İçeriğe Yönlendir

100v 40a Röle hk

Mustafa Çiçek

Recommended Posts

Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

Bi ilave yapalım ömürlük olsun. Rölenin platin uçlarına imkan varsa paralel motor yol verme kondansatörü bağla. Ekseri 2 ile 4.7 mf 300v olur. Bunu bağlarsan kontak çekince oluşacak manyetik art yok olur. 

ama sonra zengin olunmuyor böyle tavsiyeler ile 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mustafa Çiçek
(düzenlendi)

Durum güncellemesi; 

aldığım 12v 80a röle de patladı. Sistem kapandığında da bacaklar yapışık kalıyor ve yaklaşık 3a akım çekerek ptc ye enerji veriyor, röleyi sökerek durdurmak zorunda kaldım. Sistemi söküp tekrar incelediğimde bataryadan gelen 72v bir bacağı direk rezistansa bağlı diğeri röle üzerinden gidiyor. Rölenin eksi tetiğini fanın eksisinden almışlar önce rezistans üzerindeki termostata oradan da röleye giriyor. Artı tetik de ptc açma düğmesinden geliyor. Fanı açıyorum sonrasında ptc açıyorum ve sistem normal olması gerektiği akımda çalışıyor ve ısıtmaya başlıyor. fanı kapattığımda direk ptc de kapanıyor(du). Ancak şu an düşük de olsa sistem akım çekiyor ve rezistans ısınıyor. 

Termostat sağlam

Röle patlak. 

Fan sağlam

Rezistans kısa devre yok. 

Anahtarlar kontrol edildi sağlam. 

Acaba rezistansa ayrı şöyle bir anahtar taksam nasıl olur? 

End Elektrik Geniş Işıklı Anahtar Soketli (G.prizler

Servet Aydın yazdı:

Bi ilave yapalım ömürlük olsun. Rölenin platin uçlarına imkan varsa paralel motor yol verme kondansatörü bağla. Ekseri 2 ile 4.7 mf 300v olur. Bunu bağlarsan kontak çekince oluşacak manyetik art yok olur. 

Abi bu dediğini benim anlayabileceğim şekilde gösterebilir misin?

WhatsApp Image 2026-01-19 at 16.54.57.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-19 at 16.54.56.jpeg

tarihinde Mustafa Çiçek tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kontak uçlarına paralel bağla. Bir de bobin uçlarında tera polarma diodu yok. Rölenin hızlı çek bırak hamlesini engeller

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
(düzenlendi)
Servet Aydın yazdı:

Kontak uçlarına paralel bağla. Bir de bobin uçlarında tera polarma diodu yok. Rölenin hızlı çek bırak hamlesini engeller

https://www.robotistan.com/47uf-400v-elektrolit-kondansator 

https://www.trendyol.com/pd/okn-teknoloji/4-7uf-250v-kondansator-p-1053255290?boutiqueId=61&merchantId=126085

bu mudur abi bahsettiğiniz parça?

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

rezst.jpeg.725c1f61a71f8a9e19706bbfc6640142.jpeg

Bir de ikinci kabloyu işaretlediğim yerden bağlasam çalışmasında fark olur mu?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Watt düşer ısı dayanımı azalır ömür çok uzar. Kondansatör kutupsuz olacak. 220v motorlarda yol verme konsansatörü olarak satılır

Hawcon 6uf 400-450VOLT Ac Daimi Motor Kondansatörü, Kapasitörü Hawcon
https://app.hb.biz/d9esXJ5rSNhO

Hatta bi komitatör ile iki kademeli ısıtma yapılabilir ama karışır kafalar gerek yok şimdilik

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

ama karışır kafalar

kafa mı bıraktın duman olduk zaten okuyana kadar

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
Servet Aydın yazdı:

Watt düşer ısı dayanımı azalır ömür çok uzar. Kondansatör kutupsuz olacak. 220v motorlarda yol verme konsansatörü olarak satılır

Hawcon 6uf 400-450VOLT Ac Daimi Motor Kondansatörü, Kapasitörü Hawcon
https://app.hb.biz/d9esXJ5rSNhO

Hatta bi komitatör ile iki kademeli ısıtma yapılabilir ama karışır kafalar gerek yok şimdilik

abi dediğin gibi yaptım ama bu sefer niye patladı ben de anlamadım. yine de yardımların için teşekkür ederim

Patlama yaşanınca hayret bu sefer niye patladı ben de anlamadım demiş bile  olabilir.

Arabanın tüm elektriği gitti. Beyin yandı zannettim ama beyinden sonra 40a bir sigorta koymuşlar o patlamış. Değiştirdim şu an düzeldi ancak ben bu rezistansı çalıştıramayacağım sanırım. şimdilik komple fan sistemini söktüm ilerleyen günlerde tekrar bakacağım.

