Yahya Melih Ayaksız 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 İyi forumlar. İki aydır evin kapısında kafam estikçe macun patlaklı , vernik atmalı, pas kusmalı sol ön çamurlukla ve kaputla uğraştım. Ara sıra da resim çekmiştim. Baktım rehber niteliğinde malzeme çıkabilir, bu resimlerle bende konu açayım insanlar istifade etsin diye düşündüm. Dışarıda 25-30 bin tutacak işlem sadece 6 tüp bazkat (270*6) 2 tüp astar(400) 3 tüp vernik(800 gibi) ve 1 kilo macun (350tl diyelim) zımpara setini hesaba katmıyorum , sıfırdan macun çeliği alacaksanız amazon da çok ucuza 5 li set çelik + 5 li set plastik kart var 150 tl diyelim. Son olarakta amelelikten kaçınmak için einhell zımpara makinesi akü hariç 1900tl akü de 1000 tl olsun... yani maaliyetleri siz hesaplayın ama bir defa 3-4 bin tl yatırım yapınca bedavaya yakın paraya macun çekip işleyebiliyorsunuz İlk olarak çamurlukla başladım. Çamurlukta dikkatli bakarsanız macunda uzunca bir çatlak vardı ve bir iki yerde vernik atması vardı. Ek olarak bir iki de gamze vardı ama oralarla uğraşmadım onun için macunu ateşle yakıp çektirmek lazım benim öyle ekipmanım yok. Çamurluktaki çatlağın arasına tornavida daldırınca, tornavida baştan sona kadar kayboldu yani macun komple çatlamış. Çünkü çok uyanık ustamız tek parça halinde sarı çelik macunu attığı için macun komple su almış ve kendini gövdeden atmış. Resimlerin birisinde sadece ortaya çıkan obruğu doldurduğum resim var. Obruğu ortaya çıkardıktan sonra p80-240 zımpara ile çevresini ve içini olabildiğince oydum, daha sonra tüm çamurluğu p800 le oydum. Verniğin attığı yeri de astarı görene kadar oymanız lazım yoksa kat izi oluşuyor. orayı da 240 veya bastırararak 400 le oyabilirsiniz. Macun çekerken de macunun cinsi ve markası önemli. Normalde fiber çekmek gerekir ama ben usta olmadığım için poly puty marka çelik macunu çektim.Bu macun benim kullandığım işlemesi en kolay markaydı bundan herkese öneririm. Macunu çekerken obruklu yere bir kat çekip hafif ısı vererek arkasından hafif zımparalayarak ikinci katı çektim. En son da pembe renkli yoklama macunuyla orayı olabilidiğince düzledim. Kaporta düzeltmenin en önemli kısmı macunu düzgünce çekmekten geçiyor. Tekte mükemmel macun çekerseniz işiniz %75 hızlanır. Macunu çekerken çeliğin ortasına alacaksınız. Kenarlar boş kalacak mutlaka. Elinizle de çeliği çok germeden ve kenarlara parmak basmadan çekeceksiniz. Macunun eksilmesini istediğiniz yöne parmakla basarsanız macun oradan (tesviye yaparken) azalır .Çok basarsanız çizgi olur az basarsanız bu seferde oraya birikme yapar. Anlatması basit ama elin alışması için çok pratik lazım maalesef. Çelik düzeltmek için 80 ve180 kullanın macunun azalmasından korkmayın. Düzeltme macununda da macunu fazla yontmayın 320 zımpara ve düşük devirle halletmeye bakın. Macunu çekerken de hatalı bölgenin 5cm kadar dışından çekmeye başlayın çünkü zaten zımpara atarken 3 4 cm sini geri kazıyorsunuz. Araba değer kaybeder az macun atiyim 1cm pay bırakayım derseniz 3 4 kere zımpara atmanız gerekir veya pes edip macunu bozuk bırakırsınız. Nerden biliyorum sormayın :s Macunu hallettikten sonra 800 le tekrar bütün zemini düzeltin, astar rahat tutunsun Boyama