İçeriğe Yönlendir

Debriyaj Seti Değişimi Sonrası Devam Eden Zor Vites Geçişi

İbrahim Uysal

Recommended Posts

İbrahim Uysal

Merhaba arkadaşlar, iyi akşamlar diliyorum herkese. Dün yolda giderken debriyaj pedalı aniden çok yumuşak oldu. Normalde yarım debriyajda bile şakır şakır geçen vites dibine basmama rağmen zar zor geçmeye başladı, ayrıca dibine kadar basmama rağmen devir saati çok yavaş bir şekilde 0'a indi. Bu sabah ilk iş sanayiye gittim, orda Debriyaj kokusu gelmeye başladı. Debriyajı set halinde tamamen değiştim ancak debriyaj pedalı hala aynı şekilde devam ediyor. Dibine kadar basmama rağmen vites değişirken takılma oluyor. 

Sebebi ne olabilir? Yarın tekrar sanayiye gidicem ancak bilmediğim, ustanın gözünden kaçan bir şey varsa orda belirteyim. 

Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sıfır baskı balata takınca pedal zaten yumuşar, ilk 10-20 km zayıf ayırabilir ama sonrası olmaması lazım tabii. fren hidroliği tamamlandı mı? 

Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Çağlar Bayur yazdı:

sıfır baskı balata takınca pedal zaten yumuşar, ilk 10-20 km zayıf ayırabilir ama sonrası olmaması lazım tabii. fren hidroliği tamamlandı mı? 

Evet hocam şanzıman yağı fren hidroliği tamamlandı. Fren hidroliği şırınga gibi birşeyle dolduruldu sanırım fren hidroliği buydu. Yumuşak olması sorun değil ama en dibe kadar bile bassam vites zor geçiyor hatta bazen debriyaja 2 defa basmak zorunda kalıyorum. Normal mi bu?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
İbrahim Uysal yazdı:

debriyaja 2 defa basmak zorunda kalıyorum. Normal mi bu?

normal değil bir hitmal hava kalmış olabilir, takan ustaya bir geri götürün

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Pedal aniden yumuşadı ise bu merkez arızasıdır. 

Alt merkez debriyaj seti ile beraber değişti umarım. Sistemin havası iyi şekilde alınmazsa pedal çok yumuşak olur, inanılmaz dipte kavrar ve vites geçmez. 

Aynı şekilde üst merkezi de kontrol etmek lazım. Zira alt merkez bozulunca üstü de zorlar ve bozar genelde

Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Ü.Emre Kartal yazdı:

Pedal aniden yumuşadı ise bu merkez arızasıdır. 

Alt merkez debriyaj seti ile beraber değişti umarım. Sistemin havası iyi şekilde alınmazsa pedal çok yumuşak olur, inanılmaz dipte kavrar ve vites geçmez. 

Aynı şekilde üst merkezi de kontrol etmek lazım. Zira alt merkez bozulunca üstü de zorlar ve bozar genelde

Üstte de belirttiğim gibi hocam debriyaj komple set olarak değiştirildi. Yarın bir tekrar uğramayı düşünüyorum. Hava kalmış olabilir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter

Merhabalar geçmiş olsun umarım sorun en kısa zamanda çözülür. Debriyaj seti için hangi markayı kaça taktırdınız? 

Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Mehmet Yeter yazdı:

Merhabalar geçmiş olsun umarım sorun en kısa zamanda çözülür. Debriyaj seti için hangi markayı kaça taktırdınız? 

Valeo marka taktırdım hocam. Ayrıca tamirciye gittim debriyajı biraz pompalayinca düzeldi. Şuan vites geçişleri normal.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Geçmiş olsun, içeride kalan havayı atmış usta. Ben de bir benzerini fren hidroliği değişimi sonrasında yaşamıştım. Motoru çalıştırıp, hidrolik dolum kapağını açıp birkaç defa pompalayıp sonra bekleyip sonra tekrar pompalayarak (bu işi 3-4 dk boyunca tekrarlamak suretiyle) havayı çıkartıp eksilen hidroliği tamamlamıştım. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Deniz Kom yazdı:

Geçmiş olsun, içeride kalan havayı atmış usta. Ben de bir benzerini fren hidroliği değişimi sonrasında yaşamıştım. Motoru çalıştırıp, hidrolik dolum kapağını açıp birkaç defa pompalayıp sonra bekleyip sonra tekrar pompalayarak (bu işi 3-4 dk boyunca tekrarlamak suretiyle) havayı çıkartıp eksilen hidroliği tamamlamıştım. 

