İçeriğe Yönlendir

Bu Günden Bir Kaç Anekdot

Metin Mankal

Recommended Posts

Metin Mankal

Malumunuz bu gün Maraş'ta yaşanan olayları biliyorsunuz. Yazacak çok şey var da yazamıyoruz fazla. Ben de öğrencilerimle yaşadığım diyalogları paylaşayım dedim. Olayların hemen sonrası 3. sınıflaraydı dersim.

Hepsi ağlıyor ,bir tanesi öğretmenim buraya da gelirler mi ? Yok çocuğum gelmezler gelseler bile bizim güvenliğimiz var. Güvenliklerin silahı var mı öğretmenim? Yok ama copları var. (ağlamalar daha da yükseldi) Çocuklar polisler de geldi kapıda bekliyor. (aslında hiç polis gelmedi)  Polislerin silahı var mı öğretmenim? Var tabii çocuğum. Ya katillerin daha çok silahı varsa öğretmenim?...

Öğretmenim babamı arayın beni alsın. Çocuğum babanın numarası ben de yok. Ama sen benim öğretmenimsin nasıl yok numarası?

Bir tanesi bacağıma sarıldı bağırıyor. Biz daha çocuğuz öğretmenim. Bizi niye öldürmek istiyorlar.

Bir öğretmen  arkadaşımızın oğlu bir öğrencimizin kardeşi vefat etti.

Verilen Sayılar afakidir.

• Beğen 1
  • Şaşkın 2
  • Üzgün 21
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Bugün şiddetle kınayarak protestolara katıldık, yarın nefretle kınarız, ertesi gün esefle kınarız. Geçen ay ölen öğretmeni bile unuttuk bunu da unuturuz.

Ölen öğretmen ve yavrularımıza rahmet, kalanlara sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Hamit inan

Yıllar önce atılan tohumlar meyvesini verdi. TV kanallarında yarışa yayınlanan görmezden gelinen şiddet dizileri...

Ayrıca kesintisiz eğitim saçmalığı...

Okuyacak olan kaliteli öğrenci okutulur. Yıllarca o sıralar boşa işgal edilmez ve insanların vakti calinmaz. 

Okuyan okur okumayan sanayide köyünde serserilik yapmaya vakit bulamadan çalıştırılır. En azından anasının babasının derdi olur....

• Beğen 15
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren

Dizilerde Silahı,Adam vurup cezaevine girmemeyi,Uyuşturucuyu,Gece hayatını,Evlenmeden çocuk yapıp aynı evde yaşamayı,Yeğenin amca karısına yan gözle bakmasını normalleştirirsen,Bunlar gayet normal hocam.

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Ülkemizin başı sağolsun. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

atalar ne demiş: ne ekersen onu biçersin çok yazık çok.... veliler ve vatandaşlar da sorumlu bence. okul ile konuşacağım benden komple rıza ne gerekiyorsa.... çok acı yaa...

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Okul, dizi, sistem falan tamam da asıl mesele ailedir. Çocuk en temel eğitimi ailede alır. Diğerleri ailede eğitim almayan çocuğun yolunu kolaylaştırır. 

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Çok sorulacak soru var. Babasının niye 5 tane silahı var mesela?

Dizi kısmına kısmen katılsam da büyük oranda bu işin ailede bittiğine inanıyorum. KV serisini izlemeye başladığımda liseye yeni başlamıştım, babamın silahını alıp birilerini öldürmek falan aklımın ucundan geçmedi. 5 tane silaha sahip bir polisin mental durumu ne olabilir, onun yetiştirdiği çocuğun mental durumu ne olabilir gibi sorular sorular. Öğretmenlik yaptığım okula kılıç getiren öğrenci dizi falan izlemezdi mesela. Psikolojik problemleri vardı. Allahtan erken haberdar olup müdahale etmiştik. 

Ateş yine düştüğü yeri yakacak, İstanbulda evine giderken kılıçla katledilen Başak Cengizi unuttuğumuz gibi, Narini unuttuğumuz gibi bunu da unuturuz. 

Hep söylerim, okullar bir araya getirilip kampüs sistemi oluşturulmalı, kampüs içinde sağlık hizmeti (en azından revir düzeyinde) sağlanmalı ve güvenlik tamamen emniyet kuvvetlerince sağlanmalı. Yüksek duvarlar ve tel çitler ile çevrilmeli. İçeri giren herkes x-ray taramasına tabi tutulmalı. Başka türlü güvenlik sağlanamaz. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Murat Sahın yazdı:

Çok sorulacak soru var. Babasının niye 5 tane silahı var mesela?

Dizi kısmına kısmen katılsam da büyük oranda bu işin ailede bittiğine inanıyorum. KV serisini izlemeye başladığımda liseye yeni başlamıştım, babamın silahını alıp birilerini öldürmek falan aklımın ucundan geçmedi. 5 tane silaha sahip bir polisin mental durumu ne olabilir, onun yetiştirdiği çocuğun mental durumu ne olabilir gibi sorular sorular. Öğretmenlik yaptığım okula kılıç getiren öğrenci dizi falan izlemezdi mesela. Psikolojik problemleri vardı. Allahtan erken haberdar olup müdahale etmiştik. 

Ateş yine düştüğü yeri yakacak, İstanbulda evine giderken kılıçla katledilen Başak Cengizi unuttuğumuz gibi, Narini unuttuğumuz gibi bunu da unuturuz. 

Hep söylerim, okullar bir araya getirilip kampüs sistemi oluşturulmalı, kampüs içinde sağlık hizmeti (en azından revir düzeyinde) sağlanmalı ve güvenlik tamamen emniyet kuvvetlerince sağlanmalı. Yüksek duvarlar ve tel çitler ile çevrilmeli. İçeri giren herkes x-ray taramasına tabi tutulmalı. Başka türlü güvenlik sağlanamaz. 

HAttı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. AVM girişine güvenli okula güvenlik oraya güvenlik buraya güvenlik... OLMAAAZ. tamamen yanlış.  Polis her yerde olacak. Her yeri dikenli telle çeviremezsin. saçma olur. İlk yapılması gereken silaha erişimi zorlaştıracaksın. İkincisi istihbarata çok zaman ayıracaksın. Psikolojik danışmanları ciddiye alacaksın. Şikayetleri ciddiye alacaksın. Gazeteciyle youtubecuyla  sosyal medyayla siyasilerle uğraşmak yerine gerçek adi suçlara daha çok eğileceksin. Adalet duygusunu toplumda yerleştireceksin.  telle xray ile olmaz o işler. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Evimin hemen yanında büyük bir camii var. Bakan bey şu anda orada ikindi namazı kılıyor. 3 ambulans yüze yakın araç ,bir o kadar polis bekliyor. Sokak trafiğe kapalı. Az önce evin otoparkına kimlik sorgusuyla girebildim..

Ya şu manzaradan ben utanıyorum onlar utanmıyor.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Ben bu konu özelinde olayın dizi veya bilgisayar oyunlarından kaynaklandığını düşünmüyorum. Oyunsa biz en kralını ve şiddetlilerini oynadık zamanında, diziyse deliyürek, kurtlar vadisi ile büyüdük. 

Sorun bence toplumsal. Toplum mutlu değil. Etraftaki herkes somurtuyor ancak çocuklardan mutlu olmaları ve geleceğe umutla bakmaları bekleniyor. Olaysız bir gün geçecek olsa siyasinin biri çıkıp ortamı gerecek açıklama yapıyor. 

Bunun yansımasını sadece okullarda değil, trafikte, spor müsabakalarında, cafe ve restoranlarda, normal yolda dümdüz yürürken bile görebilirsiniz. 

Ayrıca eskiden suç çetelerinin bu çocuklara ulaşması bu kadar kolay değildi. Kimsede telefon yoktu. Şimdi bu çocukların elinde telefon kimle ne konuşuyolar hangi gruplara üyeler bilen yok. Şu an çocuklar beyinleri çok kolay bir şekilde yıkanarak kandırılabiliyor. Burada da bütün sorumluluğun ailelerde olduğunu düşünüyorum. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Metin Mankal
Murat Sahın yazdı:

okullar bir araya getirilip kampüs sistemi oluşturulmalı

Aslında tam tersi olmalı Murat. Biz yıllarca butik okullar olmalı dedik. Aslında en sağlıklısı da o. Öğrencinin okula erişimi kolay olmalı. Sınıf mevcutları az olmalı ki öğretmen ,idare ,rehberlik birimi sağlıklı bir biçimde öğrenciyi takip edebilmeli. Sorunlu çocuklara zamanında müdahale edilebilmeli.

