Yusuf Berke Cuma 18:35 Paylaş Cuma 18:35 Ailemizin yeni üyesi Megane 3 Coupe rahatsızlık çıkartmaya tam gaz devam ediyor. Fransa bayrağı görünce bile tetiklenmemizi sağlayana kadar her haltı yaşatmaya kararlı gibi duruyor. Bugünkü derdimiz biraz daha garip: Aracımın daha önceden açtığım konuda bahsettiğim 164’ü geçmeme sorunundan ötürü volan dahil debriyaj seti tamamen değişti, şanzıman yağı yenilendi. Bu işlemler için akslar ve alt taşıyıcı dahil tamamen söküldü. Bugün biraz test ettiğimde yürüyüşü harikaydı. Ancak gazdan her ayak çekilip basıldığında, motor veya şanzıman kulağı takılmamışçasına bir silkeleme yapmaya başladı. Debriyaj çok yeni diye mi ayağım alışmadı diyerekten, vites değişimlerinde sarsılmaması için gazı bırakmadan debriyaja basarak pür dikkat sürmeye devam ettim. Akşama doğru bu sıkıntı sertleşti, bir süre sonra sabit viteste sabit hızla giderken aniden anahtar lambası ve “Aracı kontrol ettiriniz” mesajı yandı. Biraz daha yürüttüm, gidişte bir sıkıntı yok. Herhangi bir limp mode davranışı yok, rölantide değişik sesler yok, hararet sabit. Enjektör şüphesiyle şakırdama dinledim, şakırdama yok. Lamba 2 dakika içinde söndü, sürmeye devam ettim. E5 trafiğine yaklaşıp 30-50 aralığı hızlarda seyrederken aracın silkelemesinin bir hayli arttığını fark ettim. 1. viteste kalkarken gaza basa basa kalkmazsam yavaşça gaz yerken araba sürekli gaza bas çek yapar gibi. Bu etkiler vites yükseldikçe azalıyor. Ama 5. viteste bile silkeleyince dedim herhalde kulak koptu. Öyle ki 2. viteste gaza basmazsam araba neredeyse stop edecek, kendisi rölanti tutmuyor viteste. Bu videoda görebilirsiniz, gazdan her ayak çektiğimde silkeleme ve ilk gaz alışında silkeliyor, iyice yavaşladığımda neredeyse içeride beni hoplattı (ayak frende değildir): 15 dakika sonra arıza lambası yine yandı ve gariptir ki arıza lambası yandığından beri silkeleme gitti, araba kaymak gibi. Hiçbir semptom kalmadı ama lamba yanıyor. Herhalde araçtaki yazılım aracı fail-safe moduna düşürdü, yazılım hatasından kafayı yedi diyorum içimden. Aynı ikinci vites denemesini şuradan izleyebilirsiniz, ayağım frendeyken bile araba silkelemiyor: Garajıma alıp aracı stop ettim ve ne göreyim, araba çalışmıyor. Ekranda sadece Debriyaja basın+START yazısı var. E bu araba boştayken ne frene ne de debriyaja basmadan çalışıyordu? Ne oldu buna derken biraz vitesleri gezdim, ara ara çalışmaya başladı. Debriyajı görmüyor ama vitesi niye görmüyor bilmiyorum. Zaten bugün 1. vitesteyken kontak açılsın diye Start&Stop düğmesine bastığımda yarım saniye marş basıp bıraktı, normalde hayatta viteste çalışmaz. Aracın bütün öyküsü ve sorunun tam açıklaması budur. Arıza lambası sabit yanmaya devam ediyor, motor sesi fazlasıyla sağlıklı. Desteklerinizi bekliyorum. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek Dün saat 08:40 Paylaş Dün saat 08:40 Bobin arızası olabilir. Ateşleme sistemine bakıldı mı hiç? Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık Dün saat 10:37 Paylaş Dün saat 10:37 Yusuf Berke yazdı: Debriyaja basın+START yazısı var. E bu araba boştayken ne frene ne de debriyaja basmadan çalışıyordu? Ne oldu buna derken biraz vitesleri gezdim, ara ara çalışmaya başladı. Debriyajı görmüyor Debriyaj müşürü arızalı olabilir bu kısım için. 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon Dün saat 14:15 Paylaş Dün saat 14:15 Bobin arızalı olsa, ışık yanınca davranış düzelmezdi. Bence sanki MAF gibi? Işık yanarken bir arıza kodu okunmalı. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 22 saat önce Paylaş 22 saat önce şanzımanı söken takan yere geri götürün montajı soketleri hortumları vs kontrol etsinler yeniden 1 Yorum bağlantısı
