İçeriğe Yönlendir

Benzinliden Elektrikliye Geçişte En Mantıklı Senaryo?

ibrahim Tiryaki

Recommended Posts

Mehmet Göktürk
ibrahim Tiryaki yazdı:

Merhabalar, 2,5 ay önce bayiden sıfır km Hyundai bayon almıştım, o zamanlar elektrikli araca geçmeyi hiç düşünmemiştim. Ancak bu aralar ciddi anlamda düşünmeye başladım. Arabamı 1 milyon 560 bin TL'ye almıştım ancak ilana dün koydum ve 1500 ve civarında teklifler geliyor.

Alabileceğim elektrikli araçlar her ikisinin de uzun menzil versiyonu olmak üzere --> Opel Frontera ve Citröen E-C3 Aircross. Ve bunların kabaca fiyatı 1590-1600 TL arasında.

Yani aracıma hemen verilen teklifi kabul etmem halinde ortalama 80-100 bin tl üzerine eklemem gerekecek.

Hyundai Bayon aracım şehiriçi trafikli ve çevreyolu sürüşlerinde karma 5 litre ama kabaca 5.5 litre yakıt tüketiyor. 

Benzini 64 TL'den hesap edersek yılda 20 bin km yol yapmaya 70.400 TL ödeme yapmış olacağım.

Elektrikli aracı evden şarj etme imkanım bulunuyor, bu arabanında ortalama 18 kwh tüketim yaptığını hesap edersek evden şarj maliyeti 100 km'de 75 TL civarında oluyor.

20 bin km'de evden şarjın maliyeti 15 bin tl, ara sıra dışarıda, avm'de edebileceğim şarjları da hesaba katarsam 20 bin TL kabul ediyorum.

aradaki yıllık tasarruf farkı kabaca 50 bin tl civarında.

Sizce buna değer mi?

Evde şarj olanağı varsa değer. Arabanız güzel gerçi. Şirketiniz vs varsa TOGG çok çok avantajlı. onu da düşünebilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Bu Opel ve Citroen arasında kalmak yerine farklı opsiyonlarıda değerlendirmek lazım.. citroen elektrikli modellerleri Hindistanlı yazılımla çalışıyor. Ben olsam Haziranda Egea yerine çıkıcak yeni arabayı ve Yeni düşük gelir modeline uygun Togg modelini beklerdim. İstanbullu olarak işe arabayla gidip gelme modeli bana pek mantıklı gelmiyor. İşe gitmek için araba alma fikri  İstanbul İli için son derece mantıksız geldiğinden önermem. Ama başka illerde metro metrobüs gibi çözümler yoksa diyecek cevsbım yok. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mustafa Arıkan yazdı:

Elektrikli araca geçişe sadece maliyet olarak bakmayın. Elektrikli araç daha sessiz, daha güçlü ve konforlu hatta daha donanımlı nisbeten. 
Şarj işlerini de planlı yaşamayı seven biriyseniz, acele acele bir yerlere sürekli koşuşturan bir hayatınız yoksa hiç dert etmeyin. Öyle çok da hayatı etkilemiyor.

Şunu demeyin artık arkadaş ne bu yahu "Elektrikli araç daha sessiz, daha güçlü ve konforlu hatta daha donanımlı nisbeten" e değil işte aynı araba, bizde olmayan ne var mesela? sonra yine elektrikli kötüledin deniyor, siz diğerini kötülüyorsunuzya, onu ne yapacağız!

Daha iyi diyebileceğin 2 şey var, esas yazacağını yazmamışsın ben yazayım, yakıtı daha ucuz o da şimdilik, ve bakım masrafıda birazcık bitti, unutmadan elektiklide garantiden çıkmayı göze alabilene helal olsun derim, benzinlide sıkıntı yok hallederiz. neyse daha iyi diyerek elektrikliye yer açmayı bırakın zira olmuyor, her ikiside bildiğimiz araba işte, farkı yakıt ve motor.

