grok'a yaptırdım. Diğer tablo chat gpt yapmıştı.

Screenshot_2025-08-18-07-24-26-277_ai.x.grok-edit.jpg

Doğru bilgi değil bunlar, en azından Model Y ye ait bilgiler olmadığı kesin. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

140 ile tesla bile 25-30 kwh tüketime çıkıyor

Yok yaw çıkmıyor o kadar... 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Abdussamed Acar yazdı:

Doğru bilgi değil bunlar, en azından Model Y ye ait bilgiler olmadığı kesin. 

Yok yaw çıkmıyor o kadar... 

@Selim Bilgin soralım. model y ile daha hızlı şöför yok :) 

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Aradaki mesajları henüz okumadım. 
Bir araç bana yıl boyunca 1/3 tasarruf sağlayacaksa yılda bir gideceğim uzun yolda da ona göre şarjı planlar giderim olur biter.
Zaten gördüğüm, alan alıyor keyfine bakıyor alamayana da şarjı dert oluyor. :) 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Selçuk Keleş yazdı:

Bir araç bana yıl boyunca 1/3 tasarruf sağlayacaksa yılda bir gideceğim uzun yolda da ona göre şarjı planlar giderim olur biter.
Zaten gördüğüm, alan alıyor keyfine bakıyor alamayana da şarjı dert oluyor. :) 

Yıllık 15000 km kullanılacak bir araçta Az yakan bir dizel ile kıyaslandığında, evde şarj imkanı yoksa yakıttan en fazla 18-20.000 lira tasarruf sağlıyor. 10-15 bin de dizel bakımı desen yıllık 30-35 bin lira tasarrufu ancak olacak. 

Bunu hesaplarken ortalama 5 litre dizel, 15 kw elektrik hesabı yaptım. 

Uzun vadede değer kaybı sizce hangisinde çok olur?

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Selçuk Keleş yazdı:

:) 

aklın yolu bir

Onur Demir yazdı:

Alabilen ve beğenen tesla alsın, km isteyen EV3 Long Range, Grrandland alsın. ama ben 1.2m a ec4 aldım mutluyum 300km max yapabiliyorum. yılda 1 kez tatile de gidiveririm yani çok takılmam.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Abdussamed Acar yazdı:

Tesla SUC lar Tesla kullanıcılarına zamlı haliyle bile en ucuz 250kW hızında DC istasyonlar 8,50TL/kW diğer kullanıcılar içinde gayet ucuz denebilir; 10,60 TL/kW

12,80 TL fiyatla satan bir çok istasyona kıyasla Tesla 'nın diğer kullanıcılara sattığı yüksek tarifesi bile 5 şarjdan birini bedavaya getiriyor neredeyse.

Borusan ın şarj zımbırtısı 5 tanede 1 tane bedava veriyor ve sonuncuda kredi kartına %50 bonus ekleniyor. 

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mehmet Ozyurek yazdı:

Abi daha yeni Hakan Gürsü aldı aracı ÖTV zammı öncesinde 2025 model 1.440a sıfır. Ben de temmuzda 2022 modelini aldım 1.180e. Adam alırken avantajlı aldı. Ben şuan satsam 1.350TL

şuan liste fiyatı 2m. ama bayilerden uyguna alınabiliyor.

Ben araç alırken 1.050-1.100 arası kona elektrikliler vardı. şimdi onlarda 1.200 olmuşlar. 

alırken alabildiğin en yeni ve donanımlıyı seç, en son yakıtının ne olduğuna bak. oradan yürü bence

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Fatih Uzun yazdı:

Senin ne derdin var bu Toyotacılar ile ya kötü tecrübelerin mi var nedir 

Tansu'dan başka kim var ki Toyota severler cemiyetinden? Ki o da Toyotayı satıp başka bir şey alırsa başka birşeyci olur wibe ı alıyorum ondan :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yıllık 15000 km kullanılacak bir araçta Az yakan bir dizel ile kıyaslandığında, evde şarj imkanı yoksa yakıttan en fazla 18-20.000 lira tasarruf sağlıyor.