Aynısı şanzıman için bu kadar kolay değil sanırım. Şuan bir sıkıntı kalmadı gibi. Tekrarlarsa havayı aldırmak için tekrar ustaya götürücem.

Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
(düzenlendi)

Kaç lira tuttu? Geçmiş olsun sorunun çözülmesine sevindim. 

tarihinde Mehmet Yeter tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Mehmet Yeter yazdı:

Kaç lira tuttu? Geçmiş olsun sorunun çözülmesine sevindim. 

Debriyaj komple set 5000. İşçilik 4500 verdim işçilikte aks ve krankta da sorun vardı onları da hallettirdim.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Çağlar Bayur yazdı:

debriyaj değişeli kaç km olmuştu?

Bir önceki değişimi bilmiyorum 8 ay önce aldım aracı 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
İbrahim Uysal yazdı:

Bir önceki değişimi bilmiyorum 8 ay önce aldım aracı 

en son değişim 

Yorum bağlantısı
Recep Yavuz

Ben de yanlış hatırlamıyorsam 4 yıl önce volan + baskı balata değiştirmiştim. Kış ayıydı ve servisten çıktıktan sonraki özellikle ilk 2 ay 1 ve 2.viteslere geçiş berbattı. Hatta geri gidip şikayet kaydı oluşturmayı düşündüm ama bir yandan da daha beter olmasından endişe ettiğim için sürüşe devam ettim. Sonrasında bahar aylarına doğru değişti geçişler. Biraz rahatladı. Sonraki kış ise eski vites geçişleri gibi yumuşadı tamamen. Bunun sebebini biliyor muyum? Hayır. Ama çok net hatırlıyorum o sene kış ayları benim için trafikte vites geçişleri özellikle ışıklarda hatırlanması gereken anılar bıraktı. :)

Yorum bağlantısı
İbrahim Uysal
Çağlar Bayur yazdı:

en son değişim 

215.000 de değiştim hocam. Ben almadan önce ne zaman değişti ise bilmiyorum.

Recep Yavuz yazdı:

Ben de yanlış hatırlamıyorsam 4 yıl önce volan + baskı balata değiştirmiştim. Kış ayıydı ve servisten çıktıktan sonraki özellikle ilk 2 ay 1 ve 2.viteslere geçiş berbattı. Hatta geri gidip şikayet kaydı oluşturmayı düşündüm ama bir yandan da daha beter olmasından endişe ettiğim için sürüşe devam ettim. Sonrasında bahar aylarına doğru değişti geçişler. Biraz rahatladı. Sonraki kış ise eski vites geçişleri gibi yumuşadı tamamen. Bunun sebebini biliyor muyum? Hayır. Ama çok net hatırlıyorum o sene kış ayları benim için trafikte vites geçişleri özellikle ışıklarda hatırlanması gereken anılar bıraktı. :)

Yaz ve kış aylarında böyle farklılık olabilirmuş arkadaşlarin dediğine göre.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Recep Yavuz yazdı:

frendir debriyajdır değiştikten sonra ehil elde biraz sürmeli :f1: başkasının arabası gibi kısaca ama evde denemeyiniz

yanık koka koka girerdik servise stres te kalmazdı :) 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Recep Yavuz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

frendir debriyajdır değiştikten sonra ehil elde biraz sürmeli :f1: başkasının arabası gibi kısaca ama evde denemeyiniz

yanık koka koka girerdik servise stres te kalmazdı :) 

Abi sizlere ve diğer tecrübeli üyelerimize bir sorum olacak. Benim bu "kısa kokulu" günün sonrasında vites halatı takıldı ve ondan sonra araca binmeye başladık. 

Ancak ufak değişiklikler hissediyorum sanki araçta. Bir iki gün acaba "kuruntu mu yapıyorum" dedim. Şöyle ki, bu durum kokulu günün ertesi haftanın soğuk havasıyla mı alakalı yoksa o gün aracın baskı vb. parçalarına verdiğimiz hasardan mı bilemedim. 

