Halit Demir 19 saat önce Paylaş 19 saat önce Mrb geçen hafta bi aksiyon yaparak dünyaya kaç kez gelecez diyerek i20 aracımı satıp 1.6 tgdi dct tucson sahibi oldum. Araca alışma evresindeyim merak ettiğim konular var. 1)Yeni tucsonlarda ıslak dct var deniyor kalkışta hızlanırken vs doğru kullanım dikkat etmem gereken şey var mı araç garantili ama servistir vs başım ağrısın istemiyorum. 2)Diğer konuda şanzuman sağlığı için auto hold aktif kullanılmalı mı sadece rampa lı trafikte mi kullanılmalı. 3)Işıkta uzun beklerken vites n ye alıp mı beklenmeli Bilen arkadaşlardan destek bekliyorum Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Hayırlı olsun Patinaj yaptırmayın. Durduğunuz zaman fren ile oynamayın. Yani durunca tam durun. Sıkışık trafikte spor modda olun. Geri kalanını arkadaşların detaylandıracaktır. 4 Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin 17 saat önce Paylaş 17 saat önce Önce N konumuna alın sonra el frenini çekin sonra P konumuna alıp öyle kapatın arabayı. Otomatik vites arabaya bu tavsiyeyi yapmazsam olmaz. 😊 1 1 1 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 12 saat önce Paylaş 12 saat önce (düzenlendi) oto hold un zararı yoktur kullan, hatta şanzıman için daha iyidir (yarım kavramayı engellediği için), hundayın dct de wv gibi frene sağlam basmadığında yarım debriyaj yapma olayı varmı onu test et, mesela renoda sorun yok, frene ne kadar bastığına değil, fren lambasına bakıyor alet, fren tam boşalırsa yürümeye başlıyor, azıcıkta yapsan fren kavrama tam ayırıp bekliyor, oto hold açıksa zaten sorun yok, her türlü debriyaj ayırıyor, yalnız bunu kullanırken dikkat et, kırımızda duruyorsun baktın arkadan birisi duramadı bindirecek, sen gaza basıp gitsen kurtaracaksın mesela, gaza bastın ama sistem freni salıp araba gidene kadar geçen zaman sıkıntı, o yüzden trafik sıkışıksa ben kapatıyorum oto hold u.... dct ve otomatiklerin geneli için konuşursak, oto şanzıman zorlamadan sakin kullanıldığında ve ani kalkış yapılmadığında uzun ömürlü olur, kısaca dct de sert kalkış yapma ve gazla fazla oynama, bastın sabit tut yeter, sakin sakin hızlansın araç.... Eyüp Çetin yazdı: Önce N konumuna alın sonra el frenini çekin, sonra ayağınızı frenden çekin araba yükü frene versin ondan sonra P konumuna alıp öyle kapatın arabayı. Otomatik vites arabaya bu tavsiyeyi yapmazsam olmaz. 😊 şeklinde bir ekleme yapayım, aslında buna eğimli yerde park ederken özellikle dikkat etmek lazım, kilit pimi sıkışır yoksa, düz yerde çok sıkıntı olmaz.... 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 4 saat önce Paylaş 4 saat önce Ali Cihangiroğlu yazdı: renoda sorun yok, frene ne kadar bastığın değil tekerin dönüp dönmediğine bakıyor alet, fren tam boşalırsa yürümeye başlıyor, azıcıkta yapsan fren kavrama tam ayırıp bekliyor, Hangisi için geçerli sorayım Autohold u park ederken sevmedim gaza basmadan gıdım gıdım gitmesini istiyorum ama ille gaza bas diyor bazı araçlarda. Yorum bağlantısı
Halit Demir 4 saat önce Yazar Paylaş 4 saat önce Ali Cihangiroğlu yazdı: oto hold un zararı yoktur kullan, hatta şanzıman için daha iyidir, hundayın dct de wv gibi frene sağlam basmadığında yarım debriyaj yapma olayı varmı onu test et, mesela renoda sorun yok, frene ne kadar bastığın değil tekerin dönüp dönmediğine bakıyor alet, fren tam boşalırsa yürümeye başlıyor, azıcıkta yapsan fren kavrama tam ayırıp bekliyor, oto hold açıksa zaten sorun yok, her türlü debriyaj ayırıyor, yalnız bunu kullanırken dikkat et, kırımızda duruyorsun baktın arkadan birisi duramadı bindirecek, sen gaza basıp gitsen kurtaracaksın mesela, gaza bastın ama sistem freni salıp araba gidene kadar geçen zaman sıkıntı, o yüzden trafik sıkışıksa ben kapatıyorum oto