İçeriğe Yönlendir

Artık Türkiye'de 2. El Otomobil Satışının Yasaklanması Gerektiğini Düşünüyorum

Arif Demirel

Recommended Posts

Arif Demirel

Malum günümüzde artık motor bloğunda çatlak bile olsa katkı maddeleriyle gizlenebiliyor. Heleki sandık motor yetkili serviste atsanız zaten sıfır arabanın yarı fiyatı. Sanayide attırsanız bozulunca mahkemeye bile verseniz mahkeme uzun sürdüğünden TL değer kaybı nedeniyle paranızın 2/3 ü boşa gidiyor. Şu ortamda 2. el satışı yasaklansa en azından ülke ekonomisine gelen zarardan kurtulsak her sene 10 tane otomobil fabrikası açılır 2. el fiyatına sıfır otomobil bile satılabilir. Bkz İran'da birçok otomobil fabrikası var adamlar ambargoya rağmen kendileri birçok otomobili çok ucuza üretiyorlar. Hatta bir dönem samand markası ile Türkiyede Çinden daha ucuza otomobil satmışlardı. Otomobiller de çok kaliteli çıkmıştı 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ekspertiz yapan raporundan, satan sattığı maldan mesul olursa sorun kalmaz. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Yasağa gerek yok ki; 2.el almayın , öyle bir problem yaşamazsınız. 

:)

• Beğen 2
  • Teşekkür 3
  • Mutlu 10
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık

Durumu olmayanda taş yesin

• Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir

Sorunun çözümü 2. el satışlarının yasaklanması olamaz. 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Sıfır arabalar ülkemizde pahalı,ikinci el araçlar daha da pahalı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Öyle olmaz, sıfırın da iyisi var kötüsü var, boyalı değişenli çıkanı var. Otomobili tümden yasaklar kağnıya binersek hiç sorun kalmaz. Hem trafik kazası, trafik sıkışıklığı falan da yaşanmaz bu durumda. 

Mülk edinmeyi yasaklarsak hırsızlık da olmaz mesela. Restoran işini yasaklarsak kimse zehirlenmez, madenciliği yasaklarsak kimse göçük altında kalmaz. Bina yapımını yasaklarsak herkes çadırda yaşar, depremde can kaybı mal kaybı yaşanmaz. Taş devrine döneriz bu mantıkla.

Bütün dünyada ikinci el araç alınır satılır. Gidin bir hukuk ülkesinde aldatmaca sağlayan katkılar ile bir aracı ayıbını gizleyerek satın bakalım ne oluyor...

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Üçkağıtçılığı yasaklasak?

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Evren Erakçora yazdı:

Sıfır arabalar ülkemizde pahalı,ikinci el araçlar daha da pahalı. 

Abi her yerinde pancara ekilen, neredeyse her şehrinde şeker fabrikası var olan memlekette millete şeker arattılar ya zamanında. Kafa aynı kafa işte. Aynı fırsatçı zihniyet. Geçen bir arkadaş için sıfıra yakın araba bakıyoruz malum siteden, merak edip baktım, bayide daha ucuzdu :D 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Birde 20-25 yaşında düzgün araçlarda boya sorup zaten ucuz olan aracı öldüm fiyatına almaya çalışanlarada 2. El araç satılması yasaklansın. 

Yorum bağlantısı
Ersen şahin

İkinci eli yasakladığın anda sıfır fiyatları beşe katlar o zaman naapcaz

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Aliexpress yasaklansın. galata köprüsünde limon sıkma aleti almak istiyorum. 

image.png.bc7e7badf7fdb59a01bb5dddb2a63a5f.png

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Ersen şahin yazdı:

İkinci eli yasakladığın anda sıfır fiyatları beşe katlar o zaman naapcaz

O da yasaklansın:)

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Aliexpress yasaklansın.

bakış açısına bağlı hocam. 1 avroluk bir baskılı kart getirene 350 avrodan başlayan gümrük işlemi faturası çıkarınca yasak yok serbest denebilir veya mesela mtv yi 2 defa alınca istatistikte enflasyon hesabını etkilemez mesela...

Arif Demirel yazdı:

günümüzde artık motor bloğunda çatlak bile olsa katkı maddeleriyle gizlenebiliyor.

o katkılar 1970 te de vardı yeni bir şey değil. 

Arif Demirel yazdı:

ülke ekonomisine gelen zarardan kurtulsak her sene 10 tane otomobil fabrikası açılır

açılabilir ancak bu ucuz satılacağı anlamına gelmez, hesap kitaba da gerek yok, içinde yaşıyoruz, TOGG Almanya da buradan daha ucuza satılıyor. 

Arif Demirel yazdı:

Hatta bir dönem samand markası ile Türkiyede Çinden daha ucuza otomobil satmışlardı.

samand iran üretimidir, bizdeki tofaş gibi onlar da peugeot dan know how alıp üretim yapmıştı

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tamer Olcay Çiçek

Sıfır araç alıp marka ya da bayii ile mahkemelik olan bir ton insan da var o zaman sıfır araç satışı da yasaklanmalı

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

2. Eli kurumsal firmadan alırsanız nispeten daha güvenli alışveriş imkanı doğuyor.

Ben aracımı satarkende Expertiz yaptırıyorum hiç bir problem yaşamadım.Kimse ile bu konuda yüz göz olmak istemem 2 kuruş için Dolandırıcı konumuna düşmek istemem.