Sabahları soğukken, ya da ısınsa bile tamamen duran arabayı kaldırmada sorun yok. Ancak önceden 2 ile devam edemeyeceğimi anlayıp 1 e alıp geçtiğim kasislerden böyle zorlanarak geçiyor gibiyim. Önceki debriyajden ayak kaldırma ve gaz kombinasyonu ile sanki araç biraz zorlanıyor gibi geliyor. Ya da durmaya yakın 1 e alıp tekrar hareket etmem gerektiğinde zaman zaman silkeme hissediyor gibiyim. Baskının değişlmi geliyor mu acaba? 2021 Aralık ayında değiştirmişim baskı balata ve volanı. Volan müthiş ses yaptığı için 90 bin km' de değişmişti iki parçada yetkili serviste. Sonraında 2023 kışında da zincir değişiminde baskının kontrolü yapıldı. Ustanın gönderdiği videoda baskı balatanın oldukça iyi olduğu yönündeydi. Araç şuan 150 bin de ve çoğunlukla şehiriçinde bilinilen 2 tonluk bir MPV... Tüm bu durumları düşündüğümüzde baskıyı 4 yıl 60 bin km' de bitirmiş olabilir miyim? Ya da o gün yaşanan zorlamanın verdiği bir geçici bir durum mu yaşıyor araçta? 

Bazı başlıkları taradım, baskı balata parlamıştır gibi terimler gördüm. Bu gibi bir durum olmuş olabilir mi? Yani ne olduğunu da bildiğim yok parlayınca ne oluyor? Kendine zamanla düzeliyor mu vb?

Not: Kendi başlığıma mesaj yazdığımı sanıyordum. Şimdi farkettim. Benim 2 hafta önce bir vites halatı çıkması sebebiyle yaşadığım bir olay vardı. 3.viteste bir kavşakta kalkmak zorunda kalıp bir koku macerası ile aracı durdurup çekici ile sanayiye gittiğim gün ve hikayesinin olduğu başlık...

tarihinde Recep Yavuz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

baskı balata birbirine yapışır birlikte çalışır, baskı ayakları şemsiye gibi düşünün balataya basar, bu baskı azalaır veya balata yüzeyi aşınırsa devir artar hız aynı kalır. çalışma prensibi bu. volanta yüeyindeki renk değimine menevişlenme denir, (metal yüzey  bozulması) bu da genelde titreme olarak ayağa vurur. koku balata yanığı ve sıcaklık artışına sebep oldu, o ömürden biraz çalar ama tek seferde bitti denmez. o sırada balata yüzeyi ayna gibi parladı bu geçer zamanla. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Recep Yavuz
Çağlar Bayur yazdı:

baskı balata birbirine yapışır birlikte çalışır, baskı ayakları şemsiye gibi düşünün balataya basar, bu baskı azalaır veya balata yüzeyi aşınırsa devir artar hız aynı kalır. çalışma prensibi bu. volanta yüeyindeki renk değimine menevişlenme denir, (metal yüzey  bozulması) bu da genelde titreme olarak ayağa vurur. koku balata yanığı ve sıcaklık artışına sebep oldu, o ömürden biraz çalar ama tek seferde bitti denmez. o sırada balata yüzeyi ayna gibi parladı bu geçer zamanla. 

Açıkcası geçen gün biraz düşündüm ve neredeyse sadece baskı balata seti ile kurtarayım, volanta zarar vermeyeyim diye değiştirmeye karar vermiştim o gece. Servisten de fiyat alacaktım. Ancak sonra forumda biraz eski konularda arama yaptım. Sonrasında bu parlama mevzusunu görünce beklemeye aldım. Farkettim ki gittikçe düzelen, eskiye dönen bir durum var araçta. Bunu daha detaylı öğrenmiş oldum şimdi. Bu detaylı somutlaştırarak anlatımdan dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü bu çok detaylı bir bilgi bizim gibi sadece okuyan ve okuduğunu anlamlandırmaya çalışanlar için. :bravo:

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Recep Yavuz yazdı:

Açıkcası geçen gün biraz düşündüm ve neredeyse sadece baskı balata seti ile kurtarayım, volanta zarar vermeyeyim diye değiştirmeye karar vermiştim o gece. Servisten de fiyat alacaktım. Ancak sonra forumda biraz eski konularda arama yaptım. Sonrasında bu parlama mevzusunu görünce beklemeye aldım. Farkettim ki gittikçe düzelen, eskiye dönen bir durum var araçta. Bunu daha detaylı öğrenmiş oldum şimdi. Bu detaylı somutlaştırarak anlatımdan dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü bu çok detaylı bir bilgi bizim gibi sadece okuyan ve okuduğunu anlamlandırmaya çalışanlar için. :bravo:

tek seferde anlayan çok az oluyor genlede ben teşekkür ederim. altın kural: işliyosa elleme, olan olmuşsa. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...