Metin Uzunoğlu 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Emre Şimşek yazdı: Her neyse biz burada günlerce konuyu konuşsak da doğru şekilde yol alamayabiliriz. En güzeli dediğim gibi bir bilene danışmak ama cami imamına falan değil alim olmalı sizin sorularınıza cevap verecek kişi. Çünkü belli ki araştırmışsınız ama aklınıza yatmamış şeyler var... Halbuki bana göre her şey çok açık ama ne alimim ne de anlatmayı bilirim. Bu konuda Diyanet yetkililerinin mezhepçilik yapmaktan çok doyurucu bilgileri vermeleri gerekiyor, düzgün bilgi verenlerde var ama hepsi bir olmuyor. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Metin Uzunoğlu yazdı: Bu konuda Diyanet yetkililerinin mezhepçilik yapmaktan çok doyurucu bilgileri vermeleri gerekiyor, düzgün bilgi verenlerde var ama hepsi bir olmuyor. Çok zor konular bunlar. Belli odakları grupları etkiliyor, mezhep dediğin konuyu bir gecede atamazsın çöpe bin yılın yükü var üzerinde. Herşeyi de konuşamazlar. Gündelik sorulara yanıt vermek daha kolaylarına gider. Mezheplerin zaten çıkma sebepleri siyasidir. Dini hüviyete sonradan bürünmüşler. Hakem vakası deve vakası vs vs. sonraki zamanlarda da vahabilik şu bu haricilik. hep siyasidir. E konuşursa adam dokunacak bazı yerlere. Zor işler. Genelde akıl->iyilik döngüsü güel bir döngü. Kant'ın dediği de bunun sonucu din gelir düzenleyici olarak diyor. Ben dolayısı ile yapay zekaya mesela uzun vadede kötü şeyler yapar diye bakmıyorum. Akıl varsa iyilik vardır. 2 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: 65>43 dediğimde ama 43 sıfırdan büyüktür diye bana itiraz etme Selim. İlgileniyoruz çünkü daha derin düşünmeye çalışıyoruz. İbadet diye yapıyorsan aslında kendin için yapıyorsun. Değersiz demedik. Daha değersiz dedik ve bu önemli. Bunlar burada işkembeden attığımız sorumsuz fikirler değil imanuel kant gibi birçok düşünür filozof bunu çalışmış. Sorun yok yani iyilik iyiliktir. Biz davranışı anlamaya çalışıyoruz ki daha iyisini nasıl kurgulayabiliriz o analizle hareket edelim diye. Yoksa arap ülkelerinin şu savaştaki durumuna benzeriz. 65 > 43 olduğunda hemfikirim. Ama yukarıda yazılanlar 65'i sıfırlamak anlamına geliyor. Sadece korkudan ya da dinden dolayı yapıyorsa o sıfırdır denmesine itiraz ediyorum ben. İyilik iyiliktir, iyilik iyidir. Konuyu dinin dahlinde konuşacaksak dine göre konuşmamız lazım. Din dışında konuşuyorsak niye konu dönüp dolaşıp adamın verdiği zekatın niyetine geliyor. Konuşmayalım demiyorum bu arada, altını çizeyim tekrar. Ama adamın mübarek gece tebriğinin bu konuya gelmesini de makul bulmuyorum. Metin Uzunoğlu yazdı: Bu konuda Diyanet yetkililerinin mezhepçilik yapmaktan çok doyurucu bilgileri vermeleri gerekiyor, düzgün bilgi verenlerde var ama hepsi bir olmuyor. Buradaki mezhepçilikten kastımız nedir hocam? Diyanet özelinde. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 saat önce Paylaş 9 saat önce sıfırdır felan demedim. öyle bir anlam da çıkmaz. "daha değersizdir" dedim. Konu geliyorsa geliyor. zihni bağlayamazsın. ortaya çıkan bazı absürdlükleri nasıl açıklayacağız yoksa. Burda iyiyi bulmaya anlamaya çalışıyoruz. Ha bi dakika. sen 43 için konuşuyorsun. Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Selim Bilgin yazdı: Buradaki mezhepçilikten kastımız nedir hocam? Diyanet özelinde. Bir kısım şia eğimli kişiler/gruplar ile farklı cemaat çalışmalarını kast ettim. Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 7 saat önce Paylaş 7 saat önce (düzenlendi) bu ülkede hem fikir olmak çok zor bugüne kadar hiçbir şey yapma şu gün oruç tut yok bugün zekat ver 1000 kat sevap veriyor gibi söylemler hem insan mantığına hem de dinin kendi mantığı ile uyuşmuyor kendi açımdan Ona bakarsanız eski diyanet başkanı dövme günah değil derken bir önceki ve şuan ki diyanet başkanları dövme günah diyor kimin ne dediği kimin hangi hadisi kabul ya da inkar ettiği net değilken sonuca varmak imkansız 7 saat önce tarihinde Ali Gülmez tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
