İçeriğe Yönlendir

İşsiz Gençlere Üniversite Okuması Şartı ile Maaş Bağlanacak

Ali Darbaz

Recommended Posts

Metin Uzunoğlu
Ersen şahin yazdı:

Çıraklık ustalığın temel taşıdır hocam çıraklık yapmazsan usta olamazsın 

Çıraklık yapmazsan usta yetiştiremezsin 

Evet okumak kültürel olarak gerekli ve lazım  fakat üniversite okumuş bir genci bir sanayide çalıştıramazsınız bir, bir fabrikada masabaşı olmazsa çalıştıramazsınız 

ilk iki cümlenize katılıyorum ama son cümlenize katılmıyorum. Masa başında iş verdiğiniz Teknik lise veya MYO mezunu kişilerin yaptığı işi yapamayan Fakülte mezunlarının olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Mesleki eğitim sistemi sistemi bir bütün olarak ele alınmalı ve yüksek öğretim kurumları ile birlikte yeniden organize edilmelidir. Herkes üniversite hatta lise mezunu olmak zorunda değil. Bu durum çok emek, zaman ve en önemlisi insan kaybı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Mesleki eğitim şart. Üniversitede olmuyorsa lisede olmalı. 

Ancak şartlar doğru olmalı, 

Staja giden çocuklar, köleliğe değil, eğitime gitmeli. Elbette işyerinin gerektirdiği her işi yapmalı öğrenmeli. Ancak yeni gelmiş birini prese verirsen tutan kolunu koparır. 

Ben lise sonda iken çalıştığım işyerine ortak olmuştum. 

Biz lisede stajla yetiştik. Haftada iki gün okul 3 gün işyeri stajı yapardık. Ücret de alırdık. Ücret asgari ücretim 1/3 ü idi.

Haftalığımız bir çeyrek altın ederdi. Ayda 4 çeyrek, demekki asgari ücretli o zaman 12 çeyrek alabiliyormuş :) 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ersen şahin yazdı:

Evet okumak kültürel olarak gerekli ve lazım  fakat üniversite okumuş bir genci bir sanayide çalıştıramazsınız bir, bir fabrikada masabaşı olmazsa çalıştıramazsınız 

Usta dediğimiz adamlar geçmiş dönemin adamları. İyi para alırsa çalışır herkes heryerde. Çalışmak ayıp değil. 

Metin Uzunoğlu yazdı:

ilk iki cümlenize katılıyorum ama son cümlenize katılmıyorum. Masa başında iş verdiğiniz Teknik lise veya MYO mezunu kişilerin yaptığı işi yapamayan Fakülte mezunlarının olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Mesleki eğitim sistemi sistemi bir bütün olarak ele alınmalı ve yüksek öğretim kurumları ile birlikte yeniden organize edilmelidir. Herkes üniversite hatta lise mezunu olmak zorunda değil. Bu durum çok emek, zaman ve en önemlisi insan kaybı. 

Herkes üniversite (2/4yıl) okumak zorunda.. gelişmişlik nedir biz ne istiyoruz toplumdan beklenti nedir bir düşünelim.

Ee ne oldu myo mezununun başı göğe mi erdi yahut 4 yıllık mahçup mu oldu? Herkes herşeyi bilmez kişi kişiden iyi kötü olabilir. Üzülecek birşey yok. Ben kaynak yapabilirim ama üniversitede öğrenmemiz gerekmiyor. Yapmayan hoca üzülecek diye birşey yok o kaynakçının işi mühendisin değil. Kaynakçı da hesap yapamıyor keser sapı ile demir kesiyor

myo artmalı ama teknik lise değil. Ayrıca anadolusu teknik lisesi imamhatipi kapatılıp hepsi düz lise olmalı

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Ben Meslege Elektriğe 10 yaşında yaz tatillerinde çıraklıkla başladım sevdim Meslek Lisesini istedim kazandım devam ettim.