Abi mesela bizim sokaktaki parkın önünde AC şarj var, 6TL . akşam bırak sabah al devam et. en pahalısına göre hesap etme. ortalamayı 8-9lardan almak daha makul.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

dün kardeşimi yolladık, 250 km yol geldi, pejo e208, geldiğinde menzil %13 tü (2 kişi sakin sürüş 90 ı geçmeden), dönerken 45 dk civarı hızlı şarj edip geri döndü, yakın mesefede iş yapar, şarjda sıkıntı olmadığı sürece idare eder, benim içinse çok az, uğraşmayı sevmemde....

O arabalarnı amacı o zaten. Bataryası küçük, şarj hızı düşük, menzili de kısa. 208, corsa, c3, frontera za zu hepsi öyle. Üretilme amaçları şehiriçinde işe git gel arabası işte. 

Mehmet Ozyurek yazdı:

Yıllık 15000 km kullanılacak bir araçta Az yakan bir dizel ile kıyaslandığında, evde şarj imkanı yoksa yakıttan en fazla 18-20.000 lira tasarruf sağlıyor. 10-15 bin de dizel bakımı desen yıllık 30-35 bin lira tasarrufu ancak olacak. 

Bunu hesaplarken ortalama 5 litre dizel, 15 kw elektrik hesabı yaptım. 

Dizelde. Artık üretimi yok, onuncu yılını doldurup servis sana bu parçayı getirmek zorunda değilim yeen dediği zaman ne hissedeceğini en iyi sen bilirsin. :)

Yılda 15 bin km ne ya, ben 4 ayda yapıyom onu :)

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Onur Demir yazdı:

Abi mesela bizim sokaktaki parkın önünde AC şarj var, 6TL . akşam bırak sabah al devam et. en pahalısına göre hesap etme. ortalamayı 8-9lardan almak daha makul.

Ya bu gider Servet'in dükkanından beleşe şarj eder bi de para mı verecek :)

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Onur Demir yazdı:

işte öyle oluyor mu? benim evin de işin de yakınında (istanbulda iş ve konut yoğunluğu olan yerdeyim) DC yok. yolumu falan değiştirmem lazım. özellikle gitmem lazım. 1-2 tane AC var. ama saatlerce arabayı orada bıraksam tepki çekmez mi?

bu arada hesap yapıyorum. evde AC ile 8 litre benzin yakan araç arasında 400.000 km'de tüm masrafları ekleyince ev parası kadar tasarruf çıkıyor

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Onur Demir yazdı:

Abi daha yeni Hakan Gürsü aldı aracı ÖTV zammı öncesinde 2025 model 1.440a sıfır. Ben de temmuzda 2022 modelini aldım 1.180e. Adam alırken avantajlı aldı. Ben şuan satsam 1.350TL

şuan liste fiyatı 2m. ama bayilerden uyguna alınabiliyor.

Ben araç alırken 1.050-1.100 arası kona elektrikliler vardı. şimdi onlarda 1.200 olmuşlar. 

alırken alabildiğin en yeni ve donanımlıyı seç, en son yakıtının ne olduğuna bak. oradan yürü bence

Şu anki artış ötv kaynaklı ama Onur. 

2 yıl sonra ne olur, bunu hayal etmek lazım. Gerçi bunu da bilse bilse Ali bilir :)

Onur Demir yazdı:

Baktım çevreye AC şarj yok buralarda.. 

Dibimde DC var.. Ona göre hesap yaptım.. 

Mertol Kip yazdı:

Yılda 15 bin km ne ya, ben 4 ayda yapıyom onu :)

2. araba len bu :) 

tek araba bile olsa, araba gibi kullanan için 20 bin ideal sayılır.. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Ozyurek yazdı:

2. araba len bu :) 

tek araba bile olsa, araba gibi kullanan için 20 bin ideal sayılır.. 

Para var huzur var. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   5 kullanıcı

• Mertol Kip
    • Ali Darbaz
    • Mehmet Ozyurek
    • Murat Azalma
    • Evren Barış Özbek
  • Yeni Oluştur...