İçeriğe Yönlendir

Araç Tekerleği Davlumbaza Sürtüyor

Sertan Çiftçi
Çözüme git Sertan Çiftçi tarafından,

Recommended Posts

Sertan Çiftçi

İ
İyi akşamlae aracım hyundai i20jump 2017 model. Bir sorunum var çözemedim çözümünü bilen varsa sevinirim

Sorun şu ; aracın arka tekerlekleri davlumbaza sürtüyor araçta 3-4 kişi varken. Ayrıca tek iken arka lastik ile davlumbaz arasından tak tak diye hafif sesler geliyor. Araçta 195/55/16 starmaxx lastik ve 16 inc jant takılı. Amortisörleri değiştirdim görseldeki ile bu sefer de tekken her çukurda çok daha kuvvetli tak tak diye ses gelince sanayiden çıkar çıkmaz geri döndüm baktırdım amortisör kısmından siyah plastiklerin birazını spirel tarzı aletle kesti bir nebze azaldı. Ancak arabadan ses gelme ve 3-4 kişi bindiğinde sürtme olayı devam ediyor. Amortisör değiştimek çare olmadı. 

Görsele yayları da ekledim usta arabayı kaldırmadan yaydan olabileceğini söylemişti ancak kaldırdıktan sonra yaydan olmadığını söyledi. 

Sorunun çözümünde yardımcı olabilecek var mı?

IMG_20251205_142713.jpg

IMG_20260105_223232.jpg

Screenshot_2026-01-05-12-10-19-296_com.miui.gallery.jpg

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

tekerlekler büyük değil mi bu araca?

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Evren Erakçora yazdı:

tekerlekler büyük değil mi bu araca?

Orijinal ebatlarında bu kesitler var fotoğraf tam net değil kusura bakmayın

IMG_20260102_234602.jpg

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez

Lastik ölçüleriniz doğru amortisör değiştikten sonra devam ediyor ise geriye yay kalıyor sanırım yaylarınız preslenmiş olabilir

Ustanız neye göre yaydan değil dedi ?

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Jant orijinal değil. ET değerleri bu araca uygun olmayabilir. Ses için bagajdaki vs herşey boşaltılıp denendi mi bazen basit bir takoz bile ses yapabiliyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sertan Çiftçi yazdı:

amortisör kısmından siyah plastiklerin birazını spirel tarzı aletle kesti

Sertan Çiftçi yazdı:

Amortisör değiştimek çare olmadı.

Sertan Çiftçi yazdı:

usta arabayı kaldırmadan yaydan olabileceğini söylemişti ancak kaldırdıktan sonra yaydan olmadığını söyledi. 

amoertisör değişmeyi kim teklif etti de değişti lastik davlumbaza sürtüyor diye?

bu bilgiden sonra yorum dozunu ayarlayacağım da

• Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Amortisörün görevi yanlış anlaşıldığı veya kafada yanlış canlandırıldığı için bu tarz sürtmelerde veya yere yakınlaşmalarda amortisöre yoğunlaşılıyor. Amortisörün amacı yaydaki salınımı sönümlemektir. Yani araba yukarı aşağı sürekli zıplamasın diye. Amortisör olmazsa araba zıplaya zıplaya gider. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hareketli bir parçanın araç yüksekliğini değiştirebileceğini düşünen  usta da anca kombi ustası olur

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

aha geliyor gün görmemiş anlatım şekilleri 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
Metin Akbal yazdı:

Jant orijinal değil. ET değerleri bu araca uygun olmayabilir. Ses için bagajdaki vs herşey boşaltılıp denendi mi bazen basit bir takoz bile ses yapabiliyor.

Evet en önemli etken bu olabilir? ET değerine bakan azdır, aa bu jant güzel durdu diye. Oysa ET değeri lastiğin şaseye yakınlığı veya uzaklığını direk değiştirir.
Tabi jant genişliği ile birlikte değerlendirmek gerekir.
52ryQl.jpg

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ

image.png.08e93395a12ed45bcefab0b04eb6390b.png

Resimde çizdiğim yerde, helezon yayın içinde bir takoz olması lazım. Helezon yayın tamamen kapanması durumunda bu takoz tekerin davlumbaza sürtmesini engeller. Pat küt vurma sesini de engeller.

Eksik parçayı alın ve kesinlikle farklı bir ustaya gidin.  Daha önce gittiğiniz ustanın kestiği parça neyse onunda yenisini alın. 

image.png.061f15a5c87f63654836cd58c1561d04.png

image.png.5f03115d620ecda97f9df78edf3107a5.png

Kolay gelsin.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Çağlar Bayur yazdı:

amoertisör değişmeyi kim teklif etti de değişti lastik davlumbaza sürtüyor diye?

bu bilgiden sonra yorum dozunu ayarlayacağım da

IMG_20260102_234702.jpg

Sanayide bir usta teklif etti 

Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

image.png.08e93395a12ed45bcefab0b04eb6390b.png

Resimde çizdiğim yerde, helezon yayın içinde bir takoz olması lazım. Helezon yayın tamamen kapanması durumunda bu takoz tekerin davlumbaza sürtmesini engeller. Pat küt vurma sesini de engeller.