kısmına gelince de, malzemeden tasarruf ve işlem hatalarından kaçınmak için macunsuz bölgelere astar atmak zorunda değilsiniz. Macunlu yerlere iki tur astar atın, sonra astar 2 saate kurur, peşinden bazkat ve vernik atacaksınız. Sprey kutu astarın üstünü yaklaşık 6 turda komple kapatır. Yani astarlı yerlere 10dk arayla 6 kere boya sıkmışım. Astar olmayan yerlere de 2 kere boya sıksanız yeter. Maksat vernik için kimyasal ortamı hazırlamak ve boya kusurlarını düzeltmek. Bazkat bittikten sonra da vernik atacaksınız. Bunun için ilk olarak verniği toz olarak sıkacaksınız. Vernik atmak çok daha risklidir ve hata yaparsanız geri dönüşü çok daha meşakkatliidir dikkat edin. Vernik ve bazkat arası 10dk yi geçirmeyin. Vernikte ilk kat toz, sonraki kat ise yoğun ve yakından atılır. Yoksa çok portakallı olur. Verniği 2-3 katta bitirmeye bakın. Tamam çamurluk bitti şimdi sırada kaput var Kaputta da düzgün tek bir cmˆ2 alan bile yoktu. Heryer çelik macunu diye baya bi çatlamıştı. Kaputa 1 saat boyunca 80 zımpara vurdum ama yetmedi. Elle takozla vurdum yine yetmedi. Macunlar çok derin diye zemine inemedim. Daha sonra da karanlıkta çektiğim resimdeki gibi macunlayıp zımparaldım. sonra tekrar çelik çekip zımparaldıım. en son pembe renkli yoklamayı çekip zımparaladım. Bu kaputla ilgili olan işlemler buraya kadar 10 günümü aldı. Kafam estikçe işi devam ettirdim. Evde araba yaparken acele etmenize yazın gerek yok. Kışın sabaha karşı çiğ düştükçe ve yağmur yağdıkça macun su emip çatlama yapıyor haberiniz olsun. Yine kaput gibi bol ovallikli, köşeli alanlarda çalışırken zımpara makinesi kullanamazsınız. Bunun için 5 gazete yaprağını kumanda gibi katlayıp sonra maskeleme bandıyla bantlayıp özel bir zımpara takozu imal edip onla ince işleri yapmanız gerekir. Kaput macunu bittikten sonra da kaput berbat vaziyette diye komple astarlayıp arksaından takozlu 800 zımpara atıp bazkat ve vernik attım ama Soğuk havada boya sorunları 1- Bazkat boya 13c altına düşünce buzlanma yapar. Resimlerin birinde boyada dumanlanma var. Boyayı ısıtmazsanız boya bozulur. eğer benim gibi bu başınıza gelirse sulu 2000 zımpara atıp, üstüne 3 kat kadar 35c deki bazkat boyayla boya atmanız lazım. Yoksa görüntü berbat olur 2-Benim aldığım vernik tüplerinden birisi bozuldu. Bu yüzden koca kaputu 1kutu vernikle bitirmmeye çalıştım ve yetmedi bu yüzden çok portakallı oldu Çözüm olarak daha sonra 2000 sulu zımpara + 1 kat toz bazkat + yeterince tekrardan vernik atacağım 3-Gri astsar resminde solvent popping oldu. Solvent çıkmadan üst yüzey kuruyunca baloncuk oldu. Çözümü de zımpara + tekrar astar Sonuç : Eldeki imkanlarla bence güzel bir iş ortaya çıktı. Kaputta vernik 10 dakika sonra yeni kat atılamadığı için yeni vernik tüpü alamadım yani gol yedik ama olsun. Dışarıda 30bin e yapılacak iş (kaput berbattı büyük ihtimalle yeni kaput al derlerdi 30bini geçerdi) çok ucuza geldi. İşçiliğime de 7/10 veriyorum. Hatta karşı komşum çok beğenmiş olacak ki nazar değdirdi, çamurluk bittikten ertesi günü çok ufak bir kaza da far camı çatladı. Kaput bittikten bir gün sonra da kornam bozuldu. Komşunun farı kırılmıştı, ben de çamurluk bittikten sonra konuşuyorduk, benim far 700tl diyince "çok ucuzmuş aaa "bir de bana "çamurluk çok güzel aferin delikanlı" vs demişti kesin nazar değdirdi . Kaput bittikten sonra da "Aferin delikanlı arabayı adam ettin" dedi 30 dk sonra kontak kapalı araba kapıda yatarken korna sürekli çamaya başladı . 24 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 anlatım şahane, hava soğuk olmasa bir de. elinize sağlık 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim 4 12 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim 10 bin lt ye bakım yapacaklar ve 10 dk sürecek... 2 3 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 El emeği göz nuru; elinize sağlık kolay gelsin. 1 Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim Yer olsa neler yapılır neler Eline sağlık Melih çok iyi olmuş 2 Yorum bağlantısı
Hakan Berk 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 Eline sağlık çok çok güzel olmuş . Yalnız komşuya pek göstermemek lazım gibi 1 Yorum bağlantısı
Tamer Olcay Çiçek 14 Aralık 2025 Paylaş 14 Aralık 2025 Bu kadar ince ince uğraşsam arabayı hayatta satmazdım herhaldeelinize sağlık güzel işçilik çıkarmışsınız 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim Dakikası bin liralık ne iş yapacaksınız diye soraydın keşke. Merak ettim bende. 3 Yorum bağlantısı
Ayhan Asil 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Ellerinize emeklerinize sağlık. Sanayi piyasası bizi bu işe itiyor, iyice kantarın topuzunu kaçırdılar. 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim Şaka şaka bende para yok deseydin abi 1 1 Yorum bağlantısı
Cem Dilmen 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 valla güzel olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Zamanında ben de benzer şeyler yaptığım için zevkle keyifle okudum. Keşke video falan da olsaydı. 1 Yorum bağlantısı
Coşku Mert 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 eline sağlık, önemli olan ortaya eskisinden iyi bir sonuç çıkması. o da fazlasıyla olmuş zaten. aynı işlemleri defalarca yapmış biri olarak bir iki tavsiyede bulunayım: bu işlemleri ilkbahar yaz aylarında yapmak çok daha uzun vadeli sonuç verir. fazla macunlanan yerleri en azından arkadan çekiçleyerek mümkün olduğu kadar düzleyip yapmak tekrar çatlama riskini azaltır. bir de fiber macun kullanmak daha sağlıklı olur. artık elin alıştığı için canın sıkıldıkça , kusur buldukça yaparsın 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Hüseyin Sönmez yazdı: Dakikası bin liralık ne iş yapacaksınız diye soraydın keşke. Merak ettim bende. 10 dakikada anca cilalı oto şampuanı ile yıkarlar Tam kurulamadan verirler. 3 1 Yorum bağlantısı
Muharrem Karagülle 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Elinize sağlık, güzel olmuş. Tecrübe edinmek daha da güzel. 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: 10 dakikada anca cilalı oto şampuanı ile yıkarlar Tam kurulamadan verirler. 10 dk.da ben üzerindeki tozu atıyorum. Canım güzel bir temizlik isterse en az iç dış 2-3 saat 2 Yorum bağlantısı
