İçeriğe Yönlendir

Karavanın Araca Etkileri

Serhat Metinel
Çözüme git Ahmet Kiriş tarafından,

Recommended Posts

Serhat Metinel

Merhaba arkadaşlar.  Bir yıldır750 kg altı karavan kullanıyorum.  Kısaca yaşadıklarımı özetleyeyim. Aracım 140 binde şuan. 80 binde triger kayışı değişti. Ondan sonra normal bakımlarla giderken bir karavan alalım dedik.. Forumda da yer aldığı şekilde Ağustos ayında 4. enjektörde sorun yaşadım. 1 yıldır bazen uzun yolda sanırım ısınınca debriyajım zemine yapışmaya başlamıştı.  Eylül başı da uzun yol sonucunda tamamen boşaldı ve zemine yapıştı. Vites geçmemeye başladı ve çekiciyle servise taşıdık. Debriyaj üst merkezi Ford yetkili serviste değişti. Ancak  geçen hafta 3-4 saatlik bir yolculuk sonrası tekrar debriyaj zemine yapışmaya başlayınca tekrar aynı servise götürdüm. Bu kez sorun baskı -balata sorunu olduğunu söylediler. Volan falan da değişecekmiş. Bir sürü masraf çıkardılar. Acaba karavanım araca bu kadar zarar verebilir mi. İnanın ya karavanı satacağım ya aracı diye düşünmeye başladım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Enjektör ve üst merkezin karavanla alakası yoktur. 

Baskı balata aşınması karavan çekme ile alakalıdır.. Karavan çekmek için en uygun araç, tork konvertörlü otomatik araçlardır. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Çözüm
Ahmet Kiriş

Karavan marka modeli nedir?

Gerçekten 750 kg altı mı tarttırdınız mı?

Karavanın kendi fren tertibatı var mı?

Karavan çekerken, normal sürüşe nazaran ekstra dikkat ettiğiniz bir konu var mı?

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

750 kg diye geçenler aslında daha ağır diyorlar sizinki de öyle mi acaba? Doğal olarak debrijaya fazla yük biniyordur. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Kullanımda sorun olabilir ama pedalın düşmesi başka bir konu bence balata volan değil. Bu hidrolik ile ilgili birşey olsa gerek. ayağınızı debriyajda tutmak olabilir öyle şeyler olabilir. Debriyaja basılı bekliyor musunuz çok trafikte.. Yani boşa almadan ayak basılı..

Yorum bağlantısı
Saim Ulaş Yılmaz

1300 kg civarı bir karavan çekiyorum. 3000cc 6 silindir sıralı bir motordan ve manuel sanzımandan güç alıyorum.

Bu durumda 2001 model araçla sorunsuz ilerliyoruz.

Karavan çekilecekse uygun araç seçilmeli ve bakımına ekstra özen gösterilmeli.

1600cc Cmax kasasını ucu ucuna taşıyan bir motor üste 750 kg daha ekleyince zorlanması doğaldır. 

O karavan büyük ihtimalle içindeki malzemelerle 1 tona yakındır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Üst merkez ile ilgili.. 

Şayet üst merkez tekrar bozuldu ise alt merkez de bozuktur ve üst merkezi bozar.. Alt merkez de değişmeli. 

Yorum bağlantısı
Serhat Metinel

Karavanımı alalı tam bir yıl oldu. Öğrenene kadar aracımı bilmeden zorladığım anlar oldu şöyleki: Park etmesi zor zaten. Park yerini kaçırınca  geri geri bayır yukarı gitmeye çalıştım, tabiki karavan fren sistemi aracımın fren yaptığını zannediyor ben hala geri gitmek için gaza basıyorum o sinirle. Aynı bayırda yol da dar bu arada  araçların geçmesi zor olmasın diye  defalarca sıfır park yapayım derken aracı zorladım . Üstüne yaylada toprak yolda çıkamayan 2 aracı çekmek zorunda kaldık. Çeki demiri de olunca bazen akrabaları kıramıyorsun . Hepsi üst üste gelmiş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat Metinel
Ahmet Kiriş yazdı:

Karavan marka modeli nedir?

Gerçekten 750 kg altı mı tarttırdınız mı?

Karavanın kendi fren tertibatı var mı?

Karavan çekerken, normal sürüşe nazaran ekstra dikkat ettiğiniz bir konu var mı?

Karavanımım Tosbiq 380. Fren tertibarı var ancak tabiki tarttırmadım. Yani zaten hız yapamıyoruz uygun devirde kullanmaya çalışıyorum. 

Yorum bağlantısı
Serhat Metinel

Ayrıca üzüldüğüm bir konu var. Aracı 2013 te sıfır aldım. Şimdi ilk sahibi olduğum aracımı bir karavan için satıp üstüne para verip  2. el 150-200 binde Dacia Duster veya Ford  Ranger almak da bana çok akıllıca gelmiyor açıkçası.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tüm dünya 1.4 atmosferik benzinli ile karavana çekebiliyoe, 1.6tdci herşeyi çeker değişme zorunluluğu olmaz 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Serhat Metinel yazdı:

Karavanımım Tosbiq 380. Fren tertibarı var ancak tabiki tarttırmadım. Yani zaten hız yapamıyoruz uygun devirde kullanmaya çalışıyorum. 

?????

Fren takılmaz ki 300 kg mi ne üstü zaten mecbur mekanik basit bir düzen. niye tabii ki taktırmadım dediniz. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...