İçeriğe Yönlendir

Bilinçsiz Off-Road - Arazi Aracı Kültürü

Hasan Karabekiroglu

Recommended Posts

Hasan Karabekiroglu

image.png.c7efe74799285a11e0657dd123ed87e1.png

image.png.639174096997f4dfd9161ab46a6e9d1a.png

Ülkemizde bilinçsiz bir off-road/arazi aracı kültürü var. Özellikle dişli ve agresif yapısıyla MT tip,yani çamur lastikleri havalı duruşu için tercih edilirken bu lastiklerin ıslak asfaltta yol tutuş ve fren performansı ciddi ölçüde kötü,hatta berbat.

Hatta yüksek hızlarda kuru asfaltta bile yol tutuşu sınırlayan bir desen/hamur yapısına,tasarımına sahipler. Bu tip lastikleri gereken araziye giderken taktırmak,ya da bulunduğunuz bölgede kullanma durumundaysanız da asfaltta yüksek sürat ve agresif manevralardan kaçınmak gerekir.

Aynı şekilde ülkemizde merdiven altı veya gösteriş üzerine işler yapan sözde modifiyeciler hesapsız kitapsız yükseltme kitleri,hatta takozlarla yükseltmeler yaparken aracın süspansiyon geometrisi ve yürüyen aksam niteliğinin dengesi alt üst ediliyor 

Bu da özellikle asfalt sürüşünde yine aracın yol tutuş ve çekiş kabiliyetini mahvettiği gibi fren performans ve dengesini de bozuyor. Yine spacerlar,off-setleri dışarı taşmış havalı görünme kaygılarıyla seçilmiş jantlar da tüm bunlara tuz biber oluyor.

Tabii bu ekstra hesapsız kitapsız işler aktarma organlarına da ekstra yük ve yıpranma oluştururken temel süspansiyon bileşenlerinin de ömrünü Ciddi ölçüde azaltıyor. Fabrikada teknik geliştirme ekibinin de hem asfalt/hem arazi sürüşünde güvenlik kaygıları duyarak geliştirdiği teknik yapılar hava civa işler sevdasıyla feda ediliyor. Off-road modifikasyonu komple birbirine uyum sağlayacak, Bu konuda oem ekipman ve mimariyle uyum sağlayacak mühendisliğe sahip şirketlerin bileşenleriyle yapılması gereken ciddi bir hesap kitap işidir!

Not: Ayrıca bu lastikler çok yüksek fiyatlı olduğu için perişan haldeki çıkma olanlarını alıp takanlar da var ki bu durum da ayrı bir sıkıntı…

Kaynak 

• Beğen 6
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Onur Demir

M/T lastikler tam bir facia, 

tamam güzel görünüyorlar ama gerçekten ıslak asfaltta yarınlar yokmuşçasına kaymaktalar. 

Bu arada sadece lastik değil, yükseltilmiş araçlar yol kenarındaki beton bariyerlere direk tırmanıyor ve takla atıyor. Beylikdüzü yokuşunda devrilmiş 1-2 offroad aracı görmüşlüğüm var. sağa virajda fazla kırınca sağ ön teker direk tırmanma eğilimi sonra hoop takla.

bizdeki en büyük sıkıntı F150 gibi kamyonetler yok ülkemizde, heybetli araçlar kullanmak istiyoruz ve bunu dış müdahalelerle yapıyoruz. Sonra da işte kaçınılmaz son.

şöyle bir şey olsa mesela ne yükseltme kiti ne de MT lastik takarım

image.png.667e276077982dfbea9279820c72242e.png

Lastik konusuna gelecek olursak 

A/T lastik hiç olmadı tercih edilmeli. 

bu iş için görüntüleri de hiç de fena olmayan 2 tavsiyem var mesela; 

image.png.966948da5a87944114abd2f1d8d02fa8.png

image.png.321cb62f89178e792e7d8b84d4139240.png

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

bende yeni aracına A/T takmış ve daha önce başka aracında KO2 lastik kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim. bu lastikleri kullanırken ne kullandığını bilmek çok önemli 

benim şartlarında maalesef ki iki lastik jant takımı (asfalt için ayır arazi için ayrı lastik) bulundurmak maalesef mümkün görünmüyor. bu nedenle A/T lastik ile iki kullanımda da ne kullandığımı bilerek kullanmak zorundayım. gönül KO2 almak istese de asfalt şartları nedeni ile A/T aldım. Yakohamayı öneren çok oldu ancak aldığım lastikler ile arasında iki kat fark mevcuttu. BF urban terrain hem asfalt hemde arazi için daha iyi olduğu forumdaki abilerimiz tarafından çok söylense de benim araç ölçümde yok. BF ile aynı özelliklerde Michelin Latitude Cross modeli var ancak o da artık bulunmuyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Olcay Çiçek

Geçen günlerde forumda bi abiye bu durum anlatılıyordu güvenlik nedeniyle yüksek araç almıştı umarım haberi görmüştür 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Gök

şu görünümde bir pikapı ben devlet olsam trafikte gezdirmem

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Koni nedir, .....mıştayn' da koil yaptır, eir yaptır, bastır soğuk prese vb. düşünce var. 