• Mutlu 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Çiçek yazdı:

Elektrikli aracımın ısıtıcı rezistansının rölesi bozuldu.

başa dönersek, rezisatnsın çektiği akımı ölçtünüz mü hiç?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bu araca webasto takalım

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

başa dönersek, rezisatnsın çektiği akımı ölçtünüz mü hiç?

Abi bluethootlu bms var oradan baktığımda açılışta 25a (anlık max,) sonrasında 15-16 a sabit kalıyor. ısıtıcının kendi sigortası 30a sigorta kutusunda. Beyinden sonra çıkışta en son patlattığım sigorta 40a. Yani ben boşuna 80a röle taktım yine patladı. Kondansatör de bağladım yine olmadı. rezisyansta öyle kısa devre yapacak teferruatlı bişey de yok anlamadım gitti ben bu işi. En son çare arabadan söktüğüm jel aküler var onları seri bağalyıp dışarıda deneyeceğim. Beyin yanarsa 38k ödemektense battaniye daha mantıklı geldi. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Bu araca webasto takalım

Alternatif olarak düşünüyorum hocam. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bu adam  ne diyor? image.png.249e2d5756317b807943bdb9967770ef.png

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
Mehmet Göktürk yazdı:

Bu adam  ne diyor? image.png.249e2d5756317b807943bdb9967770ef.png

yuki amy iki model çıktı bu mini versiyonu. webastonun ayrı aküsü varmış, cam filmi ve minder yaptırmış :)

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bir yerde hata var. Ne sigorta atar ne de röle bozulur. Aynı sistem 10yıllardır kullanılır bizde

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

sistemde değil de bende olabilir. sıfırdan tekrar yapacağım bağlantıları

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Röle çek bırak yapınca ark yapıyor mu?

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

öncesinde rölelerin patlama sebebi arktı ama bu sefer kısa devre yaptı nerden bilmiyorum. herşeyi söktüm tekrar bakacağım. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Çiçek yazdı:

bluethootlu bms var oradan baktığımda

yok manuel multimetre ölçümü

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
Mustafa Çiçek yazdı:

rezst.jpeg.725c1f61a71f8a9e19706bbfc6640142.jpeg

Bir de ikinci kabloyu işaretlediğim yerden bağlasam çalışmasında fark olur mu?

Bu seferki patlamanın sebebini buldum. ben rezistansın - ucunu burada belirttiğim gibi sağ tarafa bağladım. simetrik olsun diye ancak dikkat etmediğim şey burası alttan kısa devre oldu. Bugün tekrar söktüm ve ortaya bağladım. Hatta 12v vererek en azından çalıştığını teyit ettim 12v ile geç de olsa ısındı. Güç kaynağı küçük olduğu için 12A civarı akım çekti. yarın bu şekilde tekrar toplayıp deneyeceğim.

2027417628_WhatsAppImage2026-01-25at20_18_11.jpeg.b8da11d95dd154f6e34fedcb1a2b9946.jpeg

Çağlar Bayur yazdı:

yok manuel multimetre ölçümü

manuel ölçmedim ama açılışta 30u görmediğine eminim

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

12v ile 12a çekmez bu minnak ısıtıcı. Öyle olsa 80v ile 100 ampere dayanır akım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

kaç ohm ölçtünüx mü direnç?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek
Çağlar Bayur yazdı:

kaç ohm ölçtünüx mü direnç?

Onu ölçmedim malesef.  Ama toplamadan bakayım.

Servet Aydın yazdı:

12v ile 12a çekmez bu minnak ısıtıcı. Öyle olsa 80v ile 100 ampere dayanır akım

Multimetreyi artı uca - + olacak şekilde seri bağladım.  Akım ölçme konumunda 200e ayarladım resimdeki gibi. Bilmiyorum belki ölçü aletinde sıkıntı vardır.  

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Yanlış. 10 a yazan yer olmalı. Artı oraya bağlanacak. Kırmızı prob 12v, siyah prob ısıtıcı bir uca. Isıtıcı diğer uç ise besleme eksi bağlantısı olacak. 200ma kademesinde ölçmüşsün muhtemelen. Olmaz orada

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

Merhabalar herkese. Bugün tekrar her şeyi söktüm, Patlayan röleyi değiştirdim. Rölenin ayağı kırılıp soketin içinde kaldığı için mecburen soketin dibinden kesip tüm pabuçları lehimleyerek yeniledim. Servet abinin dediği 6uf 250v kondansatörü kontak uçlarına bağladım. Şu an sorunsuz şekilde röle aç kapa yapıyor herhangi bir kıvılcım ya da ark yok. Bir süre kullanacağım umarım bu sefer sorun çözülmüştür. Başta Servet abi olmak üzere yorum yapan, fikir veren herkese teşekkür ederim. 

360335641_WhatsAppImage2026-02-01at14_47.01(8).jpeg.3c662490a7ca416afb7027ac9087c11b.jpeg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...