İçeriğe Yönlendir

Triger Seti ve Antifiriz Değişimi Yapıldı.

Musa Deniz

Recommended Posts

Musa Deniz

Aracım 2014 Volvo V40 D2. İlk sahibiyim, araç 83.000 km’de.

Kısa süre önce kurumsal bir özel serviste triger setini değiştirdim. 12 yıllık araçta çıkan triger kayışı gayet sağlamdı. Devirdaim pompası da aynı şekilde tertemiz ve sorunsuzdu.Sıfırla arasında fark yoktu:)  Açıkçası değişim yapılmasına biraz gereksiz gözüyle baktım, en az birkaç yıl daha sorunsuz çalışırdı diye düşünüyorum. Yine de değişim orijinal Citroen seti (FoMoCo üretimi) ile yapıldı.

Asıl kafama takılan konu antifriz işlemi oldu.

Araçta 2014’ten beri antifriz hiç değiştirmedim. Buna rağmen geçen aylara kadar ne eksiltme ne de bir sorun vardı. Ancak son 1-2 ayda seviye minimuma kadar düştü, herhangi bir kaçak da bulunamadı.

Değişim sırasında yapılan işlem ise şöyle:

• Sisteme çeşme suyu eklenmiş (Ben yoktum)

• Devirdaim üzerinden boşaltım yapıldı

• Hava basıldı

• Triger montajı tamamlandı

• Üzerine Motul hazır antifriz konuldu (motul expert) 4,5 litre

• Termostat üzerinden hava alma yapıldı

Ustaya özellikle çeşme suyu konusunu sorduğumda, genleşme kabından döktüğünü, devirdaim pompasının ordan direkt çıktığını, sistemde damla damla çok az miktar kalacağını (çeyrek çay bardağı kadar bile değil) ve bunun antifriz tarafından tolere edileceğini, kireç tortu gibi şeyler kesinlikle olmayacağını, ayrıca bu suyla araç çalıştırılmadığı için sorun olmayacağını da ekledi.

Açık konuşmak gerekirse bu açıklama bana çok tatmin edici gelmedi.

Benim aklıma takılanlar:

• Çeşme suyunun içindeki kireç/mineral uzun vadede sisteme zarar vermez mi?

• “Çok az kaldı” denilen miktar gerçekten önemsiz mi?

• Bu işlem ne kadar profesyonelce?

• İçim rahat etmesi için sistemi tekrar tamamen boşaltıp saf antifriz koydurmalı mıyım?

Yorum bağlantısı
Mustafa Şahin2
Musa Deniz yazdı:

Aracım 2014 Volvo V40 D2. İlk sahibiyim, araç 83.000 km’de.

Kısa süre önce kurumsal bir özel serviste triger setini değiştirdim. 12 yıllık araçta çıkan triger kayışı gayet sağlamdı. Devirdaim pompası da aynı şekilde tertemiz ve sorunsuzdu.Sıfırla arasında fark yoktu:)  Açıkçası değişim yapılmasına biraz gereksiz gözüyle baktım, en az birkaç yıl daha sorunsuz çalışırdı diye düşünüyorum. Yine de değişim orijinal Citroen seti (FoMoCo üretimi) ile yapıldı.

Asıl kafama takılan konu antifriz işlemi oldu.

Araçta 2014’ten beri antifriz hiç değiştirmedim. Buna rağmen geçen aylara kadar ne eksiltme ne de bir sorun vardı. Ancak son 1-2 ayda seviye minimuma kadar düştü, herhangi bir kaçak da bulunamadı.

Değişim sırasında yapılan işlem ise şöyle:

• Sisteme çeşme suyu eklenmiş (Ben yoktum)

• Devirdaim üzerinden boşaltım yapıldı

• Hava basıldı

• Triger montajı tamamlandı

• Üzerine Motul hazır antifriz konuldu (motul expert) 4,5 litre

• Termostat üzerinden hava alma yapıldı

Ustaya özellikle çeşme suyu konusunu sorduğumda, genleşme kabından döktüğünü, devirdaim pompasının ordan direkt çıktığını, sistemde damla damla çok az miktar kalacağını (çeyrek çay bardağı kadar bile değil) ve bunun antifriz tarafından tolere edileceğini, kireç tortu gibi şeyler kesinlikle olmayacağını, ayrıca bu suyla araç çalıştırılmadığı için sorun olmayacağını da ekledi.