İnan Çınar 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Selim Bilgin yazdı: Buraya bir not düşmek istiyorum. Vakit namazı kazaya bırakılabilir, ancak bunun şartları bellidir. Şu an yoğunum namazı kazaya bırakayım diye bir şey denemez. Hepimiz yoğunuz. Tabi ki bu yarım saat abdest al yarım saat namaz kıl bir saat kaybol demek değil. Molada abdestini alırsın, 5 dk kılar gelirsin. İfrat ve tefritten uzak durmak lazım. Riyakâr çok mu etrafta? Evet. Ama bu bizim kimsenin farz ibadetini sorgulamamıza ruhsat olamaz. Ayrıca bir şeyleri Allah rızası için yapmayı, ya da Allah yasakladığı için yapmamayı küçümsemeyin. Sevap olduğu için yardım ediyorsak niye değersiz olsun. Ya da sevap olduğu için eden aynı zamanda insan olduğu için ediyor olamaz mı? İçinden geliyorsa zaten yapmaz. Nasıl sınıflandıracağız bunu? Kimsenin ibadetine karışmak benim haddim değil, sorgulamak da. Bunu yazmaktaki amacım kul hakkına giriyor olması. Diğer arkadaş 10 dk mola yapıp abdestini alıp hızlı bir şekilde çöp poşeti üstüne seccadesini serip namazını kılıyorken diğeri 4. kata çıkıp mescitte namazını kılıp 1 saat ortadan kayboluyorsa ve bunu kendinde hak görüyorsa ben sorgular ve eleştiririm. İbadet aynı ibadet, benim hakkıma girerek 1 saat gelmeyen arkadaş acaba daha mı fazla sevap kazanıyor diye... 10 dakika arkadaşımı idare edebilirim ama 1 saat edemem. Ayrıca sevap için yapılan iyilik değersiz demedim. İyilik önce insanın içinden gelerek yapılırsa bence daha değerli dedim. Şöyle düşünelim, basite indirgemek açısından. Sevap ve günah İslamiyet'e ait kavramlar. İslam öncesinde insanlar iyilik yada kötülük yapmıyor muydu? Bunları yaparken hanesine + yada - gelsin diye mi yapıyordu? Burada dini sorgulamiyorum. Herkes istediği dine inanmakta serbest, istediği dini ritüeli uygulamakta da serbest. Bunu benim hakkıma girmeden yapması şartıyla. Tek personelin çalıştığı bir birimden örnek vereyim. Kapıda hasta bekliyor, personel nerede? Namaza gitti. 1 saat bekliyor hasta. Sesi çıkmıyor. Ertesi gün aynı hasta geliyor, başka personel var o gün ve personel sigaraya çıkıyor 10 dakika. Geldiğinde kavga çıkıyor sen beni nasıl bekletirsin diye. İdare ilk personele ses çıkarmıyor ikinciyi uyarıyor ama. 2 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 1 saat önce Paylaş 1 saat önce İnan Çınar yazdı: Kimsenin ibadetine karışmak benim haddim değil, sorgulamak da. Bunu yazmaktaki amacım kul hakkına giriyor olması. Diğer arkadaş 10 dk mola yapıp abdestini alıp hızlı bir şekilde çöp poşeti üstüne seccadesini serip namazını kılıyorken diğeri 4. kata çıkıp mescitte namazını kılıp 1 saat ortadan kayboluyorsa ve bunu kendinde hak görüyorsa ben sorgular ve eleştiririm. İbadet aynı ibadet, benim hakkıma girerek 1 saat gelmeyen arkadaş acaba daha mı fazla sevap kazanıyor diye... 10 dakika arkadaşımı idare edebilirim ama 1 saat edemem. Ayrıca sevap için yapılan iyilik değersiz demedim. İyilik önce insanın içinden gelerek yapılırsa bence daha değerli dedim. Şöyle düşünelim, basite indirgemek açısından. Sevap ve günah İslamiyet'e ait kavramlar. İslam öncesinde insanlar iyilik yada kötülük yapmıyor muydu? Bunları yaparken hanesine + yada - gelsin diye mi yapıyordu? Burada dini sorgulamiyorum. Herkes istediği dine inanmakta serbest, istediği dini ritüeli uygulamakta da serbest. Bunu benim hakkıma girmeden yapması şartıyla. Tek personelin çalıştığı bir birimden örnek vereyim. Kapıda hasta bekliyor, personel nerede? Namaza gitti. 1 saat bekliyor hasta. Sesi çıkmıyor. Ertesi gün aynı hasta geliyor, başka personel var o gün ve personel sigaraya çıkıyor 10 dakika. Geldiğinde kavga çıkıyor sen beni nasıl bekletirsin diye. İdare ilk personele ses çıkarmıyor ikinciyi uyarıyor ama. Namaz, sigara, kahve fark etmez. Kaytarmanın, namaz parantezinde ayrıca eleştirilmesi de dine yorulmaz. Kaytarmak, kaytarmaktır. Bunu namazla bağdaştırmanın altında başka sebepler var da neyse. forumu biraz takip edin. Mesai saatlerinde yazılan mesaj sayısı ile mesai dışı yazılan mesaj sayısı bile farklı. Hele hafta sonu, çok az girilir 1 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Namaz, sigara, kahve fark etmez. Kaytarmanın, namaz parantezinde ayrıca eleştirilmesi de dine yorulmaz. Kaytarmak, kaytarmaktır. Bunu namazla bağdaştırmanın altında başka sebepler var da neyse. forumu biraz takip edin. Mesai saatlerinde yazılan mesaj sayısı ile mesai dışı yazılan mesaj sayısı bile farklı. Hele hafta sonu, çok az girilir Yazacağım cevap buydu birebir. Ve tekrarlıyorum. Bu konu KADİR GECESİ TEBRİĞİ VE DUA için açılmış. Konunun geldiği yere bak... Ali Gülmez yazdı: kimin ne dediği kimin hangi hadisi kabul ya da inkar ettiği net değilken sonuca varmak imkansız Böyle bir belirsizlik yok, bu ülkedeki müslümanların %99'unun böyle bir gündemi de yok. Hangi diyanet başkanı dövme caiz demiş bu arada? 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts