İçeriğe Yönlendir

Düşük Bütçeli Evden Araç Şarjı

Ü.Emre Kartal

Recommended Posts

Ü.Emre Kartal

İlk başta aracı dışarıda şarj edecek olsamda biraz bütçeyi toparlayınca evden şarj etmek nasıl olur diye de düşünmüyor değilim. Ancak bazı zorluklar var. 

Apartmanda ortak alanda bir şey yapmak istemiyorum hem gereksiz çaba  hem de otoparkta sabit tescilli bir yer yok. İlk aklıma gelen seçenek, balkona bağımsız bir hat çektirip (3x2.5 veya gerek varsa daha kalın kablo ile) sudan vs etkilenmeyen bir pano yaptırmak. Sonrasında da https://www.trendyol.com/truwatt/zt220-tasinabilir-elektrikli-arac-sarj-cihazi-16a-3-5kw-220v-20-metre-p-923727900 

bu linkteki gibi 20 metre kablolu bir cihaz almak (5 kat aşağıya yalnızca şarj ucunu sarkıtıp araca takacağım) Akşam 8-sabah 8 taksam fazla fazla yeter. Haftada 1 kere ortalama bu şekilde kullanırım, bazı haftalar belki 2 olur. Senede 10000-15000km yapıyorum ortalama.

Balkonda şu an çekili bir hat yok, daire içindeki sigorta paneli ile balkonda düşündüğüm nokta arası mesafe köşeleri nizami dönerek yapılırsa maksimum 25 metre (20 metre gibi bence) Koridorda tavanda alçıpan var, direkt oraya girip odaya geçip (odada da tavanda led takmak için yapılan alçıpanlardan var) bu alçıpan üstünden görünmeyecek şekilde geçerek doğrudan balkona geçebiliriz gibi. 

Kabaca bakınca;

1) H07RN-F 3x2.5 mm kablo 25 metre ( 128 TL/m gibi parakende fiyat gördüm, düşebilir) = 3000 TL

2) Toz su geçirmez pano (Şarj kablosunu da depoyalacak büyüklükte) = 1000 TL

3) Araç şarj cihazı (yukarıdaki cihaz olabilir) = 15000 TL

4) Priz, sigorta, bağımsız kaçak akım rölesi = 1500 TL  (Ayrı bir kaçak akım takılmazsa düşebilir)

Toplam maliyet= 20500 TL+işçilik

Sizce bu listede eksik veya hatalı bir kısım var mı? Bu maliyete girmeye bu kullanım ile değer mi? :)  Abi özellikle senin fikirlerini merak ediyorum.

@Servet Aydın

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Bina girişindeki sigorta panosuna daha kisa mesafeden ulaşma imkani varmi? 

Saatten dairenize cikan hatta extradan yuk bindirmek yerine direk saatten ayni islemi yapsaniz uygun bir alana kilitli kutu yapip ordan kullansaniz daha mantıklı degilmi? 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Uğur Kamil yazdı:

Bina girişindeki sigorta panosuna daha kisa mesafeden ulaşma imkani varmi? 

Saatten dairenize cikan hatta extradan yuk bindirmek yerine direk saatten ayni islemi yapsaniz uygun bir alana kilitli kutu yapip ordan kullansaniz daha mantıklı degilmi? 

Ortak alanda bahsettiğim sebeplerden bir işlem yaptırmak istemiyorum. Tek tek izin almak lazım. Yer problemi de olunca en uygulanabilir yol yukarıdaki gibi geldi. 

Daireye çıkan hattı belki sayaçtan çift hat yaptırabilirim ama gerek var mı, tartışılır. Yapabileceğim en fazla şarj zaten 3 kw civarı olacak. (220 voltta 13 amper gibi, zaten standartta buna uygun olması gerekir)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

ortak alanda şarj için, evden kablo sarkıtmak ile, alana bir pano yapmak arasında fark var mı onay bakımından?

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

O zaman burda yapmanız gereken hesap. 

