İçeriğe Yönlendir

DCT Doğru Kullanımı ve Autohold Ayrıntısı

Halit Demir

Recommended Posts

Alparslan Coban

Hayırlı olsun güzel geniş bir suv emsallerine göre iç hacmi epey iyi ben qashqai aldığım dönem yakıtından çekinmiştim açıkcası

Yorum bağlantısı
Halit Demir
Alparslan Coban yazdı:

Hayırlı olsun güzel geniş bir suv emsallerine göre iç hacmi epey iyi ben qashqai aldığım dönem yakıtından çekinmiştim açıkcası

Sağolun yakıt normal benzinli araçlar gibi yakacak tahmınım benim eski i20 de lpg taktırmadan önce 8.5 lt ortalama idi, hergun aktif binenleri yorabilir özellikle rampalı şehirlerde yaşayanları

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Kia Xceed 1.5 T-GDI DCT şanzıman aracım var. Yaklaşık 6 aydır günlük kullanıyorum.

- Auto hold sürekli açık kullanıyorum. Böylece ayağım sürekli frende basılı kalmıyor.

- Sıkışık trafikte vitesi manuele alıp kullanıyorum. Manuelde araca ben hakim olabildiğim için zorlanmıyor diye düşünüyorum.

- Sıkışık trafikte spor modunu hiç açmadım, deneyeceğim.

- Patinaj çektirmiyorum tabii ki. Ama dediğim gibi, azar azar gaz vereyim, hassas gideyim derseniz manuele alın. 

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Önce N’ye alıp sonra el frenini çekmek diye bir durum yok. Bunu öneren hiçbir otomobil kitapçığı da yok. 

P mandalı çok güçlüdür. El freninden daha güçlü bile olabilir. 

Vitesi isterseniz D’de bırakıp el frenini çekmeden araçtan inin. Şanzıman dişlilerine binecek yük dik rampada bile 50nm’yi geçmez. 

peki siz aracı kaldırırken, hızlanırken gaza bastığınızda şanzıman dişlilerini binen yük ne kadar? Birinci viteste 1000nm’den fazla.

P’den D’ye geçerken sarsıntı mı oluyor? Bu araç yeniyken olabilir. Sonradan olmaz. Sosyal medyada bahsedilen önce N’ye almama yüzünden bozulan şanzıman da yoktur.  

Bir tanıdığım Japon tam otomatik aracı seyir halinde yanlışlıkla P ye aldı. Hız 50-60 falandı sanırım. Kemer takılı olmasa ben camdan fırlar çıkardım. 

Şanzımana hiçbir şey olmadı, sorunsuz kullanmaya devam...

Fakat  genel olarak çok dik yerde tüm yük P konumuna bindirilirse, sonrasında bu konumdan çıkarırken biraz zorlanma oluyor. Zarar görmüyordur ama normal bir şekilde de geçmiyor. Dik yerde yükü el frenine aktarmanın bir zararı yok, faydası da olabilir. Zaten yeni araçların çoğu elektronik el fren olduğu için kendisi uygun şekilde el frenini çekiyor. 

tarihinde Bahadır TÜFEKCİ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

Bir tanıdığım Japon tam otomatik aracı seyir halinde yanlışlıkla P ye aldı. Hız 50-60 falandı sanırım. Kemer takılı olmasa ben camdan fırlar çıkardım. 

Şanzımana hiçbir şey olmadı, sorunsuz kullanmaya devam...

Fakat  genel olarak çok dik yerde tüm yük P konumuna bindirilirse, sonrasında bu konumdan çıkarırken biraz zorlanma oluyor. Zarar görmüyordur ama normal bir şekilde de geçmiyor. Dik yerde yükü el frenine aktarmanın bir zararı yok, faydası da olabilir. Zaten yeni araçların çoğu elektronik el fren olduğu için kendisi uygun şekilde el frenini çekiyor. 

El freni hamlesi olmadan Vitesi p’ye alıp ayağı frenden kaldırınca araç azcık kayar. Bu; Mandalın yuvaya oturma kayması. Ya da yuvaya oturduğundaki boşluk sallanması. her zaman olur. Her zaman. 

Tartışma şu; otomatik park freni olan araçlarda bile onu iptal edip, önce N’ye al uğraşmaları…

şimdi aracı durdurduk. Otomatik park freni mevcut. Aktif. P’ye aldık. Ayağı frenden çektik. Milim kıpırdamadı. 

halbuki el freni olmasaydı azcık kayacaktı. 

bunun anlamı şu, teker yükü yine el frenine bindi :) 

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

El freni hamlesi olmadan Vitesi p’ye alıp ayağı frenden kaldırınca araç azcık kayar. Bu; Mandalın yuvaya oturma kayması. Ya da yuvaya oturduğundaki boşluk sallanması. her zaman olur. Her zaman. 

Tartışma şu; otomatik park freni olan araçlarda bile onu iptal edip, önce N’ye al uğraşmaları…

şimdi aracı durdurduk. Otomatik park freni mevcut. Aktif. P’ye aldık. Ayağı frenden çektik. Milim kıpırdamadı. 

Dediğin gibi işin suyunu çıkaranlara önce şunu kullandıracaksın. 

Yes, 4 shifters and 3 pedals : r/stickshift

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Tamam birşey olmasın da yük kilide kalınca p den çıkartırkenki o his ve o vuruntu hoş olmuyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
İlkay Başaran yazdı:

Tamam birşey olmasın da yük kilide kalınca p den çıkartırkenki o his ve o vuruntu hoş olmuyor.

bende yok o vuruntu

şamzıman yok. Acaba ondan mı? 

Yorum bağlantısı
Halit Demir
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Aynen düşündümde düz yerde parkta hiç gerek yok diye kanı oluştu bende zaten otomatık park p ye alırken eş zamanlı çekiyor. N ye al frenden kaldır el frenini çekince de milim oynamıyor araç çünkü düz yer haklısınız

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

bende yok o vuruntu

şamzıman yok. Acaba ondan mı? 

MEgafon var mı. Yozgatta bi satış yapacağım :crazy:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Halit Demir
Cihat Küçükay yazdı:

Kia Xceed 1.5 T-GDI DCT şanzıman aracım var. Yaklaşık 6 aydır günlük kullanıyorum.

- Auto hold sürekli açık kullanıyorum. Böylece ayağım sürekli frende basılı kalmıyor.

- Sıkışık trafikte vitesi manuele alıp kullanıyorum. Manuelde araca ben hakim olabildiğim için zorlanmıyor diye düşünüyorum.

- Sıkışık trafikte spor modunu hiç açmadım, deneyeceğim.

- Patinaj çektirmiyorum tabii ki. Ama dediğim gibi, azar azar gaz vereyim, hassas gideyim derseniz manuele alın. 

Koştur koştur sürmeden seri kullanırım genel yapım anladığım kalkışta çok yüklenmeyecen birde frene tam kullanacan veya auto holdu kullanacan. Manuele al spora al fln hiç uğraşmam çok trafik yok bizde zaten sadece heryer rampa maşallah

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Tansu Kalafatoğlu
  • Yeni Oluştur...