İçeriğe Yönlendir

Kemer ikazının susmaması ve çözümü

Yusuf Berke

Recommended Posts

Yusuf Berke

Merhaba,

Önceki konumda Megane 3 Coupe’nin yolcu kemeri ikazının takılı kemerde dahi susmadığından bahsetmiştim. Doluluk sensörü de aşırı hassas olduğu için tümsekten biraz hızlı geçilse oturan kişinin koltukta azıcık oynamasıyla ikaz tekrardan ötmeye başlıyordu. Birkaç video üzerinden çalışma mantığını anladıktan sonra elime tornavida setimi alıp tamir için aracın başına geçtim.

IMG_0515.jpeg.e2be0880e073cf26865e0cc69da8aec7.jpeg

Öncelikle kemer tokasının dış kapağını açmamız gerekiyor, bu kapak bazı araçlarda yapıştırmalı iken araştırdığım kadarıyla Megane 3 ve diğer Renault araçlarda vidalı. T10 tornavida ile vidalarınızı söküyoruz. 

IMG_0516.jpeg.e7c88ef7c079ac890557480cdb628e27.jpeg

Sistemin çalışma prensibi birbirine değen iki demir telden başka bir şey değil, bu teller birleşikken ikaz veriyor. Kemer tokası takılınca tokayı tutan kilit sisteminin köşe demiri bu iki teli ayırıyor ve bu sayede kemerin takılı olduğunu anlıyor. 

IMG_0517.jpeg.6d1e8be38318e1d42028a31979443288.jpeg

Görünen bu teller benim aracımda sırasından kaymış ve iç içe girmiş haldeydi, bu nedenle ayırma demiri tellere değmiyordu. Bir düz tornavida yardımıyla bu telleri güzelce düzeltiyoruz. Teller kemer takılı değilken birbirine değmeli, takılıyken ayrılmalı. 

IMG_0514.jpeg.0672517bfc7c8bf52d1b981e1fdcbbe7.jpeg

Kontrolünü sağlamak için kontağı açıp koltuğun kemer tarafı kısmındaki iki parmağımla sıkıştırarak belirginleştirdiğim doluluk sensörüne avcunuzla bastırarak kemer tokasını takıp çıkarıp ikaz lambasının yanıp yanmadığına bakabilirsiniz. Sürücü kemerinin takılı olması gerekmekte (yolcuya ait ayrı ikaz lambası yoksa). 

İşlem tamamsa kapağı takıp vidaları geri sıkarak bu sesten kurtulabilirsiniz. Sesi iptal etmek isteyen kişiler demirleri tamamen dümdüz yaparak birbirine hiç değmemesini sağlayabilir, aynı yöntemler sanıyorum ki sürücü tarafı için de geçerlidir ancak bunu kesinlikle tavsiye etmiyorum, güvenliğiniz için kemer takmaya özen gösterin.

Eğer tellerinizde sorun olmamasına rağmen ikaz susmuyorsa doluluk sensörünüzü kontrol edin. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...