Hem konfor derken sizinkiler ceylan derisi koltuklu yada uçuyormu, araba işte, megan etech le meganı yada australi karşılaştırdınmı mesela, hangisi daha konforlu kardeş? neyse sonuçta bildiğimiz standart araba bunlar, sanki apayrı bir düzeyde farklı bir araçtan bahsediyoruz, farkı motoru ve yakıtı bitti.

Sessizde demeyin, günümüz araçlarında ana ses lastik ve rüzgar sesidir motor zaten neredeyse duyulmaz, ben duymuyorum mesela, elektriklidede hiçmi rüzgar yada asfalt sesi yok nasıl bir sessizlik kastettiğin, motor deme bende motor sesi yok gibi mesela, zira asıl ses dediğimiz kısım bu ikisi yoksa hepsi aynı! daha detaylı kullanım yaz kış konforuna uzun yola falan zaten hiç girmeyelim anında elenir elektrikliler, pilden dolayı elenir!

Yok öyle değil yanlışsın diyorsan, marka model söylede hemen bakayım hoşuma giderse 4-5 milyon falan değilse değişeyim arabayı.. 

Elektrikli araba hergün işe gidip gelenler için iyi, oda evinde şarj edebiliyorsan... zaten elektrikli alınmasın ana sebebide yakıt maliyeti!  bu fark olmasa şu pillerden kaynaklı durumla acaba kaç satardı bu araçlar? zaten asıl işi bozanda pilli olması. Hem bende planlıyımdır ama planlarım arasında boş bekleme olmaz, hiç sevmem, en fazla 5 dk beklerim :tongue:

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Ay çok şirin

dimi :D

c3e06c12b860dbfc94cdd26c4e5ce197.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Şunu demeyin artık arkadaş ne bu yahu "Elektrikli araç daha sessiz, daha güçlü ve konforlu hatta daha donanımlı nisbeten" e değil işte aynı araba, bizde olmayan ne var mesela? sonra yine elektrikli kötüledin deniyor, siz diğerini kötülüyorsunuzya, onu ne yapacağız!

Daha iyi diyebileceğin 2 şey var, esas yazacağını yazmamışsın ben yazayım, yakıtı daha ucuz o da şimdilik, ve bakım masrafıda birazcık bitti, unutmadan elektiklide garantiden çıkmayı göze alabilene helal olsun derim, benzinlide sıkıntı yok hallederiz. neyse daha iyi diyerek elektrikliye yer açmayı bırakın zira olmuyor, her ikiside bildiğimiz araba işte, farkı yakıt ve motor.

Hem konfor derken sizinkiler ceylan derisi koltuklu yada uçuyormu, araba işte, megan etech le meganı yada australi karşılaştırdınmı mesela, hangisi daha konforlu kardeş? neyse sonuçta bildiğimiz standart araba bunlar, sanki apayrı bir düzeyde farklı bir araçtan bahsediyoruz, farkı motoru ve yakıtı bitti.

Sessizde demeyin, günümüz araçlarında ana ses lastik ve rüzgar sesidir motor zaten neredeyse duyulmaz, ben duymuyorum mesela, elektriklidede hiçmi rüzgar yada asfalt sesi yok nasıl bir sessizlik kastettiğin, motor deme bende motor sesi yok gibi mesela, zira asıl ses dediğimiz kısım bu ikisi yoksa hepsi aynı! daha detaylı kullanım yaz kış konforuna uzun yola falan zaten hiç girmeyelim anında elenir elektrikliler, pilden dolayı elenir!

Yok öyle değil yanlışsın diyorsan, marka model söylede hemen bakayım hoşuma giderse 4-5 milyon falan değilse değişeyim arabayı.. 

