Mert Yeldan 8 saat önce Paylaş 8 saat önce (düzenlendi) Şimci, malum yaşadığımız yer taş devri imkanlarına sahip bir bölge. Ya Sıklıkla elektrik kesilir, bir bakarsın iki gün üç gün doğalgaz olmaz. Adına belediye dediğimiz şeyin izni ile yapılan kazı çalışmasında internet hatlarını koparırlar. Akşam işten gelmek için kullandığın yol hiç bir duyuru olmaksızın sabah bir bakmışsın tek yöne çevrilmiş filan fistan.. Konumuza dönüyorum. Kış günü 2 gün süren elektrik kesintisi sonrası evde buzul çağı yaşanınca kombiyi çalıştırmak için alternatif yollara gitme gereği duydum. Emekli portifçi @Servet Aydıngüç kaynağı çözümü önerdi, bıyıklı abimiz @Mehmet Ozyurek jeneratör fikri üzerinde dururken, önce jeneratör alıp daha sonra gürültüsünden şikayete maruz kalmamak için 1 kw güç istasyonu aldım. Kombim kapalı olmadığı sürece daima 15watt tüketimi var. Sadece sirkülasyon pompası çalışırken 50 watt oluyor, yanma modülasyonuna görede 100watt tüketim yapmaktadır. 1 kw güç istasyonu fiilen 800-850watt arası güç veriyor. Bu hali ile ortalama 10 -12 saat arası kombiyi çalıştırırım gibi duruyor. Tabi bu noktada güç istasyonun güneş paneli girişi bulunduğunu görünce ufaktan kaşıntı bastı. Denemek amaçlı yeni nesil 90 wattlık bir panel aldım. Önce kırık geldi. Sonra yenisini gönderdi satıcı. Balkonda yaklaşık bir ay denemede hava kapalı dahil olsa gündüz bu panelle 100-200 watt arası enerji üreteceğimi gördüm. O an bu işi bir üst seviyeye taşımam lazım diyerek bir dizi çılgınlık silsilesine giriştim İnternet, çevre, eş dost derken akıllı micro inverter denen bir sistemle tanıştım. Güneş panellerini micro invertera bağlıyorsunuz. Micro inverterı da ev hattında bulunan herhangi bir prize bağlıyorsunuz. Kesme delme biçme vs yok. Üretilen elektrik daire içinde kullanıma sunuluyor. İşin akıllı kısmı şu, sayaçtan gelen hatta takılan smart meter ile iletişime geçerek evin anlık tüketimini ölçüyor, o an 600 watt güneşten üretim varsa ev içerisinde 400 watt tüketim varsa üretimi kısarak 400 watta göre optimize ediyor. Dolayısıyla fazla üretimin şebekeye basma durumu olmuyor. Ha şebekye bassa ne olur, şebekeye gönderdiğim miktar yine bana faturulandırılır, çünkü saatler tek yönlü. Ben 2 tane 300 watt güneş paneli aldım, totalde 600 watt panelim var. Çatımda yer müsaitti oraya, 30x20x2mm alüminyum profil ile stand yaparak sabitledim. Standı kendi imkanım ile balkonda imal ettim. Toplamda 18 metre profil kullandım. Alüminyum profil kullanma amacım hafif olması. 6mm kesite sahip kablo kullandım. Microinverter ı kiler olarak kullandığım yere taktım. Eskiden tuvaletti, havalandırması var. Çatıya çıkıyor. Toplamda 30 metre kablo kullandım. Gelelim sonuçlara. Bir aydır test, takip vs derken dün itibarıyla sürekli faal hale geldi. Dün (07.04.2026) hava çoğunlukla güneşliydi, 16:00 da hava kapandı yağmur başladı. Saat 11.00'den 16:00'a kadar 600 watt paneller ile toplam 1.5 kw ürettim. Bugün (08.04.2026) hava kapalı, ara ara yağmurlu, anlık üretimim 60-150 watt arası geziyor. Bugün bu saate kadar 700 watt civarı üretmişim. Üretimler düşük görülebilir ancak, akıllı microinverter evin tüketim ihtiyacına göre panelin üretim yapmasına izin veriyor. Evin 300 watt ihtiyacı varken 400 watt üretmiyor. 