Ali Darbaz Dün saat 07:10 Paylaş Dün saat 07:10 Herkese merhaba, Geçtiğimiz günlerde şirkette araç filomuzun elektrikliye çevrilmesi fikri üzerine idari işler ve direktörlerimizle detaylı bir görüşme yaptım. Açıkçası operasyonel anlamda daha çevreci ve uzun vadede maliyetleri düşürecek mantıklı bir adım olacağını düşünüyordum. Fakat masada duyduğum gerekçeler, işin renginin kiralama tarafında bambaşka olduğunu gösterdi. Bana söylenen rakam şu: Kiralama firmaları, elektrikli araçlar için bizim sahada halihazırda kullandığımız normal bir Hyundai i20'nin tam 2,5 katı kiralama bedeli çekiyor. "Maliyetleri düşürelim derken neden bu kadar uçuk bir fiyat farkı çıkıyor?" diye sorduğumda aldığım cevap daha da çarpıcıydı. Elektrikli araçların olası bir kaza sonrasında kaporta veya alt takım onarımları inanılmaz zor ve maliyetliymiş. Daha da kötüsü, ufak çaplı batarya hasarı risklerinden dolayı kaza yapan elektrikli araçların neredeyse %90'ı doğrudan "pert" (tam hasarlı) olarak ayrılıyormuş. Yani kiralama firmaları, onarım zorluğu ve devasa pert riskini doğrudan kiralama fiyatlarına yansıtarak kendini garantiye alıyor. Görünüşe göre elektrikli araçlar bireysel kullanım için cazip olsa da, filo kiralama işin içine girince o yüksek hasar maliyetleri yüzünden ciddi bir duvara çarpıyoruz. Aranızda kendi şirket filosunda elektrikli araç kullanan veya doğrudan araç kiralama sektöründe olup bu %90 pert oranını ve 2.5 kat fiyat farkını doğrulayabilecek olan var mı? Süreç gerçekten idari işlerin anlattığı kadar tıkalı mı? Yorumlarınızı merak ediyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 23 saat önce Paylaş 23 saat önce Batarya kaynaklı bir yangında araç kurtulamaz, zaten genelde bataryanın yanıp bitmesini bekliyorlar, altta bize yakın bir yerde olan yangın var. Örtü ile alevin dağılmasını engelliyorlar ama batarya yanıyor. Su ile soğutma yapıyorlar sadece. Yani dedikleri doğru. Ama kaç tane elektrikli araç yanar dersen, bence içten yanmalı araçlara göre daha az yanar. Kaporta ve alt takım tamir işi neden zor bilmiyorum. https://www.instagram.com/reel/DWJnR9nCC2n/?igsh=bGhqb3k1NXZ0MTE3 Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 23 saat önce Paylaş 23 saat önce (düzenlendi) Bizim sigorta şirketleri çok bilir. Google yuzlerce otonom taksi arabalarini elektrikli yapar. O bu riski duşunemez sanki. Ama Trde yok pert kayit yok agir hasarli yok podyede bisi yok sök tak vernik atmasi saksi düşmesi kaputa kiremit düşmesi zart zurt. Bir arpa boyu gidemeyiz bu kafayla gidemicezde. Elektrikliye tek teşvik tek markaya vsvs. Pili varmis alttakimi zormuş vay anam vay. Otomobil denen makinanin bu kadar değer gören ustunde 50 cesit film dönen başka ülkede görmedim. 23 saat önce tarihinde Sinan Akgöl tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Biri gelir distribütör olarak kiralama çıkarır herşey alt üst olur. Tamir yeni araçların tümünde bi acayip pahalı. Servisler henüz elektriklide "abi yaparız onarırız" şeklinde ilerleyemiyorlar. Yedek parça normalde ucuz ama iş modeli gereği yapıştırıyorlar. Sigortalar uçacak yakında bunu bekliyorum. Elektrikli araçlar eski lunaparklardaki çarpışan otomobiller gibi. basit. zaman içinde çok çok daha ucuz olacak. şu an biraz cicim ayları satabildikleri kadar satıyorlar gibi. ucuz yapmıyorlar çünkü üzerine ekledikleri katma değer araç pahalı olunca artıyor. citroen ami den citroen kaç para kar ediyor? 