Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Sistem devreye alınalı 5 ay kadar olmasına rağmen, hala sorular veya sorunlar devam etmekte. Uzun uzun sistem şöyle çalışıyor böyle oluyor diye yazmaya gerek duymadım. Sorusu olan kafasına takılanlar var ise soruları buradan yazabilirsiniz. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Ocak Paylaş 8 Ocak sisteme online kayıt oldum ama fazla araç kullanmadığım gider yazmadığım için cihazı taktırmadım. Arabayı da satma niyeti vardı ama kayboldu gibi. Hala taktırabilir miyim? Yahut taktırmalı mıyım. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Yazar Paylaş 8 Ocak Mehmet Göktürk yazdı: sisteme online kayıt oldum ama fazla araç kullanmadığım gider yazmadığım için cihazı taktırmadım. Arabayı da satma niyeti vardı ama kayboldu gibi. Hala taktırabilir miyim? Yahut taktırmalı mıyım. Yakıt fişini gider olarak kullanmak istiyorsan taktırmak zorundasın hocam. Araç satışı buna engel değil, araç satıldığında taktırdığın utts iptal olacak. Yeni alacağın araca yeni utts cihazı taktıracaksın ve gider yazmaya devam edeceksin. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Özel araç için gerekli değil diye söylenmişti. Şirket ya da esnaf aracı değilse gerekli midir? Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Yakıt fişini gider olarak kullanmak istiyorsan taktırmak zorundasın hocam. Araç satışı buna engel değil, araç satıldığında taktırdığın utts iptal olacak. Yeni alacağın araca yeni utts cihazı taktıracaksın ve gider yazmaya devam edeceksin. gider göstermek istemiyor isem taktırmak zorunda mıyım? H.Cenk Bayrakçı yazdı: Özel araç için gerekli değil diye söylenmişti. Şirket ya da esnaf aracı değilse gerekli midir? hocam teknokent şirketi var ya zorla bizlere kurdurdukları. girişimci üniversite. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Mehmet Göktürk yazdı: hocam teknokent şirketi var ya zorla bizlere kurdurdukları. girişimci üniversite. Ha evet onu düşünmedim. Haklısınız hocam. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Yazar Paylaş 8 Ocak Mehmet Göktürk yazdı: gider göstermek istemiyor isem taktırmak zorunda mıyım? Hayır, gider gösterilmeyecekse cihaz taktırmaya gerek yok. Sadece araç kiralama şirketleri ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin, taktırmaları zorunlu. H.Cenk Bayrakçı yazdı: Özel araç için gerekli değil diye söylenmişti. Şirket ya da esnaf aracı değilse gerekli midir? Bireysel araçlar utts kapsamı dışı. Vergi mükellefi olan ve araçlarının yakıt giderlerini defterlerine yazmak isteyen her tüzel veya gerçek kişi utts taktırmak zorunda. 2 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Mehmet Göktürk yazdı: gider göstermek istemiyor isem taktırmak zorunda mıyım? Şirket üstünüyse araç evet, taktırmak zorundasınız. Gider gösterilsin, gösterilmesin, akaryakıt olduğu sürece takılmak zorunda. Hasan Karabekiroglu yazdı: Vergi mükellefi olan ve araçlarının yakıt giderlerini defterlerine yazmak isteyen her tüzel veya gerçek kişi utts taktırmak zorunda. Abi kanun değişti, yanlışın olmalı. UTTS mutlaka takılmak zorunda şirket (Aş, LTD ve ticari firmalara, bireyseller kapsam dışında tutulabiliyor) araçlarına. https://www.utts.gov.tr/ Sıkça Sorulan Sorular 1. maddesinde açıklanıyor. Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Bireysel araçlar utts kapsamı dışı. Şimdilik Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Sani orası gri. gider gösterdiği varsayımı ile konuşuyor kanun. Mehmet Göktürk yazdı: Sani orası gri. gider gösterdiği varsayımı ile konuşuyor kanun. ben aracı tutuyorum belki depoda?? 