İçeriğe Yönlendir

1.4 TSI Twinchager EA111 Tiguan Benzin Kokusu

Yücel YILDIZ

Recommended Posts

Yücel YILDIZ

Merhaba Aracımda aldıgımdan beri yağ kapağı kısmından benzın kokusu geliyor. Yağı değiştirsem bile bir süre sonra yine benzin kokmaya başlıyor.

Buna istinaden enjektör yaptırdım hpfp pompamı değiştirdim şimdi de yağı değiştireceğim ama endişem yine benzin karışması. 
Bunu net olarak nasıl çözerim yardımcı olabilir misiniz?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Yücel YILDIZ yazdı:

Merhaba Aracımda aldıgımdan beri yağ kapağı kısmından benzın kokusu geliyor. Yağı değiştirsem bile bir süre sonra yine benzin kokmaya başlıyor.

Buna istinaden enjektör yaptırdım hpfp pompamı değiştirdim şimdi de yağı değiştireceğim ama endişem yine benzin karışması. 

Yağ çubuğunda , seviye yükseliyor mu?

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Yücel YILDIZ yazdı:

bir hortum vs yırtık olmasın? enjektörlerin oringleri servisten gelmiş ise oradan tekrar olamaz. ama hortum filtre vs den olabilir, plastik kalitesi berbat çünkü.

Yorum bağlantısı
Yücel YILDIZ
Ali Darbaz yazdı:

merhaba Yağ çubugunda seviye yukselmıyor fakat çubugu çektıgımde yağ öylesine incelmiş ki su gibi olmuş fakat temiz bir yağ. Ancak yağlama özelliği yok gibi

Doğan Arşiray yazdı:

bir hortum vs yırtık olmasın? enjektörlerin oringleri servisten gelmiş ise oradan tekrar olamaz. ama hortum filtre vs den olabilir, plastik kalitesi berbat çünkü.

Enjektör geri dönüşler vs de kontrol edildi. ama bi kaçak görülmedi

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Doğan Arşiray yazdı:

Katılıyorum, bence de hortum ve filtre tarafına bakılabilir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Mesele şu daha önce okumuştum şimdi yapay zekaya detaylı anlattırdım. 

Teknik Not: VW EA111 Motorlarında Park Hâlinde Enjektör Kaçağı ve Yakıtın Silindirlere Sızması

EA111 TSI motor ailesinde (1.2–1.4 TSI) doğrudan enjeksiyon sistemine ait enjektörlerde zamanla oluşan iğne–koltuk (needle–seat) aşınması, reçine/varnish birikimi ve ray basıncı tutma problemleri nedeniyle motor durduğu hâlde yakıtın silindir içine sızması sık rapor edilen bir arıza formudur. Bu durum uzun bekleme sürelerinde yakıtın silindir cidarlarını yıkamasına, motor yağında benzin seyrelmesine ve ilerleyen aşamada silindir çizilmesine yol açar. Aşağıdaki bilgi notu, arızanın teknik doğasını ve önerilen servis işlemlerini kapsamaktadır.

1. Arızanın Tanımı ve Mekanizması

EA111 enjektörleri, yüksek basınçlı raydan gelen benzini iğne valfi üzerinden doğrudan yanma odasına püskürten kapalı tip bir DI tasarımına sahiptir. Motor stop ettiğinde sistemdeki basınç HPFP’nin çekvalfi ve enjektör iğnesi tarafından tutulur.

Aşağıdaki durumlar bu sızdırmazlığın bozulmasına neden olur:

• İğne ve koltuk yüzeyinde mikroskobik aşınma/pitting: Yüksek sıcaklık ve uzun süreli kullanım sonrasında iğnenin koltukla tam kapanmasını engeller; motor kapalıyken damlama meydana gelir.

• Uç kısımda karbon ve reçine birikimi: DI enjektör uçları doğrudan yanma odasında çalıştığı için yağ buharı, kurum ve yakıt kalıntıları iğnenin serbest hareketini bozar; iğne kısmen açık pozisyonda takılı kalır.

• Ray basıncının hızlı düşmesi: HPFP çekvalfi yıprandığında motor stop eder etmez ray basıncı çöker ve enjektör zayıf nokta olarak yakıtı silindire geri kaçırır.

• Enjektör yuvasında hatalı montaj: Oturma yüzeyinin doğru ream edilmemesi veya hatalı torklama, enjektör gövdesinin termal çalışma sırasında deformasyonuna yol açarak kapanma toleranslarını bozar.

• Yüksek etanol oranlı yakıtlar ve uzun süreli park: E10/E15 türü yakıtlar metal yüzeylerde ince aşındırıcı film bırakabilir; araç uzun süre beklediğinde iğne yüzeyinde pas/film oluşumu kapanmayı zayıflatır.

