Tolga Kağan Taşdemir 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Dipte olmamızı ne anlamda yazdınız bilmiyorum ama burada olabildiğince aşağıda olmak sektör için iyi ( insanların geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı gibi sorunlar açısından bahsetmiyorum, keşke daha fazla kazansalar ancak durum farklı) Birçok otomotiv firması şuan fas'a hat ve plant taşımakta ucuz işçilik yüzünden. Renault'un Tangier bölgesinde olan fabrikasının çoğu tedarikçisi ya Türkiyeden taşınmak sürecinde ya da yakın vadede planlıyor. Bu orta vadede çok büyük daralmalara işaret. Bu sebeple sektörün küçülmemesi için bu fiyatların olabildiğince düşük olması gerekiyor. E tabi düşük kaldıkça da çalışanların geçimi zorlaşıyor. Yani iki ucu sıkıntılı durum. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 saat önce Yazar Paylaş 22 saat önce Tolga Kağan TAŞDEMİR yazdı: Dipte olmamızı ne anlamda yazdınız bilmiyorum ama burada olabildiğince aşağıda olmak sektör için iyi ( insanların geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı gibi sorunlar açısından bahsetmiyorum, keşke daha fazla kazansalar ancak durum farklı) Birçok otomotiv firması şuan fas'a hat ve plant taşımakta ucuz işçilik yüzünden. Renault'un Tangier bölgesinde olan fabrikasının çoğu tedarikçisi ya Türkiyeden taşınmak sürecinde ya da yakın vadede planlıyor. Bu orta vadede çok büyük daralmalara işaret. Bu sebeple sektörün küçülmemesi için bu fiyatların olabildiğince düşük olması gerekiyor. E tabi düşük kaldıkça da çalışanların geçimi zorlaşıyor. Yani iki ucu sıkıntılı durum. üretim sayılarını paylaşayım mı fas kaçıncı sırada Fas 25. sırada. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_motor_vehicle_production Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 saat önce Yazar Paylaş 22 saat önce yaklaşık 15 bin dolarlık arabada 414 doları düşük tutarak mı rekabet edebiliyoruz sence? ya da etmeliyiz? adamı köle yapsan 400 dolar iner sadece zaten. Yorum bağlantısı
Tolga Kağan Taşdemir 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: üretim sayılarını paylaşayım mı fas kaçıncı sırada Fas 25. sırada. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_motor_vehicle_production Dikkat ettiyseniz 5 senede ikiye katlanmış, bu artış yüzdesinde pek ülke yok. Maalesef 10 sene önceki tekstil göçü yavaş yavaş yaşanıyor önlem alınmazsa. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 saat önce Yazar Paylaş 22 saat önce Tolga Kağan TAŞDEMİR yazdı: Dikkat ettiyseniz 5 senede ikiye katlanmış, bu artış yüzdesinde pek ülke yok. Maalesef 10 sene önceki tekstil göçü yavaş yavaş yaşanıyor önlem alınmazsa. O bir gelişim göstergesi denebilir. Ama amerikada üretiliyor??? zaten 414 doları sıfırlarsan baya bi rekabetçi olursun. Buna robotik üretim dahil de değil yani. bir de onu düşün. O 414 dolar bir işçiye değil. belki bizde araç başı 7 işçiye, almanyada 2 işçiye. onu bilmem de şu ne? 1 Yorum bağlantısı
Tolga Kağan Taşdemir 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: yaklaşık 15 bin dolarlık arabada 414 doları düşük tutarak mı rekabet edebiliyoruz sence? ya da etmeliyiz? adamı köle yapsan 400 dolar iner sadece zaten. İçinde de bulunduğum eski işyerim renault ve stellantis için tier1 firması idi. Bu fiyatlar aslında Türkiye için şuan 600$ lerde ve evet ana sanayi çok ufak bir miktarı bile seçim sebebi yapabiliyor. Projeleri kaptırmak istemeyen birçok firma sürekli mavi ve beyaz yaka işten çıkarıyor. Birçok proje fas veya çin menşeili firmalara halihazırda gidiyor. Nasıl oluyorsa bir malı Türkiye'den tedarik etmek Çinden getirmekten pahalıya gelebiliyor birçok noktada. Asgari ücret dolar bazında zamlanırsa firmalar adına daha kötü olacak, zamlanmazsa ise de çok insan büyük geçim sıkıntısına düşecek. Çözüm alım gücünün yükselip dolar bazında işçiliğin düşmesi. Bu da ülkemizde zor görünüyor. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 20 saat önce Yazar Paylaş 20 saat önce Çözüm prodüktivitenin artması ve ürettiğimiz şeyde verimliliğin artarak rekabetin artması. işçiliğin düşerek değil. Bu da eğitimle yatırımla oluyor. 7 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: Çözüm prodüktivitenin artması ve ürettiğimiz şeyde verimliliğin artarak rekabetin artması. işçiliğin düşerek değil. Bu da eğitimle yatırımla oluyor. Dua ile falan olmaz mı :(( 1 1 Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: onu bilmem de şu ne? Mehmet Hocam, buna forum kurallari cercevesinde ne yazabilirim bilemiyorum, bir deneyeyim Ben cocukken annemin koyunde her evde onlarca kucuk bas hayvan sabah erkenden koyun kiblasindaki (qibla; tatarca, kible demek) cesmeye cikardi; cobanlar otlatmaya gotursun diye. Aksam uzeri de ayni yerden kendileri dagilirdi; dedem asilarini falan yapacak kadar bilgiliydi. Kurban Bayrami icin biz disaridan kurbanlik almak diye bir sey bilmezdik. Tavuklari, hindileri falan saymiyorum bile; sayilamayacak kadar coktu. Buyukbas hayvanciliga gecisti enistem; bir Hollanda kadar olmasa da zamaninin ve mekaninin en iyisiydi. Ayni koyde simdi bir tane tavuk bile bulamazsiniz; herkes tarim ile idare etmeye calisiyor; dun izledigim bir videoya gore (dogrulugunu sorgulamak gerek) mercimek uretimi olmayan Bosna Hersek'e mercimek ihrac edip sonra 0 gumruk vergisi ile ithal ettigimiz soyleniyor. Ozetle tarim ve hayvancilik gibi kendimize yetecegimiz ve fazlasini rahatlikla ihrac edebilecegimiz 2 sektor bitmis/bitirilmis durumda. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 12 saat önce Yazar Paylaş 12 saat önce İşçilik, işçilik oranının yüksek olduğu ( yeme içme temizlik güvenlik vs) sektörlerde asgari ücrete çok duyarlı. Tabi bazı emek yoğun sanayi de öyle. Mesela tarım. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 9 saat önce Paylaş 9 saat önce bir araçta sadece 3307 € işçiye veren Almanya nasıl kar ediyor? Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Selçuk Keleş yazdı: bir araçta sadece 3307 € işçiye veren Almanya nasıl kar ediyor? Zarar etmeye başladılar zaten. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 saat önce Yazar Paylaş 9 saat önce Selçuk Keleş yazdı: bir araçta sadece 3307 € işçiye veren Almanya nasıl kar ediyor? İşte pahalı araç yapması gerekiyor. porşe vs. polo kurtarmaz. Ya da lobi yapıp katalitik euro 7 scr vesaire regülasyonlar çıkarıp rakipleri tasfiye etmeye çalışıyorlar pazarda. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Ben iki otomobil fabrikası gezdim personel hep mutlu idi. Yılda 80.000 otomobilÜretseler iyi para kalıyor Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 saat önce Yazar Paylaş 9 saat önce Almanya bizim DISK i çok destekler. bilin bakalım neden? Özellikle 80 öncesi olaylarda çok desteklemiştir. Sendika yöneticilerini eğitime götürürler para gönderirler vs vs. 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: Almanya bizim DISK i çok destekler. bilin bakalım neden? Özellikle 80 öncesi olaylarda çok desteklemiştir. Sendika yöneticilerini eğitime götürürler para gönderirler vs vs. İşçilik maliyeti artsın diyedir 1 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Gökhan Tuna yazdı: mercimek uretimi olmayan Bosna Hersek'e mercimek ihrac edip sonra 0 gumruk vergisi ile ithal ettigimiz soyleniyor. Hülle yolu. Doların neden baskılandığını net anlayabiliryor musun? Sırbistan'da Macaristan'da mera mı var da o kadar et ithal ediyoruz? Tolga Kağan Taşdemir yazdı: İçinde de bulunduğum eski işyerim renault ve stellantis için tier1 firması idi. Bu fiyatlar aslında Türkiye için şuan 600$ lerde ve evet ana sanayi çok ufak bir miktarı bile seçim sebebi yapabiliyor. Projeleri kaptırmak istemeyen birçok firma sürekli mavi ve beyaz yaka işten çıkarıyor. Birçok proje fas veya çin menşeili firmalara halihazırda gidiyor. Nasıl oluyorsa bir malı Türkiye'den tedarik etmek Çinden getirmekten pahalıya gelebiliyor birçok noktada. Asgari ücret dolar bazında zamlanırsa firmalar adına daha kötü olacak, zamlanmazsa ise de çok insan büyük geçim sıkıntısına düşecek. Çözüm alım gücünün yükselip dolar bazında işçiliğin düşmesi. Bu da ülkemizde zor görünüyor. Hıyar bile Almanya'dan pahalıyken bırakalım da işçilik yüksek olsun. Ayrıca hıyar Almanya'dan daha pahalıyken ortlama ücretler Almanya'nın altında. Bu durumda işçilik ücretleri öyle sanıldığının aksine yüksek değil. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: katalitik euro 7 scr vesaire regülasyonlar çıkarıp rakipleri tasfiye etmeye çalışıyorlar pazarda. benzerini Fransa vs İngiltre kimya fabrikaları bacaları için başlatmıştı karşıklı atışmalar felan, sonra brexit oldu , olan yarı mamül kimya hammeddesinde fiyat artışı ve arz azalmasına kadar gitmişti sonra ne oldu takip etmedim Hüseyin Sönmez yazdı: Sırbistan'da Macaristan'da mera mı var da o kadar et ithal ediyoruz? biz de balina mı var ihracat için kararnemae felan çıktı 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Çağlar Bayur yazdı: biz de balina mı var ihracat için kararnemae felan çıktı Adam sıfır gümrük ile ithal ediyor. Sonra o malı ihrac ediyor teşfikleri indiriyor. Yine aynı malı tekrar sıfır gümrük ile geri alıp içerde fahiş fiyata millete kitliyor. Yani evire çevire öpüyor. Tek çözüm 30 milyon ceset torbası. 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Hüseyin Sönmez yazdı: Adam sıfır gümrük ile ithal ediyor. Sonra o malı ihrac ediyor teşfikleri indiriyor. yok yapmazlar yağğğ Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Çağlar Bayur yazdı: yok yapmazlar yağğğ Sen yanlış anladın bizde yok tabi öyle şeyler. Venezuella'dan bahsettim. 1 3 Yorum bağlantısı
Recommended Posts