Bir de işin şöyle bir yanı var. Bu katliamı yapan psikolojik sorunları olan bir şahıs. Sınıf içinde önceden çekilmiş videolar var. Hatta okul bu çocuğun özel eğitime gitmesi gerektiğini defalarca ifade etmiş. Baba araya makam mevki sokmuş. (Baba derken kendisi Ankara da iken  evinde beş tabanca yedi şarjör bırakan baba )

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Urfadaki vakayı eğitimin zorunlu olmayışı, memleketimdeki olayı da rehberlik sisteminin sağlıklı çalışması engellerdi. O yaşlarda biz de dengesiz dengesiz hareket ederdik ama izlediğim videoya göre çocuk sanrı sahibi, normal değil yani. 

Bu işin dizi - oyun ya da türevleri ile ilgili olduğunu zannetmiyorum. 20 senedir CS oynarım hiçbir yere bomba koymak gelmedi içimden. Keza Kurtlar Vadisini çok severim. Politikasını ya da karakterleri değil direkt diziyi severim. Godfather izleyen neden izliyorsa o sebeple izlerim. Yasaklar her sistemi bayağılaştırır. Kimsenin yüksek duvarlı bir okula ihtiyaç duymadığı bir yarın inşa etmeliyiz. Zaten her şey yasak memlekette. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Soğukta kısa kolluyla çalışan birine istediğiniz ilacı verin sonuç değişmez. 

Sorunu kaynağında çözemedikten sonra gerisinin bir manası kalmıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

HAttı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. AVM girişine güvenli okula güvenlik oraya güvenlik buraya güvenlik... OLMAAAZ. tamamen yanlış.  Polis her yerde olacak. Her yeri dikenli telle çeviremezsin. saçma olur. İlk yapılması gereken silaha erişimi zorlaştıracaksın. İkincisi istihbarata çok zaman ayıracaksın. Psikolojik danışmanları ciddiye alacaksın. Şikayetleri ciddiye alacaksın. Gazeteciyle youtubecuyla  sosyal medyayla siyasilerle uğraşmak yerine gerçek adi suçlara daha çok eğileceksin. Adalet duygusunu toplumda yerleştireceksin.  telle xray ile olmaz o işler. 

Oldu hocam, 50 sene sonrası için not aldım. Maalesef dediğiniz noktaya 50 senemiz var

Metin Mankal yazdı:

Aslında tam tersi olmalı Murat. Biz yıllarca butik okullar olmalı dedik. Aslında en sağlıklısı da o. Öğrencinin okula erişimi kolay olmalı. Sınıf mevcutları az olmalı ki öğretmen ,idare ,rehberlik birimi sağlıklı bir biçimde öğrenciyi takip edebilmeli. Sorunlu çocuklara zamanında müdahale edilebilmeli.

Bir de işin şöyle bir yanı var. Bu katliamı yapan psikolojik sorunları olan bir şahıs. Sınıf içinde önceden çekilmiş videolar var. Hatta okul bu çocuğun özel eğitime gitmesi gerektiğini defalarca ifade etmiş. Baba araya makam mevki sokmuş. (Baba derken kendisi Ankara da iken  evinde beş tabanca yedi şarjör bırakan baba )

Metin abi kampüs gibi derken sınıf mevcudu azalacak ulaşım devlet tarafından sağlanacak ama güvenlik konusunda emniyet yetkili olacak. Aksi halde bugün orada yarın burada bu iş böyle devam eder. Her zaman risk olur bu hali ile... Öncelik yaşama hakkı, öncelik güvenlik...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

kapıya polis koymak ile sorun çözülür zannediyor herkes. kapıya koymak bizimkilerin işine niye geliyor 1- bedava 2- birşey olurda ölürse zaten sorun yok, ölmezde okulda bir sorun olursa suçu atması kolay.  okul kapısına polis koymak kanserli hastaya yara bandı yapıştırıp göndermekten başka birşey değil.

Örgün eğitimde 75.000 okul var türkiyede bu tüm polis teşkilatının 4 te 1i. tek başına koyamazsın nöbetleşe beklemeleri gerekecek oldu 150.000. şimdi kapıdan gelen herkesi arayacak mı kapıda okul öğrenci kartı kontrolü mü yapacak ? ancak kapıda bekleyecek ve şüphelenirse arayacak oda dünkü gibi bir polis müdürünün oğlu çıkarsa müdür sen benim oğlumu arayamazsın cart curt bambaşka konular girecek hepimiz biliyoruz ülkenin halini.

