Furkan Avcı 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Evet arabayı satalım dedik ya satarken kullanıcıya şöylede bir sıkıntı var diyemeceğimi bildiği için değişik sorunlar çıkarıyor araba nerdeyse ufak tefek herşeyi hallettim derken, 2-3 haftadan beridir, hız farketmeksizin fren pedalına hafif dokunduğumda sanki tekerlerden biri kitleniyormuşta ABS müdahele ediyormuş gibi pedalda ufak tefek geri tepmeler başladı, her zaman yapmıyordu ama git gide sıklaştı. Star Diagnosis e bağlayıp yola çıkıyorum ABS modülünde fren basınçları, teker hızları vs normal görünüyor ( bu arada hızları 0.5 sn aralıkla görebiliyoruz). Ciddi fren gereken durumlarda saçmalayıp tekerdeki freni bıraktığı için sağa sola çekme durumlarıda oluyordu, iyice canımı sıkınca kaldırdık lifte baktık sensörlerin ucu temiz gibi, fren hidroliği 100.000 km yi geçmişti onuda değiştik. Bu arada belirteyim hiçbir arız kodu olay kaydı yok. ABS kontrol modülü 4 sene önce kadar arızalanmış ve Ankara'da tamir edilmişti, dolayısıyla hep şüphe o tarafa gitti. Ama bu sefer odağımı kaybetmedim detaylı araştırmamda benzer durumlarda hep sensörün belkide milisaniyelik düşük veya kesik okuması ABS beyninin o tekerin kilitlendiğini düşünüp basıncı düşürmesine sebep olabilir deniyordu. Veya akslarda ve bilyalarda bulunan manyetik halkalar kirlendiğinde veya özelliğini yitirdiğinde de aynı sorun olabiliyormuş. Sensör tamamen bozuk olmadığı için ABS beyni elektronik bir arıza olduğunu düşünmüyor. Normal sürüşte fren yokken tolerans aralığı daha geniş ama frene basıldığı anda çok daha düşük olduğundan ESP nin normal seyirinde sıkıntı olmazken fren anında ABS yanlış davranıyordu. Yine aynı şimşekler çaktı, sol ön ABS hız sensörü zamanında bulunamamıştı diye kablo kopukluğu ek yapılarak çözülmüştü aradan geçen yıllarda muhtemelen ek yapılan yerleri korozyona uğradı ve sinyal olayları bozuldu diye düşündüm. Hemen ön tekerlek devir sensörünü orjinal olarak sipariş ettim ve başka bir ustamın liftinde kendim değiştim, sol ön poryanın manyetik yüzeyi kusursuzdu ama sağ ön porya biraz paslıydı, onuda balata spreyi ve basınçlı hava ile temizleyip değişmeden geri taktım. 2 gündür test ediyorum problem gitti. Araç sola çekiyor gibi hissettiğimden sağı da değiştiririz diye sipariş vermiştim elimde kaldı bunlarda fotoğraflar. Sensörün yeri Ekli bölge, tabi ki orjinal kablonun koruması yok, ama 3-4 yıldır iyi dayandı bence. bütün bağlantı noktaları orjinal yerine montajlandı ve takıldı. 10 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 saat önce Paylaş 7 saat önce geçmiş tamiratlar bilinince hedefe hızlı gidilmiş , odak kaybı da yok çok başarılı 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu 7 saat önce Paylaş 7 saat önce arabayı tanımak bu olsa gerek arızayı nereden vereceğini bile tahmin ediyorsun tebrikederim 1 Yorum bağlantısı
Furkan Avcı 1 saat önce Yazar Paylaş 1 saat önce Ümit Türk yazdı: Hani sövmedin bu sefer. 😂 Ee hemen aklıma geldi işte sövmeye gerek kalmadı yine de istersen babasının düşmanlarından başlayayım Yorum bağlantısı
Recommended Posts