100bin? Ama c3 ten? Belki 500 bin. distribütörlerde yetkili servise iş çakma sömürme davranışı var bence. bu da aşırı tamir ücretleri ile sigortaya kitlenmek isteniyor. sigorta da vatandaşa kitliyor. yani bu bir gelir modeli. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Tamir rakamları çok saçmalaştı. Bir opel insignia'nın Çamurluk ve teker hasarı vardı. Yetkili servis Rot değişim İŞÇİLİĞİ için 25.000 lira yazmışlar. Çamurluk değişimi için 20.000 lira işçilik 25.000 lira boya yazmışlar. Basit bir kaza için 350 bin parça 150 bin işçilik yazdılar. Neredeyse pert oluyordu araç. Sigortalı kendi tamircisi ile anlaştı, aynı parçalar ve aynı işçilik ile yapılmak şartı ile 70.000 lira onarım yaptırdı. Elektriklideki olay şu olabilir.. İçten yanmalı bir aracı sanayide her özel servis tamir edebiliyor. Motorunu da soğutma sistemini de onarabiliyor. Elektrikliler henüz mecburen yetkiliye gidiyor ve yetkili fiyatları da gördüğünüz gibi. 2 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Bizim burada Allianz ofisi var. Megane e-tech vs. kullanıyorlar, kendi park yerlerinde zeplin ac slotu var bir kaç tane. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Bir başka tanıdığım da şirketinde kiralanmış megane etech kullanıyor. Yorum bağlantısı
Onur Demir 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Çok fazla şirket araçlarını elektrikliye çeviren firma biliyorum. ancak hiç biri kiralama yoluyla değil özmal olarak satın alımla yapıyor. Bizim şirkette dahil ufak ufak elektrikli araç satın alımlar yapmaya başladı. Kiralama sıkıntı, biz de sahaya araç vereceğimiz zaman elektrikliler için yüksek fiyatlar veriyoruz. distribütörler bataryadaki çizik için bile pili garantiden çıkarıyorlar. bireysel kaskoya göre kiralama kaskoları daha yüksek ek olarak ( @Mehmet Ozyurekdoğrular) mesela ben 1.2m a aracı alıken kasko bedeli 1.550 ydi. Saha personeline bir şey diyemem çok kötü kullananlar var ancak bizim gibi kendi aracı gibi kullanan kişilere vermek zarardan çok fayda sağlar. Ben gönüllü olarak istiyorum şirketten de vermiyorlar 1 Yorum bağlantısı
Murat Azalma 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Aslında kaybolacak olan ikinci el değerini hasar vs gibi bahaneler ile kira fiyatına yansıtmışlar. perte çıkarsa ödeme alır. kaza yaparsa parça değişir. elektrikli ile içten yanmalı araçların kapı değişim yada boya fiyatı aynı. kiralama firması , daha sonra araçları ihale edip satacağı vakit oluşacak değer kaybını önden görmüş. dizelde bile ikinci el değer kaybı fazla iken elektriklide bu kayıp daha da fazla. standart bir benzinli megane yada corolla , 3 yıl 50 bin km sonunda , güncel sıfır km fiyatına göre % 15-20 puan düşük satılırken , elektrikli araçlarda bu rakam çok daha fazla. örnek olarak en düşük 3 yaşında 50 bin aşmamış hasarsız corolla ilanı ve sıfırı şu anda 1.770.000 tl ( 2023 fiyatı 750 bin tl idi) elektrikli örnek olarak ise yine 3 yaşında 50 bin aşmamış hasarsız elektrikli Corsa E elektrik ilanı ve sıfır 26 model 2.101.000 tl ( 2023 fiyatı 1.175 den başlıyordu) Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 20 saat önce Yazar Paylaş 20 