Açık konuşmak gerekirse bu açıklama bana çok tatmin edici gelmedi.

Benim aklıma takılanlar:

• Çeşme suyunun içindeki kireç/mineral uzun vadede sisteme zarar vermez mi?

• “Çok az kaldı” denilen miktar gerçekten önemsiz mi?

• Bu işlem ne kadar profesyonelce?

• İçim rahat etmesi için sistemi tekrar tamamen boşaltıp saf antifriz koydurmalı mıyım?

benim aklıma takılan çeşme suyunu önemseyip 12 yıldır triger değiştirmemeniz oldu

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

O kadar miktar etkilemez ancak su seviyesi;

ilk dolduruldu, havası alındı, seviye tamamlanıp size teslim edildi. Siz kaloriferi vs kullandınız diyelim, çok az bir miktar eksilebilir. 1 bardak gibi su eklersiniz ve bir daha eksilme vs olmamalı. 

Tekrarlı bir eksilme varsa yapılan işçilikte sorun var, bir yerden kaçıyor demektir. Basınç testi yapıp motor bölümünden bulunamadı ise kalorifer peteğine de bakın derim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Çeşme suyuna bu kadar kafanız takmayın. Antifriz varsa sorun olmaz. Zaten suyu boşaltmışsınız. 2014 model araç için 12 yılda 80 bin km çok düşük rakam. Arabayla seyehat etmiyor olmanız çok daha büyük zarar. Arabayı yatırıyorsunuz. Bu daha büyük zarar. Sık sık Kısa mesafe sürmük , bir bardak çeşme suyundan daha zararlıdır. 

Motora full antifiriz koymak çok çok daha zararlı. Soğutma sisteminin performansını tamamen bozar. Saf antifiriz motordaki ısıyı radyatöre su kadar iyi taşıyamaz. Antalya ili bir yerde yaşıyor olsan %35 antifriz %65 saf su kullanırım. İstanbul'da bile %45 antifiriz yüzde 55 saf su kullanıyorum. Doğrudan ne kadar etkilendiğini net bir şekilde gözlemleyebiliyorum. Eskiden yüzde 75 antifiriz vardı Motor çabuk soğumuyordu. Fan daha uzun süre çalışıyordu. Çünkü ısıyı taşıyamıyordu. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Musa Deniz
Mustafa Şahin2 yazdı:

benim aklıma takılan çeşme suyunu önemseyip 12 yıldır triger değiştirmemeniz oldu

2 sene önce değiştirmeye karar verdim ama km düşüklüğünden dolayı ötelemiştim. Yine de gideri var gibiydi ya sapasağlamdı :)

Ü.Emre Kartal yazdı:

O kadar miktar etkilemez ancak su seviyesi;

ilk dolduruldu, havası alındı, seviye tamamlanıp size teslim edildi. Siz kaloriferi vs kullandınız diyelim, çok az bir miktar eksilebilir. 1 bardak gibi su eklersiniz ve bir daha eksilme vs olmamalı. 

Tekrarlı bir eksilme varsa yapılan işçilikte sorun var, bir yerden kaçıyor demektir. Basınç testi yapıp motor bölümünden bulunamadı ise kalorifer peteğine de bakın derim

Evet dediğiniz gibi az biraz eksilme oldu 2 3 kere az ekledim. Bundan sonra da eksilme yaparsa bir yerde sıkıntı var demektir.

Ali Darbaz yazdı:

Çeşme suyuna bu kadar kafanız takmayın. Antifriz varsa sorun olmaz. Zaten suyu boşaltmışsınız. 2014 model araç için 12 yılda 80 bin km çok düşük rakam. Arabayla seyehat etmiyor olmanız çok daha büyük zarar. Arabayı yatırıyorsunuz. Bu daha büyük zarar. Sık sık Kısa mesafe sürmük , bir bardak çeşme suyundan daha zararlıdır. 