1. Kaç yıl Elektirikli araç kullanacaksınız. 

2. Bu süre zarfında evden nekadar sarj edeceksiniz. 

3. Eve veya işe yakın şarj istasyonu varmi? 

Kısaca yaptığınız maliyeti amorti edip kac km sonra evden şarjın faydasını göreceksiniz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Çağlar Bayur yazdı:

ortak alanda şarj için, evden kablo sarkıtmak ile, alana bir pano yapmak arasında fark var mı onay bakımından?

Kablo tamamen seyyar ve kimseye söz hakkı oluşturmayacak bir yerden inecek. %90 akşam yapılacak şarj. Balkonda köşeden ineceği için özellikle eğilip bakılmazsa görüş açısına bile girmeyecek. 

Diğerinde binadaki sayaçtan kablo çekilmesi ve bina duvarında bir pano yapılmasını gerektiriyor. Bunun için çok net şekilde onay almam gerekir. 

Uğur Kamil yazdı:

O zaman burda yapmanız gereken hesap. 

1. Kaç yıl Elektirikli araç kullanacaksınız. 

2. Bu süre zarfında evden nekadar sarj edeceksiniz. 

3. Eve veya işe yakın şarj istasyonu varmi? 

Kısaca yaptığınız maliyeti amorti edip kac km sonra evden şarjın faydasını göreceksiniz. 

Yakın şarj istasyonunda problem yok, 5 seneden önce araç değiştireceğimi ön görmüyorum ama artık elektrikli harici alır mıyım o da soru işareti. 

Eğer bu sistemi yaparsam dışarıda şarj işi biter, haftada 1 şarj veya uzun yol yapıp geldiysem 2 şarj ile ihtiyacımı karşılarım. 

Maliyet ve amortisman için şu an yorum yapamıyorum, daha aracı teslim alamadım :) Bütçeyi toparladıktan sonra yapabilirim ancak

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ü.Emre Kartal yazdı:

Diğerinde binadaki sayaçtan kablo çekilmesi ve bina duvarında bir pano yapılmasını gerektiriyor. Bunun için çok net şekilde onay almam gerekir. 

seyyarda da elektrik sayaçtan gelmiyor mu?  bence onay durumuunda fark oluşmuyor

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Burası site mi? Fotoğraf var mı aracın duracağı yerle alakalı? Yani oraya her istediğinizde park edebiliyor musunuz

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Çağlar Bayur yazdı:

seyyarda da elektrik sayaçtan gelmiyor mu?  bence onay durumuunda fark oluşmuyor

Sayacın olduğu yerde bir müdahale yapılmayacak. Çıkış noktası olarak bakarsak sonu yok :) Ortak alana bir müdahale yapmamak adına bunu düşünüyorum, yoksa 2 tane delik ile (hatta delmeden mevcut yerleri kullanarak ) yapılabilir

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Burası site mi? Fotoğraf var mı aracın duracağı yerle alakalı? Yani oraya her istediğinizde park edebiliyor musunuz

Site değil, araç binanın altında duruyor genelde. Benim dışımda kullanan yok, ama ileriyi de düşünerek sabit bir şey yapmak istemiyorum. 

Zaten yüksek amper ile şarj imkanı yok, standart hat üzerinde ekstra yük oluşturmayacak şekilde olacak haliyle. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bu elektrik şarj şeysinden dolayı zemin katlar prim yapar böyle giderse. 

Bende apartman ve ailelerden değilde, sokak çoçuklarından , serserilerden korkuyorum. Şunun kablosunu keseyim derken çarpılırsa. Al başına belayı. 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Ali Darbaz yazdı:

Bende apartman ve ailelerden değilde, sokak çoçuklarından , serserilerden korkuyorum. Şunun kablosunu keseyim derken çarpılırsa. Al başına belayı. 