Elektrikli araba hergün işe gidip gelenler için iyi, oda evinde şarj edebiliyorsan... zaten elektrikli alınmasın ana sebebide yakıt maliyeti!  bu fark olmasa şu pillerden kaynaklı durumla acaba kaç satardı bu araçlar? zaten asıl işi bozanda pilli olması. Hem bende planlıyımdır ama planlarım arasında boş bekleme olmaz, hiç sevmem, en fazla 5 dk beklerim :tongue:

Sizinle bir şey tartışmayacağım. Sağlıcakla kalın. 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mustafa Arıkan yazdı:

Sizinle bir şey tartışmayacağım. Sağlıcakla kalın. 

Sende kal, zaten tartışılacak birşeyde yok, farkı olmayan şeyleri yazmışsın...

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Sende kal, zaten tartışılacak birşeyde yok, farkı olmayan şeyleri yazmışsın...

Ali tüm ahali elektrikliye geçiyor. Bir kullanan bir daha geri bakmam diyor. sence bu insanlar etki altında mı? Bilinçsiz mi yahut akılsız mı?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Ali tüm ahali elektrikliye geçiyor. Bir kullanan bir daha geri bakmam diyor. sence bu insanlar etki altında mı? Bilinçsiz mi yahut akılsız mı?

konu bu değilki, bilinçle akılla vs. ne ilgisi var, ona birşey demedim ve banane! ben daha güçü daha konforlu daha sessiz denmesine itiraz ediyorum, tırnak içinde alıntı yapmışım bakmadın sanırım! bense değil aynı diyorum, direk savunmaya geçmek nedir, hemde sen? Sonuçta araba bu neden ayrı bir sınıfmış gibi davranılıyor.  geçme sebebide temelde şarjın ucuz olması, ana sebebte bence bu, tersi olsun kaç satardı acaba?

Tüm ahalide geçmiyor ve ben geçeceğinide pek sanmıyorum, tüm ahali dediğin araç sayısı 36 milyon civarı bu arada, düşünsene geçildiğini, hemde bu ülkede bu toplumla...

Tabi yine yazayım, ben elektrikli araç kötüde demiyorum, daha iyide demiyorum, hepsi aynı mal aynı araba, benim bu araçlarda sevmediğim tek yer Pil, Pil olduğu sürece yada bunu acaip şekilde geliştirmedikleri sürece genele yayılamaz ve bu fikrim hala değişmedi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Farklı. Tüm ahali tabi geçmiyor. Ama geçen de geri dönmüyor pek. neyse bakacağız. şu ana kadar memnunuz. Araba "kaliteli" mi hayır değil. 

Aslında şarjın ucuz olması tam sebep değil. kullanımı biraz farklı. belki o çekiyor. 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Farklı. Tüm ahali tabi geçmiyor. Ama geçen de geri dönmüyor pek. neyse bakacağız. şu ana kadar memnunuz. Araba "kaliteli" mi hayır değil. 

Aslında şarjın ucuz olması tam sebep değil. kullanımı biraz farklı. belki o çekiyor. 

geri dönmüyor kısmına tamam, bende geçsem daha dönmem artık, ki alırsamda sadece elektrikli alırım diyede defalarca yazdım, zaten o kadar parayı verince hemde benim gibi neredeyse araba kullanmayan biri hiç dönmez, ama kalkıpta çok daha iyi süper falan denirse laf ederim çünki değil, araba işte...

Şarjın ucuz olması tabiki tek sebeb değil ama bence ana sebeb, zammı yediği an başlar bizim Millet homurdanmaya ki haklılarda, bu araçları kullanırken planlı olmak gerekir, herkese gelmez bu araçlar, birde avantajını kaldırırsan ne anladım ben demeler başlar, genele yayılamaz sebeblerinden biriside bu,  öte yandan sürüş olarak deneyimi biraz daha farklı evet bu insanları çekiyordur bunada katılırım senin dediğin Farklı kısmıda bu zaten, ama gerisi bildiğimiz arabalardan farksız bende bu kısmını diyorum zaten... ha bir fark daha var, kardeşimin aracın benden daha az km yaptı ve lastikler bitti bile, ağır araç lastik yiyor, doğru fark varmış, sebeb yine pil dikkat, pil hamallığı hoş değil...