Bir de bizde desinlercilik had safhada. 

Yıllar önce bir araç almak için bayiye gitmiştim. ESP istiyorum dediğimde, ''Aaabbbii arabanda ESP olduğunu kim bilecek baksana kıpkırmızı renge'' cevabını unutamam.

Tabi bu gibi durumların özünde ekonomi yatıyor. İnsanların mali durumları iyi olsa, çakma kitler yerine, Fox amortisör alır.

Döviz kuru 1,5 gibi iken EBC disk/balata aldığım günler gibi.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Aaaa aslında yüksek, baya güvenli bir araç ama? 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Ali Gök yazdı:

Muayene istasyonları bunun için var aslında...

Milletin ampulünün rengiyle uğraşacaklarına bunlara bakmaları lazım.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Hasan Karabekiroglu yazdı:

ampülün rengiylede uğraştıklarını sanmıyorum akşamları yolda gidemiyorum artık. heryerde bembeyez kör ederek gelen bir araba var

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Ampulle de uğraşsınlar cidden özellikle civic ve tofaş tayfası adamı kör ediyor. Birde sis yokken sisleri açan öküz tayfa var. Evet gerçekten öküzler ve saygısızlar, utanma da yok. Magandalar. Böyle salak saçma yükseltme vs de tam maganda işi. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Oğuzkan Işık yazdı:

@Çağrı Alafakrabalık var mı?

Alaf soysimi Kahramanmaraş’ta ve Çorum’da var. Bir Kahramanmaraşlıyız Göktuğ ve ailesi Çorumlu. Bir alakamızın olduğunu sanmıyorum ama belli de olmaz benim de Göktuğ gibi omuzlarım geniş. :crazy:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Çağrı Alaf yazdı:

Kahramanmaraş’ta ve Çorum’da var. Bir Kahramanmaraşlıyız

Onlar da Kahraman Çorumlu :crazy:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Çağrı Alaf yazdı:

Alaf soysimi Kahramanmaraş’ta ve Çorum’da var. Bir Kahramanmaraşlıyız Göktuğ ve ailesi Çorumlu. Bir alakamızın olduğunu sanmıyorum ama belli de olmaz benim de Göktuğ gibi omuzlarım geniş. :crazy:

Karadenizde, kışın orman içinde kenarında kalan yeşil bitkiler için kullanılır alaf sözcüğü.

Ali Gök yazdı:

Sigmund Freud' un görüşleriyle açıklanabilecek bir durum diye düşünüyorum o arabalarla trafikte dolaşmak.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Arazi aracında yani gezmek için arazi aracı alınırsa bu araçlarda bir de bu araç buradan girer mi konusu var. Bu şekilde büyük yapılmış araçlar ne ormana girebiliyor ne dar yerlerden geçebiliyor oldukça büyük sıkıntı çekiyorlar. Lastik konusunda ise yarışmaya çekici ile gitmeyecek tüm araçların mt lastik kullanmalarının yasak olması lazım. Asfaltta Mt lastik Katliam

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Tamer Topaç yazdı:

Onlar da Kahraman Çorumlu :crazy:

Başka illere de Kahraman diyorsunuz sonra benim mikromilliyetçi damarım şişiyor. :crazy:

İbrahim Aslıoğlu yazdı:

Karadenizde, kışın orman içinde kenarında kalan yeşil bitkiler için kullanılır alaf sözcüğü.

Ali Gök yazdı:

Bunu duymamıştım, kelime dağarcığına yeni bir bilgi, teşekkürler. Bizde de birden parlayan aleve derler. "Benzini ateşe yaklaştırma alaflanır." gibi. Bazı yerlerde hayvan yemine alaf dediklerini de söylemişti tarih hocam. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

bu kamyonetleri extra güvenli diye alan var mı hakkat?=

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Çağlar Bayur yazdı:

bu kamyonetleri extra güvenli diye alan var mı hakkat?=

Forumda vardı. Bunun yanlış olduğunu söyledik küstü gitti forumdan.

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ali Gök yazdı:

ampülün rengiylede uğraştıklarını sanmıyorum akşamları yolda gidemiyorum artık. heryerde bembeyez kör ederek gelen bir araba var

çoğu orijinal bunların. ucuz ledli farlı arabaların kısa farları berabat ama laf eden yok niyeyse....

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...