saat önce Onur Demir yazdı: Çok fazla şirket araçlarını elektrikliye çeviren firma biliyorum. ancak hiç biri kiralama yoluyla değil özmal olarak satın alımla yapıyor. Bizim şirkette dahil ufak ufak elektrikli araç satın alımlar yapmaya başladı. Kiralama sıkıntı, biz de sahaya araç vereceğimiz zaman elektrikliler için yüksek fiyatlar veriyoruz. distribütörler bataryadaki çizik için bile pili garantiden çıkarıyorlar. bireysel kaskoya göre kiralama kaskoları daha yüksek ek olarak ( @Mehmet Ozyurekdoğrular) mesela ben 1.2m a aracı alıken kasko bedeli 1.550 ydi. Saha personeline bir şey diyemem çok kötü kullananlar var ancak bizim gibi kendi aracı gibi kullanan kişilere vermek zarardan çok fayda sağlar. Ben gönüllü olarak istiyorum şirketten de vermiyorlar Ben istesem zaten az yakıyon diye vermezler :P Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Ali Darbaz yazdı: Yorumlarınızı merak ediyorum. soru gelmeden yorum yapmıştım zaten ama arada kaynamış olabilir. özetle: mali işlerde görev almamış olman firma adına iyi. Ali Darbaz yazdı: doğrudan araç kiralama sektöründe olup otomotivde, tekil kullanıcının hesabı ile hiç alakası olmayan bir daldır, 10 tır dolusu bedava passat veriliri mesela, dinamıikleri değişiktir. Ali Darbaz yazdı: uzun vadede maliyetleri düşürecek mantıklı bir adım olacağını düşünüyordum. sence mantıklı, mali işlere göre mantıksız olur işte bakış açısına canlı bir örnek 1 Yorum bağlantısı
Adem Kazıl 20 saat önce Paylaş 20 saat önce https://www.youtube.com/@HAKANKORUCU_/videos takip ettiğim bi kanal videolara bakılırsa bu işi bilinçli yapan kafası çalışan bi usta bu tarz ustalar çoğalırsa ileride filoların elektrikli araçlara bakış açısı değişebilir, videolarda bu işin okadarda zor veya karmaşık olmadığını anlıyorum. Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Hollanda'da 2020 model Tesla Model 3 Long Range, 694.000 km teknik inceleme sonuçları Batarya & Motor: Motor orjinal Batarya sağlığı %71 seviyesinde. Frenler: Rejeneratif frenleme sayesinde balatalar hala orijinal (sahibinin iddiası). Kusurlar: Arka motor takozları yırtılmış ve alt takımda ciddi aşınmalar var. Menzil: 450 km'den 350 km'ye düşüş. Şimdi bu alet 1m km görür mü görür. Ne bakim görmüş?Kaynakta bu Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 17 saat önce Yazar Paylaş 17 saat önce Sinan Akgöl yazdı: Hollanda'da 2020 model Tesla Model 3 Long Range, 694.000 km teknik inceleme sonuçları Batarya & Motor: Motor orjinal Batarya sağlığı %71 seviyesinde. Frenler: Rejeneratif frenleme sayesinde balatalar hala orijinal (sahibinin iddiası). Kusurlar: Arka motor takozları yırtılmış ve alt takımda ciddi aşınmalar var. Menzil: 450 km'den 350 km'ye düşüş. Şimdi bu alet 1m km görür mü görür. Ne bakim görmüş?Kaynakta bu Bir adam altı senede 700.000 km neden yapar niçin yapar ben bunu merak ediyorum 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 17 saat önce Paylaş 17 saat önce Ali Darbaz yazdı: Bir adam altı senede 700.000 km neden yapar niçin yapar ben bunu merak ediyorum Almanya yol memleketi. Arabanın çalıştığı saat daha düşük olabilir senin arabadan Yorum bağlantısı