Eksik parçayı alın ve kesinlikle farklı bir ustaya gidin.  Daha önce gittiğiniz ustanın kestiği parça neyse onunda yenisini alın. 

image.png.061f15a5c87f63654836cd58c1561d04.png

image.png.5f03115d620ecda97f9df78edf3107a5.png

Kolay gelsin.

Cevabınız için teşekkürler attığım yay fotoğrafı aslında tam takılı olmayan hali ben tamamlanmadan fotoğrafını çekmiştim

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sertan Çiftçi yazdı:

Sanayide bir usta teklif etti 

önce o ustayı sonra da jantı değişmek gerekecek. sizin jantın ölçüsü hatalıdır ondan sürtter. ET ölçüsü, ofset te derler piayasada, dışarı çıkık.

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Çağlar Bayur yazdı:

önce o ustayı sonra da jantı değişmek gerekecek. sizin jantın ölçüsü hatalıdır ondan sürtter. ET ölçüsü, ofset te derler piayasada, dışarı çıkık.

Abi bugün yaptırdığım işlemi söyleyeyim 185/65/15 tekerlek aldım. 185/60/15 lastikten çıkan jantlara takacağız yarın. Bu sorunu çözer mi? 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Sertan Çiftçi yazdı:

Abi bugün yaptırdığım işlemi söyleyeyim 185/65/15 tekerlek aldım. 185/60/15 lastikten çıkan jantlara takacağız yarın. Bu sorunu çözer mi? 

Ebat tek başına yetmez, ET değeri ne? Keşke masraf yapmadan teyit alsaydınız

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Ü.Emre Kartal yazdı:

Ebat tek başına yetmez, ET değeri ne? Keşke masraf yapmadan teyit alsaydınız

Orijinal ebatları bildiğim kadarıyla 185/60/15 lastikten çıkan jantlar. Çünkü sac jant 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Sertan Çiftçi yazdı:

jantlar orjinal ise çözer. 

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Çağlar Bayur yazdı:

jantlar orjinal ise çözer. 

Orijinal abi evet ama lastik 185/60/15 di 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

60 tan 65 e çıkması aşırı büyük bir değişim değil tolere edilir

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Çağlar Bayur yazdı:

Tamam abi cevapların için teşekkür ederim yarın takılacak lastik içindeki jantın pası küfü silinip sonuçları buraya yazarım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Çağlar Bayur yazdı:

Lastikler takıldı sorun çözüldü gibi ilk kısa mesafede denemede ancak çıkarılırken fark ettim ki ön yaylar spor yaymış 😒 sürtme falan yapmıyor direksiyon kırılımlarında falan bu lastik ebatlarında önlerin spor yay olması sorun çıkarır mı ileride

IMG_20260107_124907.jpg

Yorum bağlantısı
Sertan Çiftçi
Sertan Çiftçi yazdı:

İ
İyi akşamlae aracım hyundai i20jump 2017 model. Bir sorunum var çözemedim çözümünü bilen varsa sevinirim

Sorun şu ; aracın arka tekerlekleri davlumbaza sürtüyor araçta 3-4 kişi varken. Ayrıca tek iken arka lastik ile davlumbaz arasından tak tak diye hafif sesler geliyor. Araçta 195/55/16 starmaxx lastik ve 16 inc jant takılı. Amortisörleri değiştirdim görseldeki ile bu sefer de tekken her çukurda çok daha kuvvetli tak tak diye ses gelince sanayiden çıkar çıkmaz geri döndüm baktırdım amortisör kısmından siyah plastiklerin birazını spirel tarzı aletle kesti bir nebze azaldı. Ancak arabadan ses gelme ve 3-4 kişi bindiğinde sürtme olayı devam ediyor. Amortisör değiştimek çare olmadı. 

Görsele yayları da ekledim usta arabayı kaldırmadan yaydan olabileceğini söylemişti ancak kaldırdıktan sonra yaydan olmadığını söyledi. 

Sorunun çözümünde yardımcı olabilecek var mı?

IMG_20251205_142713.jpg

IMG_20260105_223232.jpg

Screenshot_2026-01-05-12-10-19-296_com.miui.gallery.jpg

Güncelleme yapıyorum sorun devam ediyor. Lastikler 185/65/15 continental ecocontact ile değiştirildi. Önlerin spor yay olduğu öğrenildi. Araç arka amortisörlerinden ses gelmeye devam ediyor. Çukurlarda lök lök diye sanki bir boşluk varmış vrie amortisör girmemesi gereken yere kadar giriyormuş gibi his veriyor. Neyden kaynaklı olabilir takoz mu? 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...