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Mehmet Göktürk yazdı:

Henuz sadece 1 tane bile elektrikli araç kullanmadım. O yüzden kötü yorum hakkımı saklı tutuyorum :D.

Ama Adas sistemli 7 ileri dct şanzımanı olan bir Hyundai 20 ne kadar sıkıcı ise elektrikli arabalar çok daha sıkıcı olacağını düşünüyorum. Belki şarj disiplini eğlenceli olacak.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Ali Darbaz yazdı:

Henuz sadece 1 tane bile elektrikli araç kullanmadım. O yüzden kötü yorum hakkımı saklı tutuyorum :D.

Ama Adas sistemli 7 ileri dct şanzımanı olan bir Hyundai 20 ne kadar sıkıcı ise elektrikli arabalar çok daha sıkıcı olacağını düşünüyorum. Belki şarj disiplini eğlenceli olacak.

tek düzeliği daha sıkıcı gelebilir sana ama dediğin gibi şarj olayı tam senlik, bence seni mutlu eder, acaip ölçümler seni bekliyor, hipermilin hiperını yaptırırsın artık, ama carcı bitirme 5 lt bidonla çözüm olmuyor sonra :D

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Cihangiroğlu yazdı:

tek düzeliği daha sıkıcı gelebilir sana ama dediğin gibi şarj olayı tam senlik, bence seni mutlu eder, acaip ölçümler seni bekliyor, hipermilin hiperını yaptırırsın artık, ama carcı bitirme 5 lt bidonla çözüm olmuyor sonra :D

powerbank ile oluyo. yahut servet gelip dolduruyor V2V. 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Eray Aksoylu yazdı:

ayrıca bir fikrimi daha belirtmek istiyorum bu araçların güvenliği de azıcık önemli olmalı. 6-7 ay önce bulunduğum şehirde bir kaza oldu kazadan sonra oradaydım canlı canlı gördüm . modelini tam hatırlamıyorum ama citroen c4 veya c4x diye hatırlıyorum, şehir içinde bir kamyon bu araca köşeden çarpıyor ve o kocaman bagajı olan araba nerdeyse tek kapıya dönüyor. tamam mantıklı bir örnek değil ancak gelin görün ki şehir içinde bile bir araç bu hale gelebiliyor. bu yüzden citroen araçlara bir tık daha uzak kalıyorum.. amacım polemik veya marka fanatikliği vs değil. Allah bağışlasın 10 aylık yavrunuz varmış sağlıkla büyüsün inşallah. onun sağlığı güvenliği için her detayı düşüneceğiniz şüphesiz. o sebepten tercihleri bir kez daha gözden geçirin isterim.

bahsettiğim kazanın yerel haber sitesinde videosunu buldum bi inceleyin derim.

https://medyabar.com/haber/26344660/muhsin-yazicioglu-bulvarinda-zincirleme-kaza-5-arac-birbirine-girdi

Hocam bahsettiğiniz kazada mikserin ilk çarptığı araç o citroen gibi duruyor. Bu durumda çok normal o kadar hasar alması. Bence bu tip kazalarda ağır tonajlı araçların hangi yolları kullanmaları gerektiği hususunu tartışmalıyız. 

Ali Cihangiroğlu yazdı:

Abi iyi güzel de oraya evriliyor artık kabullenmek gerek.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Murat Sahın yazdı:

Abi iyi güzel de oraya evriliyor artık kabullenmek gerek.