O dönemler okullarda Hocaların iş yerlerindr Ustaların yaklaşımları malum.Ne öğrendiysem Çıraklıkta öğrendim.Teknik eleman okulda teoriyi alır ama sahada yetişir öğrenir tabi sever ve isterse.Hayatımda yaptığım en büyük hata yanlış Myo tercihi oldu nasıl yazdım onu bile bilmiyorum.Bana 13 yıla maloldu .O dönemlerde Myonlar la Meslek Liseleri arasında pek bir fark yoktu.

Şu an Teknik Personel yetişmiyor ara eleman sıkıntısı git gide artıyor bize gelenlere bakıyorum bazen çok donanımlı arkadaşlarada denk geliyorum çok kötülerinede.

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Çıraklık köleliktir. Herkes lise okuyacak. Muslukçu olacaksa felsefe okusun tarih okusun muslukçu olsun

Çıraklıkla yürümeyecek bir döneme girdik arkadaşlar bu basmakalıp yaklaşımı unutun. Geçti o dönem. 2 senelik okullar iyi olur myo. 

Hocam çıraklık adam olmayan birinin yanında köleliktir haklısınız 18 yaş altı berbat koşullarda çalıştık ama çok şey öğrendik.

Ben 16 yaşındayken Antik Yunan Mitolojisinide Fakir Baykurtuda Ömer Seyfettinide okuyordum.

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

4 senelik tarih mi okudun?

Okusun dediğim okul.

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Mehmet Göktürk yazdı:

4 senelik tarih mi okudun?

Okusun dediğim okul.

Bana soruyorsanız Arkeolojiyi çok istedim cok uğraştım olmadı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Aytac Sakal yazdı:

Bana soruyorsanız Arkeolojiyi çok istedim cok uğraştım olmadı.

Yani evet. Yunan mitolojisi okudum deyince o okumanın kitap okuma anlamında olmadığını belirtmek istedim. Amerikada özbekistandan gelen bir pompacı işçi vardı tanıdığım. 4 yıl sihirbazlık okumuş bi sürü numara yapardı benzin istasyonunda. 

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Mehmet Göktürk yazdı:

Yani evet. Yunan mitolojisi okudum deyince o okumanın kitap okuma anlamında olmadığını belirtmek istedim. Amerikada özbekistandan gelen bir pompacı işçi vardı tanıdığım. 4 yıl sihirbazlık okumuş bi sürü numara yapardı benzin istasyonunda. 

Hocan Yunan Mitolojisini okumak için Tarihçimi olmak gerekiyor onu pek anlamadım.Tarih benim ilgi alanım.

Mitolojiyi okumak istememin nedeni Homerosun İlyadasını merak etmemdi.Truvanın dünyaya etkileri Schliemann ve kayıplarımız okumak istedim.

Yorum bağlantısı
Ersen şahin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Yanlış anlaşılmasın ben okumaya karşı bir insan değilim  fakat meslek üzerine okunan üniversitelerden mezun olan çocuklarımız  mesleği hakkında birkaç teoriden başka bişey bilmiyor 

İkincisi ise kızım 4 yıl PDR bölümü okudu başarı belgesiyle mezun oldu şu an özel bir kurumda özel çocuklara eğitmenlik yapıyor aldığı asgari ücret onca yılın onca çabanın karşılığı bu olmamalı . Şu anda üniversiteye gittiği için pişman " keşke güzellik merkezinde çalışsaydım o işleri öğrenseydim " diyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Oralarda da asgari ücretle çalışıyorlar. Demek ki sorun ücret dengesinde.

okumak demek kitap okumak demek değil o cümlemde Aytaç. Cümlenin gelişinden anlayabilirsin. İşletme okuyabilir dediğimizde bir bakkalın işletme kitabı yahut das kapital okumasından bahsetmiyoruz genellikle.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

geçen vaktim bol öyle izliyorum bir inşaat başladı, 1 hafta deli gibi zeminde  çalıştılar boş boş ne gereği var dedim, düz çamur gibi zemine dök sıcak asfaltı mis gibi çıksın pırıl pırıl 

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Ersen şahin yazdı:

Çalışır, mecbur çalışacak. Kuzenim otomotiv mezunu sanayide tamirci, dün evi boyattım boyacı oğluyla geldi çocuk bilgisayar programcılığı öğrencisi.