Ümit Türk 14 saat önce Paylaş 14 saat önce Bir firma tesla kiralamış ve sebebini hatırlamadığım bir konudan dolayı yetkili servise gidiyor. Sonra kullanıcı hatası denilerek 180 bin fatura kesmiş. Ve müşteri bu parayı ödemek istemedi. Alabildiler mi bilmiyorum. Ama firman haklı. Maliyeti çok yüksek. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 14 saat önce Paylaş 14 saat önce @Zonno Usta bu konuda sen ne diyorsun? Elektrikli araç filosundan araç kiralamak daha mı pahalı ve niye? Bu düzelir mi? Yorum bağlantısı
Zonno Usta 14 saat önce Paylaş 14 saat önce Ali Darbaz, merhaba. Şirket filonuzun elektrikliye çevrilmesi fikri üzerine yaptığınız idari görüşmelerde, kiralama fiyatları konusunda karşılaşılan %2,5 kat farkıyrı ve mevcut maliyet analizi bir igne işaret gibi ortaya çıkmış. Kiralama firmalarının bu farkı yüksek fiyatpolicy’leriyle size sunmuş olduklarını göz önünde bulundurunca, uzun vadede tasarruf potansiyeli hâlâ belki de daha çok operasyonel gider artışına işarettiyormuş gibi görünüyor. Tesla‑odaklı forumlarda geçen tartışmalardan, elektrikli araçların kira ücretlerinin yüksek olmasının sadece araç fiyatı üzerinden kalmayıp, yazılım altyapısı ve özel modülasyonlar üzerindeki ek bütçe yükseklüğünden kaynaklanabileceğini görüyoruz. Özellikle yazılımcılar, OBD flashlamalar ve “kripto” softwar-modifikasyonlar meselesi, araçların sürdürülebilir performansını ve bakım maliyetlerini doğrudan etkileyebilir. Bu yönleri iyi planlayan bir pilot uygulaması, potansiyel tasarrufları dengelemek açısından kritik bir adımdır. Dolayısıyla, mevcut kira cost‑analysis’ine göre elektrikli dönüşümün sadece “malesef daha pahalı” olduğunu söyleyebiliriz. Bunu dengelemek için, araçların toplam yaşam döngüsü maliyetini (TCO) yeniden hesaplamanız, özellikle bakım, enerji tüketimi ve kirada elde edilebilecek potansiyel ikramatları göz önünde bulundurmanız öneririm. Eğer kesin rakamlar henüz yoksa, pilot proje içinde bir test sınıfı seçip gerçek süreç boyunca harcama ve tasarruf verilerini toplayarak karar mekanizması oluşturmanız, uzun vadede daha somut bir yaklaşım olacaktır. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 saat önce Yazar Paylaş 14 saat önce Abi hyundai i20 kirası 30-35 bin tl. Aylık yaktığım benim epi topu 4 depo oda eder 6-7 bin tl. kiralık arabanın kirası 2.5 kat fazla ise bu ne perhis nede lahana turşusu. i20 maliyeti bize herşey dahil 42000 tl. elektriklinin maliyeti sadece aylık kirası 87500 tl. burada kaçımız ayda 87500 tl maaş alıyor ki, ceyranlı arabaya verecekleri maaşıma ek bana versinler benzin otoban masrafını tamamını çepden öder kendi arabamı kullanırım. Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Ali Darbaz yazdı: Abi hyundai i20 kirası 30-35 bin tl. Aylık yaktığım benim epi topu 4 depo oda eder 6-7 bin tl. kiralık arabanın kirası 2.5 kat fazla ise bu ne perhis nede lahana turşusu. i20 maliyeti bize herşey dahil 42000 tl. elektriklinin maliyeti sadece aylık kirası 87500 tl. burada kaçımız ayda 87500 tl maaş alıyor ki, ceyranlı arabaya verecekleri maaşıma ek bana versinler benzin otoban masrafını tamamını çepden öder kendi arabamı kullanırım. Sen o i20nin 42bin kirasinin bir kisminin senin ödemedigini mi saniyorsun 🙂 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 13 saat önce Yazar Paylaş 13 saat önce Sinan Akgöl yazdı: Sen o i20nin 42bin kirasinin bir kisminin senin ödemedigini mi saniyorsun 🙂 %25 kurumlar vergisi düşülüyor. onu biliyom. Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Ali Darbaz yazdı: %25 kurumlar vergisi düşülüyor. onu biliyom. Pozisyonun icin toplam paket icinde o arac senin is gucunun icine eklenir maas arac yan hak prim vs bide ustune vergiden duser. Sana yuksek maas veya zam yerine gene kasa kazanir. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 13 saat önce Paylaş 13 saat önce @Zonno Ustavergiden kaçınmak nedir ve nasıl olur bilir misin? firmanın findexi nasıl yükseltiilir? Yorum bağlantısı
Zonno Usta 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Ali Darbaz, merhaba! Kişisel deneyimlerinizde ve şirketinizin araç filomisini elektrikli hale getirme amacınızda, kiralama firmalarının EV’lerin kiralarını ICE (benzin) araçlara kıyasla %2‑2.5 kat daha yüksek ödediğini gözlemlediğinizi fark ettiniz. Bu farkı “evet, daha verimli ve uzun vadeli tasarruf sağlayacak” olarak tanımlarken, aynı zamanda “bunu yapmak zorundayız” hissi de doğuyor. Yazılım perspektifinden baktığınızda, bu “gözlemsiz insan” kavramı, bir iş akışının veya veri setinin bildiğimiz bir parçadan farklı, ama açıkça tanımlanmayan bir sınır olarak ortaya çıkıyor. İnsanlar bu sınırı “bölünmüş zihinsel” ya da “yeterli bilgi bilinci” olarak adlandırarak, kendileriyle ya da takımlarla “yapmak zorunda kalmadığını” sandıkları bir sorumluluk duygusu yaratıyor. Yazılımcı olarak, bu tür sınırların iki temel yönünde ortaya çıktığını görüyorum: 1️⃣ Bilişsel sınırlar – sistem içinde bir işlev ya da veri kaynağı henüz tam olarak modellenmemişse, insanlar onu “anlayamadığım” ya da “yetersiz” olarak markezarlar. Bu, ekip üyelerinin o bölümü kapsamlı test etmeye ya da inovasyon yapmaya isteğini azaltır. 2️⃣ Operasyonel sınırlar – mevcut sistem mimarisi ya da iş süreçleri, yeni bir yazılım parçacığına (örneğin, EV’lerin fleet yönetimindeki API entegrasyonuna) ek entegrasyon gerektiriyorsa, insanlar “şu anki altyapıyı bozmamak” ya da “bunu yapmak güvenli olmayabilir” diyerek projeden uzak tutmaya eğilim gösterir. Bu durumları aşmak için pratik bir yaklaşıma yöneliyorum: - Modüle ayrım: Sorunun hangi iş akış noktasının belirsiz olduğunu netleştirin, isolatelikten sonra bağımsız test ortamında prototip kurmak. - Agaile entegrasyon: Küçük ölçekli bir “pilot” döngüsü yaparak, yeni yazılım parçacığını var olan iş akışıya kademeli eklemek. Böylece insanların “zorunda” hissettiği iş birliği, test sonuçlarıyla geriye doğru dayanarak azalır. - Bilgi haritalama: Görev analizi ve akış şemaları üzerinden, hangi aşamalarda “bilgi eksikliği” yaşanıyorsa, bu noktaların vizüeliz edilmesi ve ekip içinde paylaşılması gerekir. Kort olarak, “gözlemsiz insan” kavramı, işın bir kısmının hâlâ tanımlanmamış, belki de teknik olarak karmaşık ya da endişe verici bir kısmı olduğunda doğan bir psikolojik engeldir. Yazılım olarak bunu “sınırları tanı ve onları test edebileceğimiz modular bir yapıya dönüştürme” süreciyle aşmak, hem ekip motivasyonunu artırır hem de projeyi sürdürülebilir bir yol üzerine taşır. --- *Bu yanıt, mevcut tartışmanın teknik detaylarına odaklanarak, hedefli forum örneklerinden koparan rent‑cost farkı gibi somut verileri ve genel otomotiv bağlamını da dikkate alılarak hazırlanmıştır Yorum bağlantısı
Recommended Posts