Yahya Melih Ayaksız 15 Aralık 2025 Yazar Paylaş 15 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim Ben 3 ton kriko seti aldım bi ara yağı ve filtreyi kendim değiştireceğim. Timsah kriko + 2 adet 3 ton sehpa 5000 tuttu. Esnaf şaşırmış hayretle izliyoruz Coşku Mert yazdı: eline sağlık, önemli olan ortaya eskisinden iyi bir sonuç çıkması. o da fazlasıyla olmuş zaten. aynı işlemleri defalarca yapmış biri olarak bir iki tavsiyede bulunayım: bu işlemleri ilkbahar yaz aylarında yapmak çok daha uzun vadeli sonuç verir. fazla macunlanan yerleri en azından arkadan çekiçleyerek mümkün olduğu kadar düzleyip yapmak tekrar çatlama riskini azaltır. bir de fiber macun kullanmak daha sağlıklı olur. artık elin alıştığı için canın sıkıldıkça , kusur buldukça yaparsın Sanayiden Fiber macunu almayarak hata ettim. Tam 5 tane nalbur gezip bulamadım garip bir şekilde artık nalburlarda bulunmuyor 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 aslında çok kasmadan çok güzel işler çıkabiliyor, burada ucuz pas üstü boyayı inceltip en ucuz tabanca da yüksek basınçta ama akışı kısarak boya atıyor, metal efekti için de verniğe çok az gümş gri metalik boya katıyor, bunun bir ölçüsü yok deneyerek tecrübe üstüne dayalı bir çalışma. Yorum bağlantısı
Ali Gök 15 Aralık 2025 Paylaş 15 Aralık 2025 Çağlar Bayur yazdı: bu ayrı bir seviye tabii Bu benim seviyem tam😂😂 Biz de mis gibi boyadık almerayı biraz mat olmuş dediler tabi tesla model y aynı boyayla araba çıkardı ona yeni moda dediler halbuki tam aynısını yapmıştık😂 1 4 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 16 Aralık 2025 Paylaş 16 Aralık 2025 Ali Gök yazdı: tabi tesla model y aynı boyayla araba çıkardı ona yeni moda dediler halbuki tam aynısını yapmıştık ne yaptığın değil kimin yaptığı önemlidir der tiberli 1 Yorum bağlantısı
Yahya Melih Ayaksız 16 Aralık 2025 Yazar Paylaş 16 Aralık 2025 Kapalı alan olsa küçük hava tankeriyle belki bişey yapılır da sokakta imkansız. Yoksa ben zaten 5000 gibi bir rakam harcadım boyaya 1 senede. Tüp şeklinde değilde boya olarak alabilsem hem 2k olurdu hem de çok hesaplı olurdu 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 18 Aralık 2025 Paylaş 18 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim az daha yemek ısmarlayacaklarmış o derece. kaç oradan kaç... Mehmet Ozyurek yazdı: 10 dakikada anca cilalı oto şampuanı ile yıkarlar Tam kurulamadan verirler. yemek ısmarlanacakmış az daha. 1 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 18 Aralık 2025 Paylaş 18 Aralık 2025 Mehmet Ozyurek yazdı: Oo eline sağlık. iyice almanya gibi olduk, her işi kendimiz yapıyoruz.. Ama servisler tamirhaneler de çok abarttılar. Qashqaiyi bakım için servise bıraktım, bekleme salonunda iken servisten aradılar, aracınızın boyasının bakıma ihtiyacı var dediler. isterseniz 10 bin liraya yapabiliriz dediler. Vaktim yok işi biter bitrmez çıkmalıyım dedim. Uzun sürmez 10 dakikada hallederiz dediler. Kalsın dedim hemde iş bilmeyen servislerde, çıraktan ustacık yetiştiriyorlar kasap modda, sonra onlar işi biraz çözüp tükkan açmya bye diyor ve döngü başa dönüyor, arada sen ben duman oluyoruz, şimdi anladınmı neden dingiliz stayla takılıyorum bu arada renodan sonra yine aynı şeye çattım, bununda servisi yanlış yağ kullanıyor, ülen hepte beni buluyor arkadaş neyse, bu alette zaten kendi işini kendin göreceksin.... 2 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts