İçeriğe Yönlendir

Uzun Yol Kullanımı ve Elektrikli Araçlar

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Ali Darbaz
(düzenlendi)

Elektrikli C3 ile mevcut C3 maliyetlerini kıyaslattım. Yalnız kW fiyatını 7 lira aldım. Eşarj ise 12.7 TL demiş kW bedeli.

https://grok.com/share/c2hhcmQtMw%3D%3D_690891ae-2f4d-449e-b5e2-8d91dcf8cffc

Ceyranlı C3 3 defa şarj edilerek Sivas'a 14 saate varıyor. 900 lira ceyran parası yiyor.

Emme Fosil C3 3200 TL yakıt parası karşılığı aynı yolu gidiyor.  

Screenshot_2025-08-18-15-45-13-680_com.iternio.abrpapp.jpg

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yıllık 15000 km kullanılacak bir araçta Az yakan bir dizel ile kıyaslandığında, evde şarj imkanı yoksa yakıttan en fazla 18-20.000 lira tasarruf sağlıyor. 10-15 bin de dizel bakımı desen yıllık 30-35 bin lira tasarrufu ancak olacak. 

Bunu hesaplarken ortalama 5 litre dizel, 15 kw elektrik hesabı yaptım. 

Uzun vadede değer kaybı sizce hangisinde çok olur?

İyi fark, E'ye geçilebilir, hem tecrübe de olur, dizeli mizeli napıcan tarla mı sürcen :) 
Ha ben olsam oğlana "kendi paranı kazan arabanı al" derdim o ayrı konu (bekara boşamak kolay tabii :)

traktor audi : Informacje z Polski i Świata – info112.pl

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Selçuk Keleş yazdı:

Ha ben olsam oğlana "kendi paranı kazan arabanı al" derdim o ayrı konu (bekara boşamak kolay tabii :)

O aşamada değil henüz.. 

Okula gitmek için 3 toplu taşıma değiştirmesi gerekiyor.. Dizel bile daha ucuza geliyor.. Elektrikliyi sen düşün :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

toplu taşıma değiştirmesi gerekiyor.

grevde olanlar çoğalırsa hele araba fiyatları da uçar

Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Borusan ın şarj zımbırtısı 5 tanede 1 tane bedava veriyor ve sonuncuda kredi kartına %50 bonus ekleniyor. 

%30 indirim yapmak için 5 takla attırıyor. Yok 5 kere şarj edicende bonuslu kartın olacakta bilmem ne... 180 üstü DC lerde Borusan tüm alengirli indirimleri düşünce 9,80 TL/kW ya satıyor yani... İstersen 50 liralık tak Teslalara kafadan 8,50 TL/kW diğerlerine 10,60 TL/kW... Tesla SUC lar fiyat konusunda hala en iyisi bence...

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

@Selim Bilgin soralım. model y ile daha hızlı şöför yok :) 

@Selim Bilgin bile o tabloyu yakalayamaz... :D

tarihinde Abdussamed Acar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Osman Ünal

Ben de bir şeyler yazayım :)

Bu elektrikli araç işi göreceli bir durum, bana uyar sana uymaz.

Muhalif arkadaşların 2-3 tezi var:

1- Menzil

2 - Yanar

3- Değer kaybı

Bunların hepsi ihtimal dahilinde, hatta severek alıp kullananlar için de.

Ama dedim ya tamamen göreceli bir durum, ben niye aldım.

-Aynı arabanın veya benzerinin içten yakıtlısını almış olsam ortalama, hatta belki de min. 500.000TL fazla verecektim, bu rakam cebimde kaldı mı kaldı.(gerçi yokta :i-ih:)

1- Menzil: Şehir içi kullanımlarda hiç kimse avantajlarına itiraz etmiyor anladığım kadarı ile, en kötüsü 300km yapabiliyor. Galiba işi gücü araba ile olan bir insan bile günde 100km bile yapmaz diye tahmin ediyorum, hadi 200 olsun.  Evden şarj imkanı varsa akşam eve geldiğinde şarja takacak. Evden şarj imkanı olmayan ise 2-3 gün aralık ile herhangi bir yerde yaklaşık yarım saatini ayırarak şarj yapacak, benim bu vakti ayıracak imkanım yok diyen zaten her zaman karşı olacaktır gayet doğal.

Benim böyle bir derdim olmadığı için aldım.

Uzunyol menzili için ise, yola hafta sonu veya bayramlarda çıkan, çıkmak mecburiyetinde olanlar için sıkıntılı durum olması gayet doğal veya iş sebebi ile sürekli uzun yol yapanlar bir an önce varmak istedikleri noktaya ulaşmak istiyorlar bende böyle idim. Bu tip sürüşlerde güvenlik ve sağlık için 2 saatte bir durmalı dinlenmeli telkini bir işe yaramaz. Bu şartları sağlayanlar da her zaman karşı olacaklardır bu da gayet doğal çünkü ben de öyleydim, ne zaman ki benim şartlarıma gelirler, hayatı artık koşarak değil yürüyerek yaşayacağım dediklerinde onlarda sıcak bakacaktır.

Benim için menzil son seçenekti, 200km bana yeter diye düşündüm. Yolu ne kadar hızlı gittiğim değil, ne kadar konforlu ve dingin gittiğim önemli olduğundan aldım.

2- Yanar: Arkadaşlar bataryalı her cihaz yanabilir, patlayabilir bu her zaman ihtimal dahilindedir, bu ihtimal var diye cep telefonlarını kulağımıza dayayıp konuşmayalım mı veya cebimizde taşımayalım mı. Evet biliyorum çok uç bir örnek ama ihtimal dahilinde bu da. Yolda yanan arabaların daha öcesinde bataryaya darbe almış mı, veya kaza geçirmiş mi bunları bilmiyoruz.

Yoldan 100 tane içten yanmalı araba çevirip lifte kaldırsak heralde 50 tanesinde altını bir şekilde sürttüğünü veya vurduğunu görürüz, elektrikli arabanız varsa buna çok daha fazla hassasiyet göstereceksiniz, başınıza geldiğinde kontrol ettireceksiniz çoğunda batarya altta, bunların hepsi bir sebep olabilir.

Yanabileceği benim için çok temel bir sorun olmadığından aldım.

3- Değer kaybı: Şöyle bir söylem vardır bilirsiniz, mal satarken değil alırken kazanılır. Benzer içten yanmalılara göre yaklaşık 500.000TL ucuz aldım, istediği kadar değer kaybedebilir benim için anlamı olmuyor. Yılda yaklaşık 7-8K km yol yapacağım ömür yeterse 10 yıl kullanırım, yarın sabahı bilmiyorum.

Onun için aldım.

Vesselam bu iş eski, dizel-benzinli, tsi-tce, dsg-edc tartışması gibim bir şey, tartışıp geyik yapacak bir konumuz daha oldu, bana uyar sana uymaz, sana uyan da bana uymaz.

(dizel-benzinli, tsi-tce, dsg-edc) Nasıl ki bu ve benzeri konularda bir birimizi ikna edemeyeceksek bunda da edemeyiz, ama tartışma tabii ki keyifli.

Bu arada tsi dsg candır.:hahahoho:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mertol Kip yazdı:

200 300 km neyin pili bitecek ama tekaut adamim ben hayatta hicbir seye acelem yok...

E cek cak yapiyon tabi, olaca, bitecek, yanacak kokacak 

E aaç bana ne. Ben zaman gecirmiyorum ki, normal rutinim o, bu arabayi alinca hayatimda pek bir sey degismedi.

