İçeriğe Yönlendir

1.5 Litre Motorda Alman ve Çin Savaşı

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

Amerikan Epa sitesi, Alman Volkswagen 1,5 motoru ile Geely 1,5 motoru verimlilik olarak araştırmış. Grafiklere bakınca Geely Çinli Teknolojisi, Alman teknolojisinden daha ileri görünüyor.

Çinliler 1,5 litre motordan daha fazla güç üretiyor. Daha fazla motor verim elde etmişler . Üstelik daha erken devirde ve daha büyük bir alanda verim elde etmişler.  Şimdi Çinlilere karşı olan ön yargım biraz kırıldı, çünkü testi yapan Amerikanın en büyük ulusal hükümet kurumu.  

Kaynak : Amerika Epa https://www.epa.gov/vehicle-and-fuel-emissions-testing/combining-data-complete-engine-alpha-maps#:~:text=These complete engine maps estimate,referencing any of these documents.&text=For more information on ATAB's,(3.42 MB%2C April 2018)

1. image.png.47f54458020489450d150f62e3cb8d2b.pngimage.png.cd0689b1e3887c3b0924652e0434c748.png
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Bunu trafikte gördüm Fisker sandimda çaynizmiş. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sinan Akgöl yazdı:

Bunu trafikte gördüm Fisker sandimda çaynizmiş. 

Senin Zf 8Hp fabrikasyon kronik arızasını araştırırken buldum. Onuda buldum zaten. 

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Ali Darbaz yazdı:

Senin Zf 8Hp fabrikasyon kronik arızasını araştırırken buldum. Onuda buldum zaten. 

Bende sen aklima soktun butun gece Moparlarin zf8lerinin nasil elde kaldıgını inceledim durdum sahura kadar. Sağol Ali.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

image.png.3db97d68fa156eb9f906a52c72359971.pngimage.png.02d641998b3ebdf6b0fdcd990a5a0141.pngimage.png.cd01ca244dd1b4182bbede46cf28b24f.png

Sinan Akgöl yazdı:

Bende sen aklima soktun butun gece Moparlarin zf8lerinin nasil elde kaldıgını inceledim durdum sahura kadar. Sağol Ali.

Belgenin tercümesi.  

FEV tarafından 845RE şanzımanı üzerinde yapılan test (benchmark) sonuçlarına göre şanzımanda tespit edilen başlıca sorunlar ve kayıp yaşanan noktalar şunlardır:

•  

Yağ Pompası Sızıntısı ve Yüksek Devirdeki Akış Sorunları: Pompada sızıntı (leakage) olmasının yanı sıra, "Yüksek Hız Dolum Sınırı"nın (High Speed Fill Limit - HSFL) 4000 ile 5000 devir/dakika (rpm) arasında tıkandığı/limitlendiği tespit edilmiştir. Ayrıca 35°C, 60°C ve 100°C sıcaklıklarda yapılan ölçümlerde, 1500 devir/dakikanın üzerine çıkıldığında pompanın sağladığı gerçek yağ akışının teorik akış kapasitesinden saptığı görülmüştür.

•  

Boş Viteste (Nötr) Ekstra Sürtünme Kayıpları: Araç boş viteste (N) süzülürken gerçekleşen dinamik solenoid aktivasyonunun, tek ve sabit bir solenoid aktivasyonuna kıyasla daha fazla sürtünme kaybına (drag loss) neden olduğu saptanmıştır. Bu durumun yakıt ekonomisini iyileştirmekten ziyade, sürüş konforunu ve hissini (drivability) artırmak amacıyla bilerek yapıldığı düşünülmektedir.

Bunun dışında şanzıman sorunlu veya arızalı bir yapıda değildir. Tam tersine, dönüş kayıpları (spin losses) benzer şanzımanlara kıyasla "ortalamanın altında" bulunarak olumlu bir özellik göstermiş ve genel verimlilik sonuçları da sınıfına göre "ortalama" düzeyde değerlendirilmiştir. Belirtilen sorunlar daha çok şanzımanın uç limitlerdeki performans karakteristikleri ve üreticinin konfor-verimlilik dengesindeki tercihlerinden kaynaklanmaktadır.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yerli üretim suv lardan alırdım benim bu kadar param olsa

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Yağ sogutucusunun dirsek baglanti noktalari isidan dolayi yag kaçişlari en cok oradan ki bu sogutucu n20lerde var n13lerde yok.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sinan Akgöl yazdı:

Yağ sogutucusunun dirsek baglanti noktalari isidan dolayi yag kaçişlari en cok oradan ki bu sogutucu n20lerde var n13lerde yok.

N13 ne güzel motordur, onu yapan mühendis ne güzel mühendisdir. Rusyada  bir tane Bmw 116i n13 355000 kmde bozuldu. Demekki kullanan kullanabilyor. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

N13 ne güzel motordur, onu yapan mühendis ne güzel mühendisdir. Rusyada  bir tane Bmw 116i n13 355000 kmde bozuldu. Demekki kullanan kullanabilyor. 

Kullanamayan da kullanabildiği zaman konuşmaya değer bence

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Kullanamayan da kullanabildiği zaman konuşmaya değer bence

N13 + Zf 8hp kombinasyonu f30 tadından yenmez. 

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

N13 + Zf 8hp kombinasyonu f30 tadından yenmez. 

Tadı çok acı emin ol jalepano biberi gibi. Son susturucu bile zorlanir.

tarihinde Sinan Akgöl tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sinan Akgöl yazdı:

Tadı çok acı emin ol jalepano biberi gibi. Son susturucu bile zorlanir.

Bendeki Citroen C3 1.4 vti ile %70 aynı mimari motor. Termal yönetimlerimiz, vanos ve valvetronik sistemimiz aynı. İki motorda Bosh Mev 17 ecu kullanıyor. N13 sahibi olsam alt yapım hazır. 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

Türkiyede Geely bu motorunu alabilceğiniz iki araba var. Biri Volvo Xc40 diğeri ise Lynk & Co 01 denen bir fason Volvo modeli Fiyatıda 2 milyoncuk imiş. 

https://www.lynkco-turkiye.com/araba/louder-pro-mavi/

Verimli dediğiniz motorun phev olmasına rağmen 7.5LT WLTP ortalaması var. Emin miyiz?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Sani Gerşon yazdı:

Verimli dediğiniz motorun phev olmasına rağmen 7.5LT WLTP ortalaması var. Emin miyiz?

Grafik epa ya ait. Onlar ölçmüş biçmiş laboratuarda. Kaynatan bir çok testi barındıyran zip dosyasını inceleyeblirsin. Motor verimli fakat kasa ağır geliyor olabilir.  Sonuçta motora odaklandım. Geely bu motoru çok fazla modelde kullanıyor. Proton bile kullanıyor. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Ali Darbaz yazdı:

Bendeki Citroen C3 1.4 vti ile %70 aynı mimari motor. Termal yönetimlerimiz, vanos ve valvetronik sistemimiz aynı. İki motorda Bosh Mev 17 ecu kullanıyor. N13 sahibi olsam alt yapım hazır. 

+ intercooler turbo :))

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...