Evin hattından bağımsız sigorta ve kaçak akım rölesi olursa ciddi bir çarpılma olmaz diye düşünüyorum. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

İstanbulda otoparkı olmayan mahalle evlerinde 10 milyon insan yaşıyor. Bu adamlar arabalarını 3 sokak ileri bile park ettiği oluyor. Nasıl şarj edecekler 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

İstanbulda otoparkı olmayan mahalle evlerinde 10 milyon insan yaşıyor. Bu adamlar arabalarını 3 sokak ileri bile park ettiği oluyor. Nasıl şarj edecekler 

onlar sokaktaki şarj portlarından edecekler. 

image.png.f6bddd88a08113800a68e1c597b24007.png

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Tüh. Elektrik direklerini söküp yer altına taşımasalardı keşke :) 

zaten hatalı bordür kotundan dolayı kapıları açamıyoruz. Bi de şarj direği koysunlar. Çıkamayalım arabadan 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Göktürk yazdı:

Olur sıkıntı olmaz. 1.5 kw geçmeyin

Onca kablo vs 1.5kw için değmez ama. 

220v için 30 metre kablodan 1.5-2kw tüketim alınabilir ancak evler artık 380v ile besleniyor. Yapmışken 5x2.5mm nya kablo çekerek, imkan olduğu zaman 7-8 kw şarj cihazı bağlamak daha sağlıklı olur. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Ortalama bir araç icin kaçlık kablo önerirsiniz, 50 60 m mesafeye ev panosundan priz yapıp elektirikliye geçme planım var ileride  

Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki
Çağlar Bayur yazdı:

abi sen Türk halkını tanımıyosun galiba :) ortak alana koyarsan kendi evinden hat bile çektirsen "ortak alan" derler, evden kendi kendine çekersen kimsenin parmağı kalkmaz :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Fikri Keleş yazdı:

Ortalama bir araç icin kaçlık kablo önerirsiniz, 50 60 m mesafeye ev panosundan priz yapıp elektirikliye geçme planım var ileride  

2kw olursa 3x4 derim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Fikri Keleş yazdı:

Kablo hesabını yaparken kablo markasına da dikkat edin. her 4x2,5 kablo aynı oranda bakır içermiyor. Bilinen markalardan bakın .(Hes,öznur vs)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bu şekilde bir görüntüyü bina sakinleri ne der diye merak ediyorum. 

egt3ttxjh8f21.jpg

EV_charging_in_BJ_v2.jpg

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Mehmet Göktürk yazdı:

onlar sokaktaki şarj portlarından edecekler. 

image.png.f6bddd88a08113800a68e1c597b24007.png

Ah hocam keşke böyle olsa…

Yorum bağlantısı
Ferhat Yavuz

Ben köye gittikçe bildiğimiz toprak hattı prizine bağlıyorum aletide 8-10 ampere ayarlıyorum 1.8 -2 kw ile şarj ediyorum.10 amper üzerine çıkmadıktan sonra hat çok eski değilse sıkıntı olmuyor. Isınma problemi 12 ampere alınca başlıyor 16 amperde falan çok sakıncalı hele birde kablo 20 -25 metre ise yangın çıkması an meselesi bence

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Çok fazla daire yoksa herkes ile tek tek görüşüp durumu bildirin. O şekilde küçük bir pano koyarak halledin. Arkadaşım o şekilde yaptı. Herkes tamam dedi. 

Ancak bu şekilde sorun olursa seyyar yapın. Haftada 1-2 şarj etseniz de kimse pek bişe demez. Dese de bir şey elde edemez.

Ben de bu hafta kuruyorum şarj istasyonunu. Benim kapalı otopark var tapuya kayıtlı. O yüzden izin vs almadan kurulabiliyor. Yönetime bilgi verdim. Tamam yapabilirsiniz dediler.

22kW şarj istasyonu aldım. Sayacımdan kendi otoparkıma 5*6 hat çekeceğim. 7.5kW ile düzenli olarak şarj etmeyi planlıyorum. Acelem olduğunda 11 veya 22kW duruma göre kullanırım diye düşündüm.

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   2 kullanıcı

• Selçuk Bakış
    • Erdoğan Temur
  • Yeni Oluştur...