İçeriğe Yönlendir

Vites Halatı Sorunu ve Balata Balata Kokusu...

Recep Yavuz

Recommended Posts

Recep Yavuz

Bugün stresli bir öğleden sonra geçirdim. Henüz tam teşhis ile ilgili detay bilgim yok ama usta ile şimdi konuştum ve aldığım bilgiye göre vites halatı yerinden çıkmış.

Çocukların okuluna gidip kısa bir 10 dk duraklamadan sonra tekrar aracı çalıştırdım. Önümde bir araç olduğu için geri vitese aldım. Sanki orada birşey boşaldı ama tam da emin değilim tabi. Sonrasında 1.vitese almaya çalıştım yok... Direk 3 ün olduğu yere ortaya geliyor. Kalkışı denedim farkettim ki 1.viteste değilim. Ardından 2.vitesi denedim. Bu kez 4.viteste olduğumu farkettim. İlginç olan birşey daha tekrar geri vitese aldım ve debriyajden ayağımı kaldırdığımda şok oldum. Araba ileri gidiyor. Rüyadayım sandım. Sonra acaba sanayiye ustanın oraya gidebilir miyim derken çıktım yola. Çok kurcalamadan kalktım ancak bu kez ışıksız kalabalık kavşağa geldiğimde stress katsayım arttı ve 3.viteste stop etmemek adına gazla birlikte yüklendim kalkışı yaptım. 10m gitmeden kokuyu aracın içinde hissettim ve haliyle çektim kenara. Trafiğin azalmasıyla çekiciyi çağırıp ustaya kadar götürdüm aracı. Ustamın başı kabalık olduğu için aracı bıraktım geldim biraz araştırma yaptım. "Senkromenç, vites halatı, kavrama bitmiştir" gibi anahtar kelimelere boğuldum. En son vites halatı videolarını izlerken en son aldığım geri vites hareketindeki farklı durumu anımsadım. Sanki bişey yerinden çıkmış gibiydi. Mekanizmaları da görünce videolardan ustayı aradım. Şuan dükkandayım vites kolu tarafından sanırım halatlardan biri çıkmış. Test ediyorum biraz daha kontrol edeyim yarın konuşuruz dedi.

Kafama takıldığı için başlık açtım. Bu konuda bilgi tecrübeleri olanlara birkaç sorum olacak. Bu neden kaynaklanır arkadaşlar? Bu halat durup dururken yerinden çıkar mı? Koptuğunu vb. gördüm. Aracım 2014 model 2015 mayıs showroom çıkışlı. Yani 10 yılı yeni devirdiğini varsayarsak kopma yok ancak neden yerinden çıkmış olabileceği kafamı karıştırdı. Bu durum tekrarlanabilir mi? Diğer bir sorum da şu; basskıyı zorlayıp koku geldiği durumda çok hasar vermiş olabilir miyim? Yani ben açıkcası o kokuyu duyduğumda baskıyı gözden çıkartmıştım. Yaklaşık 4 yıl 50bin km önce baskı ve volant değişmişti. Oldukça titiz kullanan biriyim ancak 2 tonluk MPV'nin çoğunluk şehiriçi yıpranmasını düşündüğümüzde baskının değişim zamanı yakın mıdır? 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Hocam golfte benzeri olmuştu. Vites laçkalaşmış, hissiyat garipleşmişti. Sadece 3. ve 4. viteslere geçiyordu tarif ettiğiniz gibi. 3. viteste kalkıp hiç durmadan tamirciye gitmiştim. Vites kolunu 1-2-5 ve R takmak için yanlara çektiğimde hareketi ileten çubuk yerinden çıkmıştı. Yaklaşık yarım saatte değiştirmişti usta. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Recep Yavuz
Selçuk Bakış yazdı:

Halat çıkmıştır, balata sağlamdır 

Halat yerinden çıkmış. Neden çıktı bilemiyorum . Ustaya sordum takarken öyle çıkacak gibi de durmuyor dedi. Açıkçası bir kez daha bu durumu yaşarmıyım endişeliyim. Elim vitese gitmek istemiyor o derece dikkatli davranırım artık ilk birkaç gün . Ürünün ne orijinali var ne tam olarak kodu ile üretilen yan sanayisi. Bu halatın takarken bir sabitleme aparatı falan varmı arkadaşlar ? Bu aparat değişmesi gerekiyorsa sadece o motor tarafındaki kısmı değiştirme gibi bir durumda piyasa da bulma şansımız var mı ? Bu konuda bilgi sahibi olan var mı ? Şimdilik vitesler düzgün çalışıyor, baskıyı da bitirmeden bu süreci tamamladık çok şükür. Ama halatın bu şekilde çıkması endişe verici oldu açıkçası.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

bir zaman hiç derin su geçişi oldu mu? yoğun yağmurda falan 

Yorum bağlantısı
Recep Yavuz
Çağlar Bayur yazdı:

bir zaman hiç derin su geçişi oldu mu? yoğun yağmurda falan 

Geçen hafta çok da derin olmasa da sudan hızlı geçtiğim bir kaç güzergah oldu. Çukur diyebileceğimiz yaklaşık 20-30 cm lik derinliklere sahip yerlerden geçmiştim. Geçen hafta zaten oldukça nemli ve yağmurlu bir haftaydı, zaten her sene yağmurlu bu haftalarda debriyaja bastığımda bir gacırtı oluyor. Daha önce ilerden biraz WD40 sıkaracak bu sesi sonlandırdığımı biliyorum. Ama bu sene eğilip de debriyaj kısmına bile WD40 sıkmaya korktuğum bir hafta yaşadım. Hala o nemin etkisi ile önceki hafta kadar olmasa da debriyajda bir gıcırdama duyuyorum inceden. Bununla bir ilgisi var mıdır bilemedim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...