Aman acarim cami gider nolacak, ugrasamam nemlendirici za zu...

miş mış değil, dediklerimin hepsi olacak, 2026 milat yaz kenara

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Abdussamed Acar yazdı:

%30 indirim yapmak için 5 takla attırıyor. Yok 5 kere şarj edicende bonuslu kartın olacakta bilmem ne... 180 üstü DC lerde Borusan tüm alengirli indirimleri düşünce 9,80 TL/kW ya satıyor yani... İstersen 50 liralık tak Teslalara kafadan 8,50 TL/kW diğerlerine 10,60 TL/kW... Tesla SUC lar fiyat konusunda hala en iyisi bence...

Yokki Tesla hiçbir yerde. Otobana mı girecez şarj etmek için? Borusanın zımbırtısı bana 3 km uzakta. Ama fiyatta hatalısın sanırsam. O normalde zaten 10 lira mı ne galiba. Bir de Zes in 10 liraya mı ne tarifesi var. Ataköy marinada mı ne o fiyattan fatura etmişler bana. Onlarda da bir miktar şarj edersen şarj avansı veriyor faian öyle bir zımbırtıları var ama süreli za zu olduğu için bana pek yaramıyor onlar. 

Selçuk Keleş yazdı:

Benim kız üni yi kazanınca şansını bi denedi, kazanınca alırsın kızım dedim. Biraz mırın kırın etti ama Marmaraj + Metro ile gidip geliyor. 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Osman Ünal yazdı:

(dizel-benzinli, tsi-tce, dsg-edc) Nasıl ki bu ve benzeri konularda bir birimizi ikna edemeyeceksek bunda da edemeyiz, ama tartışma tabii ki keyifli.

Bu arada tsi dsg candır.:hahahoho:

tez yok aslında, net gerçekler ve yakın zamanda olacaklar var, 

yakın zamanda olacaklar; şarjda sıkıntı yaşanacak maliyet acıtacak ne anladım bu işten diyeceksin

satarken değer kaybı zaten Allahın emri, hele pilinde az bir eksilme olsun yenisini takmadan satamazsın, 5 yılı geçirme deme sebeblerimin 1. si bu, dahada varda uzamasın zaten yazdıydım, pildede bakma garantiye falan, yürümez bizde o iş...

gördüğün gibi aslında varsayım değil bunlar, şuan bile olmaya başladı

sonuçta neye bakıyoruz biz, aslında sadece cebimizden çıkan paraya, bu bozuldumu anında değişir fikrimiz....

menzil falan bunlar kişiye, ihtiyaca göre değişir, hadi bunu katma ama benim için yetersiz, benim için ama...

haa araba alırken kazanılır doğru, katılıyorum, mesela ben 2020 de %100 krediyle aldım :) şuan alırmısın araba dersen, almam, karı zaten unut, aldığın an zarar, hele pillide katlar.

tsi dsg ye gelirsek, ikiside tırttır, tce-elektromekanik dct ise has candır :kihkih:

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

miş mış değil, dediklerimin hepsi olacak, 2026 milat yaz kenara

Zatar benzinli alırız n'olcak :)

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mertol Kip yazdı:

ha şöyle, aslında bunu işimize ne gelirse onu alırız n'olcak şeklinde değiştirmek daha doğru olacak :)

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

ha şöyle, aslında bunu işimize ne gelirse onu alırız n'olcak şeklinde değiştirmek daha doğru olacak :)

Bu işine gelmekle ilgili bir durum değil ama sorması ayıp sen napıyon? İşine gelmese de bu yerli ve milliiiiğ yeenim deyip röno mu alıyon? Benim daha ilk paragrafta ne var bak bakalım

üşenirsin konuya bakmazsın şimdi sen

Alıntı

Yaptım bi delilik ya du bakalım başımıza neler gelecek. Yeni kasa Grandland aldım. Delilik kısmı full elektrik olmasında. Neden elektrik? Birebir aynı donanıma sahip olan MHEV ile BEV arasında (2472 TL-1923) 550 lira fark var. Risk almaya değer bir fark. MHEV in fiyatına Ultimate opsiyonunu da eklerseniz fiyat 2750 liralara çıkıyor. Öeeeh.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

elektrikli alırken %10 ötv ödediniz. 

bayiye gittiğinizde 1.6 dizel grandland da vardı. Eğer bu iki aracın ötv’si %80 olsaydı EV olan sallıyorum %25 pahalı olacaktı. Belki de %50 emin değilim. Bataryalar pahalı sonuçta. Markalar da fiyatta oynuyor. 

bu senaryoda hatta iki aracın fiyatının aynı olduğu senaryoda hangisini tercih ederdiniz? 

