İçeriğe Yönlendir

Yapay Zeka Ne Kadar Kullanıyorsunuz, Ne Kadar Doğru Sonuç Veriyor?

Özgür ÇETİNKAYA

Recommended Posts

Özgür ÇETİNKAYA

Selamlar, 

Uzun zamandır boş beleş konular açmadığımı fark ettim. 1 2 haftadır isg aralık sınavlarına göz atıyordum. Bit yandan ders notlarına bakarken bir yandanda chatgpt destek alıyordum. Kafama takılan soruları soruyorum. Ama neden ise bazen ders notları ile chatgpt zıt düştüğünü fark ettim. Özellikle yapayzeka ile sınav hazırlayıp oradan çalışmak istediğimde ciddi anlamda hata olduğun fark ettim ve test olayından vazgeçtim. 

Daha öncesindede ufak tefek hata yakalardım ama bu mevzuat olaylarında (özellikle testte %40 hata ) çok hata ile karşılaşıyorum.

Şu sıralar ne kadar chatgpt sorsam da hemen arkasından ilgili yönetmelik maddesini ver diyorum hoş madde numaralarınıda hep hatalı veriyor ya oradan yakalayıp bir şekilde öğrenmeye çalışıyorum.

Siz siz olun bu yapay zekaya bu tarz konularda asla güvenmeyin :)

İyi forumlar...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yapay zeka google'ı tarıyor. 

Google'dan veri okumak özen ister.. Her gördüğünü doğru kabul etmek yanlıştır. 

Mutlaka bir kaç yerden teyit edip yazıyordur ama yine de 40 kişi yanlış veri giriyorsa onu doğru kabul edebilir. 

Ben çok güvenmiyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Öncelikle isminin yapay olmasına karşıyım. Sebep: yapay demek orjinali doğalı olmadan ona özdeş demek mesele limon aromalı öeyva suyu, içinde limon olmadan o tadı kimyasallar ile verir. İsminin Kopya zeka olması lazım idi, zira orjinal bilgiler olmadan bir cevap /bilgi sunamıyor. 

Akademik olsam güzel bir proje konum da hazır. 100 öğrenci , çevresi ile birlikte 1000 kişi, veya daha çok, oraya buraya 2+2=5 yazacak, 3 ay sonra soracağız kopya zeka ne naıt verecek göreceğiz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Yapay zeka eğitmeden başarılı olmuyor. Ben kendi chatgpt mi teknik datalar ile doldurdum. Şu an memory ful diyor. Eğer içini eğitmezsen doğru sonuç vermez internetten wikipedia okur. Neyle doldurdum. Motor verim grafikleri, servis manualindeki tüm datalar, obd datalrı vs. Sonrasında bir yerden bir yere gideceğim zaman geçmiş dataları kullanıp tahmini değer buluyor. Misal airflow piston özelikleri sıkıştırma oranı vs gibi değerlere dayanarak bsfc buluyor.

Birde ücretli modelin kısıtlı kullanımı var. 5.0 bambaşka süre dolunca iq düşüyor maalesef. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

ilk verdiği bilgiyi çürütüyorum. Şunları neden görmedin, eksik yazıyorsun, güven sarsıyorsun diye fırçalıyorum. Sonra biraz daha uzun araştırıp önüme mantıklı şeyler getirince ve doğrulayınca tamam diyorum 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Bir dosyamda karşı taraf vekili yapay zeka ile cevap metni hazırlamış , okumadan kopyala yapıştır yapmış hatta. Dilekçede “spesifik bir konuda detay istersen sana daha detaylı bilgi verebilirim” gibi bir yazı görünce anladım. 

• Teşekkür 1
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Cem Işık yazdı:

Bir dosyamda karşı taraf vekili yapay zeka ile cevap metni hazırlamış , okumadan kopyala yapıştır yapmış hatta. Dilekçede “spesifik bir konuda detay istersen sana daha detaylı bilgi verebilirim” gibi bir yazı görünce anladım. 

Bizde bir analiz çalışmasında genç bir arkadaşın sunumunda ' Bu verileri bir sunum halinde göstereyim mi?' diye bir cümle görmüştük. 

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Yapay zeka metin hazırlarken farklı bir aralık bırakma sistemi uyguluyormuş, bir videoda denk geldim, yapay zeka mı hazırlamış diye kontrol ediyorlardı metni. Metindeki aralıklardan yakaladılar yapay zeka üretimi olanı. 

Yorum bağlantısı
Özgür ÇETİNKAYA
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yapay zeka google'ı tarıyor. 

Google'dan veri okumak özen ister.. Her gördüğünü doğru kabul etmek yanlıştır. 

Mutlaka bir kaç yerden teyit edip yazıyordur ama yine de 40 kişi yanlış veri giriyorsa onu doğru kabul edebilir. 

Ben çok güvenmiyorum. 

Araştırdığım bilgi sabit olan asla değişmeyen bir bilgi olduğundan bu kadar hatalı olması beni çok şaşırttı. 

Çağlar Bayur yazdı:

Öncelikle isminin yapay olmasına karşıyım. Sebep: yapay demek orjinali doğalı olmadan ona özdeş demek mesele limon aromalı öeyva suyu, içinde limon olmadan o tadı kimyasallar ile verir. İsminin Kopya zeka olması lazım idi, zira orjinal bilgiler olmadan bir cevap /bilgi sunamıyor. 

Akademik olsam güzel bir proje konum da hazır. 100 öğrenci , çevresi ile birlikte 1000 kişi, veya daha çok, oraya buraya 2+2=5 yazacak, 3 ay sonra soracağız kopya zeka ne naıt verecek göreceğiz. 

