İçeriğe Yönlendir

Ford Ka hararet sorunu

Ömer Kar

Recommended Posts

Ömer Kar

Merhaba 98 model Ford Ka aracımda hararet sorunu yaşıyorum sürekli su kaynatıyor. Genleşme bidonu kapağının yenisini alıp taktım (motorcraft) çözüm olmadı. Termostat bozulmuştur deyip termostatı söktüm çözüm olmadı. Conta yanık testi yapıldı sorun görülmedi, yağa su suya yağ karıştırma durumu ve egsozdan buhar/duman atma durumu da yok. Bildiğim kadarıyla bu araçlar 100 derecede fan açması gerekiyor obd den bağlı elm327 ile harareti izliyorum 90 dereceye geldiğinde su kaynamaya başlıyor. İç kısımda şöför tarafındaki sigorta kutusunun arkasındaki fan rölesini söküp soketin üzerinden pinleri kısa devre ettiğimde fan çalışıyor. Sanki ecu ya ben ısındım fanı aç komutu gelmiyor zaten 90 derecede suyun kaynaması da bunu gösteriyor gibi. Sizce sorun ne olabilir motor sıcaklık sensörü motor ısısını az ölçüyor olabilir mi? Yani aslında motor 100 dereceyi geçiyor fan açacak seviyeye geliyor ama sensör dereceyi eksik okuyor ecu hala motoru soğuk zannediyor diye fanı açmıyor olabilir mi? Çorludayım buradaki ustalara kalsa radyatör hortumunu kesip araya tofaş hararet müşürü takıp fanı bu şekilde aç kapat yaptıracaklar ama ben orjinalliği bozulsun istemiyorum.

Önerilerinize fikirlerinize açığım yardımcı olursanız minnettar kalırım. 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Antifreeze'inizin karışım oranının doğru olduğunu düşünerek, hararet sensörünü değiştirdiniz mi?

Dediğiniz gibi araç 100'de fan açmalı, 90'da kapamalı.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ömer Kar yazdı:

Termostat bozulmuştur deyip termostatı söktüm çözüm olmadı.

termostat smkülü iken de kaptan su attı mı? su atarken fan açmış durumda mı? suyu atma aşamasına gelmiş halde yolda performansı nasıl bu motorlar eski düzen haaret yaparsa piston şişer çekiş düşer , subap ayarı en son ne zaman yapıldı?

Yorum bağlantısı
Ömer Kar

Termostat sökülüykende kaynama yapıyor evet kaynama sırasında fan açmıyor çünkü hararet 90 derecede görünüyor fanı bu yüzden açmıyor diye düşünüyorum fan açma derecesine ulaşmıyor diye yani. Bu sorunu yolda iki kez yaşadım motor tarafından buhar çıkmaya başlayınca farkettim çekiş düşüklüğü vs. olmadı ondan beridir aracı kullanmıyorum denemeleri araç park halindeyken yapıyorum. Subap ayarı yapılalı emin değilim ama 40 - 50 bin km olmuştur herhalde motorun çalışmasında hiç bir sorun yok çekiş düşüklüğü de yok.

Bu sorunun motor sıcaklık sensörü ile ilgisi olabilir mi? ect sensörü diye geçiyor herhalde.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Devir daimde durum nedir. Kırık pali felan vardır. Yeterince suyu hızlı çeviremiyordur

Yorum bağlantısı
Ömer Kar

Araçta antifriz yok sürekli suyu kaynatıp dışarıya atıyor diye eklemiyorum şimdilik. Radyatör tıkalı olsa hararetin 100 ü geçmesi gerekmez mi obd den bakıyorum 90 - 92 gibi su kaynamaya başlıyor. Genleşme kabında su devirdaimi de oluyor.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ömer Kar yazdı:

Araçta antifriz yok sürekli suyu kaynatıp dışarıya atıyor diye eklemiyorum şimdilik. Radyatör tıkalı olsa hararetin 100 ü geçmesi gerekmez mi obd den bakıyorum 90 - 92 gibi su kaynamaya başlıyor. Genleşme kabında su devirdaimi de oluyor.

Bu iş öyle olmaz ki. Siz 50 50 mik yapıp deneyin. 

Yorum bağlantısı
Ömer Kar
Ali Darbaz yazdı:

Bu iş öyle olmaz ki. Siz 50 50 mik yapıp deneyin. 

Soğutma suyunda antifriz olmasa bile 90 derecede kaynayıp taşırma yapacağını sanmıyorum zaten kapalı sistem basınç altında saf suyun bile kaynama derecesi yükseliyor. Yani bence sorun bununla ilgili değil.

Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Ömer Kar yazdı:

sorun bununla ilgili değil.

Sorun o arabada,hararete çok yatkın bi araç.

Hararet göstergeside yok.Önlemde alamıyorsun.

Değiştirmediğim parçası kalmadı,yinede hararet yaptı.Ben Hararet yüzünden sattım kurtuldum.Sizde aynısını yapın.

Uğraşmaya değmez.

Yorum bağlantısı
Ömer Kar

Haklısınız bazı konularda çok nazlı bir araç ama sistem sağlıklı oldukça sorun çıkarmaz bence zira araç 6 senedir bende aktif olarak kullanılıyordu son bir aydır bu sorunu yaşıyorum daha önce hararet nedir bilmezdim ne su eksiltme ne bir şey. Motor sıcaklık sensörü satın aldım pahalı bir parça değil elime ulaştığında montajını yapıp bakacağım en azından çözüm olmasa bile aklımdan çıkmış olur.

Sıcaklık sensörüne yakın düşmemin nedeni hararet 90 a geldiğinde su kaynatması yüzünden. Kurduğum mantık şöyle motor aslında 105 dereceyi geçiyor belkide 110 derece oluyor ama sensör o an ecuya  90 derece olduğunu söylüyorsa (ki o an obd üzerinden gördüğüm değer 90/92 derece) ecu hala motoru soğuk zannedip fanı açmıyor bu yüzden de su kaynayıp taşıyor. Yani aklıma başka bir şey gelmiyor çünkü.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hararet müşürü değişti mi? obd den bağlanıp su sıcaklığına bakıldı mı 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Metin Uzunoğlu
  • Yeni Oluştur...