Yusuf Berke 21 saat önce Yazar Paylaş 21 saat önce (düzenlendi) Mehmet Ozyurek yazdı: Bobin arızası olabilir. Ateşleme sistemine bakıldı mı hiç? Merhaba, araç 1.5 dCi. Dizelde bobin oluyor muydu? Sani Gerşon yazdı: Bobin arızalı olsa, ışık yanınca davranış düzelmezdi. Bence sanki MAF gibi? Işık yanarken bir arıza kodu okunmalı. Bugün araç yine çalışmayınca vitesi boşa alıp ayağı uzunca bir süre sabit debriyajda tuttum, çalışmamaya ve arıza yanmaya devam etti. 6. kez düğmeye basışta marş aldı ve alır almaz lamba söndü. Bu silkeleme ara ara gelip geri gidiyor, bugün hiç arıza almadım. Debriyaj müşüründen bu lambanın yandığını belirten çok konu okudum ama müşürle silkelemenin nasıl bir alakası olabilir bilemiyorum. Ya da fren müşürü de olabilir mi acaba. Pazartesi cihaza bağlamaya götüreceğim aracı, ancak yapan usta da böyle anlattığımda getir bakarız demekten başka bir şey diyemediği için biraz kendim de çözmeye destek olacağım gibi. 21 saat önce tarihinde Yusuf Berke tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Yusuf Berke yazdı: Merhaba, araç 1.5 dCi. Dizelde bobin oluyor muydu? Olmuyor.. İş karıştı, ısıtma bujisine bakıldı mı? Gerçi ona da benzemiyor. Arıza koduna bakıldı mı? Yorum bağlantısı
Yusuf Berke 20 saat önce Yazar Paylaş 20 saat önce Mehmet Ozyurek yazdı: Olmuyor.. İş karıştı, ısıtma bujisine bakıldı mı? Gerçi ona da benzemiyor. Arıza koduna bakıldı mı? Bakılmadı, pazartesi baktırıp konuya ekleyeceğim.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 18 saat önce Paylaş 18 saat önce vesile ile zor çalışma varsa ısrarla ard arda marşa basmayın, bu sefer enjektörlerde arıza başlar Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Yusuf Berke yazdı: itesi boşa alıp ayağı uzunca bir süre sabit debriyajda tuttum, çalışmamaya ve arıza yanmaya devam etti. MArş yapıyor ama çalışmıyor mu araç yoksa hiç marş da mı dönmüyor? Yorum bağlantısı
Yusuf Berke 15 saat önce Yazar Paylaş 15 saat önce Çağlar Bayur yazdı: vesile ile zor çalışma varsa ısrarla ard arda marşa basmayın, bu sefer enjektörlerde arıza başlar Teşekkür ederim lakin zor çalışma hiç yok, hatta araçta şu gazdan ayak çeker çekmez yığılma ve gaza basınca silkeleme harici hiçbir sorun yok. Bu ikisi de ara ara gelip gidiyor, sürekli yığılma yapınca arıza lambasını yakıyor ve lamba yanıkken hiç yapmıyor, tamamen kesiliyor. Ama lamba yanıkken marş yok. Debriyaja basmamı istiyor, ayak debriyajda ve tepki yok. Arıza sönükken her şekilde marş alıyor. Bugün yine tekrar arızayı yaktı, yığılma tamamen gitti, 3 saniyede ışık söndü. Yığılma bazen yaptı, bazen yapmadı. Bir sensör aracın bütün kafasını karıştırıyor ama ne bilmiyorum. Sani Gerşon yazdı: MArş yapıyor ama çalışmıyor mu araç yoksa hiç marş da mı dönmüyor? Debriyaja basmamı istiyor. Debriyaj müşürünün zaten biraz sorunlu olduğunu biliyordum ama boştayken de debriyaj uyarısı yakıp marş basmıyor. Marş basıp çalışmama gibi bir sorun yok. Sizin sanırım daha öncelerde bir Megane 3’ünüz vardı, ben aracı aldığımdan beridir vites boştayken debriyaj veya frensiz aracı hep çalıştırabiliyordum. Vitesteyken debriyaj istiyordu. Normali bu mu bilmiyorum. Debriyaj veya vites konum sensörü bu kadar kafasını karıştırabilir mi aracın, arıza yanarken arabadaki bütün silkelemeler kaybolup gidiyor ama debriyaj debriyaj diye diye çalışmıyor araba. Sanki normalde çalışma prensibi olarak gazdan ayak çekip kompresyona bindiğinde ECU yavaş yavaş yakıtı kesiyordu da sensörden ötürü vitesi veya debriyajı görmediği için yakıtı aniden kesip yığılmasına sebep oluyormuş gibi bir sorun var. Sanırım bilgisayara bağlamadan tahmin yürütmek çok zor. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Debriyaj sensörü değişecek demektir bu. Megane3'üm vardı lakin boştayken mutlaka fren ve start isterdi. Vitesteyken debriyaj da isterdi. Yorum bağlantısı
Recommended Posts