Motora full antifiriz koymak çok çok daha zararlı. Soğutma sisteminin performansını tamamen bozar. Saf antifiriz motordaki ısıyı radyatöre su kadar iyi taşıyamaz. Antalya ili bir yerde yaşıyor olsan %35 antifriz %65 saf su kullanırım. İstanbul'da bile %45 antifiriz yüzde 55 saf su kullanıyorum. Doğrudan ne kadar etkilendiğini net bir şekilde gözlemleyebiliyorum. Eskiden yüzde 75 antifiriz vardı Motor çabuk soğumuyordu. Fan daha uzun süre çalışıyordu. Çünkü ısıyı taşıyamıyordu. 

Sistemi saf su ile yıkanmalı gibi yorumları gördükçe aklıma takıldı açıkcası. Ancak, biraz düşününce o kadar suyun herhangi bir şey yapmayacağını koyulan antifirizin kalan suların icabından geleceğini düşünüyorum.

Serviste motul expert hazır antiriz konuldu. Bidondaki de bana verildi ordan ekleme yapıyorum. İlk bir kaç sürüşte eksilme olabilir eklersin denildi. 

Ancak değişim yapılırken, radyatordeki su boşaltılmadı. eski ile yenisi karıştı... Bence bunda da bir sıkıntı yok ya. Eski antifiriz de sağlamdı çünkü :)

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

4.5 lt hazır antifriz yeterli oluyor mu? 

Yorum bağlantısı
Musa Deniz
Köksal Yılmaz yazdı:

4.5 lt hazır antifriz yeterli oluyor mu? 

Kitapçığında 10 litre yazıyor ama pratikte tam boşaltımlarda bile 6-7 litre yeteri oluyormuş. Ancak radyatordeki su değişmedi benim, sadece genleşme kabı ve motordaki su boşaltıldı. bu yuzden 4,5 litre yeterli oldu. 

Böyle de makbul suyu tamamen boşaltmaya gerek yok bence, çünkü benim antifiriz 12 senelık olmasına ragmen sıfır sorundu tertemizdi, ne tortu ne pas vardı. eski ile yeni karıştı :)

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Birkaç defa tamamlama olmamalı, iş biter usta anahtarı verir ve 1 kere çok çok az eksilme olur. Tamamlarsınız, sonra bir daha olmaz. 

Oluyorsa kaçak ihtimalini düşünmek lazım. Ya da havasını düzgün alamamıştır. 

Yorum bağlantısı
Musa Deniz
Ü.Emre Kartal yazdı:

Birkaç defa tamamlama olmamalı, iş biter usta anahtarı verir ve 1 kere çok çok az eksilme olur. Tamamlarsınız, sonra bir daha olmaz. 

Oluyorsa kaçak ihtimalini düşünmek lazım. Ya da havasını düzgün alamamıştır. 

Evet haklisiniz bugun de bakicam azalma olursa artik ugricam.

havasini duzgun almazsa genlesme tankinda damlaciklar ya da baloncuklar olmasi gerekmez mi ? 

Yorum bağlantısı
Hakan Berk
Musa Deniz yazdı:

Kitapçığında 10 litre yazıyor ama pratikte tam boşaltımlarda bile 6-7 litre yeteri oluyormuş. Ancak radyatordeki su değişmedi benim, sadece genleşme kabı ve motordaki su boşaltıldı. bu yuzden 4,5 litre yeterli oldu. 

Böyle de makbul suyu tamamen boşaltmaya gerek yok bence, çünkü benim antifiriz 12 senelık olmasına ragmen sıfır sorundu tertemizdi, ne tortu ne pas vardı. eski ile yeni karıştı :)

Klavuzunda 8 litre yazıyor olması lazım D2 V40 ların. Sanırım normal o kadar alması bu durumda fakat benim S40'da da 6.2 litre yazıyordu 5lt den biraz fazla almıştı değiştirirken. Sonra biraz da ben ekleme yaptım kalorifer falan açtıktan sonra yarım çay bardağı falan.

Çeşme suyu bir çay bardağı dahi olsa sistem içerisindeki saf su, çeşme suyundaki iyonları dilüe edecek ve problem yaratmayacaktır. Ben de burada daha çok trigerın değişimini önemsememenize şaşırdım, çatlağı vs olmasa da o kadar süre sonra sertleşiyor malzeme, gevrekleşiyor. O yüzden 100 bin kilometre veya 10 yıl, hangisi önce gelirse değiştirilmesi öneriliyor. 

Eğer özel olmayacaksa ne kadara değişimleri yaptırdığınızı da sorabilir miyim, Ankara piyasası için

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...