Burada illa ki milli eğitim bakanlığı kendi üzerine düşen sorumluluğu  yerine getirecek sürekli kapıda duracak bir görevli şart ve kartlı geçiş ve x ray cihazı konulabilir ancak şu bir gerçek ki o x-ray bir iki kez öttüğünde artık gittikçe duyarsız kalınacak ve yine birşey değişmeyecek.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan
(düzenlendi)
Çağrı Alaf yazdı:

Urfadaki vakayı eğitimin zorunlu olmayışı, memleketimdeki olayı da rehberlik sisteminin sağlıklı çalışması engellerdi. O yaşlarda biz de dengesiz dengesiz hareket ederdik ama izlediğim videoya göre çocuk sanrı sahibi, normal değil yani. 

Bu işin dizi - oyun ya da türevleri ile ilgili olduğunu zannetmiyorum. 20 senedir CS oynarım hiçbir yere bomba koymak gelmedi içimden. Keza Kurtlar Vadisini çok severim. Politikasını ya da karakterleri değil direkt diziyi severim. Godfather izleyen neden izliyorsa o sebeple izlerim. Yasaklar her sistemi bayağılaştırır. Kimsenin yüksek duvarlı bir okula ihtiyaç duymadığı bir yarın inşa etmeliyiz. Zaten her şey yasak memlekette. 

Bugün aynı örnek üstünden kendimizden örnekle üç arkadaş konuştuk. Günde 3-5 saat oynasak sokakta 3-5 saat gezerdik. Şu an ki durum daha bir acayip adeta zombi oluyor kimi çocuklar deliriyor  bir çoğu bilgisayar başında. Bilgisayarda şiddet, TV de şiddet, ailede şiddet sorumsuzluk ve sokak arkadaş faktörü.... Sağlam insan delirir zaman sonra.. birde bu modeldeki gibi kendide dengesiz ise karışıyor ortalık. Tüm faktörler bir araya geliyor. 

Bu olay genel duruma pek uygun değil fakat sokaktaki zibidi faydasının temel sorunu TV, oyun, aile sorumsuzluğu yada yokluğu. Okumaktada göz yok tüm vakit aylakliga kalıyor. 

Askerde öğrettiler " Askeri öpmez isen asker birbirini öper" öyle yoruyorlardiki cansız yattigimiz yeri şaşırıyorduk.

Şimdiki gençlerin temeli sorunu aylaklik. 

Mehmet Cihat yazdı:

okulda

Her sınıfta polis olsa ne olacak. Her sokakta her köşede her evde mi olacak sonra ? Benim delikanlı erkek çocuğu olduğu halde arkadaşlarına salmiyorum onlar gelsin diyorum, diğer ailelerde aynı kafada. Tüm her yer için geçerli bu kaygı sadece okul değil.

Aklıma gelen iki çözüm 

Önce şu TV pisliği temizlenmeli. 

Peşinden sadece okuyacak gençler okullarda tutulmalı.

Gözden kaçan bir nokta ise çocuğunu sanki kainat onun için yaratılmış gibi yetiştiren anne baba müsveddeleri...

tarihinde Hamit inan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Bu gün Yapı Kredi nin aldığı çok güzel bir kararı okudum. İçeriğinde şiddet mafya vb. barındıran dizilere reklam vermeyeceklerini açıkladılar. PR dır falan ama  uygulanmasını  ve tüm reklam verenlere örnek olmasını beklediğim bir hareket.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Sorun Dizi oyun değil. Sorun, bireyselleşen toplumlarda psikolojik hastalıkların artması. 

mesela 3.dünya ülkelerinde çocuklar okulda katliam yapmıyor. Ama en gelişmiş ülkelerde bu tarz olayları sık duyuyoruz. Gelişen toplum bireyselleşir. Bireyselleşme sosyal bağları zayıflatır. 

intihar olayları da gelişmiş toplumlarda fazladır. Kaçınılmaz son. 

haa, oyunlar, saçma sapan z kuşağı tavırları, ailelerin çocuk yetiştirmeyi bilmemesi, ilgilenmemesi, akran zorbalığı da ayrıca etmendir