hold u.... dct ve otomatiklerin geneli için konuşursak, oto şanzıman zorlamadan sakin kullanıldığında ve ani kalkış yapılmadığında uzun ömürlü olur, kısaca dct de sert kalkış yapma ve gazla fazla oynama, bastın sabit tut yeter, sakin sakin hızlansın araç.... şeklinde bir ekleme yapayım, aslında buna eğimli yerde park ederken özellikle dikkat etmek lazım, kilit pimi sıkışır yoksa, düz yerde çok sıkıntı olmaz.... Çok güzel anlattınız tşk ler sanki frene az bassam da kavrama ayırıyor gibi devir düşüyor tekrardan kontrol edeceğim. Vites park olayını biliyorum ama trafıkte az tumsekt denk geliverdi durdum geri kaçırdı mesela tam otomatik kullanımı çok daha kolay. şanzıman sağlığı için daha mantıklıysa auto hold da kullanırım zaten artık Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Önce N’ye alıp sonra el frenini çekmek diye bir durum yok. Bunu öneren hiçbir otomobil kitapçığı da yok. P mandalı çok güçlüdür. El freninden daha güçlü bile olabilir. Vitesi isterseniz D’de bırakıp el frenini çekmeden araçtan inin. Şanzıman dişlilerine binecek yük dik rampada bile 50nm’yi geçmez. peki siz aracı kaldırırken, hızlanırken gaza bastığınızda şanzıman dişlilerini binen yük ne kadar? Birinci viteste 1000nm’den fazla. P’den D’ye geçerken sarsıntı mı oluyor? Bu araç yeniyken olabilir. Sonradan olmaz. Sosyal medyada bahsedilen önce N’ye almama yüzünden bozulan şanzıman da yoktur. Yorum bağlantısı
Metin Akbal 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Önce N’ye alıp sonra el frenini çekmek diye bir durum yok. Bunu öneren hiçbir otomobil kitapçığı da yok. P mandalı çok güçlüdür. El freninden daha güçlü bile olabilir. Vitesi isterseniz D’de bırakıp el frenini çekmeden araçtan inin. Şanzıman dişlilerine binecek yük dik rampada bile 50nm’yi geçmez. peki siz aracı kaldırırken, hızlanırken gaza bastığınızda şanzıman dişlilerini binen yük ne kadar? Birinci viteste 1000nm’den fazla. P’den D’ye geçerken sarsıntı mı oluyor? Bu araç yeniyken olabilir. Sonradan olmaz. Sosyal medyada bahsedilen önce N’ye almama yüzünden bozulan şanzıman da yoktur. Parktan çıkarken ki o hönk sesi beni 5 yaş yaşlandırıyor CVT DSG farketmiyor Park kilidi belki kolay kolay kırılmaz ama olmaz da değil 3 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 2 saat önce Paylaş 2 saat önce (düzenlendi) P den çıkarken şanzımana yada dişlilere zarar vermez zaten, şanzımana yük bindi değil olay, olay park kilidinde, kırılmaz değildir ve yavaş yavaş aşınır, kolayca olmaz ama kırılırsa haybeye masraf sıkıntı, çok basit anlık iş o yüzden bu yöntem uygulanmalı: sıkışma halinde kolada yükleniyorsun, halat geriliyor, şanzıman üstündeki mafsalına bak, basit bir parça, yatakları aşınır zamanla langır lungur olur, altı üstü basit bir haraket, yap gitsin, esas yapılması gereken yerse eğimli yerde park edildiğinde!!! ozaman taaak eder P den çıkarken, taak sesi efekt değildir bu arada ben konfor odaklıyım ayrıca, zorlanmayacak vites kolu, P den çıkarırken yüklenmem gerekmeyecek, taak etmeyecek, ister birşey olsun olmasın, tak etmeyecek arkadaş... Ben park ederken durdum, boşa aldım direk motoru stop ediyorum çoğu zaman, kendi elfreni çekiyor, kemeri çıkarsamda el freni çekiyor, sıralama sana kalmış, sonra freni salıp P ye alıp iniyorum, o sırada zaten araba kızıyor P ye alsana diye homurdanıyor, gayet kolay yani Unutmadan, arabaya bindin çalıştırdın D ye almadan frene basıyorsun zaten, el frenini sen sal, sonra D ye al yürü, salma işini arabaya bırakma, benim gibi hiper ömür peşinde koşuyorsan bu önemli, ne fren balatan aşınır nede kavramalara o an anlık ek yük biner, hiper ömürcüler için önemlidir, boşuna demiyorum 250 bin km bende anca balata-disk aşınması yarı ömrüdür diye