1 Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Yazar Paylaş 8 Ocak Sani Gerşon yazdı: Şirket üstünüyse araç evet, taktırmak zorundasınız. Gider gösterilsin, gösterilmesin, akaryakıt olduğu sürece takılmak zorunda. Abi kanun değişti, yanlışın olmalı. UTTS mutlaka takılmak zorunda şirket (Aş, LTD ve ticari firmalara, bireyseller kapsam dışında tutulabiliyor) araçlarına. https://www.utts.gov.tr/ Sıkça Sorulan Sorular 1. maddesinde açıklanıyor. Kiralama ve ticari amaç ile kullanan ve gider kullanmak isteyenler tamam taktırmak zorundalar. Fakat araç şirket adına olup iş için kullanılmıyor olabilir. Hocamın araç da bu kapsamda değerlendirilebilir. Burada bir karmaşa var UTTS ile TTS birbirinden ayırt edilemiyor. TTS yani taşıt tanıma sistemi utts den evvel şirket araçlarında kullanılan istasyonlardan otomatik yakıt almayı sağlayan ve her dağıtıcı firmanın kendine ait olan bir sistemdi. UTTS çıktıktan sonra TTS ile UTTS sistemi birleşti. Dağıtım firmaları kendi TTS sisemlerini UTTS ye entegre ettiler. Eğer araç şirket adına ise ve automatic veya taşıt tanıma sistemine dahil ise mecburen TTB (Taşıt Tanıma Birimi) yani utts cihazı aracına taktırmak zorunda. Ruhsat kaydı tüzel veya gerçek kişi olması o aracın illa bütün giderlerinin vergiye indirim konusu yapılacağı anlamına gelmiyor. Mehmet Göktürk yazdı: Sani orası gri. gider gösterdiği varsayımı ile konuşuyor kanun. ben aracı tutuyorum belki depoda?? Aracı ticari mal olarak almışda olabilirsin. UTTS taktırmak zorunda değilsin Alptuğ Özcan yazdı: Şimdilik Teknik olarak faydalı bir sistem. 1 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Yine klasik arap saçı gibi karışık işer. Yok binek, yok ticari, binek olanın bilmem % kaçı. Almadım almayacağım. Yakıt alıp gider göstereceğime hiç almayıp yürüyerek gidiyorum Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Yazar Paylaş 8 Ocak Nihat Palolu yazdı: Yine klasik arap saçı gibi karışık işer. Yok binek, yok ticari, binek olanın bilmem % kaçı. Almadım almayacağım. Yakıt alıp gider göstereceğime hiç almayıp yürüyerek gidiyorum Devletin çoğu şeyini eleştirmekle birlikte bu akaryakıt fişinin gider olarak kullanılması konusunda hak veriyorum. Çünkü çok suistimal edilen bir konuydu ve önlem alınması gerekiyordu. Ha eksikleri yok mu hala var. Ahlaki bir mesele aslında. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Kiralama ve ticari amaç ile kullanan ve gider kullanmak isteyenler tamam taktırmak zorundalar. Fakat araç şirket adına olup iş için kullanılmıyor olabilir. Hocamın araç da bu kapsamda değerlendirilebilir. Abi UTTS'ye telefon ederek sormuştum. Son kanun değişikliği ile şirkete kayıtlı olan tüm akaryakıtlı araçlar olmak zorunda. "Vergi gider göstermek istemiyoruz" dedim, "farketmez, almak zorundasınız" demişlerdi. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 8 Ocak Yazar Paylaş 8 Ocak Sani Gerşon yazdı: Abi UTTS'ye telefon ederek sormuştum. Son kanun değişikliği ile şirkete kayıtlı olan tüm akaryakıtlı araçlar olmak zorunda. "Vergi gider göstermek istemiyoruz" dedim, "farketmez, almak zorundasınız" demişlerdi. Yine bu UTTS konusuydu. Geçenlerde bir fatura kesme usulü konusunda anlayamadığımız bir alan vardı. @Mehmet Ozyurek @Kemal Korkmaz abilerimle istişare ettik işin içinden çıkamadık. Maliye ye gittim durumu 8. memura filan izah ettim hala bir sonuç çıkaramadık ve genel esaslara göre yapmaya karar verdik. 