Evin orada kahve var, kahvecinin oğlu babasının yanında garsonluk yapıyor makine mühendisi. Apartmanın kanalizasyonunu onarttığımız firmanın sahibi oğluyla geldi çocuk makine mühendisi. Ustalık devri bitiyor artık çoğunun aklı geride kalmış, konuşunca 40 yıldır biz böyle yapıyoruz diyorlar. 40 yıldır yanlış yapmışsın deyince kavga çıkıyor.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Okusun dediğim oku

Mehmet Göktürk yazdı:

Yani evet. Yunan mitolojisi okudum deyince o okumanın kitap okuma anlamında olmadığını belirtmek istedim

Mehmet Göktürk yazdı:

okumak demek kitap okumak demek değil o cümlemde Aytaç. Cümlenin gelişinden anlayabilirsin

Hocam demek istediğinizi şimdi anladım.Benim odağım Farklı Noktaya kaydığı için kaçırmışım.

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

evden avantaya alışmış gence devlet te avanta verecekmiş ne güzel.

zaten disiplin veremediğin kişiyi daha fazla nasıl şımartırım kafası.
gençler mevcut mesaili vb. çalışma hayatını kölelik olarak görüyor, bunun düzeltilmesi de artık mümkün değil.
kimler başardıysa eseriyle gurur duyabilir.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Benim dikkatimi şu miktar çekti okul okuyan işsiz gence 19.000 TL verilecek. Ama emekli insan ev geçindiiyor bakmak yükümlü olduğu insanlar var. Bu insanlara 16.000 TL emekli maaşı bağlanıyor.

Neden gençlere daha yüksek bir para veriliyor. Muhtemelen pek çoğunun ödemesi gereken elektrik su bilimum faturaya ödeme yapmıyorlar. Bence burada büyük bir saçmalık var

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Darbaz yazdı:

Benim dikkatimi şu miktar çekti okul okuyan işsiz gence 19.000 TL verilecek. Ama emekli insan ev geçindiiyor bakmak yükümlü olduğu insanlar var. Bu insanlara 16.000 TL emekli maaşı bağlanıyor.

Neden gençlere daha yüksek bir para veriliyor. Muhtemelen pek çoğunun ödemesi gereken elektrik su bilimum faturaya ödeme yapmıyorlar. Bence burada büyük bir saçmalık var

anlamadığın konu emekliye verilen para ondan kesilen (ve güya işletilmiş büyütülmüş) para. gence verilen ise burs. farklı yani karşılaştırılamaz. 

Aslında kimse kimseye para "vermiyor".  Toplanan vergilerin nasıl kullanılacağına karar vermiş oluyoruz. Sürekli öğlenleri kebap yiyen sabit gelirli bir ailenin geleceği karanlıktır. 

Muhtemelen gençleri mevcut parti kaybediyor ise bu mekanizmayı gençleri konsolide edip bağlamak için kullanmayı düşünmüş de olabilirler ama o yönden işe yaramaz. Genç demek akılsız demek değil. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Mehmet Göktürk yazdı:

Muhtemelen gençleri mevcut parti kaybediyor ise bu mekanizmayı gençleri konsolide edip bağlamak için kullanmayı düşünmüş de olabilirler ama o yönden işe yaramaz. Genç demek akılsız demek değil. 

X kuşağı tam bir dilenci. Y kuşağı da avantacı. Z kuşağı biraz farklı düşünüyor bence de yemez bu durumu artık bilgiye ve buna bağlı yorumlamaya kolay ulaşabiliyorlar. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Hüseyin Sönmez yazdı:

X kuşağı tam bir dilenci. Y kuşağı da avantacı. Z kuşağı biraz farklı düşünüyor bence de yemez bu durumu artık bilgiye ve buna bağlı yorumlamaya kolay ulaşabiliyorlar. 

Z de mirasyedi olacak :)  

• Mutlu 2
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...