İçeriğe Yönlendir

Mondeo MK4 Yedek Su Deposu (Genleşme Tankı) Sensör Eklentisi

Harun Kocaçalışkan

Recommended Posts

Harun Kocaçalışkan

Evet bu konu için bizlere atılmış büyük bir kazık  demekten başka bir söz bulamıyorum. Neyse konuya girelim;

Ben 2012 MK4 Mondeo'yu ilk aldığımda triger değişimi için ustaya gittim. Ustanın dediği ilk şey şu oldu, "ne yaparsan yap bu arabayı susuz bırakma". Dedim niye susuz kalsın sensör falan yok mu dedim yok dedi. Yani koskoca D segment arabaya adamlar su sensörü koymamış.

Neyse sonra araştırdım gördüm ki bu arabadaki motor hararet sıcaklığı termostat üzerindeki sensörden okunuyor.  Resimde gördüğünüz yeşil sensör.

image.png.be73a055d19d31c03e6a2a1df14d5aa2.png

Ve işin enteresanı arabanın başka hiçbir yerinde hararet ile ilgili bir sensör yok. Ee böyle olunca ne oluyor? Arabada bir hortum yırtılırsa veya bir yerden su kaçağı olursa ve siz akıl edip suyu her gün kontrol etmezseniz, ve yolda da gözünüz hararet göstergesindeki anormalliklere takılmazsa buyrun cenaze namazına diyelim. Çünkü arabada su bitince bu sensör de haliyle sıcaklık ölçemiyor, ölçemediği için artık sensörün konumundan dolayı ölçtüğü sıcaklık aslında üst blok sıcaklığı oluyor. Yani su bitince artık sensör montaj noktasındaki metalin sıcaklığı ölçmeye başlıyor.

Mondeo MK3'de de yedek depoda sensör yoktu ama su sıcaklığı değil silindir tepe sıcaklığı ölçülüyordu. Dolayısı ile motor hararet yapmadan önce zaten araba hemen anlıyordu ve kendini korumaya alıyordu.

Neyse ben bunu duyunca ilk iş hemen aliexpress'ten bir su sensörü sipariş ettim. @Sezgin Yılmaz la birlikte arabamıza bu sensör montaj işini yapacaktık ve piyasada sonradan bu işi yapan farklı kişiler de vardı zaten.

image.png.2ed02dd64a9b2fffc1bcd1405d49eced.png

Ancak bu sensörü takmak bir türlü nasip olmadı çünkü ben orjinal bir şey olsun istiyordum ve bu sensörü nereye takacağımıza tam da karar veremedik öyle kaldı derken contayı yaktım zaten arabam konusunda olayı anlattım size.

Daha sonra yaptığımız detaylı araştırmalarda gördük ki birebir aynı depo farklı arabalarda sensörlü olarak mevcut :clever:

Sonra da tuttuk sensörü hemen sipariş verdik tabi burda bizim kafa çalışmadı orası ayrı konu. 

image.png.7d800a06f4d8b602852776cfff11897d.png

Bu sensör de böyle bir şey ve bizim yedek deponun altında bunun tam gireceği bir yer var. Sensör geldi ben sensör nasıl çalışıyo diye baktım mıknatıslı bir sistemmiş sonra kafa çalıştı ama iş işten geçmişti. Meğersem yedek deponun içinde bir şamandıra olması lazımmış ve bu sensör onu algılıyormuş. Sensör elimizde patlayınca bu sefer depoyu araştırmaya başladık. Sezgin ve babasıyla ve birkaç arkadaş bakıyoruz sürekli.

Sonra Land Rover'da kullanılan bir tane depo bulduk. Depo aynı depo ama şamandırası ve sensörü var !!!!!! 

image.png.d139df5e503d65062e4b49a95900e5f6.png

Tabi biz depoyu bulunca hortumların girişlerine dikkat etmemişiz meğersem Land Rover'larda bu hortumlardan bir tanesinin girişi önde yani bizim hortumu takınca sıkıntı oluyor.

image.png.98e2a7c6d6d7d588e2fff5d964159eb3.png

Sezgin'in arabaya montajı yaptık. Ancak bu hortum işi çok hoşumuza gitmeyince araştırmaya devam ettik. Ve sonrasında bingo S-MAX'ın bazı modellerinde kullanılan bir depo'da sensörlü üretilmiş ve fiyatı da uygun.  Üstelik hortum yerleri de tam bizim istediğimiz gibi;

image.png.3be4d994b51404f670b1ff29cc5e6152.png

image.png.2c5dda0bb8c0cd22f9c7961dd4863889.png

Sonuç itibariyle yeni sensörlü depoyu soketciden aldığımız soketle cuk diye monte ettik. Sensörün çalışma sistemi için birkaç seçenek vardı, bir tanesi içeriye bir uyarı sinyali ve buzzer gibi bişey çekmek, diğeri ise ekranda gösterebilmek. En mantıklı yol olarak kaput kilidine bağladık. Çünkü kaput açık uyarısı ekranda görünüyor ve ötüyor. Artık arabada su biterse yoldayken kaput açık uyarısı yanıyor. Tek sıkıntı kapılar kitliyken su biterse arabanın alarmı çalmaya başlar :D Orası da artık bunu üretenlerin ayıbı. Elektrik şemalarında bu sensörün takılacağı bir kablo bulamadığımız için böyle yaptık. 

Sistemi yapmak isteyenler için;

Yedek Depo Parça Kodu: NRF 454092

Soket kablosu da böyle;

image.png.e67198d84e22953d93a96f3abd32c848.png

Şimdi asıl soru şu, bu sistemin üreticiye maliyeti ekstradan taş çatlasın 300-500 liradır. Peki bu sistem bu arabalara neden koyulmadı? Orasını da üretici cevaplasın. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Eline sağlık, biraz geç olmuş ama sonrasında ki sıkıntıları önler inşallah

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Coşku Mert

bunu deponun kenarina sensor yapistirarak sagdan soldan sacma sapan kablo cekerek yapanlar var. sizinki epey profesyonel olmuş. tebrikler

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Geçmiş olsun elinize sağlik gule gule kullanin arizasiz kazasiz.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin

mk3 zaten mk4 e göre hararete daha dayanıklı bi motor aramızda su ekleye ekleye şehir değiştiren birileri bile var hatta buna bişey olmuyor deyip susuz giden bile

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...