1 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Devletin çoğu şeyini eleştirmekle birlikte bu akaryakıt fişinin gider olarak kullanılması konusunda hak veriyorum. Çünkü çok suistimal edilen bir konuydu ve önlem alınması gerekiyordu. Ha eksikleri yok mu hala var. Ahlaki bir mesele aslında. Pompacı plakaya bakıp fiş kesmiyor mu? Ne yapıyorlar başka plakaya mı kestiriyorlar? Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Devletin çoğu şeyini eleştirmekle birlikte bu akaryakıt fişinin gider olarak kullanılması konusunda hak veriyorum. Çünkü çok suistimal edilen bir konuydu ve önlem alınması gerekiyordu. Ha eksikleri yok mu hala var. Ahlaki bir mesele aslında. Depodan aktarırsın? Nihat Palolu yazdı: Pompacı plakaya bakıp fiş kesmiyor mu? Ne yapıyorlar başka plakaya mı kestiriyorlar? Tabi başka plakaya yahut biriktirip fatura. Aslında büyük inşaat firmaları harfiyat vs oralarda ne gittiği yakıldığı meçhul idi hala bence meçhuldur. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Ben hep pompacıya yanaşıp, “utts benzin Full” diyorum. Başka bir bilgim yok. Yorum bağlantısı
Murat Sahın 8 Ocak Paylaş 8 Ocak Hasan Karabekiroglu yazdı: Kiralama ve ticari amaç ile kullanan ve gider kullanmak isteyenler tamam taktırmak zorundalar. Fakat araç şirket adına olup iş için kullanılmıyor olabilir. Hocamın araç da bu kapsamda değerlendirilebilir. Burada bir karmaşa var UTTS ile TTS birbirinden ayırt edilemiyor. TTS yani taşıt tanıma sistemi utts den evvel şirket araçlarında kullanılan istasyonlardan otomatik yakıt almayı sağlayan ve her dağıtıcı firmanın kendine ait olan bir sistemdi. UTTS çıktıktan sonra TTS ile UTTS sistemi birleşti. Dağıtım firmaları kendi TTS sisemlerini UTTS ye entegre ettiler. Eğer araç şirket adına ise ve automatic veya taşıt tanıma sistemine dahil ise mecburen TTB (Taşıt Tanıma Birimi) yani utts cihazı aracına taktırmak zorunda. Ruhsat kaydı tüzel veya gerçek kişi olması o aracın illa bütün giderlerinin vergiye indirim konusu yapılacağı anlamına gelmiyor. Aracı ticari mal olarak almışda olabilirsin. UTTS taktırmak zorunda değilsin Teknik olarak faydalı bir sistem. Benim aracımın ruhsatı benim üzerime, ama yakıtını şirket karşılıyor. TTS kartı var plakama tanımlı. OPET istasyonlarında kartı veriyorum TTS den doluyor. Şirkete fatura ediliyor. Bu durumda? Nihat Palolu yazdı: Pompacı plakaya bakıp fiş kesmiyor mu? Ne yapıyorlar başka plakaya mı kestiriyorlar? Evet, hatta satıyorlar. Misalen mahalledeki istasyona gidip dolsun dediğimde fiş lazım mı diye soruyor. Hayır dersem x firmasının y plakalı aracına veriyor yakıtı sistemsel olarak, yani yakıtı ben alıyorum ama fişte başka plaka yazıyor. Sonra pompacı bu fişleri firmaya satıyor. Yani böyle oluyordu. 1 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 8 Ocak Paylaş 8 Ocak İstasyonun cihazlarının 2 si bozulmuş servise 16000 bin yatırdık gelip bakacaklarmış halen anlayamadığımız bir çok sorun var.. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 9 Ocak Yazar Paylaş 9 Ocak Nihat Palolu yazdı: Pompacı plakaya bakıp fiş kesmiyor mu? Ne yapıyorlar başka plakaya mı kestiriyorlar? Aynen böyle. Misal. Araç şirket adına kayıtlı değil, istasyondan akaryakıt alırken şirket adına kayıtlı öbür plaka giriş yapılıyor. Aslında şirketle alakası olmayan bir alış işlemi şirkete fatura edilip gider olarak yazılabiliyor. Nihat Palolu yazdı: Yine klasik arap saçı gibi karışık işer. Yok binek, yok ticari, binek olanın bilmem % kaçı. Almadım almayacağım. Yakıt alıp gider göstereceğime hiç almayıp yürüyerek gidiyorum Araç şirket adına kayıtlı, hatta utts bile takılı ama hiç bir şekilde şirketin işleri için kullanılmıyor. Patronun