295-300 watt üretiyor. Bu süreçte gözlemlediğim kadarıyla günlük toplam 20 wattlık bir güç ister istemez saniyelik haberleşme farkı nedeniyle şebekeye gidiyor. Bu giden miktarın faturlandırma kısmı çok da gıdıklamaz gibi beni totalde. Geldiğim noktada enerjimi üretiyorum, evin buzdolabı, kombi, modem, tv, aydınlatma gibi ihtiyacını ürettiğim enerji ile karşılıyorum. Süreklilik arz etmeyen fırın gibi büyük yük çekecen ise şebekeden satın alıyor oluyorum. Şimdi diyeceksiniz güç istasyonu ne oldu, duruyor güneşten üretitğimi depoluyorum elektrik giderse kombiyi çalıştırıyorum. Ya da baktım kesinti olmuyor, ufak aletleri çalıştırmada kullanıyorum. Kullandığım program evin günlük güç tüketimini ve üretimi raporluyor. Geniş vakit bulduğumda bunları topluca bir grafik yapacağım. 8 saat önce tarihinde Mert Yeldan tarafından düzenlendi 13 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Çok güzel ve faydalı bilgiler, elinize emeğinize sağlık. İyi günlerde kullanın. Kopya çekmek veya günün birinde yapmak isteyenler için basitçe bir malzeme listesi ve maliyet paylaşabilir misiniz? Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 8 saat önce Yazar Paylaş 8 saat önce Ü.Emre Kartal yazdı: Çok güzel ve faydalı bilgiler, elinize emeğinize sağlık. İyi günlerde kullanın. Kopya çekmek veya günün birinde yapmak isteyenler için basitçe bir malzeme listesi ve maliyet paylaşabilir misiniz? İlerleyen süreçte paylaşacağım. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Maliyet? Duman? Yangın? Patlama? Çatlama? Bunlar yoksa neye yarar bu konu 1 Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Servet Aydın yazdı: Maliyet? Duman? Yangın? Patlama? Çatlama? Bunlar yoksa neye yarar bu konu Maliyet; güç istasyonu hariç 12 bini buldu. Duman, yangın, patlama, çatlama ; öncelikle Allah korusun, sonrasında halogen free kablo, ve soket aldım. Tedbir benden. Konu, mangala bağlarız bir zaman sonra. Chat Gpt ye göre güncel elektrik fiyatı ve evdeki elektrikli eşyaların tüketimi ile 3 yılda amortisman. Klimam eski nesil 20 yıllık on off klima, inverterlı klima alınca güneşli ama soğuk kış günlerinde gündüz ürettiğim enerjiyi klimada kullanıp tasarrufu arttırmayı düşünüyorum. Şu söylediğinde haklısın, üretmek ucuz depolamak pahalı. 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Depolama ancak enerji hattı olmazsa faydalı ki sende gereksiz. Çok iyi yaptın sistemi kurmakla. 2 Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Servet Aydın yazdı: Depolama ancak enerji hattı olmazsa faydalı ki sende gereksiz. Çok iyi yaptın sistemi kurmakla. Güneş lazım, bi el at kapalı hep hava. Güneş çıksın. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 7 saat önce Paylaş 7 saat önce aha komşu çatıya koydu 8 paneli, 5 kw imiş güç, 16 amp li-po batarya invertör falan fistan 385.000 tl cikmiş.... Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Ali Cihangiroğlu yazdı: aha komşu çatıya koydu 8 paneli, 5 kw imiş güç, 16 amp li-po batarya invertör falan fistan 385.000 tl cikmiş.... Müstakil bir evim olsa ilk yapacağım iş bu olacak. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Ben de elektrikli araba sandım. Meğer çöp şiş imiş hayırlı olsun. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Yok ki bi müsatakil evimiz.. Olsa neler yapacağım. Çatıyı ne ara yaptın len. bahsetmemiştin hiç.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 saat önce Paylaş 7 saat önce tam micro inverter nedir diye araştırıken karşıma çıkan konu. bu işleri yapan paneli bir görelim? nerede konumlandı nasıl bir şey Mehmet Ozyurek yazdı: Çatıyı ne ara yaptın len. bahsetmemiştin hiç.. bana söylemişti Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Ben de elektrikli araba sandım. Meğer çöp şiş imiş hayırlı olsun. bende konuya öyle daldım. zamanında bende panel vs müsaitti 10kw lık sistem kuracaktım. sonra aylık elektrik faturasına bakıp vazgeçmiştim. 2 Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Mehmet Ozyurek yazdı: Yok ki bi müsatakil evimiz.. Olsa neler yapacağım. Çatıyı ne ara yaptın len. bahsetmemiştin hiç.. 1 Ay sarkmasının sebebi El, kol ve bacakta çeşitli kesik izleri, rüzgarda üşütme, bir dandik marka şarjlı vidalamaya mal oldu. Tansu Kalafatoğlu yazdı: Ben de elektrikli araba sandım. Meğer çöp şiş imiş hayırlı olsun. Bu belediyeler niye bu kadar sorun çıkarıyor 1 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Mert Yeldan yazdı: 1 Ay sarkmasının sebebi El, kol ve bacakta çeşitli kesik izleri, rüzgarda üşütme, bir dandik marka şarjlı vidalamaya mal oldu. Bu belediyeler niye bu kadar sorun çıkarıyor herkese çıkarmıyor Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Erdoğan Temur yazdı: bende konuya öyle daldım. zamanında bende panel vs müsaitti 10kw lık sistem kuracaktım. sonra aylık elektrik faturasına bakıp vazgeçmiştim. 1000 TL altına inmiyor benim faturam. 300 TL düşürse benim için kâfi. Tansu Kalafatoğlu yazdı: herkese çıkarmıyor Kısmet 1 Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Mert Yeldan yazdı: 1000 TL altına inmiyor benim faturam. 300 TL düşürse benim için kâfi. Benimde şuan 3500 ortalama elektrik faturam geliyor ama yeni müsait değil. 2 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Mert Yeldan yazdı: 1000 TL altına inmiyor benim faturam. 300 TL düşürse benim için kâfi. Kısmet kısmet hanım bugün çok pozitifsiniz. Sizler olmasa belediye nasıl götürecek bu kadar işi 2 Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce Çağlar Bayur yazdı: tam micro inverter nedir diye araştırıken karşıma çıkan konu. bu işleri yapan paneli bir görelim? nerede konumlandı nasıl bir şey bana söylemişti Haftasonu foto atarım Tansu Kalafatoğlu yazdı: kısmet hanım bugün çok pozitifsiniz. Sizler olmasa belediye nasıl götürecek bu kadar işi evlendirme memurluğunuz hayırlı olsun 1 Yorum bağlantısı
Mert Yeldan 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce (düzenlendi) Bugün saat 00:00 dan şu ana kadar 3.4 kw tüketmişim. Buna karşılık üç saat parçalı bulutlu güneş ile de 832w üretmişim. Tüme varım yolu ile günün tamamını 4kw tüketim varsayarsak %20 si bedavaya geldi. Hedefim %25. 16watt gibi bir enerjiyi de şebekeye basmışız. Çağlar Bayur yazdı: tam micro inverter nedir diye araştırıken karşıma çıkan konu. bu işleri yapan paneli bir görelim? nerede konumlandı nasıl bir şey bana söylemişti Panelin yeri çatı, yönü tam güney. Panelin açısı 15 derece. Gözüm korktu 30 derece açı versem üretimim %10 daha da artacaktı ama kuzeyden denize doğru sağlam rüzgar geliyor. Deniz güney yönde. Uçar endişesi oldu. 5 saat önce tarihinde Mert Yeldan tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 5 saat önce Paylaş 5 saat önce bu nasıl bişiy resim yokmu. Güneş panosu, zımbırtılar, ben böyle düz yazı okuyunca kafamda canlandıramıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 saat önce Paylaş 4 saat önce Ali Darbaz yazdı: bu nasıl bişiy resim yokmu. Güneş panosu, zımbırtılar, ben böyle düz yazı okuyunca kafamda canlandıramıyorum. dünyada üniversiteler yine yeniden eski matbaa dan çıkma kitava geçiyor, tablerler terk Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ali Darbaz yazdı: bu nasıl bişiy resim yokmu. Güneş panosu, zımbırtılar, ben böyle düz yazı okuyunca kafamda canlandıramıyorum. bin tane tablo koyuyorsun. Biz senden motoru da koy diyor muyuz. Daha ne olsun adam yazmış daaa 1 4 Yorum bağlantısı
Recommended Posts