Metin Akbal yazdı: Hangisi için geçerli sorayım Autohold u park ederken sevmedim gaza basmadan gıdım gıdım gitmesini istiyorum ama ille gaza bas diyor bazı araçlarda. evet orada sinir oluyorsun, hatta zararlıda, sürekli dur kalk (birde s&s olayı var, park ediyorsun motor stop ediyor, şunun kalıcı kapatma ayarıda olmalı), sürekli fren sal bırak, o esnada anlık balata aşınması vs. bende genelde kapalıdır, yol boşsa ışıkta bekleme uzunsa yada çok dik yerde falan duruyorsam (acemi şoför el freni destekli kalkış tekniği, buradaki amaçsa dct şanzımanı korumak ) o zaman devreye alırım yoksa neredeyse hiç kullanmam, sıkışık trafikte asla kullanmam, park ederkende kullanmam, hele hanım sürüyorsa hiç kullanmam, park ederken gitmiyor diye gaza biraz fazla basması öndekine girmene yetiyor, helede sport moddaysa amanın.... 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 2 saat önce Paylaş 2 saat önce (düzenlendi) Halit Demir yazdı: trafıkte az tumsekt denk geliverdi durdum geri kaçırdı mesela tam otomatik kullanımı çok daha kolay bu durumda yokuş kalkış desteği çalışır genelde, auto hold başka şey, o sadece frene bastığında senin yerine frene basmaya yarayan sistem, dediğin senaryoda çalışmaz zaten auto hold, evet oto şanzımanda çok rahat oluyor bu işler ama dct de tork konvertör gibi sürekli yüklenme yok, debriyaj olduğundan kavrama gecikmesinde bazen!! azda olsa kaçma olabilir o yüzden yokuş kalkış olması faydalı... Bak aklıma geldi, auto hold faydalı bazen ama sürekli kullanımda fren balatanda aşınma artar, her kalkışta azda olsa fren yaparak kalkar araç, kapalıyken klasik sürüşte sen ayağını frenden çekersin, sen gaza basana dek zaten araba kaymaya başlar, anlatabildim sanırım, sürekli kullanırsan auto holdu hem fren hemde dct kavramasının aşınmasına sebeb olur, o yüzden pek kullanmam hatta neredeyse hiç, fakat yorgunumdur, uzun süreli frene basmak zor gelir, o zaman açarım anca... 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Çağlar Bayur yazdı: hayat ne zorsun hiç sorma, neyse boşveer, ben alıştım otomatik bende, düşünmüyorum bile, refleks oldu artık, geçmiş geçmişte kaldı, yarını göreceğimiz kesin değil, kesin olan şuan, o zaman boşveeeer 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Önce N’ye alıp sonra el frenini çekmek diye bir durum yok. Bunu öneren hiçbir otomobil kitapçığı da yok. P mandalı çok güçlüdür. El freninden daha güçlü bile olabilir. Vitesi isterseniz D’de bırakıp el frenini çekmeden araçtan inin. Şanzıman dişlilerine binecek yük dik rampada bile 50nm’yi geçmez. peki siz aracı kaldırırken, hızlanırken gaza bastığınızda şanzıman dişlilerini binen yük ne kadar? Birinci viteste 1000nm’den fazla. P’den D’ye geçerken sarsıntı mı oluyor? Bu araç yeniyken olabilir. Sonradan olmaz. Sosyal medyada bahsedilen önce N’ye almama yüzünden bozulan şanzıman da yoktur. Ya varsa. 😁 Valla bende volkswagene geçince bu durumu ciddiye alıyorum. Yetkili servise sorduğum zaman onlar da öyle birşeye gerek yok. Direk p konumuna alıp kapatabilirsiniz dediler. Daha önce Peugeotta otomatik park freni vardı sadece durup arabayı kapatıyordum. Yorum bağlantısı
Halit Demir 1 saat önce Yazar Paylaş 1 saat önce Ali Cihangiroğlu yazdı: bu durumda yokuş kalkış desteği çalışır genelde, auto hold başka şey, o sadece frene bastığında senin yerine frene basmaya yarayan sistem, dediğin senaryoda çalışmaz zaten auto hold, evet oto şanzımanda çok rahat oluyor bu işler ama dct de tork konvertör gibi sürekli yüklenme yok, debriyaj olduğundan kavrama gecikmesinde bazen!! azda olsa kaçma olabilir o yüzden yokuş kalkış olması faydalı... Bak aklıma geldi, auto hold faydalı bazen ama sürekli kullanımda fren balatanda aşınma artar, her kalkışta