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Mankal yazdı:

Bu gün Yapı Kredi nin aldığı çok güzel bir kararı okudum. İçeriğinde şiddet mafya vb. barındıran dizilere reklam vermeyeceklerini açıkladılar. PR dır falan ama  uygulanmasını  ve tüm reklam verenlere örnek olmasını beklediğim bir hareket.

mesela trt ye vermeyecek mi malum diziye.... kayyım atarlar valla 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Metin Mankal
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Sorun Dizi oyun değil

Bir yerden başlamak gerekiyor ama Tansu. Devletten mi bekleyelim. Çok bekleriz. Evet iki gündür devletimizin yüce bakanları burada ,yollar kapalı ,her kavşakta polisler var. Ve iki gündür instagram , facebook ,x v.b leri kapalı. İnternet çok yavaş. Devletimizin şefkatli ellerini üzerimizde hissediyoruz.

Çağlar Bayur yazdı:

mesela trt ye vermeyecek mi malum diziye.... kayyım atarlar valla 

Benimki de bir umut işte üstad.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Metin Mankal yazdı:

Bir yerden başlamak gerekiyor ama Tansu. Devletten mi bekleyelim. Çok bekleriz. Evet iki gündür devletimizin yüce bakanları burada ,yollar kapalı ,her kavşakta polisler var. Ve iki gündür instagram , facebook ,x v.b leri kapalı. İnternet çok yavaş. Devletimizin şefkatli ellerini üzerimizde hissediyoruz.

bu sorunu çözemezsiniz hocam. Çözülseydi, abd, japonya, kanada, almanya. Finlandiya çözerdi. Öğrencilerin yaptığı katliamlarda veya teşebbüslerde bu ülkeler başı çekiyor. 

gelişmişliğin getirdiği bireyselleşmeyi aşabilen insan sayısı %20 civarında. Geri kalanının dağılımı farklı farklı psikolojik vaka. Kimisi orta düzeyde yaşayabilirken bir kısmı ağır travma yaşıyor. Travmaların şiddeti de artma eğiliminde. 

Türkiye gereğinden fazla özgür bir ülke. Kontrolsüz sosyal medyayı yasaklardım. Polisle İçerik paylaşımı yapmayan sosyal medyayı da yasaklardım. Kimliksiz sosyal medya hesabı açmayı da yasaklarım. Yerli sosyal medya uygulaması ürettirirdim. 

insanları kontrolsüz bırakınca azıyor. Özgürlük vs hikaye. Her kelime polis filtresinden geçecek. 

bunun yanında elbette başka önlemler de alınmalı. Devlet en çok bu işe bütçe ayırmalı. Çocuklara beyin yıkarcasına ahlaklı olmayı öğretmeli. Ailelere zorunlu bilinçli aile eğitimleri verilmeli vb şeyler. Ben olsam böyle yapardım yani

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
(düzenlendi)

14 yaşındaki bir çocuğun 11 yaşındaki 60 tane çocuğun üzerine silahla ateş etmesini; izlediği dizilere, oynadığı oyunlara, maneviyatının eksikliğine, silahlara kolay ulaşmasına bağlayamıyorum. Değerler eğitimi altında komşularımızı değersizleştirdik. Bu her alana yayıldı. Siyasette, sporda, meslek alanlarımızda, dünya görüşümüzde falan. Her alanda rakip ürettik kendimize. Var olmamızı karşımızdakini yok ederek sağlamaya çalışıyoruz. Öğretmenlerin bir kısmı bu durumu gündeme taşırken bir kısmımız umursamadı bile, geçen senelerde okul müdürü öldürüldü, 43 yaşında bir öğretmenimiz öldürüldü 1 ay önce, yine olaya tepki veren sadece bir kesim oldu. OKULLARDAKİ ŞİDDET olaylarında bile ayrıştık. Yazacaklarımı toparlayamadım. Acı çok büyük. Maraş; Mahsuninin, Karakoçun memleketidir. İnsanın değerli olduğu bir kültüre sahiptir. Urfa dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Edessa okulu, Harran okulu gibi en eski eğitim alanlarına sahiptir. Böyle olmasında kimse sorumluluk almadığı sürece BAŞARAMAYACAĞIZ. 

tarihinde İbrahim Aslıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Mehmet Göktürk
  • Yeni Oluştur...