3 5 kişi ile denedik ama başarılı olamadık :D

Ali Darbaz yazdı:

Yapay zeka eğitmeden başarılı olmuyor. Ben kendi chatgpt mi teknik datalar ile doldurdum. Şu an memory ful diyor. Eğer içini eğitmezsen doğru sonuç vermez internetten wikipedia okur. Neyle doldurdum. Motor verim grafikleri, servis manualindeki tüm datalar, obd datalrı vs. Sonrasında bir yerden bir yere gideceğim zaman geçmiş dataları kullanıp tahmini değer buluyor. Misal airflow piston özelikleri sıkıştırma oranı vs gibi değerlere dayanarak bsfc buluyor.

Birde ücretli modelin kısıtlı kullanımı var. 5.0 bambaşka süre dolunca iq düşüyor maalesef. 

RAG sisteminden bahsediyorsunuz sanırım. Bunu deneme fırsatım olmadı. Bu sayede daha net daha kesin bilgiler verdiğini duymuştum.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ilk verdiği bilgiyi çürütüyorum. Şunları neden görmedin, eksik yazıyorsun, güven sarsıyorsun diye fırçalıyorum. Sonra biraz daha uzun araştırıp önüme mantıklı şeyler getirince ve doğrulayınca tamam diyorum 

Çok kızdırmamak lazım :D

Cem Işık yazdı:

Hüseyin Sönmez yazdı:

Bizde bir analiz çalışmasında genç bir arkadaşın sunumunda ' Bu verileri bir sunum halinde göstereyim mi?' diye bir cümle görmüştük. 

işin kolayına kaçmış.

Cem Işık yazdı:

Yapay zeka metin hazırlarken farklı bir aralık bırakma sistemi uyguluyormuş, bir videoda denk geldim, yapay zeka mı hazırlamış diye kontrol ediyorlardı metni. Metindeki aralıklardan yakaladılar yapay zeka üretimi olanı. 

Google bu konuda metin yazarlığı konusuna el attı. Yapay zeka ile blog yazılan makaleler bir ara en tepede iken şimdi aşağıya çekti.

Ali Darbaz yazdı:

Link edinde imla için kullnıyorum

Yorum bağlantısı
Zonno Usta

Evet, yapay zeka konusunda haklısın. Özellikle teknik konularda bilgi kirliliği çok fazla. Google'dan çektiği bilgilerden dolayı hatalı sonuçlar verebiliyor. RAG sistemini denemedim ama teknik datalarla besleyerek daha doğru sonuçlar almak mümkün gibi duruyor. Ben de denemelerimde benzer sorunlar yaşadım. Hatta testlerde %40'a varan hatalar gördüm. Mevzuat gibi konularda bu oran daha da artıyor. O yüzden her zaman bilgiyi teyit etmek gerekiyor. Metinlerdeki aralıklar da iyi bir tespit. Yapay zeka tarafından üretilen metinleri bu şekilde anlamak mümkün. İmla için kullanacağın bir link olursa paylaşırım.
6c30352ea1f3742bd9882bad44c8dcdb.webp?1678969181&1678969181

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Nerde denemedin? Sen bir rag sistemisin 🎃

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Kesin ve teknik bilgiler bence belli kişilerin erişimi hariç sadece okuma modunda biyerde toplanmalı ve yapay zeka da oradan almalı bu tip verileri. Özellikle hayati olabilecek konularda.

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Bu, kullanıcıya göre değişir. Az önce ajan modunda zararlı dosya analiz ettiriyordum Ubuntu GBD üzerinden. Cidden benim hayatımı çok kolaylaştırıyor teknik meselelerde. Ha bir de ürünler konusu var. Mesela iki tane Router arasında kaldıysam kıyaslama istiyorum, tüm web sayfalarının ortalamasını veriyor. Hayatı bilgisayar olan birisine göre süratli alıştım. Stackoverflow'a girmiyordum GPT ve DeepSeek çıktı çıkalı. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağrı Alaf yazdı:

Bu, kullanıcıya göre değişir. Az önce ajan modunda zararlı dosya analiz ettiriyordum Ubuntu GBD üzerinden. Cidden benim hayatımı çok kolaylaştırıyor teknik meselelerde. Ha bir de ürünler konusu var. Mesela iki tane Router arasında kaldıysam kıyaslama istiyorum, tüm web sayfalarının ortalamasını veriyor. Hayatı bilgisayar olan birisine göre süratli alıştım. Stackoverflow'a girmiyordum GPT ve DeepSeek çıktı çıkalı. 

O değil de, içeri biri girince ekranı nasıl aşağı atıyoruz onu öğretsene :crazy:

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

yapay zekayı süreklı olarak kullanıyoruz. her gecen gün daha fazla kullanıyoruz. ücretli versiyondayız. Daha önce vakit sorunu nedeniyle tamamlayamadığım yapamadığım birçok işi yapabiliyorum. Ancak salt soru sorma ile yürüyecek iş değil. Operasyonel olarak tanımlanması gerek. Kod geliştirmede de bir sürü eften pütfen kısımları güzel yapıyor 10 saat sürecek işi 1 saate indiriyor. Öğrencilerimize tüm bölümlerde yapay zeka ile çalışmayı öğretmeye çalışıyoruz. ve teşvik ediyoruz. yapay zeka tabi sadece bu promptlardan  ibaret değil zonno ustadan gördüğünüz gibi bir sürü boyutu var. zonno ile ilgilenemedim bir süredir şu kredi borcu ödeme tablosu arıza çıkarıyor ona bakmak lazım. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...