azda olsa fren yaparak kalkar araç, kapalıyken klasik sürüşte sen ayağını frenden çekersin, sen gaza basana dek zaten araba kaymaya başlar, anlatabildim sanırım, sürekli kullanırsan auto holdu hem fren hemde dct kavramasının aşınmasına sebeb olur, o yüzden pek kullanmam hatta neredeyse hiç, fakat yorgunumdur, uzun süreli frene basmak zor gelir, o zaman açarım anca... Yokuşkalkış için yeterli eğim yoktu heralde devreye girmedi ama geri kaydı araç ta vardı hemen arkamda noluyor dedim içimden Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Halit Demir yazdı: Yokuşkalkış için yeterli eğim yoktu heralde devreye girmedi ama geri kaydı araç ta vardı hemen arkamda noluyor dedim içimden dct lerde arada oluyor böyle, şu kasislerde denk gelince oluyor bazen... Sebeb şu; araba düzde algılıyor halbuki tekerin biri kasisin üstünde kaçmaya hazır, düzde algıladığı için yokuş kalkış devre dışı kalıyor, eğim yok çünki, sen freni salınca kayıyor araç, bu durumda anlık kavrama gecikmesini hissediyorsun, bazen denk geliyor işte, Auto hold açıksa ve fren basıp durmuşsan o zaman kıpırdamaz elbette, artık sana kalmış nasıl keyfine uyuyorsa..... 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Halit Demir yazdı: Yokuşkalkış için yeterli eğim yoktu heralde devreye girmedi ama geri kaydı araç ta vardı hemen arkamda noluyor dedim içimden Ben 4 yıl Kona 4x4 DCT 1.6 TGDI kullandım. Forumlarda yoğun trafikte şanzımanda ısınma uyarısı veriyor diyorlardı İstanbul trafiğinde hiç sorun yaşamadım. Trafikte öne doğru silkeleme yapıyor diyorlardı. Frene tam basılmadığı için yapıyor onu. Bende hiç geri kaçırma olmadı ama çok dik yokuşta autohold kullanıyordum. Ben çok memnundum sizde güle güle kullanın. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Erdoğan Temur yazdı: Ben 4 yıl Kona 4x4 DCT 1.6 TGDI kullandım. Forumlarda yoğun trafikte şanzımanda ısınma uyarısı veriyor diyorlardı İstanbul trafiğinde hiç sorun yaşamadım. Trafikte öne doğru silkeleme yapıyor diyorlardı. Frene tam basılmadığı için yapıyor onu. Bende hiç geri kaçırma olmadı ama çok dik yokuşta autohold kullanıyordum. Ben çok memnundum sizde güle güle kullanın. çoğu sorun otomatik aracın huyunu bilmediklerinden yaşanıyor zaten, sakin olacaksın zorlamayacaksın, gaza az bas bırak o işini yapsın, baktın ilerisi karışık yada ışık var çek ayağını gazdan, bak nasıl uzun yıllar keyfini sürüyorsun, aslında bu kadar basit, oto vites kullanan adam sakin adamdır arkadaş 1 saat önce tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Metin Akbal yazdı: Parktan çıkarken ki o hönk sesi beni 5 yaş yaşlandırıyor CVT DSG farketmiyor Park kilidi belki kolay kolay kırılmaz ama olmaz da değil park kilidi kırılan şanzıman hiç duydunuz mu ben duymadım. 60-70 senedir otomatik vites kullanılıyor. Yok yani Yorum bağlantısı
Halit Demir 54 dakika önce Yazar Paylaş 54 dakika önce (düzenlendi) Metin Akbal yazdı: Hangisi için geçerli sorayım Autohold u park ederken sevmedim gaza basmadan gıdım gıdım gitmesini istiyorum ama ille gaza bas diyor bazı araçlarda. Kullanım kılavuzunda park yaparken ve geri giderken kapatmanızı öneririrz diye yazmış adamlar ama diğer detaylar hiç yok 47 dakika önce tarihinde Halit Demir tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 24 dakika önce Paylaş 24 dakika önce Yardıra yardıra sürün, bu kadar düşünecekseniz otomatiğe ne gerek var 1 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 5 dakika önce Paylaş 5 dakika önce Harun Kocaçalışkan yazdı: Yardıra yardıra sürün, bu kadar düşünecekseniz otomatiğe ne gerek var bunlar son arabalarımız, daha alınmaz, bu fiyatlarla, en azından ben almam, o yüzden uzun ömürlü olmalı, sakin sürüş şart Yorum bağlantısı
Recommended Posts