Bu mekanizmaların ortak sonucu, motor çalışmazken silindir içine kontrollü olmayan yakıt sızıntısıdır.

2. Motor Üzerindeki Etkileri

• Silindir cidarlarının yağ filminin yıkanması (fuel wash): Soğuk çalıştırmada piston segmanları yağlama olmadan çalışır; bu durum metal-metal temas artırarak longitudinal scoring ile sonuçlanabilir.

• Motor yağında benzin seyrelmesi: Yağ viskozitesinin düşmesi yatak yüzeylerinde ve zamanlama zinciri sisteminde hızlandırılmış aşınma oluşturur.

• Zor çalışma / düzensiz rölanti: Sızan yakıt ilk çalıştırmada zengin karışım oluşturur; O2/Lambda adaptasyonları sürekli düzeltme yapmak zorunda kalır.

• Aşırı durumlarda hidro-lok riski: Silindirin kısmen yakıtla dolması marş anında blokaj yaratabilir.

3. Teşhis Yöntemleri

Yetkin bir teşhis aşağıdaki testlerin birlikte değerlendirilmesini gerektirir:

• Ray basıncı tutma testi: Motor stop edildikten sonra basınç düşüş hızının izlenmesi; ani düşüş enjektör kaçak şüphesini güçlendirir.

• Dengesizlik (balance) ve düzeltme değerleri analizi: VCDS/ODIS üzerinde silindir katkı değerlerinin incelenmesi.

• Borescope ile yanma odası görüntüleme: Parktan sonra ıslak piston tepesi, parlak yıkanmış yüzeyler tipiktir.

• Motor yağı seviyesinin ve kokusunun kontrolü: Kısa sürede yükselen yağ seviyesi veya belirgin benzin kokusu sızıntıyı doğrular.

4. Çözüm ve Servis Uygulamaları

• Tüm enjektörlerin set hâlinde değiştirilmesi: Yalnızca tek bir enjektörün değişimi, aynı yaş/kondisyonda olan diğerlerinin kısa süre içinde arızalanması nedeniyle kısa ömürlü bir çözümdür.

• Yeni conta takımı ve doğru oturma yüzeyi işleme: Enjektör yuvası VW/Bosch tarafından belirtilen özel reamer ile işlenmeli, yeni metal contalar kullanılmalı, montaj torkları eksiksiz uygulanmalıdır.

• HPFP çekvalfi ve ray basıncı davranışının kontrolü: Hızlı basınç çöküşü durumunda pompa veya çekvalf revizyonu gereklidir.

• Enjektör ultrasonik temizliği (yalnızca hafif vakalar): Reçine kaynaklı yapışma sorunlarını geçici olarak iyileştirebilir; ancak iğne/koltuk aşınması var ise çözüm değildir.

• Yağ değişiminin derhal yapılması: Yakıtla incelmiş yağ, motorun tüm kritik yüzeylerinde riski artırır; onarım sonrası yeni yağ zorunludur.

• Yakıt kalitesinin iyileştirilmesi ve uzun süreli park için önlem: E10 üzeri etanol oranı, uzun beklemelerde tortu oluşumunu hızlandırır; mümkünse daha düşük etanol oranlı yakıt tercih edilmelidir.

5. Önerilen Önleyici Yaklaşım

• Kısa mesafe ağırlıklı kullanımda yağ değişim periyotları kısaltılmalıdır.

• Motor tekleme, zor çalışma veya rölanti dengesizliği gibi erken semptomlar geciktirilmeden kontrol edilmelidir.

• Enjektör arızaları tespit edildiğinde silindir kapağı ve segman durumu borescope ile mutlaka değerlendirilmelidir.

Ali Darbaz yazdı:

benzinde yükselmez çünkü yakar. 

• Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Şikayetinizin sebebi yüksek basınç pompasının o riglerinden benzin kaçırması olarak biliyorum. Bu şekilde aracı kullanmanız halinde motor yağının bozulması sonucu kısa sürede motorunuz segman bozacak 1000 km de 1 lt gibi yağ eksiltmeye başlayacak. Bununla ilgili youtube üzerinde bir çok video bulunmakta. Bu mihvalde bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Ayrica golftutkusu forumu incelemenizi tavsiye ederim. Sizinki ile benzer bir sorun şu an tartışılıyor . 

Yorum bağlantısı
Emre Sirkeci

Yağda benzin kokusunu sadece servisten alacağınız orj hpfp ile çözebilirsiniz.  Biraz tuzlu olur fakat diğer markalara para dökmekten iyidir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...