Yorum bağlantısı
Osman Ünal
Ali Cihangiroğlu yazdı:

tez yok aslında, net gerçekler ve yakın zamanda olacaklar var, 

yakın zamanda olacaklar;

Yarını boş ver, önemli olan bugün, yarın sabah var mı bilmiyoruz.:)

Yarın ve yakın zaman gelirse bakarız.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Bu işine gelmekle ilgili bir durum değil ama sorması ayıp sen napıyon? İşine gelmese de bu yerli ve milliiiiğ yeenim deyip röno mu alıyon? Benim daha ilk paragrafta ne var bak bakalım.

üşenirsin konuya bakmazsın şimdi sen

sadece işime gelmesi ve sevmem yeterli, buna bakarım ben, yerli çokta milli olan zaten yok gibi, bakmam ben bunlara.. senin durumda tercihlerine bakarsak mantıklı olmuş, ne dememi bekliyordun.

evet üşendim valla sağol :) 

Osman Ünal yazdı:

Yarını boş ver, önemli olan bugün, yarın sabah var mı bilmiyoruz.:)

Yarın ve yakın zaman gelirse bakarız.

orası doğru, yarına uyanacakmıyız belli değil, yalnız yarın dediğim çok kısa bir zaman, oda zamlarla ilgili, diğer dediklerimse şuan bile geçerli zaten....

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

elektrikli alırken %10 ötv ödediniz. 

bayiye gittiğinizde 1.6 dizel grandland da vardı. Eğer bu iki aracın ötv’si %80 olsaydı EV olan sallıyorum %25 pahalı olacaktı. Belki de %50 emin değilim. Bataryalar pahalı sonuçta. Markalar da fiyatta oynuyor. 

bu senaryoda hatta iki aracın fiyatının aynı olduğu senaryoda hangisini tercih ederdiniz? 

Opel 2 senedir falan dizel motor getirmiyor.

Vergi mergi beni kasmaz, cebimden çıkana bakarım ben. 

O gün için konuşuyorsak, 1.6 dizeli almazdım 1.5 dizeli aisin şanzımanı için bile seçebilirdim. Seviyorum ben o motoru. Ki Hem Crossland te hem de bir önceki kasa Grandlandte kullandım. İkisinde de gayet başarılıydı. Ve elbette ikisi aynı fiyat olmuş olsa dizeli seçerdim.

Bugün için cevabımı soruyorsan hiç düşünmez elektrikliyi seçerdim.

Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar
Mertol Kip yazdı:

Yokki Tesla hiçbir yerde. Otobana mı girecez şarj etmek için? Borusanın zımbırtısı bana 3 km uzakta. Ama fiyatta hatalısın sanırsam. O normalde zaten 10 lira mı ne galiba. Bir de Zes in 10 liraya mı ne tarifesi var. Ataköy marinada mı ne o fiyattan fatura etmişler bana. Onlarda da bir miktar şarj edersen şarj avansı veriyor faian öyle bir zımbırtıları var ama süreli za zu olduğu için bana pek yaramıyor onlar. 