Kötü niyetli inssnlar satıcılar başka sektörlerde yada yerlerdede var ve hep olacak Pazarlarda yapılanları izliyoruz.Yapılacak şey bu tip hileli yollara başvuranlara yaptırımları arttırmak.Bana göre Exper işindede sorun var.Sen iyi bir para verip bi işi yapan -Uzman- Firmaya gidiyorsun kapidan çıkınca 1 saat sonra sorumluluk almam diyor asıl geliştirilmesi gereken nokta bu.Ben uzman yada kaporta motor ustası değilimki nerede sorun var sen bulacaksın mesuliyetide alacaksın.

Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Sıfırlar düzgün mü satılıyor sanıyorsunuz. 

O zaman 2.el hiçbir şey satılmasın.

Ekonomi de dönmesin.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yeni almak isteyince eskiyi ne yapacağız. 
Çöpe atma kültürü yok bizde. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zeki Ağaçgözgü
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yeni almak isteyince eskiyi ne yapacağız. 
Çöpe atma kültürü yok bizde. 

Evet konunun en önemli noktası burası."Kör atın kör alıcısı olur" mantığıyla her mala alıcı bulunabiliyor.2.elde yaş sınırı yükseltilmeli.Yaşı geçenler hurda olarak en kısa sürede değerlendirilmeli.2.el alışverişlerde çok küçük miktarlar için pazarlık yapılıyor.Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar tespit edilip araç sahibi olmalarında yardımcı olunmalı.İlk aracım olan 1974 mdel Murat 124 ü ancak 1990 yılında ne zorluklarla alabilmiştim.Murat 124 ler,Reno 12 ler,ŞahinlerKartallar,Serçeler hala trafikteler.Araçlardada emeklilik yaşı olmalı ve hurda olarak geri dönüşümü yapılmalı.Sokaklarda,arsalarda,sanayi köşelerinde hurda yığınları oluşmamalı.Raf ömrü geçmiş gıdalar imha edildiği gibi hurdaya çıkmış araçlar da geri dönüşüme gönderilmeli.Evet çöpe atma kültürümüz maalesef yok.İhtiyacı olanı sahiplendirmeye yardımcı olmaya da alışmamız lazım.Empati ve özveri şart.

Yorum bağlantısı
Zeki Ağaçgözgü
Zeki Ağaçgözgü yazdı:

Evet konunun en önemli noktası burası."Kör atın kör alıcısı olur" mantığıyla her mala alıcı bulunabiliyor.2.elde yaş sınırı yükseltilmeli.Yaşı geçenler hurda olarak en kısa sürede değerlendirilmeli.2.el alışverişlerde çok küçük miktarlar için pazarlık yapılıyor.Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar tespit edilip araç sahibi olmalarında yardımcı olunmalı.İlk aracım olan 1974 mdel Murat 124 ü ancak 1990 yılında ne zorluklarla alabilmiştim.Murat 124 ler,Reno 12 ler,ŞahinlerKartallar,Serçeler hala trafikteler.Araçlardada emeklilik yaşı olmalı ve hurda olarak geri dönüşümü yapılmalı.Sokaklarda,arsalarda,sanayi köşelerinde hurda yığınları oluşmamalı.Raf ömrü geçmiş gıdalar imha edildiği gibi hurdaya çıkmış araçlar da geri dönüşüme gönderilmeli.Evet çöpe atma kültürümüz maalesef yok.İhtiyacı olanı sahiplendirmeye yardımcı olmaya da alışmamız lazım.Empati ve özveri şart.

Eski araçlarımızı ne yapacağız konusu hepimizin içine düştüğü bir kısır döngüdür.

Bugün biz trafikteki eski araçlardan şikayet ediyoruz ama çok lazımmış gibi üretilen TOGG larda torunlarımız ehliyet alıp araç sürecekleri zaman eskimiş olacaklar ve hurdaya çıkarılmaları gerekecek.Bu işin sonu yok.Hayırlısı olsun.İyi seyirler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

sürdürülebilirlik diye yetkililer gek gek konuşuyorlar. o zaman eski araçlara bakımı ve ruhsatı kolaylaştıracaklar. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Çok şey yazdım, her yazdığımı tekrar tekrar sildim. 

Sadece yasaklansın demek hangi sorunun çözümü?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Yasaklanmasına gerek yok. Otomobil üzerindeki vergi kalksın. Bugünkü şartlarda orta sınıf bir aracı 500 bin, biraz üst segment aracı 700 bin tl alabilsek dogal olarak ülkenin çoğu 2. El araç almak zorunda kalmaz ve aracında büyük masraf çıkan direk hurdaya verip yeni 0 araç alır. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Herkes sıfır alsın. sonra servislere gebe kalınca

İşin şakası diyelim bu da kizmaca olmasın.

Türkiye de ahlâkî çöküş var.  Temiz kalan insanlar bile temiz değil artık. Yasakla bı yere varılmaz, iş artık ülkede bı yere varılmaz gibi ya neyse 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...