:) iyide evrilmesin demiyorumki ben, kötüde demiyorum, sadece bu araçları apayrı bir şeymiş gibi anlatmalarına kızıyorum, bak ne demiş arkadaş, daha güçlü daha konforlu daha sessiz miş...  e değil işte, bildiğimiz arabalarda aynı, zira hepsi araba altı üstü, motor ve yakıt farklı gerisi aynı araba değilmi yani, abartmayın diyorum ben, sanki biz kullanmıyoruz bunları bilmiyoruz, kabullenememek gibi bir durum yok yani, anlatamadım bir türlü...

Mehmet Göktürk yazdı:

powerbank ile oluyo. yahut servet gelip dolduruyor V2V. 

reno 5 lede v2v yaparız, Servet gelene dek ohoooo :tongue:

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Ali Cihangiroğlu yazdı:

daha güçlü daha konforlu daha sessiz miş

öyle zaten.

kullanmayanlar kötülüyor hep, nasıl bir şeyse.

Eski arabalarım max 130 beygirdi bu 218 bg.

Bu daha konforlu mu, x-trail kadar değil ama aynı sınıftaki diğer araçlarımdan evet, daha konforlu.

Daha sessiz mi? Evet sessiz. Nedir yani abi bu kadar karşı çıkmanın manası nedir? :s

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Emre Şimşek yazdı:

öyle zaten.

kullanmayanlar kötülüyor hep, nasıl bir şeyse.

Eski arabalarım max 130 beygirdi bu 218 bg.

Bu daha konforlu mu, x-trail kadar değil ama aynı sınıftaki diğer araçlarımdan evet, daha konforlu.

Daha sessiz mi? Evet sessiz. Nedir yani abi bu kadar karşı çıkmanın manası nedir? :s

Allah Allah, vallahi sıkıldım artık, kötüleme nereden çıktı, kötüleyen sizsiniz esas, karşı çıktığım kısım elektrikli araba değil,  öylede değiller, daha güçlü öylemi yahu hepsi güçlü,  senin arabanın 0-100 kaç 7.4 sn, benimki 8 sn, benimkide 130 hp oda motorda limitör var, seninki 218 hp olunca ne oldu, ağırlığı katınca geldin aynı yere, normal güç normal hız, sessizmi kullandık toggu güzel ama sınıfına göre normal,  konformu aynı sınıf tüm araçlar konforlu, senin önceki araçlarından daha konforlu olması seni bağlar geneli değil, nedir yahu bu anlayışsızlık, karşı çıktığım şey dediklerinizin tüm araçlarda olduğu, elektrikli araca sanki diğerlerinde yokmuş gibi özellikler ekliyorsunuz, ben buna kızıyorum arkadaş, uzay aracımı bu uçuyorsunuz, normal araba neyse bunlarda o, buna karşı çıkmanın  manası nedir diye ben sana sorayım esas...

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
(düzenlendi)

O değil de Ioniq 5N ne kadar güzel bir şey yahu.. Petrolhead olup ta elektrikliye sıcak bakmayan insanı bile yoldan çıkarır. Keşke ucuz olsa.. Ya da ondaki özellikleri ucundan acık ucuz elektriklilere de koysalar. Countryman'i bu yüzden seviyorum. Go kart modu çok güzel :D 

tarihinde Yurdaer Elay tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek

km de 6.5 tl yakan corsa’ya lpg taktırmayı düşünüyorum, Sanayiden prins bayisi komşuya gittim, Prins vsi2 kit enjektörler keihin marka, 25 bin tl karta 3 taksit vadesiz, evrak kürek muayene işletme herşey firmaya ait. Yıllık 20 bin km civarı yol gidiyor.

