İçeriğe Yönlendir

Beni Değil Yandaki Arabayı Yaksın Teknolojisi.

Hasan Karabekiroglu

Recommended Posts

Çağrı Alaf
Mehmet Göktürk yazdı:

Cep telefonunuzu bakkalda mı şarj ediyordunuz?

İstasyon kavramı elektrikte farklı. Park etme ile ilişkili şarj.

Nasıl? 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağrı Alaf yazdı:

Nasıl? 

Elektrikli aracı olmayanlar "benzin istasyonu" algısı ile arabayı bir istasyona götürüp orda doldurup çıkılmasının bir gereksinim olduğunu düşünüyorlar. Oysa elektrikli araçta depo dolma davranış biçimi değişiyor. Farklı yaklaşmaya başlıyorsunuz ve eskisinden daha verimli bile oluyor. İstasyon değil şarj edilecek yer burda önem kazanıyor. Buna istasyon gözü ile bakmamaya başlıyorsunuz. Hanginiz AVM de benzin alabiliyorsunuz? misal? Daha iyi daha kötü gibi bir durum değil. durum farklı. karşılaştırmak yanlış. 

Şu an için bile elektrikli istasyon sayısı benzin istasyonu sayısını geçti ve elektrikli araç sayısı akaryakıtlının yüzde 5 i gibi.  Buna evler dahil değil. 

Ben uzun yol dışında evde şarj ediyorum. istasyona gitmez oldum hatta öyle ki anca yıkamaya gidiyorum.  Uzun yolda da çoğunlukla istasyon olarak değil mola yeri olarak bakıyorum. Geçen izmire giderken köfteci yusufta mola verdim. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Mehmet Göktürk yazdı:

Elektrikli aracı olmayanlar "benzin istasyonu" algısı ile arabayı bir istasyona götürüp orda doldurup çıkılmasının bir gereksinim olduğunu düşünüyorlar. Oysa elektrikli araçta depo dolma davranış biçimi değişiyor. Farklı yaklaşmaya başlıyorsunuz ve eskisinden daha verimli bile oluyor. İstasyon değil şarj edilecek yer burda önem kazanıyor. Buna istasyon gözü ile bakmamaya başlıyorsunuz. Hanginiz AVM de benzin alabiliyorsunuz? misal? Daha iyi daha kötü gibi bir durum değil. durum farklı. karşılaştırmak yanlış. 

Şu an için bile elektrikli istasyon sayısı benzin istasyonu sayısını geçti ve elektrikli araç sayısı akaryakıtlının yüzde 5 i gibi.  Buna evler dahil değil. 

Ben uzun yol dışında evde şarj ediyorum. istasyona gitmez oldum hatta öyle ki anca yıkamaya gidiyorum.  Uzun yolda da çoğunlukla istasyon olarak değil mola yeri olarak bakıyorum. Geçen izmire giderken köfteci yusufta mola verdim. 

Hocam bu "istasyon" algısı kolay değişmez. Bence ana kriter evde şarj, o olunca zaten geriye çok iş kalmıyor. Hatta iş yerinde şarj.

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Mehmet Göktürk yazdı:

Doğru aslında. Bu açıdan bakmamıştım. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bu biraz 2000 başlarında şarjı 7 gün giden ericsonu şarjı 15 gün giden nokia adam yerine koymamaya başladığı günlerdekine benziyor. Şu an ise telefonlarımız bir gün dayanıyor. O senelerde 1 gün gidiyor şarjı dense kimse telefonu almazdı. 

Mahmut Yıldız yazdı:

Hocam bu "istasyon" algısı kolay değişmez. Bence ana kriter evde şarj, o olunca zaten geriye çok iş kalmıyor. Hatta iş yerinde şarj.

DC şarj lobileri elektrik idareleri ile el birliği yapıp şarj firmalarının sağa sola AC şarj koymasının önüne geçecek regülasyonlar çıkarıyorlar. Bunlardan biri de şarj istasyonu konulacak yere ayrı abone çekilmesi gereksinimi. Bu yoktu. Böylece küçük firmalar esnafın dükkanından elektrik alıp mahsuplaşıyordu. Belki doğru tarafı var ama biraz zorlaştı. Yine de birçok mekanda şarj istasyonu görmeye başladık ve bu hızla artıyor. Yapılması gereken AC istasyonların artması. Şarj firmaları ise AC koyarsak günde iki araç şarj edebiliyoruz yaaa diyorlar. Belki haklılar ama yer eğer ucuz ise kullandıkları cihaz 1,5 milyon TL yerine 50 bin TL.  Yer kirası sorunu olmadığında firmaların AC yönüne gitmeleri sanki daha uygun. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Mehmet Göktürk yazdı:

Bu biraz 2000 başlarında şarjı 7 gün giden ericsonu şarjı 15 gün giden nokia adam yerine koymamaya başladığı günlerdekine benziyor. Şu an ise telefonlarımız bir gün dayanıyor. O senelerde 1 gün gidiyor şarjı dense kimse telefonu almazdı. 

2007’de rahmetli Jobs 5 saat gidiyor dedi kapış kapış oldu. Neviye dönüyor bir yerden sonra işte. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

buradan bitirme tezi çıkar mı?  veya prohe ödevi 

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Ali Cihangiroğlu yazdı:

2026 gelde konu değişsin :)

Gelen gideni aratırmış derler...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Elektrikli aracı biraz fazla yıkasak kısa devre yapabilir mi? Mesela Kapı çıtasının altına kadar gelen sudan geçsek?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Emre Şimşek yazdı:

Elektrikli aracı biraz fazla yıkasak kısa devre yapabilir mi? Mesela Kapı çıtasının altına kadar gelen sudan geçsek?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...