oğlu kızı veya bir yakını Antalya sahillerinde geziyor diyelim. Devlet burada bunun tespitini ve önlemini yapamadığı için basit bir formül geliştirdi. Dedi ki... Otomobil ve bazı panelvan araçlar ne kadar akaryakıt alırsa alsın bunun %30 unu kabul etmiyorum %70 ini gider yazabilirsin dedi. Murat Sahın yazdı: Benim aracımın ruhsatı benim üzerime, ama yakıtını şirket karşılıyor. TTS kartı var plakama tanımlı. OPET istasyonlarında kartı veriyorum TTS den doluyor. Şirkete fatura ediliyor. Bu durumda? TTS kartı bir filo yönetim sistemidir. Muhtemelen size verilen kartta bir limit vardır. Şirketiniz akaryakıtı toptan alıp o kart sayesinde sizin araçlarınıza istasyonlar vasıtası ile dağıtım yapar. Bu durum utts yi ilgilendirmez. İstasyon yakıtı tts kartı ile size verir, faturasını dağıtıcıya keser, dağıtıcı da faturayı şirketinize keser. Bir nevi sizin aracınız kiralık konumundadır. Toptan alımlar utts konusu değil. Utts perakende alışlarda plakaların takibini yapmak için geliştirilmiş bir sistem. 2 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 9 Ocak Paylaş 9 Ocak Bunun ile uğraşmak yerine şirket arçalarını kısılasalardı daha iyiydi. Örneğin akşam veya hafta sonu şirket aracı kullanılırsa buradan gelecek kdv vb indirimler direkt yansıtma gibi. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Ocak Paylaş 9 Ocak Şirket aracı sigortasını çarpı iki yap ve maaş alternatifi araç vermeyi engelle. Bitti. Bir de indirime konu olabilecek şirket araçları en az yüzde 50 yerlinolacsk felan filan 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez 9 Ocak Paylaş 9 Ocak Mehmet Göktürk yazdı: Şirket aracı sigortasını çarpı iki yap ve maaş alternatifi araç vermeyi engelle. Bitti. Bir de indirime konu olabilecek şirket araçları en az yüzde 50 yerlinolacsk felan filan Şirket aracının özel işler için kullanımı engellense İstanbul'da trafik sorunu biter. Adam şirket aracı ile hafta sonu gezmeye gidiyor. Ama devlete verdikleri beyan 'biz bu arbayı iş yapmak için kullanacağız bu yüzden bize vergi indirimi ver' şeklinde. Bu durumda milletin enayisi yine normal vatandaş oluyor. Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu 9 Ocak Yazar Paylaş 9 Ocak Hüseyin Sönmez yazdı: Bunun ile uğraşmak yerine şirket arçalarını kısılasalardı daha iyiydi. Örneğin akşam veya hafta sonu şirket aracı kullanılırsa buradan gelecek kdv vb indirimler direkt yansıtma gibi. Mehmet Göktürk yazdı: Şirket aracı sigortasını çarpı iki yap ve maaş alternatifi araç vermeyi engelle. Bitti. Bir de indirime konu olabilecek şirket araçları en az yüzde 50 yerlinolacsk felan filan Hüseyin Sönmez yazdı: Şirket aracının özel işler için kullanımı engellense İstanbul'da trafik sorunu biter. Adam şirket aracı ile hafta sonu gezmeye gidiyor. Ama devlete verdikleri beyan 'biz bu arbayı iş yapmak için kullanacağız bu yüzden bize vergi indirimi ver' şeklinde. Bu durumda milletin enayisi yine normal vatandaş oluyor. Şirket aracı kavramı baya geniş. Kısıtlama önlem alma ile bu sorunlara çare bulunamaz. Çünkü sana göre uygun olan zaman başkası için iş zamanı anlamına gelebilir veya acil durumlar çıkabilir bir kaza ve hasta durumu olduğunda ortada sadece şirket aracı varken gidemem diyemezsin. Ahlaki ve etik değerler ön planda olmalı, yoksa "şirket aracı kullanımı" her halükarda suistimale elverişli alan. Ayrıca.. Ahlaki ve etik kurallar iki taraf içinde olmalı, bir aracı alırken ticariye, ötv şu bireysele şu dediğin zaman ortaya alterntaif kullanım yöntemleri çıkabilir. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts