İçeriğe Yönlendir

Yapay Zeka

İbrahim Aslıoğlu

Recommended Posts

İbrahim Aslıoğlu

Merhaba arkadaşlar, sorumlu olduğum 600 civarında öğrenci var. Bu öğrencilerin gelişimlerini takip etmek için her ay sınav yapıyoruz. İstiyorum ki bu sınavları yükleyeyim. Bir öğrencinin adını ya da numarasını yazınca o öğrencinin bana durumunu anlatsın. Örneğin ilk sınavdaki matematik dersindeki durumunun  nerelere gittiğini, hangi konularda yanlışının olduğu gibi. Bunun için Gemini, Copilot, Chatgpt denedim olmadı. Copilot ve gemini ilk yüklediğimde fena değillerdi, ama yine de öğrencileri karıştırıyorlar, okulun en iyi sınıfını en kötü diyorlar. Bir gün sonra olaya hakim değiller. Hatta bir öğrencinin adını sordum, bana Giresun Üniversitesinde görevli bir öğretim görevlisinden bahsettiler. Velhasıl analizlerimi yaptıracağım yapay zekaya ihtiyacım var. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Sınavlar nasıl? klasik mi? Test mi? "yükleyeyim" dediğiniz nedir? Ayrıca sınıfta anlattıklarınızın kaydı mı var? neye karşı kontrol edilecek?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Bizim okul eyotek diye bir yazılım kullanıyor. 
Öğrencinin tüm bilgileri girilebiliyor. Veli tarafında girdiği sınavlarda hangi konularda sıkıntısı var vs hepsi sorgulanıyor. Bir araştırın iserseniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bunu biz yapabiliriz. Proje olarak yapılması gerek. Katkıda bulunursanız bir öğrenci ile bitirme yaparız bu dönem. 

Ersen Tapan yazdı:

Öğrencinin tüm bilgileri girilebiliyor. Veli tarafında girdiği sınavlarda hangi konularda sıkıntısı var vs hepsi sorgulanıyor. Bir araştırın iserseniz.

yapay zeka LLM çıktısı mı bağlamışlar?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Mehmet Göktürk yazdı:

Bunu biz yapabiliriz. Proje olarak yapılması gerek. Katkıda bulunursanız bir öğrenci ile bitirme yaparız bu dönem. 

Hiçbir fikrim yok hocam . Biz işin Veli tarafındayız. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ersen Tapan yazdı:

Hiçbir fikrim yok hocam . Biz işin Veli tarafındayız. 

konuşarak mı chatbot gibi mi yani ordan anlaşılır. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Sınavlar nasıl? klasik mi? Test mi? "yükleyeyim" dediğiniz nedir? Ayrıca sınıfta anlattıklarınızın kaydı mı var? neye karşı kontrol edilecek?

bildiğimiz deneme sınavı. Türkçe, Fen Bilgisi, Matematik, Din Kültürü, İngilizce gibi derslerden yapılıyor. Sonuçlar bizde excel ve pdf formatında var. 600 öğrenci içinde bir öğrencinin durumunu tek tek izlemek haliyle zor. O yüzden  yardım istiyorum.

Ersen Tapan yazdı:

normal yazılım mı 

Mehmet Göktürk yazdı:

elimdeki sınavlar anlamındaysa olurum hocam, ama teknik bilgiye sahip değilim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bildiğimiz sınav ben bilmiyorum soruyorum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu

böyle 600 öğrencim var ve bu sınavdan senede 10 tane yaptığımızı düşünelim hocam, 95 numaralı öğrencinin daha önceki yaptığı sınavlar ve bu sınavdaki durumu hakkında bilgi verecek. Türkçe dersine çalışmalı çünkü bir yanlışı var, matematik dersinden daha önceki sınavlarda yanlış yapmasına rağmen bu sınavda hiç yanlış yapmamış ilerleme kaydetmiş gibi

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

peki hangi sorunun hangi konu olduğu veritabanında yazılı mı

Soru bazlı cevap kağıdı kaydı lazım. 

Bu bilgilere göre yuvarlak güzel birşey söyleyebiliriz. 

Hatta whatsapp yaparız veli whatsapptan sorar yahut sesli olarak telefon açıp sorar vs. 

Eğer soru bazlı bilgiler varsa o zaman daha gelişmiş işler yapılır. 

İnkilap tarihinde sakarya savaşında biraz zayıf gibi diyebiliriz. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

peki hangi sorunun hangi konu olduğu veritabanında yazılı mı

hayır sorular yok, sadece sonuçlar elimizde. söylemek istediğinizi yapanlar var. ciddi para karşılığında deneme sınavları yapıyorlar. Sorular ve cevaplar veritabanında mevcut. sonuçlar çıkınca öğrenciye göre kitapçık hazırlıyorlarmış, Türkçeden anlatım bozukluğundan çıkan soruları kaçırmışsın. sana anlatım bozukluğunu anlatan kitapçık hazırlıyorlarmış( Bu işleri yapan bi tanıdık bahsetmişti.)

Mehmet Göktürk yazdı:

Hatta whatsapp yaparız veli whatsapptan sorar yahut sesli olarak telefon açıp sorar vs.

imkansız hocam, milli eğitimde denemeler yasak. millet yapıyor mu yapıyor tabi. hani kurtla kuzunun suyumu bulandırma hikayesi vardır ya, onun gibi düşünelim. canı istediğinde yaptığınız sınavı delil göstererek sana ceza verebiliyor. bir okul ihbar sonucu soruşturma geçiriyor. sonuç ne olur bilemiyoruz.

Mehmet Göktürk yazdı:

Eğer soru bazlı bilgiler varsa o zaman daha gelişmiş işler yapılır. 

yukarıda anlattığım gibi müthiş olur ama şimdilik sorular elimize kitapçık halinde geliyor. mutlaka test merkezlerinde vardır sorular. 

Mehmet Göktürk yazdı:

İnkilap tarihinde sakarya savaşında biraz zayıf gibi diyebiliriz. 

Bursluluk sınavının liseler için soru dağılımına baktım tarih, coğrafya ile din kültürü vardı sosyal kısmında; inkılap tarihi yoktu. Biz öğrenmekten ziyade sonuç odaklı (o da skor odaklı) bi sürecin içindeyiz.

tarihinde İbrahim Aslıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bence özel yazılım gerekir buna. 
Dersanelerde güzel programlar var. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
İbrahim Aslıoğlu yazdı:

.

Bursluluk sınavının liseler için soru dağılımına baktım tarih, coğrafya ile din kültürü vardı sosyal kısmında; inkılap tarihi yoktu. Biz öğrenmekten ziyade sonuç odaklı (o da skor odaklı) bi sürecin içindeyiz.

örnek olarak inkilap dedim. hadis sorarız tamam. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu

Veri tabanına soruları ve cevapları yükleyeceğiz, öğrencinin cevap kağıdı okunacak. Hangi dersin hangi konularından eksiklerinin olduğunu bize verecek.( örneğin 28 numaralı İbrahim" in durumu dediğimizde). İkinci kez aynı işlemi yaptığımızda; aynı işlemlere ilaveten bir önceki sınava göre ilerleme ve gerileme gibi durum analizi de yapacak. Bu işlemi bir senede 8 10 kere tekrar edeceğiz. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Bence özel yazılım gerekir buna. 
Dersanelerde güzel programlar var. 

Tabi var onlarda, aynı zamanda eğitim koçu falan... PDR öğretmeni öğrencinin durumunu sınavlara göre analiz edip, senin şu konuda eksiğin var bunu özel bir öğretmenle gidermeliyiz gibi yönlendirmelerin saati 2000 lira. vallahi eğitim pahalı. biz istiyoruz ki senelik 140 bin lira dershaneye yetemeyenlere de azıcık faydamız olsun. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Tabi, 

Demek istediğim, dersanedeki programlar örnek alınıp bir şey yazılabilir.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu

Mehmet Ozyurek yazdı:

Tabi, 

Demek istediğim, dersanedeki programlar örnek alınıp bir şey yazılabilir.  

Bu konuda sayın hocam bir şeyler yapabilir diye düşünüyorum. Zonno usta gibi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
İbrahim Aslıoğlu yazdı:

Bu konuda sayın hocam bir şeyler yapabilir diye düşünüyorum. Zonno usta gibi

tabi biz vakıfız yaparız

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan
İbrahim Aslıoğlu yazdı:

Tabi var onlarda, aynı zamanda eğitim koçu falan... PDR öğretmeni öğrencinin durumunu sınavlara göre analiz edip, senin şu konuda eksiğin var bunu özel bir öğretmenle gidermeliyiz gibi yönlendirmelerin saati 2000 lira. vallahi eğitim pahalı. biz istiyoruz ki senelik 140 bin lira dershaneye yetemeyenlere de azıcık faydamız olsun. 

Peki burada yapay zekanın tam olarak rolü ne olacak. Yani elinizde sorular, bu soruların hangi derslere ve hangi konulara ait olduğu, doğru ve yanlış cevaplar gibi bilgiler varsa burada artık geriye sadece bir analiz sorgusu veya kodlaması kalıyor ki bunlar matematiksel olarak yapılabilir şeyler. Bu algoritmaların kodlanmasında yapay zekadan yardım alınabilir. Mesela öğrencinini o dersteki ortalaması, sınıf ortalaması, eksik olduğu konular, önde olduğu konular vb. gibi. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Mehmet Göktürk yazdı:

konuşarak mı chatbot gibi mi yani ordan anlaşılır. 

Yok hocam konuşma yada yazma yok. Tamamen ellerindeki datayı istatistik olarak bize sunuyor. Ama öğrencinin her bilgisi işleniyor. Verilen ödevler ve ne zamana kadar yapması gerekir , Yapıp yapmadığı , etüt vs katılıp katılmadığı gibi. 
Yapay zeka gibi değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Sadece notlar yetmez, notlar ile bir excel tablosundan ileri gidilemez.

Sorular ve cevap anahtarı eşleştirmesi yapmalı, hatta sorulara kategorilendirme yapılmalı. 

Misal matematikte öğrenci hangi tür soruları kolay çözüyor hangisinde zorlanıyor onun çıktısı da lazım olur...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Harun Kocaçalışkan yazdı:

Peki burada yapay zekanın tam olarak rolü ne olacak. Yani elinizde sorular, bu soruların hangi derslere ve hangi konulara ait olduğu, doğru ve yanlış cevaplar gibi bilgiler varsa burada artık geriye sadece bir analiz sorgusu veya kodlaması kalıyor ki bunlar matematiksel olarak yapılabilir şeyler. Bu algoritmaların kodlanmasında yapay zekadan yardım alınabilir. Mesela öğrencinini o dersteki ortalaması, sınıf ortalaması, eksik olduğu konular, önde olduğu konular vb. gibi. 

birçok problem ele alınabilir. Öğrencinin 6-7 senelik gelişimi takip edilebilir. Klasik sınavlar değerlendirilebilir. müfredat ile ilişkilendirilebilir. Anormal  değişimler sebep sonuç ilişkisine bağlanabilirç mesela türkçe öğretmeni değişti çocukların yarısının ödev yapma oranı düştü vs bunları sebep sonuç ilişkisine bağlamak mümkün olabilir.  Bunlar üzerine kafa yoran firmalar var ürün peşindeler şu an. Ancak iş öğretmende bitiyor. "ölç ölç nereye kadar ölçmeyle bir yere varamayız" öğretmek lazım. Okulun açıldığı ilk gün bizimkinin matematik öğretmeni tam 2 saat quiz yapıyor. E bu ne? Dersi kaynatmak.

Bence ölçmeden daha çok ne öğretildiğine odaklanmak lazım. Alan alır almayan almaz. 

Bu anlatılanların bir kısmı analitik, bir kısmı istatistik bir kismı makine öğrenmesi diğer bir kısmı da büüyük dil modeli. Dolayısı ile yapay zeka denince birçok kademeli iş var. hepsi de chatgpt gibi değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bence sistem sadece raporlamalı. 

Yorumlamayı siz yapmalısınız. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Bence sistem sadece raporlamalı. 

Yorumlamayı siz yapmalısınız. 

Zonniye Öğretmen diye bir danışman olduğunu düşünsene. Zaman içinde yorumlamayı yapay zeka yapabilir bence. Hatta bir öğretmeni kovabilir ya da yeni öğretmen alabilir. Bu öğretmenler de yapay zeka olabilir. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...