Bizde elektrik işine daha çook var :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Ali Cihangiroğlu yazdı:

Allah Allah, vallahi sıkıldım artık, kötüleme nereden çıktı, kötüleyen sizsiniz esas, karşı çıktığım kısım elektrikli araba değil,  öylede değiller, daha güçlü öylemi yahu hepsi güçlü,  senin arabanın 0-100 kaç 7.4 sn, benimki 8 sn, benimkide 130 hp oda motorda limitör var, seninki 218 hp olunca ne oldu, ağırlığı katınca geldin aynı yere, normal güç normal hız, sessizmi kullandık toggu güzel ama sınıfına göre normal,  konformu aynı sınıf tüm araçlar konforlu, senin önceki araçlarından daha konforlu olması seni bağlar geneli değil, nedir yahu bu anlayışsızlık, karşı çıktığım şey dediklerinizin tüm araçlarda olduğu, elektrikli araca sanki diğerlerinde yokmuş gibi özellikler ekliyorsunuz, ben buna kızıyorum arkadaş, uzay aracımı bu uçuyorsunuz, normal araba neyse bunlarda o, buna karşı çıkmanın  manası nedir diye ben sana sorayım esas...

Ali abi beni doğrulayıp doğrulayıp sonra yok diyorsun.

Elektrikli arabaların daha sessiz olduğunu söylediğimizde benzinli arabaların çok gürültülü olduğunu söylemiyoruz.

Ya da daha güçlü olduğunu söylediğimizde içten yanmalıların güçsüz olduğunu da söylemiyoruz.

Ama bir fark var. Bunu söyledik. Niye kızıyosun ki?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Yurdaer Elay yazdı:

O değil de Ioniq 5N ne kadar güzel bir şey yahu.. Petrolhead olup ta elektrikliye sıcak bakmayan insanı bile yoldan çıkarır. Keşke ucuz olsa.. Ya da ondaki özellikleri ucundan acık ucuz elektriklilere de koysalar. Countryman'i bu yüzden seviyorum. Go kart modu çok güzel :D 

5.6 milyona olsun o kadar, 2.3 milyonluk normal arabayla  premium deneyimmi olacaktı , birde kullanmayan sahip olamayan kötülüyor muhabbeti var, yahu austral 2.6 milyon, clio 2 milyon duster bile 2.5 milyon, sanki Porsche GT3 falan kullanıyor herkeste kullanmadan bilemeyeceğiz sahip olmadan yorum yapamayacağız breh brehh....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Emre Şimşek yazdı:

Ali abi beni doğrulayıp doğrulayıp sonra yok diyorsun.

Elektrikli arabaların daha sessiz olduğunu söylediğimizde benzinli arabaların çok gürültülü olduğunu söylemiyoruz.

Ya da daha güçlü olduğunu söylediğimizde içten yanmalıların güçsüz olduğunu da söylemiyoruz.

Ama bir fark var. Bunu söyledik. Niye kızıyosun ki?

kardeş o zaman neyi tartışıyoruz, ben diyorumki alayı aynı bunların, bir fark var evet, oda sürerken yaşattığı deneyim biraz farklı, elektrik motorunun verdiği his olarak, yoksa geri kalan hemen her konuda bunlar bildiğimiz araba diyorum, ses konfor vs bu ayarda bu sınıfta araçlarda hemen hemen hepsi aynı, arkadaş ise ne diyor hayır değil elektrikli daha iyi, o diyor kötüleyen o, ben aynı diyorum dikkat et, ben benzinli elektrikli farketmez diyorum, bunun nesine itiraz ediliyor arkadaş, bunu dedik elektrikliyi kötülemişmi olduk.

Mehmet Göktürk yazdı:

adamlar aşmışlar bile baksana, biz daha hızlanıyoruz :D

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
ibrahim Tiryaki yazdı:

Çağlar abi bütçe 44 kwh olana rahat yetiyor 54 kwh olana zorlanıyor, 44 kwh ile 54 kwh arasında şehiriçi ve otobanda kaç km menzil farkı oluşur 

2024 üstü kona önerebilirim.

Bugün uzun yol git gel otoparkaa girişim :)

image.png.e45cc779eecb6c6aafb97cecf58c642e.png

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Metin Uzunoğlu
  • Yeni Oluştur...