Evde şarj imkanı olunca eve yakın istasyonun bence pek esprisi yok. Ama Ankara İstanbul seyahatlerinde yol üzerinde Tesla şarjlar var. Hatta geçen Ankarada bi lokasyon daha açmışlar Eskişehir yolu üzerinde Kentpark AVM yanına.. Tesla 'nın fiyatlar böyle eminim. geçen hafta bi kaç kez kullandım. 5 Şarj a gelince web sayfasından baktım fiyatlara 180 üstü hızdaki cihazlarda böyle yazmışlar fiyatı... Öyle alengirli diferansiyel denklem çözer gibi indirimlere de gıcık oluyorum ayrıca. Yok ille 5 kere şarj et, aman bonus yükle şu gün geri silinsin bilmem ne, cacık işler...

5sarj tarife.PNG

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Abdussamed Acar yazdı:

Evde şarj imkanı olunca eve yakın istasyonun bence pek esprisi yok. Ama Ankara İstanbul seyahatlerinde yol üzerinde Tesla şarjlar var. Hatta geçen Ankarada bi lokasyon daha açmışlar Eskişehir yolu üzerinde Kentpark AVM yanına.. Tesla 'nın fiyatlar böyle eminim. geçen hafta bi kaç kez kullandım. 5 Şarj a gelince web sayfasından baktım fiyatlara 180 üstü hızdaki cihazlarda böyle yazmışlar fiyatı... Öyle alengirli diferansiyel denklem çözer gibi indirimlere de gıcık oluyorum ayrıca. Yok ille 5 kere şarj et, aman bonus yükle şu gün geri silinsin bilmem ne, cacık işler...

5sarj tarife.PNG

Nolur nolmaz ,yakinda da olsun dursun kenarda.

Ben ugradamam zaten 5 al 1 versin %50 bonus falan. Hele bi wp grubunda enigma gibi yazmislar, 5 kez 30 kw alacskmissin da sonuncuyu 70 yapacakmissinda bilmemne de hooooaf yane. Arabaya 2 milyon verip kurus hesabi yapamam. Soxam bele işe. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Şeytan diyor git bi Corsa-e al.. 

Pardon Mertol idi galiba diyen :tongue:

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Şeytan diyor git bi Corsa-e al.. 

Pardon Mertol idi galiba diyen :tongue:

onun iyisine pejo derler...

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Hibriti çok hesapladım. bir fayda sağlayamıyorum. ayrıca daha önemlisi.. Bütçemi aşıyor.. 

tüm dünya sağlıyor. İlginç :) 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Boş verin ceyranı gelin gelecek yüksek oktanlı benzinde. Bu gece burada çalıştım. Pazar günü açıyoruz.. çekmeköy güney opet. Çatısı komple güneş paneli. 

IMG_2839.jpeg

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

tüm dünya sağlıyor. İlginç :) 

Aydiyle kıyaslıyorum. 
Ha 10 litre LPG yakmışım. Ha 5 litre benzin. 
MTV ile zarar bile ediyorum. 
Tek dokunuşta açılıp kapanan camlarım da açılıp kapanmaz oluyor :)

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Aydiyle kıyaslıyorum. 
Ha 10 litre LPG yakmışım. Ha 5 litre benzin. 
MTV ile zarar bile ediyorum. 
Tek dokunuşta açılıp kapanan camlarım da açılıp kapanmaz oluyor :)

bendeki 4 cam düğmesi ışıklı ve tek dokunuşta camlar inip kalkıyor. 

Mtv 12.800

1.3-1.6 için 6.300 lira

Aradaki fark 125 litre benzin ya hu. Şimdi gidip megane alsan 7 civarı yakacak. E bununla hadi 5 yaktın. 6000km’de zaten fark çıktı. Daha erken çıkar da hadi 6000km diyelim 

e bu araba 15.000 sürülecek. O fark kadar kâr kalmıyor mu ya hu? 

daha şanzıman, balata, turbo vb risklere girmedim :) 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Mertol Kip yazdı:

Arabaya 2 milyon verip kurus hesabi yapamam. Soxam bele işe. 

2 milyon verip soğuk iklimde kışlık lastik almayanlar tayfası var bir de. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Ahmet Hasan Şendağ
  • Yeni Oluştur...